Tips voor planning
Leefstijl Persoonlijk

Mijn tips voor Planning

Door

Vandaag gaan we even iets totaal anders bespreken dan normaal. Ik wil het namelijk hebben over planning! Zoals je misschien weet, heb ik een vrij druk leven. Ik werk als diëtist, blogger en YouTuber, maar ook als fitnessinstructeur en groepsles-instructeur. Daarnaast wil ik graag 4-5x per week sporten en natuurlijk wat aandacht geven aan vrienden, familie en aan verloofde Sven.

Ik vroeg een tijdje terug op instagram naar onderwerpen waar jullie graag een artikel of video over wilde zien. Hoe ik mijn drukke leven plan, werd een aantal keer als verzoekje opgegeven!

Planning als onderdeel van gezond leven?

Het lijkt misschien niets met gezond leven te maken te hebben, maar in mijn ogen is dat ZEKER wel het geval. Bij gezond leven hoort namelijk niet alleen voeding en bewegen, maar ook mentale gezondheid! Een tijd geleden maakte ik het allemaal een beetje te druk voor mezelf. Ik had toen veel tijdsdruk en stress en ik merkte dat dit invloed had op alles. Ik was minder vrolijk en kon minder genieten van leuke dingen, maar ik herstelde ook slechter na mijn trainingen, had meer last van mijn prikkelbare darmen en had vaker pijntjes en blessures. Mijn gezondheid was dus duidelijk minder goed, wat deels te maken had met een slechte planning!

Agenda planning

Iedereen is anders

Voor dit artikel wil ik even benadrukken dat ik geen professional ben op het gebied van planning! Ik heb in de afgelopen jaren een methode ontwikkeld die voor mij goed werkt. Die wil ik graag met je delen. Het hoeft echter zeker niet zo te zijn dat deze werkwijze ook bij jou past! Ik zeg dus absoluut niet dat iedereen op deze manier zou moeten plannen. Als jij tips hebt die voor jou goed werken, zou ik het super leuk vinden als je die bij de reacties achter laat! Zo kunnen we leren van elkaars ervaringen.

Mijn tips voor planning

Hieronder de methodes waar ik heel graag mee plan. Ze lijken soms misschien een beetje dubbel, maar voor mij werkt het perfect!

 • Google agenda gebruik ik voor mijn afspraken met anderen. Ik vind het ideaal om een digitale agenda te hebben, omdat ik er altijd en overal in kan via mijn telefoon. Ik werk met verschillende kleuren. Groen voor afspraken voor Optima Vita, blauw voor afspraken voor Sportrade en oranje voor privé afspraken. Eventueel kun je een van deze kleurtjes delen met iemand anders. Mijn privé agenda zou ik bijvoorbeeld kunnen delen met Sven.
 • Ik gebruik hiernaast een papieren agenda. Hierin plan ik wat ik per dag wil doen. Ik schrijf op elke dag hoeveel artikelen ik wil maken, of ik een video wil opnemen of als ik bijvoorbeeld adviezen moet schrijven voor cliënten. Zo heb ik in één oogopslag een overzicht van wat ik op welke dag wil doen.
 • Alsof het nog niet genoeg is, heb ik daarnaast verschillende to do lists. Vooral in drukkere periodes gebruik ik die dagelijks. Ik merk dat anders veel dingen in mijn hoofd blijven zitten. Ik gebruik hiervoor de app Wunderlist (zie hieronder). In die app kun je verschillende lijsten aanmaken. Ik heb bijvoorbeeld een algemene to do list, maar ook een lijst waarin ik ideeën zet voor mijn blog en video’s, een boodschappenlijst en momenteel een lijst waarin ik muziek zet die ik wil draaien op onze bruiloft.
 • Ik heb veel vriendinnen die ver weg wonen. Afspreken kost daardoor wat meer tijd. Ik vind het prettig om lang van tevoren dates te plannen. Vaak weet ik al twee maanden vooraf wanneer ik een dag ga doorbrengen met een vriendin. Met mensen die dichterbij wonen spreek ik juist vaak last minute wat af, als ik even een of twee uurtjes niets te doen heb.

wunderlist app plannen

Dingen die mij heel erg hebben geholpen

Zoals ik hierboven al vertelde, werd het een tijd geleden allemaal even teveel. Ik wil voorkomen dat dit in de toekomst weer gebeurt. De volgende dingen helpen me daarbij.

 • Ik houd minimaal 2 vrije dagen per week aan. Soms is dat het weekend, soms een doordeweekse dag omdat Sven toch ook vaak werkt in het weekend. Het komt ook wel eens voor dat ik zaterdagochtend werk en vrijdagmiddag vrij neem. Ik heb in ieder geval 4 vrije dagdelen per week en minimaal 1 hele dag. Op vrije dagen beantwoord ik wel reacties en doe ik posts op social media, maar dat vind ik persoonlijk geen enkel probleem! Als blogger en YouTuber is het verleidelijk om gewoon maar door te werken, maar vrije tijd is ZO belangrijk.
 • Toen ik het te druk had, ben ik gaan nadenken over wat me ECHT gelukkig maakt en waar ik toekomst in zie. Ik heb bijvoorbeeld een aantal werkzaamheden voor de sportschool stop gezet, om me meer te kunnen focussen op andere dingen.
 • Je bent NOOIT onmisbaar. Ik heb er nogal een handje van om veel te vaak ‘ja’ te zeggen en dingen te beloven, omdat ik denk dat ik onmisbaar ben. Hoe moeilijk dat ook is om te accepteren, mensen kunnen altijd zonder je ;). Je eigen gezondheid gaat voor.
 • Regelmatig weekendjes of dagjes weg gaan, helpt me om weer op te laden. Je bent even uit je normale omgeving, hebt ECHT rust en doet leuke dingen. Ik zorg er dan ook voor dat ik vaak zulke dingen plan.
 • Soms een dagje helemaal niets doen, vind ik heel fijn! Je ziet het ook regelmatig in mijn vlog. Echte vrienden begrijpen zeker als je af en toe je rust pakt en ervoor kiest om ze wat minder vaak te zien als je het even te druk hebt.

Conclusie

Werken is belangrijk, het is helemaal niet erg om het druk te hebben. Houd jezelf echter goed in de gaten! Ik probeer altijd te onthouden dat ik werk om te kunnen leven, niet andersom. Durf nee te zeggen tegen dingen die je eigenlijk niet gelukkig maken. Geef je grenzen aan, hoe moeilijk dat soms ook is.

Sven helpt me ontzettend met het nemen van rust, omdat hij weet dat dat mijn valkuil is. Hij stimuleert me in alles wat ik doe, maar ook om af en toe juist dingen níet te doen.

Ik hoop dat ik je wat ideeën heb gegeven. Ik vind het dus super leuk als jij ook jouw eigen tips deelt in de reacties.

Groetjes, Marloes

Ben jij veel bezig met planning? Wat zijn jouw gouden tips?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (8)
 1. sas 5 jarengeleden

  Ik heb ook een papieren agenda,een agenda op mijn mobiel en een schrift waar ik per dag opschrijf wat ik ga doen. Geeft zoveel rust in je hoofd om niet alles te moeten onthouden.

  Reageer
 2. Anne 5 jarengeleden

  Komt er ook weer een keer een challenge? Deze houden je lekker scherp! Dol op.

  Reageer
  • Marloes 5 jarengeleden

   Vorige gaf de overgrote meerderheid aan dat er al teveel challenges waren geweest naar hun smaak ?. Dus ik heb ervoor gekozen het even niet te doen. Wie weet bedenk ik nog iets en geef ik er een andere draai aan! ?

   Reageer
 3. Marla 5 jarengeleden

  Ik gebruik een bullet journal om te plannen. Het is leuk om te maken en in te vullen. En ik vergeet nooit meer wat.

  Reageer
  • Marloes 5 jarengeleden

   Snap ik! Ik zou alleen de tijd niet vinden om een mooi ontwerp te maken denk ik ?. Maar lijkt me wel heerlijk om te doen!

   Reageer
 4. Ise 5 jarengeleden

  Ik herken mezelf hier helemaal in! Het inplannen van rust, of in ieder geval een momentje voor mezelf, blijft lastig. Zeker nu ik ook voor mezelf ben begonnen. Goede leermomenten 😉

  Reageer
 5. Janette 5 jarengeleden

  Ik Plan mijn huishouden..mijn hele dag..tot de rust momenten..ik heb zo veel meer tijd voor mezelf.
  Hou een dag vrij voor de kapper tandarts mondhygiënist etc zodat ik altijd weet op die dag kan ik een afspraak hebben.
  De avonden vul ik na half negen met de tv en als er een film is ga ik die bekijken. Daarvoor kan ik na het diner nog wat tekenen of iets anders doen wat ik leuk vind. Plan je hele dag maar niet te vol en je word relaxed.

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: