pds

Mijn PDS en hoe ik ermee om ga…

De laatste tijd krijg ik heel veel vragen over hoe het gaat met mijn PDS (prikkelbare darm syndroom) en hoe het kan dat ik geen last krijg van bepaalde producten. Omdat het antwoord vrij uitgebreid is, leek het me leuk om er een artikel aan te wijden! Ik vertel je nog even kort wat het is, hoe het met me gaat en wat mijn tips zijn voor als je ook wel eens darmklachten hebt.

Wat is PDS

PDS is een afkorting voor prikkelbare darm syndroom. Het is een term die gebruikt wordt voor darmen die ‘raar doen’ en klachten geven, zonder dat daar een andere medische oorzaak aan te geven is. Als het goed is sluit een arts eerst andere oorzaken van de klachten uit, voordat de diagnose PDS wordt gegeven. Klachten zijn bijvoorbeeld buikkrampen, een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree en/of obstipatie. Vaak zijn deze klachten in bepaalde periodes erger dan in andere. PDS is chronisch, de klachten kunnen wel verminderen maar de darmen zullen altijd gevoelig blijven.

Vrij veel mensen in Nederland hebben last van PDS. Waarschijnlijk in ieder geval zo’n 20% van de bevolking. De ene persoon heeft er vrij weinig last van, terwijl de andere dagelijks ontzettend veel klachten heeft.

prikkelbare darm syndroom

Hoe gaat het met mijn PDS

Veel van jullie merkten het al op, het gaat heel goed de laatste maanden! Een tijd terug lag ik nog af en toe op bed met pijn of kon ik niet sporten door de klachten (Dit zag je bijvoorbeeld in vlog 7 van december 2016). Dit komt eigenlijk vrijwel nooit meer voor. Ik heb nog wel eens krampen, een opgeblazen gevoel of een beetje afwijking stoelgang (TMI, I know!), maar het beïnvloed m’n leven niet meer! Werken en zelfs sporten gaan helemaal prima! Zeker als ik met een aantal dingen rekening houdt. Hierover vertel ik zo meer.

Ik wil wel echt benadrukken dat ik een lichte vorm van PDS heb. Er zijn heel veel mensen bij wie de klachten veel erger zijn. In mijn geval kan ik het vrij makkelijk onder controle houden, maar dat is écht niet bij iedereen zo. Wat voor mij goed werkt, kan voor een ander met PDS juist totaal niet werken.

Hoe ik mijn klachten onder controle heb gekregen

Hieronder de dingen die ik in mijn voeding en leefstijl heb aangepast, om mijn klachten te verminderen:

  • Ik vermijd bepaalde producten als ik klachten wil voorkomen. Ik krijg meestal vooral een opgeblazen buik. Soms vind ik dit helemaal niet erg, maar als ik bijvoorbeeld wil gaan sporten vind ik het vervelend. Dingen die ik dan absoluut moet mijden zijn rauwe ui, prei, grote hoeveelheden koolsoorten, knoflook, bepaalde soorten zoetstof zoals sorbitol en xylitol (suikervrij snoep en kauwgom), koolzuurhoudende dranken en meer dan 1 kop koffie.
  • Momenteel heb ik ervoor gezorgd dat ik het minder druk heb. Hierdoor heb ik minder stress. Dit heeft echt een gigantische verbetering opgeleverd. Zodra ik stress of emotie voel, worden de klachten erger.
  • Ik gebruik probiotica als ik meer klachten hebt. De tabletten die ik gebruik zijn van Lucovitaal (‘Mix van 6 bacterie stammen’), ik koop ze bij Kruidvat. Ik neem dagelijks 1 tablet en stop als het potje op is.
  • Veel bewegen deed ik altijd al, maar ik merk steeds weer dat het goed is voor mijn darmen. Als ik een hele dag stil zit, heb ik vrijwel altijd last! Ik probeer dus vaak tussendoor even te bewegen.
  • Drinken! Ik heb periodes gehad dat ik vergat te drinken. Inmiddels is het een gewoonte geworden en mijn klachten zijn een stuk minder! Ik heb ook gemerkt dat veel meer drinken dan de aanbevolen hoeveelheid va 1,5-2 liter fijn is voor mij. Meestal drink ik zo’n 3-3,5 liter per dag (inclusief, thee, koffie etc.) en ik voel me er top bij!
  • Langzaam eten en goed kauwen is voor mij heel belangrijk. Als ik even snel tussendoor eet of haast heb, krijg ik veel eerder klachten.
  • Ik heb tot nu toe 1 product gevonden dat ik absoluut niet kan verdragen en waar direct ontzettend ziek van wordt. Tot mijn grote spijt is dat kaki, een vrucht die ik altijd heerlijk vond.

Onthoud wel, wat voor mij werkt hoeft zeker niet ook voor jou te werken!

Probiotica Lucovitaal

Hulp bij jouw PDS

Nogmaals, bij jou kunnen hele andere aandachtspunten belangrijk zijn! Onder mijn cliënten zie ik ook hele grote verschillen. Sommige hoeven alleen kleine dingen aan te passen en andere moeten heel veel producten vermijden of zijn bijvoorbeeld gevoelig voor lactose en/of tarwe. Een diëtist kan jou helpen bij het vinden van een eetpatroon dat bij jouw PDS past en de klachten kan verminderen. Bij mensen met een heftige vorm van PDS, kan het FODMAP-dieet bijvoorbeeld een perfecte uitkomst zijn.

Ik plaatste eerder een video met daarin tips voor prikkelbare darmen. Daarin vind je ook nog wat informatie.

Hopelijk kun je iets met dit artikel! Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik het graag!

Groetjes, Marloes

Ben of ken jij iemand met PDS?

16 reacties

  1. Heel herkenbaar idd en inmiddels weet ik vrij goed wat werkt en wat juist niet…. heel soms heb ik toch nog erg veel last met alle ‘ellende’ als gevolg en helaas is dan niet altijd te herleiden aan welk product het ligt.
    Ik merk in ieder geval wel dat heel veel vocht (water/thee) bij mij ook goed werkt. Minimaal 3 liter idd.

  2. Ik heb ‘t ook. Tijdens mijn zwangerschap heb ik er zo goed als 9 maanden geen last van gehad! Dat was zo fijn. Nu ze eenmaal is geboren ben ik weer helemaal terug bij af, bij het minste of geringste heb ik weer last. Helaas…

    x

  3. Herkenbaar! Ik heb hier ook al lange tijd last van. Sinds het traject met de diëtiste om erachter te komen waar ik wel en niet op reageer, ben ik getest op parasieten en ik heb de blastocystis hominis. Dit zou alleen niet bij iedereen die de parasiet heeft klachten geven en daarom wil de huisarts niks voorschrijven. Zie jij in jouw praktijk ook wel eens mensen die dit hebben en zo ja, was er iets dat hielp?

    1. Ik heb nog geen mensen gehad die precies dit hebben (tenminste, niet vastgesteld). Ik merk wel dat voor iedereen andere dingen goed werken. Helaas blijft het een zoektocht.

  4. Hallo Marloes,
    Wat goed dat je hieraan een artikel wijdt. Ik volg het FODMAP-dieet en dat helpt enorm bij het verminderen van de klachten.
    Op de site van de belangenvereniging van PDS staat ook veel nuttige informatie; http://www.pdsb.nl. Ik kan gelukkig wel sporten en dat zorgt ervoor dat ik meestal de discipline op kan brengen op mijn eten te letten.

  5. Ik heb het nu ook sindskort. Het is begonnen na een buikgriep. Overigens toen al niet overgeven maar buikpijn en diarree. Erna bleef het maar doorgaan, en dan vooral bij vet eten. Was rond kerst. Dus oliebollen en bij friet uit de frituur heb ik er ook last van. Paar weken terug had ik savonds teveel ongezond gegeten (chocola en chips) en toen snachts er zo erge last van, erge krampen op vooral 1 plek. Ik heb toen mijn ontlasting ingeleverd bij de huisarts en daar kwam niets uit dus pds… Nu let ik erg op wat ik eet maar inderdaad heb ik soms wel onverklaarbaar last ervan. Wat doe jij als jij buikpijn hebt? Wachten tot het beter gaat of…

    Het enige positieve is dat ik nu dus erg oplet met eten en dus de lekkere vette dingen haast niet eet, in elk geval niet veel en daardoor al 3,5 kilo kwijt ben:) pds is wat dat betreft wel een goede stok achter de deur haha.

    1. Als je eenmaal buikpijn hebt is het inderdaad gewoon wachten helaas. Ik probeer wel altijd na te denken over wat ik daarvoor heb gegeten, dit kun je dan in het vervolg vermijden! Ga anders eens langs bij een diëtist bij jou in de buurt. Die kan je zeker helpen met uitvinden wat voor jou werkt! Succes!

  6. Ook ik heb verschillende onderzoeken gehad na aanhoudende klachten.. het is voor mij na ruim anderhalf jaar na onderzoek nog steeds erg lastig er controle over te krijgen.. Echt zo’n opgeblazen buik/maag wat een misselijk gevoel geeft daarna vaak buikpijn.. ik merk wel dat ik er vaker last van heb wanneer ik mijn menstruatie moet krijgen.. heb jij ervaring met mensen met pds waarbij hormonen ook een rol spelen?

  7. Bij mij is de pds ook erger tijdens mijn menstruatie Monique. Bij mij heeft fodmap ervoor gezorgd dat ik nu min of meer weet waar ik slecht op reageer. Heb nu veel minder vaak last maar af en toe blijft het onverklaarbaar waarom ik last heb.

  8. Je neemt alleen probiotica als je klachten hebt, kun je beter niet iedere dag als extraatje probiotica innemen ? Ik heb ook PDS en neem iedere dag probiotica, ik merk dat als ik dan toch iets verkeerd eet, de klachten dan meevallen, omdat mijn darmen dat beter kunnen verdragen dpor de probiotica.

  9. Wat een fijne informatieve site!! ik ben een groot fan geworden van de symbion forte en de enzymplex. Dat zijn beide supplementen en sindsdien ik dit met mate gebruik ervaar ik een rustige buik, nooit meer opgeblazen, nooit meer krampen gehad, totaal ontspannen darmen en ook veel veel meer energie.

  10. een oorzaak van pds kan ook candida zijn. ik vind http://www.candida.nl een heldere site hierover. Je leest er ook wat je er allemaal aan kan doen. Ik neem sinds kort de candiplex strong en raar maar waar het gaat al een stuk beter met me

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram