Mediteren
| 17 januari 2021

Mediteren… Hoe, wat en waarom?

Ik vertelde het al heel voorzichtig in mijn ‘plannen voor 2021‘ artikel en ik sprak erover in mijn vlogs: Sven en ik zijn aan het mediteren sinds een paar weken. Het staat nog heel erg in de kinderschoenen, maar het bevalt ons onwijs goed. Ik heb absoluut het streven om het te blijven doen.

Sinds ik er open over ben, krijg ik zo ontzettend veel vragen van jullie. Hoe mediteren wij? Met welke app? Waarom doen we dit? Hoe houden we het vol? Op al deze vragen ga ik je antwoord geven in dit artikel.

Wat is mediteren?

Laten we voorop stellen dat ik absoluut geen expert ben op dit gebied! Ik ben echt een complete beginner op meditatie-gebied. Daarom heb ik Wikipedia erbij gepakt. Ik vond het volgende:

Meditatie verwijst naar een wijd spectrum van geestelijke oefeningen. Het woord komt van het Latijnse woord meditatio, dat op zijn beurt afgeleid is van het werkwoord “meditari” dat nadenken, overdenken betekent.

Elke definitie die ik vind voor meditatie, is voor mij niet helemaal duidelijk. Vaak zit het woordje ‘spiritueel’ of in dit geval ‘geestelijk’ erin. Dit zijn termen die bij mij veel vragen oproepen…want wat betekent het eigenlijk precies? Ook dacht ik vroeger dat mediteren altijd heel zweverig was.

Dit is wat meditatie voor mij is:

Oefenen om met je gedachten in het ‘nu’ te zijn en ze niet constant laten afdwalen. Het doel voor mij is rust te vinden en even stil te zijn in het altijd drukke leven. 

Sinds ik het zo bekijk, is er helemaal niets zweverigs meer aan!

Waarom mediteren wij?

Ik zeg het hierboven al even kort. Mijn doel met meditatie is meer rust te vinden. Mijn gedachten schieten altijd overal heen, in mijn hoofd is het altijd druk. In een meditatie probeer ik die gedachten even tot stilstand te brengen, of in ieder geval een plekje te geven. Even te focussen op mijn ademhaling en zo veel mogelijk helemaal in het moment te zijn, zonder te denken aan het verleden of de toekomst (lukt niet altijd…maar daarover later meer).

Ik heb Sven ook gevraagd wat zijn doel met mediteren is. Hij gaf aan meer innerlijke rust te willen. Hij wil zich minder druk maken en zijn gedachten op een rijtje krijgen. Hij hoopt er minder stress door te ervaren.

Onze doelen komen denk ik heel erg overeen!

Hoe wij mediteren

Ik heb in het verleden wel eens geprobeerd te mediteren met YouTube video’s. Ik merkte echter dat ik doordat het een video is, toch geneigd ben naar het scherm te gaan kijken, waardoor mijn gedachten afdwalen.

Een tijd geleden kwam ik terecht bij de ‘Meditation moments’ app, doordat ik de podcasts van Michael Pilarczyk luisterde. Ik downloadde de app, waarmee je gratis een aantal meditaties kunt doen. Hier zijn we mee begonnen. Toen dit na een paar weken nog steeds beviel, hebben we de betaalde versie van de app aangeschaft (ik geloof zo’n €40,- voor een jaar), waardoor je nog veel meer meditaties kunt beluisteren.

Momenteel heeft Sven als doel elke dag een meditatie te doen. Meestal doet hij er eentje van 5 of 10 minuten. Voor mij is dan momenteel nog een beetje te ambitieus. Ik heb het streven een paar keer per week een korte meditatie te doen. Meestal kies ik er eentje van 10-15 minuten uit.

Houding…

Wij mediteren vaak zittend op de bank. Soms in kleermakerszit, soms gewoon rechtop zittend. Net waar we zin in hebben. Af en toe mediteer ik op een fitnessmatje, of liggend in bed. Beiden zijn we vrij stijf, dus de houding van de vrouw op de foto bovenaan, halen we bij lange na niet :). Dat maakt ons echter niets uit! Houding is niet belangrijk voor het doel dat we hebben. Sven heeft trouwens laatst een meditatiekussen aangeschaft, waardoor de kleermakerszit iets makkelijker worden.

Onze ervaring tot nu toe

Ik vind mediteren lastig! Ik raak snel afgeleid, mijn gedachten schieten vaak alle kanten op. Soms schiet ik ineens in een slappe lach als bijvoorbeeld Svens buik begint te borrelen. Een andere keer kan ik echter juist wel heel goed de rust vinden. Ik probeer vrede te hebben met alle scenario’s, ik zie het als oefenen. Dat ik momenteel nog veel gedachten heb, zie ik als teken dat mediteren goed voor me is. Langzaam zal ik beter leren mijn rust te vinden.

Sven gaf aan het (net als ik) lastig te vinden om er de tijd voor te nemen. Ook al is het maar 10 minuten, het is vaak verleidelijk om gewoon door te gaan met al je bezigheden op een dag. Als je echter eenmaal zit en het lukt je om grotendeels je gedachten stil te zetten, dan vindt hij het super fijn!

Beiden zien we een daling in onze hartslag als we mediteren en vaak voelen we ons achteraf rustiger en meer ontspannen. Ik moet echter toegeven dat dit Sven vaker lukt dan mij zelf :). Oefening baart kunst! Dus ik ga er lekker mee door.

Onze conclusie

Ons bevalt het heel goed om regelmatig te mediteren! Ook al gaat het echt niet altijd zoals je wilt, het is fijn om een moment van rust in de dag te bouwen. We zijn beiden personen die geneigd zijn altijd bezig te zijn. Even in het ‘nu’ zijn, is dan een welkome afwisseling.

Groetjes, Marloes (en Sven)

Mediteer jij wel eens? Hoe doe jij het?

 

 

3 reacties

  1. Goed bezig jullie. Ik gun me ‘s morgens een korte meditatie met natuurgeluiden. Daarnaast ben ik fan van de Honest Guys. Daar kies is af en toe een geleide meditatie waar ik behoefte aan heb.

  2. Ik mediteer sinds een half jaartje ook regelmatig. Ik doe dit voor ik ga slapen, zodat mijn hoofd leeg is en ik beter slaap. Ik gebruik hiervoor de slaapmeditatie ‘slaaptijd’ op YouTube. Sindsdien slaap ik veel beter.

  3. Hi Marloes
    Mediteren kan idd rust geven in je hoofd. Zelf doe ik het vaak na een yogasessie. Ik ben er ook niet goed in, mijn gedachten dwalen ook af. Een tip van mijn yogadocente is om de uitademingen te tellen en dan proberen tot 21 te komen. Dwaal je af dan begin je opnieuw bij 1. Zo zijn je gedachten bij het tellen en je ademhaling. Succes.
    Gr Marga

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram