| 20 december 2017

Meditatie, iets voor mij??

Als je me een klein beetje kent, dan weet je dat ik als een stuiterballetje door het leven ga. Ik prop mijn werkdagen super vol met allerlei taken, doe veel verschillende dingen en sport ook nog eens vrijwel iedere dag. Ik voel me daar heel erg fijn bij, maar eens in de zoveel tijd wordt het me allemaal net even te veel. Niet dramatisch hoor, maar soms voel ik gewoon dat ik mezelf moet dwingen wat rustiger te doen.

Yoga?
Bijna twee jaar geleden dacht ik de oplossing te hebben gevonden, ik ging yoga doen! Op de sportschool waar ik werk, wordt dat meerdere keren per week gegeven. Ik kan dus gewoon gratis mee doen. Strak plan, toch!? De realiteit was dat ik twee keer heb meegedaan en dat daarna de tijden elke keer niet goed uitkwamen. De lessen zijn namelijk overdag op werkdagen en ik merk dat het me niet lukt om te tijd (en zin) ervoor vrij te maken.

Ik heb het een tijdje naast me neergeled en ben doorgegaan zoals altijd. Lekker hard werken en sporten, zoals ik het liefste doe! Ik merk echter dat mijn ‘probleem’ blijft. Af en toe moet ik gewoon even een periode rustiger aan doen omdat het allemaal teveel wordt. Het gaat al iets beter doordat ik vaker ‘s avonds en in het weekend rust neem. Bovendien rek ik mijn spieren vaker op, waardoor mijn lichaam ontspanner aan voelt. Ik zoek echter nog naar een aanvulling.

Meditatie
De laatste tijd hoor ik steeds meer mensen over meditatie. Tijdens het mediteren kom je stil zitten of liggen en kom je tot jezelf. Het doel is om helemaal ‘in het moment’ te komen, waardoor je een optimale ontspanning kunt ervaren. Ik heb het altijd genegeerd, want het leek me zo zweverig. Bovendien zie ik mijzelf écht niet stil in een groep zitten met mijn ogen dicht, ik wordt daar als controlfreak bloednerveus van ;). Toch bleef het altijd ergens in mijn gedachten zitten. Naast alle zweverige omschrijvingen van meditatie, vond ik op Wikipedia een zin die me aansprak: ‘Vanuit het standpunt van de neurowetenschap kan meditatie worden beschouwd als een serie oefeningen waardoor iemand controle krijgt over zijn eigen hersenprocessen.’ Dat klinkt voor deze nuchtere Hollandse al een stuk beter!

Mijn plan
Ik ben gaan nadenken over hoe ik meditatie kan toepassen in mijn eigen leventje, op een manier die bij me past. Ik kwam dus al snel tot de conclusie dat een groepsmeditatie niets voor mij is. Dan is YouTube mijn beste vriend, dus ik ging op zoek. Heel veel video’s zijn me veel te zweverig. Ik krijg kriebels van sommige stemmen en wordt er alleen maar zenuwachtig en geïrriteerd van. Toen vond ik de video hieronder van Sanny Verhoeven (Sanny zoekt geluk). Kijk, dat is meer mijn smaak! Duidelijk, maar voor mijn gevoel toch een stuk nuchterder en minder zweverig. Ik ging ermee aan de slag…

Mijn ervaring
Nu ik dit typ is het 8:36uur in de ochtend. Ik heb net het stuk hierboven getypt en ben toen maar direct de meditatie met Sanny gaan doen. Ik vond het verbazend fijn! Ik merk dat ik nog wel wat moet oefenen. Regelmatig dwalen mijn gedachtes af. Het viel me mee dat ik maar 1 (!!) keer heb gekeken hoe lang de video nog duurde ;). Voor dit ongeduldige typje is dat echt een wonder. Ik moet zeggen dat ik me echt wel even goed heb kunnen ontspannen. Super positief dus!

Ik ga eens kijken of het me gaat helpen om vaker te mediteren! Misschien dat dat me de rust geef die ik zoek. Of zou het net zo’n flop worden als de yoga?? 🙂 Ik ben natuurlijk ook super benieuwd naar jouw ervaringen met meditatie! Heb je het wel eens gedaan? Heb je misschien tips voor me, of zelfs video’s? Of lijkt het je juist helemaal niets?

Ik ben benieuwd! Ik houd je op de hoogte in mijn vlogs :).

Groetjes, Marloes

Mediteer jij wel eens? Heb je tips voor me?

34 reacties

 1. Ik doe geen meditatie,maar RomWod. Dat is een soort yoga,vind het echt heerlijk 🙂
  Mediteren heb ik wel eens geprobeert,maar is mij te zweverig en duurt echt te lang 🙂

  De romwod oefeningen duren gemiddeld 20 minuten, en elke keer ben ik weer zo ontspannen,echt top.
  Doe het bijna elke dag, 1x per week hebben ze een langere training ertussen,van ongeveer 45 minuten.

  https://romwod.com/

 2. Ik doe zelf 1x per week mee met de bodybalance-les. Dan moet je ook de laatste 10 minuten op je rug in het donker liggen. Lekker je ogen dicht en ademhalen. Ik vind het echt heerlijk, al gaat het de ene keer beter dan de andere keer.

 3. Herkenbaar verhaal! Ik heb een tijdje geprobeerd te mediteren, maar ik maak er uiteindelijk toch te weinig tijd voor. Ik moet daar toch wat aan gaan doen!

 4. Sinds een half jaar mediteer ik elke dag zo’n 10 minuutjes en het geeft mij heel veel rust. Ern aanrader vind ik de gratis podcast meditation mini’s! Ik heb zelf minder met yoga, dan ga ik liever lekker intensief sporten. Groetjes, Romy

 5. Grappig, ik herken me zelf ZO vaak in jou. Controlfreak en sportfanaat/verslaafde hierzo. Ik geef ook Bodypump en vind het heel belangrijk gezond te eten maar ook te genieten en mezelf niets perse te ontzeggen anders gaat het fout ;). Ik kan nog wel eventjes zo doorgaan met de overeenkomsten haha, en ook bovenstaand artikel herken ik ontzettend. Ik ben wel echt veel te rusteloos voor yoga/meditatie en in mijn hoofd kan ik in die tijd veel beter gaan sporten. Voel zelf ook wel dat ik bijv nu errug toe ben aan vakantie (gelukkig komende week), want mn lichaam voelt uitgeput van het 5 keer per week sporten (waaronder lesgeven) en fulltime werken. Ik weet dat meditatie of yoga me zou helpen, maar kan me er op de een of andere manier toch niet toe zetten, stom he..

 6. Vroeger vond ik het ook maar zweverig lijken. Mediteren: ik dacht dat je dan stukken tekst op moest dreunen.
  sinds een paar maanden zit ik op een combi van Pilates en Yoga, en vind het heerlijk!
  Ik vind de video’s van Sannie ook geweldig, dit pas het beste bij me.
  Maar eerlijk is eerlijk, je moet er wel even tijd voor maken, en dat is soms best lastig…..

 7. Misschien een tip: als je mediteren te zweverig vind,
  kun je ook bidden,. Ik vind het heel fijn om niet zomaar
  in het niets te praten, maar alles wat ik kwijt
  wil kan vertellen tegen een echt Persoon.

 8. Yep, herkenbaar. Ik heb pas een cursus mindfulness gedaan en ik was degene die na 20 minuten meditatie met kromme tenen en gespannen kaak zat, terwijl we nog zeker 10 minuten tot de verlossende gong moesten. Behalve die gong, was er verder niks zweverigs aan, ik zal tussen overspannen/ gestresste zakenlieden, die er oprecht blij van werden en het helemaal hebben ontdekt. Ikzelf ben te ongeduldig, het huiswerk was meestal een dagelijks meditatiemoment van 3 kwartier, waar ik dan heel behendig naar een gelijke meditatie zocht op internet, die “maar” een kwartier duurt. Als je er over nadenkt, is het belachelijk, dat je jezelf maar een kwartiertje per dag gunt, om echt even tot jezelf te komen. Maar goed, ik hou dat nu wel vol, per dag een meditatiemomentje van 10-15 minuutjes op een vast tijdstip en ik merk dat ik er een stuk rustiger van wordt en minder “controlefreak” , wat ook wel erg fijn is.

 9. Ik persoonlijk heb mijn rust gevonden in het christelijke geloof. ik snap dat je daar niet meteen naar zou grijpen, maar wie weet in de toekomst als je nog steeds zoekende bent naar rust. Mijn God is ook jou God ( zo geloof ik het) Vandaar dat ik het graag even laat weten.

 10. Yoga kan ook met filmpjes hè? Ik denk dat jij genoeg weet van je lijf en je er genoeg bewust van bent om de aanwijzingen in de filmpjes goed op te volgen. Aanraders zijn Yoga with Adriene en Fightmaster Yoga (in het Engels, maar echt goed en duidelijk te volgen!).

  Voor mediteren zijn er ook fijne apps, waarbij je veel gratis kunt proberen. Ik vond Stop Breathe & Think een fijne app (wel in het Engels).

 11. Nou ga ik misschien wel iets heel soms zeggen, maar als ik een enkele keer in jet jaar mezelf voorbij draaf, dan gebruik ik jouw filmpjes! Van lang geleden…die van de ademhaling (van 4 sec…naar 5…naar 6…)…of een rek en strechtchen video van jou. Heerlijk….jouw stem die rustig vertelt. Maarja…om nou de tip te geven dat je je eigen filmpjes moet gebruiken….?

  Misschien kun je van deze filmpjes nog eens een nieuwe variant maken…en misschien kom je daardoor ook weer op ideeën?

  In m’n eentje een stuk wandelen kan ik dan ook heel lekker vinden trouwens.

  Veel succes met je zoektocht en alle ideeën die langskomen!

 12. Hi Marloes, ik heb net een cursus mindfulness gedaan. Ben net zo ongeduldig en druk als jij, maar het heeft me onwijs geholpen. Met name het feit dat het wetenschappelijk bewezen is dat het bijdraagt aan stressreductie e.d. hielp mij in het doorzetten. Mijn psycholoog zei: zoals je met met sport je lichaam sterker en gezonder maakt, train je met meditatie je mind!

  De app Headspace is erg bekend en superfijn met kleine animatievideos met uitleg achtergrond en tips. En bovendien, korte mediaties van 10 min. Nog een tip, plan het op vaste momenten in je week. Net zoals met sporten is een gewoonte door klein te beginnen veel makkelijker vol te houden, maar dat hoef ik jou niet uit te leggen 🙂

  Succes!

 13. Haha vind het heel herkenbaar. Vooral het nog even kijken hoelang het nog duurt. Zelf heb ik de vgz app mindfullness gedaan. Dit zijn korte ontspanningsoefeningen. Sommige zijn zweverig en sommige niet. Je kunt zelf aangeven welke je fijn vindt en ze laten terugkomen. Toch heb ik het niet heel lang vol kunnen houden. Gun me er gewoon niet de tijd voor. Ben dus vooral heel benieuwd of het jou op deze manier lukt! Good luck!

 14. Herken mezelf hier heel erg erin! Juist op die momenten dat je zo druk bent en het niet uitkomt of je er geen tijd voor hebt, kun je meditatie het beste gebruiken haha.. ik gebruik de app headspace, bevalt me heel goed!

 15. Hey Marloesje!ga ZEKER eens naar de site ‘happy with yoga’!Rolf en Mel zijn GEWELDIG!ze komen zels uit MAASSLUIS…ik doe ook aan yoga en meditatie thuis op mijn matje..ook een cusus mindfulness heeft le al veel geleerd,en YOGA NIDRA is geweldig…de geest blijft alert maar het lichaam ‘slaapt’..moet je maar eens opzoeken…en aangezien wij van levensstijl hetzelfde zijn ga je het u zeker niet beklagen…liefs,Isabelle

 16. Hoi Marloes, wat grappig om te lezen. Zo herkenbaar. Ik zou dit ook wel willen, maar gun me daar geen tijd voor. Het leven met twee kleine kinderen, een hond en een kat, baan van 20 uur en 4x sporten in de week is ook erg druk. Dus als ik rust neem denk ik al snel ow ik kan dit nog even doen en dat nog even doen en voor je het weet zit je dag er al op. Eigenlijk slecht, maar zoals je zegt zou ik niet anders willen dan lekker druk bezig te zijn met vanalles.
  Fijne donderdag!

 17. Hey Marloes,

  Leuk dat je op zoek bent naar wat meer kleine rustmomentjes (zoals ik het zie). En grappig, want Sanny volg ik ook al vrij lang.
  Mijn tips zijn headspace en vooral de app ‘mindfulness coach vgz’. Die laatste is gratis, in het Nederlands, wat mij betreft een fijne stem en je kan zelf oefeningen uitkiezen naar gelang waar je bent of hoeveel tijd je hebt. Er zitten veel verschillende oefeningen tussen, dus volgens mij voor iedereen wel iets passends.
  En zelf heb ik ook de app tai chi, dat vind ik ook wel fijn om in de ochtend te doen ter ontspanning en om even los te komen.

  Laat je ons weten waar je uiteindelijk je goed bij voelt? Ben benieuwd!

 18. Heb toevallig laatst ook eenblog over meditatie geschreven, ben het ook een beetje aan het ontdekken. Gebruik de app headspace. Verder las ik hierboven over romwod, doe ik ook! En yin yoga vind ik toch ook wel erg fijn 🙂

 19. Ik mediteer Elke ochtend 5 a 10 minuten met de app insight timer. Heerlijk vind ik het. Ik merk dat ik toch veel minder gestresst ben en ook minder snoep als ik heb gemediteerd.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram