Hoe ik gezonder ben gaan leven
Leefstijl Persoonlijk

‘Jij hebt makkelijk praten…’

Door

Heel regelmatig krijg ik dingen te horen als ‘jij hebt makkelijk praten met jouw figuur’ of ‘jij kan dat wel hebben, je bent zo slank’. Ik snap dat deze opmerkingen vaak komen uit frustratie van degene die ze uitspreekt, daarom ga ik er eigenlijk nooit echt op in. Ik vind het echter wel een leuk onderwerp voor een artikel, want degene die dit zegt zit er zo ontzettend naast…

Ik heb nooit zwaar overgewicht gehad

Allereerst wil ik benadrukken dat ik nooit zwaar overgewicht heb gehad. Op mijn zwaarst had ik denk ik ongeveer 2 kledingmaten groter dan ik nu heb en zat mijn BMI rond de 25,5. Licht overgewicht dus, maar dat is wat mij betreft al een te groot woord. Ik was gewoon minder slank dan nu.

Ik ga dus niet zeggen dat ik weet hoe het voelt om veel te zwaar te zijn. Dat weet ik niet. Ik durf echter wel te beweren dat ik me kan indenken hoe frustrerend het kan zijn! Aan het eind van mijn tienerjaren wilde ik ZO graag wat lichter zijn. Net zo slank als mijn vriendinnen. Het lukte me echter niet, ik vond snoepen gewoon te lekker en vaak sporten daar had ik geen zin in.

Ik weet ook hoe veel energieker ik me momenteel voel, in vergelijking tot die tijd. Mijn conditie is stukken beter en daardoor voel ik me fitter en kan ik ook mentaal veel meer aan. Ik kan dus wel bedenken hoe vervelend mensen zich met overgewicht zouden moeten voelen.

Ik ben dan ook de laatste die zou zeggen dat ze zich aanstellen, of dat het makkelijk is. Minder suiker en vet eten is freakin’ lastig, als je het al zo lang gewend bent!

plank challenge

Mijn leefstijl

Heel langzaam ging het roer echter om. Ik besefte me dat ik het zélf moest gaan doen. Ik begon meer te sporten, ook al had ik er geen zin in. Daarnaast verdiepte ik me meer in gezond eten (mede door mijn studies) en probeerde ik dit toe te passen. Langzaam viel ik wat af en ik voelde me daar zo veel beter bij! Na een pittige relatiebreuk verslapte mijn aandacht een beetje en ik kwam weer iets aan.

Begin 2015 ging definitief het roer om. Ik voelde een gigantische oerkracht in me naar boven komen en wilde perse mijn eigen gezondheid aanpakken. Voor mezelf, voor niemand anders. Ik ging structureler en gerichter sporten en nog gezonder eten. Later besloot ik dat ik ook meer beweging nodig had naast het sporten en dat ik liever voor mezelf moest zijn wat betreft rust nemen en voldoende slaap krijgen.

Momenteel is ongeveer 80-90% van wat ik eet gezond. Doordeweeks snoep ik vrijwel niets. Rond het weekend heb ik 1-3 genietmomentjes. Soms iets meer, bijvoorbeeld in vakanties. Ik haal in ieder geval 6x per week 10.000 stappen en sport zo’n 5 uur per week. Wat ik belangrijk vind is dat ik mijn sportmomenten zo indeel, dat ik mijn lichaam ook voldoende rust geef. Ik zorg er daarnaast voor dat ik 8 uur slaap krijg en rek minimaal 3x per week uitgebreid. Ondanks dat ik het verleidelijk vind om 7 dagen per week aan het werk te zijn, doe ik het niet. Het belang van mentale gezondheid ken ik nu ook veel beter!

Vrijwel elke dag heb ik een moment dat ik iets ongezonds zou willen eten, maar kies ik er bewust voor dat niet te doen. Vrijwel elke week heb ik een keer geen zin om te sporten, maar geef ik mezelf een schop onder m’n kont.

Mijn conclusie

Iemand die me vertelt ‘jij hebt makkelijk praten’, die beseft niet hoe ik al jaren keihard werk aan mijn gezondheid en mijn fitte lichaam. Er is absoluut geen sprake van ‘ik kan alles eten zonder aan te komen’, het is vol enthousiasme en motivatie bewuste keuzes maken…keer op keer!

Doe jij ook precies wat ik hierboven schets? Dan weet ik 100% zeker dat jij je ook gezond en fit zult voelen. Natuurlijk gaat het ook bij mij wel eens niet lekker. Dat accepteer ik. Ik heb er vertrouwen in dat ik het weer op kan pakken.

Heb jij niet de motivatie om zo gezond te leven als ik? Dan is dat helemaal prima! Ik snap je helemaal :). Zeg echter niet zo snel tegen iemand ‘jij hebt makkelijk praten’, want je hebt soms geen idee hoeveel moeite diegene ergens in steekt. Met oordelen over hoe een ander leeft, kom je nergens. Maar met geloven in jezelf, kom je zo ontzettend ver ♥.

Groetjes, Marloes

Hoor of gebruik jij de zin ‘jij hebt makkelijk praten’ wel eens?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (13)
 1. Marjolein 2 jaargeleden

  Super bericht en herken het zo… ik wel overgewicht gehad… 103 kg woog ik…
  Nu hang ik tussen 69 en 70kg en veel mensen die mij keer een gebakje zien overslaan en mij nog niet zo lang kennen zeggen vaak dat ik t wel kan hebben en ik hoef toch niet af te vallen… nee… maar ik weet wel hoeveel ik moet trainen om zon gebakje er weer af te trainen en dat het een groot deel van mijn dagelijkse kcal behoefte in neemt… dus ik neem niet altijd… maar die kennen mijn ‘voorgeschiedenis’ ook niet…

  Mooi artikel 🥰

  Reageer
  • Marise 2 jaargeleden

   Marjolein, ik wil alleen even zeggen. Wat knap van je!

   Reageer
 2. Margot 2 jaargeleden

  Ik hoor het regelmatig! Vooral op het werk als ik niet dat koekje of taartje neem of een salade eet als lunch. Terwijl ik een verleden heb met eetproblemen en nu al jaren bezig ben met gezond eten en bewegen, dus nee, het gaat niet vanzelf!! Het zijn vaak ook de wat dikkere mensen die dit zeggen en zelf van alles in hun mond stoppen! Terwijl ik tegen hun niet zeg dat ze beter wat minder kunnen snoepen, bemoeien ze zich wel met hoe ik eet….

  Reageer
 3. Anna 2 jaargeleden

  Goed artikel.
  Zelf heb ik ondergewicht, altijd al gehad.
  Word soms ook zo moe van opmerkingen over dat ik meer moet eten of meer moet snoepen. Terwijl ik echt snel vol zit, en ik heb niet altijd zin in snoep.
  Mensen moeten eens ophouden met oordelen over andere

  Reageer
 4. Jacqueline 2 jaargeleden

  Mensen zijn altijd makkelijk in ‘stempels en oordelen’. Ik heb als kind ernstig overgewicht gehad (115 kg). Nu ben ik veel slanker 68-70kg. Iedere dag denk ik na over wat ik eet en voldoende beweging. Hoe vaak je niet hoor: ja maar jij mag wel wat erbij. Je gaat zo ‘tekenen’. Ik kijk dan in de spiegel en denk: zie gewoon een gezonde, niet magere vrouw… wat tekent waar? Of de opmerkingen: Je kunt het toch eten. Alsof je opeens 10kg aankomt…. Waarom eet je geen suiker?! Geen idee waar mensen het lef vandaan halen om dit soort dingen te zeggen… is het jaloezie, afgunst, of oprechte zorgen… laten we toch vooral leven en laten leven!

  Reageer
 5. Petra 2 jaargeleden

  Zo is t Marloes! Zelfde geld ook andersom denk ik voor mensen die zwaarder zijn dan ze zouden willen. Soms heb je door bepaalde dingen niet in de hand, medicijnen, hormonen ??? En als mesen je dan niet vriendelijk aankijken als je eens een patatje oid eet.
  Mensen zijn zo makkelijk in vooroordelen. Ik merk nu door naar mn lijf te luisteren het weer lukt om (hopelijk) weer een beetje naar mn oude gewicht te dalen. Door een vertraagde schildklier nam mn gewicht ook langzaam toe en mn eetpatroon was net als altijd gewoon 80/20 regel gezond… Door nu idd 90/10 aan te houden en bewegen zie ik t langzaam dalen… (maar dan ook echt langzaam) Maar iedere daling geeft me wel positief een blije gedachte…

  Reageer
 6. Mirjam 2 jaargeleden

  Heel herkenbaar verhaal! Ik was 15 jaar geleden ook te zwaar. Geen extreem overgewicht, maar wel net in die oranje zone. Ik ben nu actief bezig met voeding en sport en krijg ook nog wel eens de mening van anderen over me heen. Wordt je niet te dun? Je moet nog wel genieten hoor!
  Vooral om hun eigen gedrag goed te praten denk ik dan. Ik voel me nu zo veel fitter en beter!

  Reageer
 7. Jacqueline 2 jaargeleden

  Tja, er is eigenlijk maar één reactie op zulke opmerkingen: ik ben slank niet ondanks maar dankzij het feit dat ik niet alles eet wat langs komt.

  Ik heb het boek ‘Het geheim van slanke mensen’ hier laatst ook al eens aanbevolen, maar het eerste hoofdstuk daarin is heel leuk, waarin de schrijfster beschrijft dat ze ook altijd zo dacht (zij kunnen alles eten en ik kom al aan van de wind) maar dat ze haar slanke vriendinnen eens een tijdje ging observeren en ontdekte dat die wel degelijk anders met eten omgingen dan zijzelf. Bij een buffet nam zo’n slanke vriendin, die zei bitterballen niet te kunnen weerstaan, 2 bitterballen. Die vriendin nam dus wel lekker een paar bitterballen maar hield wel een grens aan. En zo geeft ze nog veel voorbeelden. Mensen met overgewicht denken vaak, ach het maakt nu toch al niks meer uit. Maar het maakt wel uit. Alles met mate, dat is de truc.

  Reageer
  • Lisa 2 jaargeleden

   Fijn uitgebreid comment, dank Jacqueline!

   Reageer
 8. Hanneke 2 jaargeleden

  Wat is dit fijn om een keer te lezen zeg! Ik had tot een jaar geleden nét overgewicht en op dit moment nét ondergewicht. Met best wel veel plezier ben ik de kilo’s kwijt geraakt, maar nu ik op gewicht moet blijven is het eten een dagelijkse struggle geworden. Op gewicht blijven / gezond blijven vind ik een stuk lastiger dan afvallen, haha.

  Het besef dat ‘iemand zoals jij’ (lees: mijn voorbeeldfiguur in heel veel dingen :)) hier ook dagelijks aan werkt / mee bezig is helpt enorm bij het relativeren van veel gedachtes en bij het maken van bewuste keuzes. Dank je wel!

  Reageer
 9. Debbie 2 jaargeleden

  Ook ik kreeg en krijg opmerkingen zoals “ jij hebt makkelijk praten, jij bent slank. Eerlijk is eerlijk, ben ook nooit dik geweest, maar nu ik ouder ben, merk ik zeker wel dat ik op de kilo’s moet letten. Ik houd van lekker eten, heerlijk, maar dat betekent wel dat ik moet bewegen. Voor de Corona tijd ging ik zeker 3 x per week naar de sportschool, op de fiets naar het werk, wandelen, kortom altijd bewegen. Helaas zien mensen dat niet en denken dat dit je aan komt waaien. Ook ik geef mezelf een schop onder mijn kont, heb er ook niet altijd zin in om te sporten, maar ga wel en ben er achteraf altijd blij mee.
  Wat mij ook erg helpt, is koolhydraat minder eten. Ik merk dat ik teveel heb gegeten heb een periode, dan eet ik een week, geen pasta, rijst of aardappelen, of zo min mogelijk, een paar keer hen vlees eten, zelf soepen maken, heerlijk, voedzaam en erg makkelijk. Zo probeer ik een balans te vinden. En nu in deze periode kan ik gebruik maken van jouw workouts, waarvoor Dank! Superblij mee

  Reageer
  • Chantal 2 jaargeleden

   Hoi Marloes

   Sinds kort bekijk ik je vlogs en lees ik af en toe een artikel op je website! Dikke pluim voor hoe je bezig bent dat allereerst! Ik word blij van je filmpjes en herken mezelf in je levensstijl. Ik krijg dan ook (met mijn helaas nog steeds ondergewicht) vaak te horen ‘ja maar jij…’ en dan denk ik nee… ik kan niet alles eten dan zou ik ook tonnetje rond zijn.

   Ik wil gezond zijn, gezond leven en actief zijn. Ik sport elke dag, eet gezond, heb geen behoefte aan taart, koek of snoep dus eet ik dat niet en daarom heb ik dit gewicht! Door deze levensstijl voel ik me ook fit en actief!

   Het frustreerde me vroeger heel erg als mensen opmerkingen maakte als ‘jij kan alles eten’. Tegenwoordig laat ik het los, ik weet wel beter en inderdaad is het eerder een frustratie van diegene zelf. Bijna iedereen heeft zo zijn strubbels met eten en doordat ik weet hoe lastig het voor mij is om niet af te vallen en op gewicht te blijven, zo lastig moet het ook zijn om wel af te vallen. Het is ook zo makkelijk om terug te vallen in oude patronen helaas 😉 maar je vlogs motiveren me om dingen te veranderen in mijn leven daar wil je voor bedanken!! Ga zo door 👍

   Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.