Jezelf uit de negativiteit halen
Leefstijl Persoonlijk

Jezelf uit de negativiteit halen…

Door

Goedemorgen lieve toppers! Vandaag een heel heftig onderwerp voor deze mooie dinsdag, maar misschien ook juist wel iets waar je vandaag een beetje over kunt nadenken. Ik krijg vaak vragen over hoe ik ‘altijd zo positief blijf’. Nou geloof me, ik bent ECHT niet altijd positief. Wel heb ik zo mijn trucjes om mezelf uit negatieve gedachten te halen. Ik geef je tips in dit hele persoonlijke artikel.

Negatieve gedachten

In de afgelopen weken gebeurde er een aantal dingen die ik echt niet leuk vond.

 • We proberen al een aantal jaar een hypotheek te krijgen, die we makkelijk zouden kunnen betalen. Door mijn werk als ondernemer en blogger ben ik echter een ‘risico’ voor de bank, wat het allemaal erg lastig maakt. Momenteel is daar nog een extra hobbel bijgekomen omdat je nu flink wat eigen geld moet meenemen en omdat de markt super snel gaat.
 • Sven zijn auto ging kapot en we hebben momenteel geen geld voor een dure nieuwe auto. Een goedkope tweedehands auto zou kunnen, maar dan heb je weer de onzekerheid of hij wel goed is… Bovendien komen er nog wat andere grote kostenposten aan.
 • Ik kreeg een brief van de Belastingdienst…met de mededeling dat ik een groot bedrag moet terugbetalen. Dat was de derde in de afgelopen paar maanden.
 • We waren al maanden aan het nadenken over onze huwelijksreis naar Bali en de Gili eilanden, maar door de aardbevingen in dat gebied voelen we ons er eigenlijk niet zo prettig meer bij om daar heen te gaan.

I know…het zijn allemaal ultieme luxeproblemen! Maar in mijn hoofd telde het op, je kent het gevoel vast wel.

Het gevolg

De ‘problemen’ stapelen zich in je hoofd op en je raakt in een negatieve spiraal. Als er dan ook nog kleine dingetjes mis gaan, kun je daar veel meer geïrriteerd van raken dan normaal. Eigen ervaring: een douche die om no reason telkens koud wordt of een heel bakje satéprikkers dat je over de keukenvloer gooit ;). Je komt steeds meer in de ‘de-hele-wereld-is-tegen-me-mood’.

Hier uit komen

Mede dankzij Sven, kan ik mezelf hier inmiddels vrij snel weer uit trekken! Ik geef je hieronder een aantal tips die voor mij heel goed werken.

 • Relativeer je problemen! Hoe erg is het ECHT? Onthoud dat er altijd mensen zijn met véél grotere problemen dan jij, die ook positief blijven. Wat loop ik bijvoorbeeld te zeiken over mijn huwelijksreis naar de Gili eilanden die niet door kan gaan, terwijl die mensen daar geen dak meer boven hun hoofd hebben!? #shameonme.
 • Doe er iets aan waar je kunt! Zo hebben wij contact opgenomen met iemand die ons mogelijk weer een stap verder kan helpen naar een hypotheek. Hebben we gepraat over een oplossing voor ons auto-probleem en ben ik op zoek gegaan naar andere prachtige bestemmingen voor onze reis. (En ik heb de satéprikkers rustig opgeraapt van de vloer, nadat ik tot 100 heb geteld ;)) Onthoud dat je voor heel veel problemen zelf een oplossing kunt creëren als je dat écht wilt.
 • Praat met anderen. Ik heb het erover gehad met vrienden en familie, ondanks dat ik dat best lastig vond. Ik ben iemand die graag zelf mijn problemen oplost. Heel onverstandig, want anderen kunnen je ontzettend helpen met het zoeken naar oplossingen en met het relativeren. Alleen het praten helpt mij al, want dan merk ik direct dat ik de problemen groter maak dan ze zijn.
 • Sporten is voor mij ook een gigantische uitlaatklep! Na een flinke workout ben ik vaak al veel rustiger.

De relatie met gezond leven

Minder stress hebben is natuurlijk super goed voor je gezondheid. Ik merk echter dat veel mensen die gezonder willen gaan leven ook in zo’n negatieve spiraal kunnen komen als het even niet lukt! Ook in dat geval kun je deze tips toepassen :).

Het meest belangrijk vind ik om altijd te blijven onthouden dat JIJ verantwoordelijk bent voor je eigen geluk. In welke situatie je ook zit, er zijn altijd dingen die je gelukkig maken. Verlies dat nooit uit het oog, dat zou ZO zonde zijn.

Ik hoop dat je deze anders-dan-anders blogpost leuk vond. Ik heb lang getwijfeld of ik dit wilde delen, maar ik heb zelf ontzettend veel aan deze manier van denken gehad! Als ik ook maar één iemand een beetje aan het nadenken kan zetten, dan is mijn doel behaald :).

Groetjes, Marloes

Herken jij dit gedachtepatroon? Heb jij nog aanvullende tips die voor jou goed werken?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (19)
 1. Veravzl 4 jarengeleden

  Wat een mooi stuk en heel erg herkenbaar!

  Reageer
 2. Romy 4 jarengeleden

  Heel mooi geschreven en ook herkenbaar wat je beschrijft! Als ik niet oplet, verval ik ook weleens in de ‘ik-heb-ook-altijd-pech’-mood, terwijl dat eigenlijk nergens op slaat. Praten, relativeren en denken in mogelijkheden zijn dingen die mij daarbij helpen.
  Hopelijk lukt het jullie alsnog snel om een hypotheek rond te krijgen!

  Reageer
 3. Emmy Veth 4 jarengeleden

  zo herkenbaar. Ik zeg weleens tegen mezelf dat ik t kortste strootje heb getrokken wat natuurlijk helemaal niet zo is. Wat is belangrijk in t leven???? toch op de eerste plaats je gezondheid. Dat is voor mij n manier om mezelf weer uit die put te trekken

  Reageer
 4. Mirthe 4 jarengeleden

  Deze post had ik echt nodig!
  Dankjewel.

  Je geeft ook goede tips. Het is heel erg helpend dat je je eigen ervaringen erbij vermeldt. Je hebt mij goed geholpen.

  Reageer
 5. Sandra 4 jarengeleden

  Ik kreeg gisteren de zoveelste afwijzing na een sollicitatiegesprek. Nu met de reden dat ik niet voldoende inhoud voor de functie zou hebben. Niet echt opbeurend als je al jaren twijfelt en onzeker bent of je je hbo wel kunt afmaken omdat het misschien te moeilijk is. En ik haal elke module, maar dat stemmetje in mijn hoofd…. Ik moet nog even uit die negatieve spiraal komen :-).
  Groetjes Sandra

  Reageer
  • Marloes 4 jarengeleden

   Het is helemaal niet erg om af en toe even flink te balen! Maar probeer ook de mooie kanten van jouw leven te blijven zien. ?

   Reageer
 6. Manuela 4 jarengeleden

  Herken het helemaal. Heb zelf gelukkig ook een man die me vaak weer kan opbeuren. Zelfs nu ik afgelopen zondag miskraam nr 3 heb gehad die een ware hel was. En hiermee ook gelijk onze hoofdstuk kinderwens word afgesloten. En ja ik ben er open over omdat ik weet dat het mij helpt om het gewoon te kunnen zeggen,zonder er omheen te hoven draaien dat ik verdrietig ben.

  Reageer
  • Vera 4 jarengeleden

   Als 10,5-weken zwangere raakt je berichtje me eens zo hard. Respect voor je openheid, want ik denk dat het iedereen zou helpen als we onze keuzes en emoties meer zouden delen met elkaar.
   Geniet van je man, de steun en elkaar…en met de kracht die ik in je berichtje lees ga je vast je weg vinden hierin.

   Reageer
  • Marloes 4 jarengeleden

   Hele dikke knuffel voor jou! ?

   Reageer
 7. Florinda 4 jarengeleden

  Hoi Marloes, ik ben het hier zo totally eens met je. Shit happens all the time. Ik kan niet controleren wat iemand tegen mij zegt en ik weet niet wat er vandaag of morgen gebeurt in mijn omgeving of met mijn familie en vrienden. Maar wat ik wel iedere dag zelf in de hand hebt is hoe ik reageer op alles wat er om mij heen gebeurt, hoe ik tegen zaken aankijk, op dingen reageer en waar ik waarde aan hecht. Laat ik me leiden door het negatieve of focus ik me op het positieve?

  Reageer
 8. Mandy 4 jarengeleden

  Ai, helaas, heel herkenbaar. Inderdaad bepaal je je eigen geluk, maar soms is dat zó moeilijk.
  Ik ben nu een half jaar aan het hyperventileren. En elke dag hoop ik dat het beter gaat. Soms gaat het een dag beter en dan ben ik zo blij en zie ik alles weer positief in. Totdat het de dag erna weer slechter gaat. Uiteindelijk komen we er wel, maar soms zou ik wel willen dat je eigen geluk bepalen sneller gaat.

  Reageer
  • Marloes 4 jarengeleden

   Snap ik helemaal!! You can do it girl!

   Reageer
 9. Lisanne 4 jarengeleden

  Heel fijn en herkenbaar stuk! Goeie tips ook. Wat ik zelf ook nog doe is voor mezelf opnoemen wat er deze week wel allemaal gelukt is. De focus ligt zo vaak op wat er niet goed gaat dat ik graag denk aan wat wel goed gaat.

  Reageer
 10. Q 4 jarengeleden

  Hallo,

  Ik bekijk vandaag voor het eerst deze website. Maar het is voor mij heel moeilijk te bezoeken op mijn iPhone 8. Het is totaal niet overzichtelijk. En ik kan ook geen e-mailadres vinden. Komt misschien door mij, maar ik zou heel graag contact met je willen opnemen over ‘fitness’ en dieet.

  Reageer
 11. Agnes 4 jarengeleden

  Leuk stuk en zo waar! Dit is ook hoe het leven werkt
  Agnes

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: