if it fits your macro's
| 13 augustus 2020

Je leeft maar 1x, dus eet lekker door…??

‘Liever te dik in de kist, dan een feestje gemist!’ of ‘Ah joh, je leeft maar één keer!’ Dit zijn uitspraken die je vast wel eens gehoord hebt als het om eten gaat. Laten we voorop stellen dat ik vind dat iedereen voor zichzelf moet bepalen wat hij/zij belangrijk vindt in het leven. Om ook de andere kant van het verhaal te belichten, geef ik in dit artikel mijn visie over dit onderwerp.

Je leeft maar 1x!

Inderdaad…je leeft maar één keer. Ik snap helemaal dat mensen daar veel uit willen halen en gelukkig willen zijn. Ook moet ik heel eerlijk zeggen dat ik in de maatschappij van tegenwoordig het haast een soort van ´druk´ vind voelen. Er wordt ZO vaak benadrukt dat we ALLES uit het leven zouden moeten halen en dat we alles kunnen bereiken wat we willen. ´Gewoon´ zijn vinden we eigenlijk een beetje negatief.

Ok…ik dwaal af, terug naar het onderwerp. Ik hoor heel vaak dat ´je leeft maar één keer´ het excuus is van mensen om ongezonde dingen niet af te slaan. Soms als grapje, maar die gevallen bedoel ik natuurlijk niet. Ik zie het ook bij mensen met zwaar overgewicht, die weigeren iets af te slaan om deze reden.

Word je écht gelukkig van ongezond eten?

Waar ik oprecht benieuwd naar ben, is of deze mensen écht gelukkig worden van al dat ongezonde eten. Ik ben het compleet met je eens dat chocolade, koekjes, chips en alcoholische dranken lekker zijn. Maar hoe gelukkig word je ervan om dit veel en vaak te eten/drinken. Op het moment dat je het eet heb je een sensatie in je mond, dat kunnen we wat mij betreft als een momentje van geluk zien. Maar hoe lang duurt dit moment? En voel je dit nog steeds als je het product op hebt? En na heel veel ongezonde dingen gegeten of gedronken te hebben, hoe voel je je dan de volgende dag? Nog steeds oprecht gelukkig??

Hoe voel jij je?

Bovendien weet ik dat mensen die veel ongezonde dingen eten, zich over het algemeen gedurende de dag minder energiek, enthousiast en krachtig voelen dan mensen die gezond leven. Heel vaak hoor ik van cliënten die gezonder zijn gaan leven: ‘Jeetje, ik dacht dat ik me ondanks mijn overgewicht prima voelde, maar nu ervaar ik pas hoe fitter zijn voelt!’ Vrijwel iedereen die ervaring heeft met een ongezond en een gezond patroon, zal beamen dat je je ZO veel fitter en vitaler kan voelen als je goed voor je lichaam zorgt.

Wat wil jij halen uit dat ene leven?

Bedenk je dus goed wat jij zou willen halen uit dat ene leven. Is ongezond eten datgene waar jij oprecht geluk uit haalt? Helemaal prima!

Ik denk echter dat het stiekem voor veel mensen een excuus is voor hun eigen gedrag. Eigenlijk zouden ze er wel iets aan willen doen, maar ze weten niet zo goed hoe.

Weet je van jezelf dat je eigenlijk wel meer aandacht wilt besteden aan je fitter voelen, een betere conditie hebben, gezonder worden en energieker zijn? Ga dan in kleine stapjes werken! Begin met hele kleine doelen en werk zo langzaam verder. Ook is het een goed idee om gewoon hulp in te schakelen! Bijvoorbeeld van een diëtist. Wist je dat dit vergoed wordt door je zorgverzekering?

Hoe ik hier zelf in sta…

Voor mij is genieten ontzettend belangrijk in het leven. Er zijn dan ook elke week momenten waarop ik minder gezond eet. Ik doe het echter wel bewust met mate. Ja ik zou heel graag elke dag een reep chocolade eten, maar ik ben me er bewust van dat ik véél gelukkiger word van mezelf goed voelen, een fit lichaam hebben en veel energie gedurende de dag.

Er zijn ook momenten geweest waarop ik vol voor een zo fit mogelijk lichaam ging. Ik at in die periodes ontzettend weinig ongezonde dingen. Inmiddels ben ik er ook achter dat dit niet mijn ding is. Ik houd namelijk toch écht van ongezond eten op zijn tijd.

Ik heb een balans gevonden die bij mij past. In de meeste weken staat fit zijn voorop, met een sausje van genieten erover. In sommige weken draait dit een klein beetje om, bijvoorbeeld tijdens feestdagen of in een vakantie. Ook dat werkt voor mij prima. Ik weet namelijk dat mijn uitgangspunt blijft: ik wil goed voor mijn lichaam zorgen en daarnaast ruimte houden voor genietmomentjes. ♥

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren met dit artikel.

Groetjes, Marloes

Hoe sta jij in dit verhaal? Is dat altijd zo geweest?

3 reacties

  1. Ik heb wel een jaar gehad waarbij ik ong leefde op pizza en slecht eten. Je merkt dat meteen in de stoelgang. Echt niet fijn, nu probeer ik wel echt gezond te eten met zeker een lekkerigheidje zo af en toe. Voel me na een dag ongezond eten ook minder fit.

  2. Ik merk nu ik wat kilo’s kwijt ben dat ik eerder alles gewoon in me mond stopte en nu meer proef en er dus ook van kan genieten. Ik ben nog steeds niet superslank en dat zou ik ook niet worden, want ik geniet te veel van al die lekkere dingen. Wel met mate natuurlijk.

  3. Ik heb nu echt de perfecte balans gevonden die voor mij ontzettend goed werkt.
    Ik eet heel de week (relatief) gezond, ook gezonde tussendoortjes.
    Op zaterdag overdag gezond, er mee rekening houdend, dat ik ‘s avonds friet eet!!
    Verder op zondag 1 glas gin-tonic met munt en fruit er in en met mijn man deel ik dan nog iets lekkers, chocolade of chips ofzo.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram