Vraag maar raak dietist
Leefstijl Persoonlijk

Ik vond dankbaarheid zo overdreven. Hoe dat veranderde…

Door

Ik had NOOIT gedacht dat ik dit artikel zou typen. Ik werd altijd een beetje kriebelig van mensen die begonnen over dankbaarheid. Het voelde zo overdreven voor me. Misschien denk jij nu hetzelfde…stay with me please! Geef me de kans om mijn ervaring met je te delen.

Ik vond dankbaarheid overdreven…

Ineens leek het overal terug te komen, mensen die vertelden dat ze zo ontzettend dankbaar waren. Blegh, ik vond het maar irritant. Op YouTube, in podcasts, op instagram, het leek ineens overal terug te komen. Ik merkte dat ik er een ontzettende weerstand tegen had. ZO overdreven vond ik het, om anderen dankbaarheid telkens te horen uitspreken.

Ik weet echter dat je grootste irritaties ook iets zeggen over jezelf. Volledig tegen mijn gevoel in, ging ik me dan ook langzaam verdiepen in die dankbaarheid. Waar mijn afkeer vandaan kwam weet ik nog steeds niet helemaal, maar ik weet wel dat het gevoel compleet is veranderd in de laatste maanden. Ik zal vertellen hoe dat gebeurde.

Een opdracht

Ik weet dat veel mensen bewust bezig zijn met uitspreken waar ze dankbaar voor zijn. In een hele korte tijd hoorde ik de volgende opdracht een paar keer voorbij komen vanuit verschillende hoeken:

Bedenk vlak voor het slapen gaan 3 dingen waar je die dag dankbaar voor was. 

Net zoals altijd, gingen mijn nekharen een beetje overeind staan de eerste keer dat ik deze opdracht hoorde. Hoe cheesy en overdreven klinkt dit? Toen ik hem de tweede en zelfs nog een derde keer hoorde, werd ik langzaam nieuwsgierig! Als zo veel mensen dit aanraden, dan zal er wel een kern van waarheid inzitten, right? Ik werd benieuwd naar de achtergrond hiervan.

ik Maukie

Dankbaarheid uitspreken

Ik kwam erachter dat je door deze opdracht positievere gedachtes krijgt en daardoor onder andere beter in slaap komen. Je hebt minder de neiging tot piekeren. Ook is het idee achter de opdracht dat je de hele dag bewuster bezig bent met de positieve dingen om je heen, omdat je weet dat je ‘s avonds drie dingen moet noemen waar je dankbaar voor bent. Dat klonk logisch! Hierdoor was ik om…ik wilde het zelf ook een kans geven.

Onze ervaring

Ik heb Sven overtuigd dat we elke avond vlak voor het slapen gaan elkaar de vraag stellen: waar was jij dankbaar voor vandaag? Elk moeten we 3 antwoorden geven. Het mag iets kleins zijn, zoals de zon die scheen, een lekkere lunch of een leuk gesprek met iemand. Of iets groots, zoals de liefde die we voor elkaar voelen, het feit dat we gezond zijn of de lieve mensen om ons heen.

Eerlijk is eerlijk, in het begin voelde het onwijs gemaakt. Alsof we een toneelspel aan het opvoeren waren. Langzaam werd het een gewoonte en merkte ik het verschil. Ik ging inderdaad met een fijner gevoel slapen en gedurende de dag vielen me ineens veel meer positieve dingen op! Ik zat minder in de automatische piloot, genoot ineens intens van vogels tijdens het wandelen of van een lief complimentje van een collega. De opdracht maakte me oprecht gelukkiger gedurende de dag.

Kortom, ik ben om! Hoe cheesy en overdreven ik het eerst vond…zo warm en fijn voelt het nu.

Misschien denk je dat dit niets voor jou is, maar ik daag je uit het een kans te geven. Doe deze opdracht in jezelf of met een partner of familielid. Mij heeft het heel veel gebracht ♥.

Groetjes, Marloes

Ben jij bewust bezig met dankbaarheid? Of voelt het voor jou misschien ook overdreven?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (12)
 1. K 2 jarengeleden

  Jaaa zo mooi! Ik ben er mee begonnen op advies van de psycholoog toen ik in een depressie zat. Hielp me toen enorm om lichtpuntjes te zien, en helpt me nu nóg steeds om de kleine dingen in het leven te waarderen die soms zo vanzelfsprekend lijken! <3

  Reageer
 2. Margot 2 jarengeleden

  Ik ben een jaar geleden hiermee begonnen. Ik was toen een aantal maanden heel neerslachtig door de fysieke beperking die ik had. Hierdoor dacht ik alleen maar over wat ik allemaal niet meer kon en las ik over de beperkingen van andere mensen. Allemaal negatieve zaken waar ik nog negatiever van werd. Toen ben ik begonnen met het dagelijks opschrijven van 3 dingen waar ik dankbaar voor ben. Er bleken ineens zoveel mooie dingen nog te zijn in mijn leven! Het heeft er echt voor gezorgd dat ik op een andere manier ben gaan kijken naar mijn problemen en er nu positiever mee om ga. Het schrijven doe ik nog steeds iedere dag.

  Reageer
 3. Aafke 2 jarengeleden

  Mooi! Maar bij mij komt de vraag bovendrijven: wie/Wie ben jij dan dankbaar? Dank spreek je toch naar Iemand uit? Dus ja ik snap die irritatie kriebel van jou wel die je benoemd in je artikel. Hoe ver en naar Wie wil jij gaan met je dankbaarheid? Dit artikel zorgt ervoor dat ik weer dieper ga nadenken over dit onderwerp.

  Reageer
  • Margot 2 jarengeleden

   Dankbaar zijn kan toch ook naar bepaalde zaken ipv personen. Dus dankbaar voor het mooie weer, dat je weer 5 min verder kan lopen dan gisteren, voor die lekkere maaltijd die je partner voor je maakt, dat ene kaartje van een vriendin…. Gewoon kleine dingen die je waardeert en die je niet als vanzelfsprekend ziet.

   Reageer
 4. Tineke 2 jarengeleden

  Dankjewel voor dit bericht Marloes. Ik ben er ook een paar jaar geleden mee begonnen maar steeds komt er weer een moment dat ik het vergeet. Fijn dat je me er weer aan herinnert!

  Mooie vraag van Aafke. Mijn dankbaarheid gaat of naar mensen (zoals hierboven naar Marloes) of naar de Schepper van alles wat goed is, alles wat mooi is, alles wat liefdevol is.

  Reageer
  • Anne 2 jarengeleden

   Mooi bericht Tineke <3

   Reageer
 5. Vera 2 jarengeleden

  Oeh…gatsie…ja!
  Ik zat rond m’n 18e niet zo lekker in m’n vel. Puber-struggles zullen we maar zeggen 😉. En m’n man, toen net vriend, zei me: schrijf eens elke avond 3 dingen op die leuk waren aan de dag en ga dan pas slapen. Dat heb ik ook gedaan en het schriftje van toen heb ik nog.
  Ik vind die vraag trouwens een stuk fijner dan dat ‘dankbaarder’….volgens mij gaat het erom dat je jezelf positief kunt programmeren…. Een soort eigen cognitieve gedragstherapie. Dat voelt wat rationeler en daar kan ik wel wat mee.
  Dus voor wie ook kriebelt….pak de vraag dan net wat anders op….en volgens mij bereik je dan hetzelfde.
  Succes!

  Reageer
  • Femke 2 jarengeleden

   @Vera Idd, van het woord ‘dankbaar’ word ik ook altijd een beetje opstandig, maar 3 dingen opschrijven die leuk waren, klinkt veel meer als iets dat bij mij past :). Thanks!

   Reageer
 6. margareth v velden 2 jarengeleden

  hallo,
  leuk idee
  moeilijk ik heb wel ‘n partner maar hou van
  prive verborgen vandaar ben ik dankbaar die ik hebt
  moet
  voor mezelf houden
  grtz. margareth

  Reageer
 7. Nanouk 2 jarengeleden

  Wat Vera zegt inderdaad, de vraag net anders formuleren. Ik trek t nog breder en maak er dankbaar/blij/trots/goed van. Dan lukt t me ook om veel meer dan 3 dingen te bedenken. En doe dit nu driekwart jaar en het maakt me zeker een stuk vrolijker/lichter.
  Voor Aafke, en wellicht andere geïnteresseerden, misschien vind je dit een interessante invalshoek? https://www.shiftacademy.nl/persoonlijke-afwikkeling/dankbaar-voor-principes/

  Reageer
 8. Marise 2 jarengeleden

  Ha ha lieve Marloes, ik was precies zo, maar geloof mij maar dat jij straks de dankbaarheid als een ware goeroe gaat verspreiden als jullie grootste wens in vervulling gaat 😉
  Liefs!

  Reageer
 9. Johanna 2 jarengeleden

  Dankbaarheid is zo iets moois. Ik noem het zegeningen. En ja spreek die ook echt uit.
  Naar wie? Naar God de schepper van ons leven…

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: