Ik denk dat ik een eetstoornis heb
| 4 mei 2021

Ik denk dat ik een eetstoornis heb – Wat nu?

Vandaag een wat zwaarder onderwerp op optimavita.nl, dat ik ontzettend belangrijk vind om af en toe te bespreken. We gaan het namelijk hebben over eetstoornissen. Ik krijg regelmatig berichtjes waarin mensen vragen: ‘Ik denk dat ik een eetstoornis heb, wat nu’? In dit artikel geef ik zo goed mogelijk mijn antwoord.

Disclaimer: Ik zie mezelf absoluut niet als specialist op het gebied van eetstoornissen. Er zijn professionals die er véél meer vanaf weten dan ik. Wel besef ik me dat ik een groot publiek bereik en dat het percentage mensen met een eetstoornissen dat mijn artikelen leest relatief groot zal zijn. Daarom vind ik het ontzettend belangrijk om dit onderwerp te bespreken. 

Wanneer heb je een eetstoornis?

De grens tussen wel of geen eetstoornis hebben is soms lastig te trekken, zelfs voor professionals. Er zijn dan ook verschillende definities van een eetstoornis te vinden. Hier is er eentje:

‘Een eetstoornis is een ernstige psychische ziekte, die iemand volledig kan beheersen. Waardoor iemand niet meer helder kan denken, voelen en handelen. Niet meer zichzelf kan zijn. Niet meer voor rede vatbaar is, omdat de angst simpelweg allesoverheersend en levensgroot is.’

Een arts of andere behandelaar vast of er sprake is van een eetstoornis. Hier een aantal symptomen van een eetstoornis:

  • Eten beheerst je leven, je denkt er de hele dag door aan.
  • Erg bezig zijn met je lichaamsgewicht, waardoor je bijvoorbeeld dagelijks of meerdere keren per dag op de weegschaal staat.
  • Eten in het bijzijn van anderen zo veel mogelijk vermijden.
  • Na het eten altijd naar de wc gaan.
  • Lichamelijke klachten zoals bleke huidskleur, het vaak koud hebben, vermoeidheid, flauwvallen, haaruitval of uitblijven van de menstruatie.
  • In een korte periode veel afvallen of juist aankomen.
  • Extreme schaamte over het eigen lichaam. Bijvoorbeeld nooit in bikini willen of niet willen vrijen met het licht aan.
  • Een onrealistisch beeld hebben van het eigen lichaam. Iemand met een eetstoornis vind zichzelf soms dik, ondanks een laag gewicht.
  • Bepaalde producten consequent vermijden.
  • Dwangmatig sporten.
  • Depressiviteit of zelfs neiging tot zelfmoord.
  • Het gebruiken van bijvoorbeeld laxeermiddelen.

Dit is slechts een deel van de mogelijke symptomen. Eetstoornissen kunnen erg divers zijn. Ook betekent het niet perse dat je een eetstoornis hebt, als je een van deze symptomen herkent bij jezelf. Net als dat je lang niet alle symptomen hoeft te herkennen om een eetstoornis te hebben.

Is BMI betrouwbaar

Ik denk dat ik een eetstoornis heb…

Als je denkt dat je een eetstoornis hebt, is het vaak heel lastig om daar iets mee te doen. Stiekem wil je er namelijk misschien helemaal niet vanaf. Het voelt zo vertrouwd. Of je schaamt je en durft niemand in vertrouwen te nemen. Ik wil je toch op je hart drukken er iets mee te doen! Goed voor jezelf zorgen is zo ontzettend belangrijk. Hier een aantal stappen die je kunt nemen:

  • Praat er met iemand over die je vertrouwt, bij voorkeur een volwassene. Denk bijvoorbeeld aan een van je ouders, een vertrouwenspersoon op school, een familielid of een docent.
  • Ga naar de huisarts om het te bespreken
  • Neem contact op met Weet, een vereniging voor mensen met eetstoornissen. Zij kunnen jouw vragen beantwoorden en je mag anoniem blijven!
  • Doe online een professionele zelftest, zoals bijvoorbeeld deze. (En praat daarna met iemand)

Misschien herken je verschillende symptomen, maar beheerst het nog niet je leven. We spreken dan vaak van een eetprobleem, in plaats van een eetstoornis. Neem dit echter niet minder serieus! Een eetprobleem kan geleidelijk overgaan in een eetstoornis.

Het is zo ontzettend sterk om je problemen met iemand te delen. Je doet jezelf en je lichaam hier een mega plezier mee. Ook al voelt het nu niet zo, ik weet zeker dat je jezelf later dankbaar zult zijn.

Maar wat gaat er dan gebeuren?

Als je gepraat hebt met een (andere) volwassene en/of een professional, dan zullen jullie samen een plan gaan maken. Misschien is het voldoende om afspraken te maken met iemand uit je omgeving om van je symptomen af te komen, dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij lichte eetproblemen. Is er toch echt al sprake van een groter probleem of een stoornis? Ga dan zeker ook met een professional praten hij/zij kan beoordelen wat een goede vervolgstap is.

Soms is dat praten met iemand van de huisartsenpraktijk, soms met een psycholoog of psychiater of soms is het verstandig om een behandeling aan te gaan bij een gespecialiseerde kliniek. Je huisarts of andere professional kan jou daarin adviseren en bepalen wat voor jou de juiste stap is.

Mijn conclusie

Heb je het gevoel dat je een (licht) eetprobleem of misschien een eetstoornis hebt? Praat erover! Het is onwijs eng, maar je toekomstige zelf gaat je zo onwijs dankbaar zijn. Eetproblemen en eetstoornissen kunnen langzaam erger worden, zelfs zonder dat je het zelf door hebt. Het is dus belangrijk om er zo op tijd mogelijk bij te zijn.

Ik hoop dat je iets gehad hebt aan mijn tips! Wil je meer lezen over vooroordelen over eetstoornissen? Dat kan hier.

Groetjes, Marloes

Ben of ken jij iemand met een eetprobleem of eetstoonis?

 

3 reacties

  1. Graag reageer ik op het artikel eetstoornis. Ik heb zelf 7 jaar anorexia en lees de blogs van Marloes omdat deze voor mij heel helpend zijn voor structuur ,variatie,portiegrote ,producten en voor mijn eetstoornis heb ik een behandelaar .een eetstoornis sluipt erin maar word dan steeds erger zoek bijtijds hulp op welke manier dan ook ..

  2. Wat goed dat hier ook aandacht aan wordt besteed! Ik ben zelf net 2 jaar (volledig) hersteld van Boulimia. Ik ben op een gegeven moment naar de huisarts gegaan en ik had mezelf geen groter cadeau kunnen geven. Om die stap te zetten is doodeng, maar het is de enige weg naar verandering en verbetering. Gun jezelf dat, want dat verdien je écht!!

  3. Goed dat je dit onderwerp belicht!
    In de tijd dat ik mezelf door een eetstoornis heen worstelde, vond ik proud2bme.nl erg helpend, vooral het forum ervan. Dit is wel al 9 jaar geleden. Ik weet niet hoezeer de website veranderd is, maar ik zie dat het nog erg actief is. Nog als extra tip..

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram