verjaardag sportief
| 3 december 2017

IJdelheid tijdens sporten…

Ik vind het fascinerend om te zien dat sommige mensen ontzettend hun best doen om er goed uit te zien tijdens het sporten, terwijl het anderen helemaal niets kan schelen. Ik begrijp beide kanten van dit verhaal en geef toe dat ik zelf ook best een beetje ijdel ben tijdens het sporten.

Super ijdel vs. ‘Het kan me niet schelen’
Zoals ik hierboven al zei, snap ik beide standpunten in dit verhaal. Aan de ene kant maakt het helemaal niets uit hoe je eruit ziet in de sportschool, je gaat je namelijk toch in het zweet werken! Misschien wordt je zelfs zeiknat door de regen als je buiten traint, vies als je bijvoorbeeld aan survival doet, train je buiten in het donker of in je eigen huiskamer.

Aan de andere kant begrijp ik dat mensen hun uiterste best doen om er toch leuk uit te zien tijdens het sporten. Je komt vrijwel altijd anderen tegen, net als in het normale dagelijks leven. Als je tijdens het sporten uiterlijk niet belangrijk vindt, waarom op andere momenten dan wel? Technisch gezien kun je overal belangrijke mensen tegen komen (of de liefde van je leven – been there, done that ;)).

armen thuis trainen 2

Kleding
Ijdelheid kan zich uiten in kleding. Sommige sporters zijn altijd op zoek naar de leukste sportkleding, combineren hun outfit zorgvuldig voordat ze weg gaan en hebben vaak iets nieuws om te dragen. (#guilty) Anderen hebben gewoon 1 setje sportkleding dat ze altijd dragen, of graaien een oud t-shirt en een verwassen legging uit de kast om in te sporten.

Ik geef eerlijk toe dat ik absoluut tot de eerste categorie hoor! Ik houd van sportkleding, heb een hele kast vol en let zeker op de combinaties die ik draag. Als ik leuke sportkleding draag, voel ik me beter en lijkt het wel alsof ik meer energie heb om te sporten.

Make-up en verzorgingsproducten
Ook kun je de ijdelheid terug zien komen in make-up of verzorgingsproducten. Vrouwen die met een full-face make-up de sportzaal betreden of mannen die duidelijk hun benen hebben ingesmeerd met een lotion en je haast bedwelmen met hun after shave.

Hier ben ik iets minder fanatiek in. Ik draag wel vrijwel altijd mascara en wenkbrauwpotlood, maar ga niet uitgebreid mijn hele gezicht bedekken met make-up voor het sporten. Ik geef wel toe dat ik me helemaal zonder make-up erg naakt voel. Dat doe ik dus bijna nooit. Parfum draag ik niet, ik kan de geur daarvan niet zo goed verdragen tijdens het trainen. Ik moet wel zeggen dat ik nooit mijn make-up of parfum verwijder als ik na het werken ga sporten. Ook doe ik soms wat extra mijn best als ik een video ga opnemen… er zijn dan zo veel mensen die ernaar kijken!

Haar
Ook wat betreft het kapsel, gaan sommigen heel ver. Vrouwen die hun haar duidelijk zorgvuldig hebben gestyled voor het sporten en mannen die liters gel of wax hebben gebruikt om ieder plukje op de juiste plek te krijgen.

Daar ben ik vrij makkelijk in. Met sporten draag ik mijn haren in een staart. Als ik net uit bed kom, breng ik mijn haren normaal gesproken in model met een föhnborstel. Voor het sporten doe ik dat niet. Ik doe er gewoon een elastiekje om en klaar is Kees. Ik vind het veel te veel werken om het mooi te stylen om vervolgens te gaan zweten en alles te verpesten. Ook nu weer doe ik voor een workout video wel iets beter mijn best. Ik snap het bij mannen trouwens wel…ik denk dat voor hen een out of bed kapsel een beetje hetzelfde moet voelen als mijn totaal-make-up-loze-hoofdje.

Sieraden
Sommige sporters gaan nog iets verder. Ze dragen armbanden, kettingen, oorbellen en soms zelfs ringen tijdens het sporten. Niet alle sporten laten het toe, maar bijvoorbeeld bij de 100m sprint dragen veel vrouwen kettingen of armbanden.

Ik doe hier niet aan mee. Ik vind sieraden in de weg zitten tijdens het sporten. Bovendien irriteren ze mijn huid. Alhoewel, eigenlijk ben ik nu niet helemaal eerlijk… ik draag namelijk wel vrijwel altijd kleine oorbelletjes en doe ook vaak een zweetbandje om als accessoire.

Mijn conclusie
Stiekem ben ik best heel ijdel tijdens het sporten. Ik ben dan ook zo’n 5-6 uur per week in de sportzaal te vinden. Ik sport op de plek waar ik ook werk (en geef sportlessen als werk) en kom dus veel bekenden tegen. Ook als ik buiten ga hardlopen, denk ik echter na over mijn outfit. In mijn ogen zit er niet zo veel verschil tussen ijdelheid in het normale leven en ijdelheid tijdens het sporten. Als ik thuis zou sporten, zou ik dat lekker in een willekeurig kloffie doen, maar dat is met werken niet anders :).

Ik snap ook heel goed als mensen niets om hun uiterlijk geven tijdens het sporten! Sterker nog, ik geef je groot gelijk. Ik voel me goed als ik mezelf een beetje optut, dat hoeft zeker niet voor iedereen te gelden! Beiden is mooi….laten we elkaar gewoon accepteren hoe we zijn ♥.

Groetjes, Marloes

Hoe zit dit bij jou? Ben je ijdel als je gaat sporten?

 

6 reacties

 1. Leuk artikel! Snap vooral dat wanneer je sport in de sportschool waar je werkt, je er niet in een verwassen t-shirt en met een slaaphoofd heen gaat. Dus ik snap je wel :), als ik in een sportschool zou sporten zou ik hetzelfde doen!

  Ik loop echter 3 x per week hard en dan doe ik NIETS aan m’n gezicht (ik loop ook ‘s ochtends), omdat ik daarna pas douche en mezelf opmaak. Als ik eind van de dag ga dan heb ik natuurlijk wel make-up op, dat haal ik er niet af. Ik heb wel leuke hardloopkleding maar het praktische gaat voor het mooie. Als het regent heb ik een pet op, als het ijskoud is heb ik handschoenen aan (niet echt bijpassende kleuren..) en als mijn favo shirtjes in de was zit.. dan doe ik wel iets anders aan. Gelukkig kom ik niet zo vaak bekenden tegen (doordat ik dus ‘s ochtends loop) 🙂

 2. Leuk artikel. Ik kan mij in veel dingen herkennen.

  Sportkleding heb ik hetzelfde, in het dagelijkse leven let ik er ook op wat ik draag, dus in de sportschool ook. Make-up doe ik alleen een potloodlijntje, anders is het wel erg naakt maar geen foundation en dat soort dingen. Sport ik na het werk, dan haal ik wel mijn makeup af. Ik weet niet, ik heb anders het gevoel dat het niet goed is voor mijn huid, foundation in combinatie met zweet.

  Haar doe ik simpel in een staart. Parfum draag ik niet, maar ik irriteer mij wel aan andere mensen die zware parfum dragen in de sportschool.

 3. Zo mag iedereen anders zijn!
  Ik draag in het dagelijks leven ook heen foundation, ik gebruik weinig make-up, draag alleen 1 ring…en ben gewoon een makkelijk type-je, haha. Het boeit me aan de ene kant best om verzorgd te zijn, maar dan qua lekker gedoucht, fris gewassen kleren.
  Ik zou het wel fijner vinden als we iets minder gericht zouden zijn op buitenkant, en gewoon elkaar zouden accepteren zoals we puur natuur zijn (nee, niet naakt, dat bedoel ik niet). Iets minder oordelen over uiterlijk zou het voor veel mensen makkelijker maken.

 4. Haha ik heb vanochtend nog hardgelopen met een lelijke hoofdband en hardloopbroek en -vest die net niet echt bij elkaar passen. Kwaliteit en functie is voor mij echt het belangrijkste (zeker met temperaturen rond het vriespunt!). Ik koop ook niet altijd de kleding die ik eigenlijk het mooist vind, want ik doe 4 sporten – dat gaat dan wel heel erg in de papieren lopen (al koop ik geen kleding die ik lelijk vind hoor, maar met een beperkt budget heb je minder keus). Make-up draag ik ook niet, want ik vind mezelf niet onverzorgd zonder. Dat zit ‘m wat mij betreft in andere dingen 🙂

 5. Toen ik vorig jaar het sporten weer op ging pakken heb ik een compleet nieuwe outfit gekocht. Ik had thuis wel wat oud spul liggen maar als beginnende sporter voel ik me toch al een sukkeltje en als ik er dan ook nog lelijk uit zie dan al helemaal, haha. 😉 Maar ik heb dus eigenlijk maar één (leuke) outfit wat ik iedere keer aantrek (maar ik sport dan ook maar 0, 1 of max 2 keer per week, net wat uitkomt). Qua make-up en haar is het net wat ik die dag al op had (maar dat is vaak sowieso niet meer dan mascara), tenzij mijn haar los was, dan doe ik het in een paardenstaart.

 6. ik ben als ik ga sproten niet ijdel. Zie totaal het nut niet van om voor een paar uurtjes dat ik ga staan zweten veel geld of moeite te investeren in allerlei outfits of mijn uiterlijk als ik daarna toch ga douchen. IK heb een paar outfits en deze zijn jaren oud en zolang het heel is en niet vies of verschoten dan vind ik het prima. Het moet lekker zitten en niet in de weg. Als ik er zal werken en het ook mijn kantoor is dan vind ik het een ander verhaal. Ik vind dat je op je werk of daar waar je werkt er representatief voor dat werk eruit moet zien. Ik ben postbode en let er tijdens mijn werk ook op wat ik aantrek en wat niet en hoe ik eruit zie. Maar dat vind ik volkomen normaal.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram