PDS zwangerschap
| 22 augustus 2021

Hoe het gaat met mijn PDS tijdens mijn zwangerschap…

Tot nu toe dacht ik dat ik dit artikel niet ging schrijven. Het leek me namelijk te specifiek en ik dacht dat het weinig mensen zou interesseren. Inmiddels heb ik er echter al ZO veel vragen over gehad onder mijn video’s en artikelen, dat ik toch ga schrijven! Ik ga je vertellen hoe het gaat met mijn Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) tijdens mijn zwangerschap en wat ik eraan doe om mijn darmen zo goed mogelijk te laten functioneren.

Mijn PDS

Wat PDS precies is, ga ik hier niet uitleggen. Daar schreef ik eerder al eens een artikel over en ik maakte een video met tips. Heel veel mensen hebben prikkelbare darmen. De klachten die ze hebben, kunnen onwijs verschillen. De ene heeft alleen af en toe een opgeblazen gevoel en de ander loopt heel vaak krom van de pijn en heeft er heel veel last van in het dagelijks leven.

Ik heb een relatief lichte vorm van PDS. Mijn ontlastingspatroon is niet altijd regelmatig. Ik heb vrij vaak diarree of juist obstipatie. Ook heb ik regelmatig last van een opgeblazen gevoel, winderigheid en krampen in mijn buik. Vooral na het eten van dingen die ik niet goed kan verdragen. Bij mij zijn dat vooral rauwe ui, prei, knoflook, koolsoorten, bepaalde zoetstoffen en avocado.

In sommige periodes gaat het goed met mijn darmen en heb ik nauwelijks last. Ik kan dan zelfs de producten die ik hierboven noem prima eten (met uitzondering van rauwe ui). In andere periodes heb ik vaker klachten en zijn ze heftiger. Dit heeft bij mij ook absoluut te maken met drukte en stress!

Verschuiving van je darmen tijdens je zwangerschap

Als je zwanger bent, worden je darmen aan de kant geduwd door je groeiende baarmoeder en het kindje erin. Je ziet dat heel mooi in de animatie hieronder. De darmen worden in het roze weergegeven. Je kunt je misschien wel voorstellen dat mede hierdoor obstipatie heel vaak voorkomt tijdens de zwangerschap. Ik was dan ook erg benieuwd hoe mijn darmen zouden gaan functioneren.

Wat ik doe voor mijn darmgezondheid…

Vorig jaar ben ik al een keer zwanger geweest, dat eindigde helaas in een miskraam. Toen had ik relatief veel last van mijn darmen. Ondanks dat ik er heel erg op lette, had ik vrijwel continue obstipatie. Ik was daardoor erg alert toen ik weer zwanger bleek te zijn. Direct heb ik aandacht besteed aan het zo gezond mogelijk houden van mijn darmen. Ik doe dat op de volgende manieren:

  • Ik eet dagelijks voldoende groenten (250+ gram) en fruit (minimaal 2 stuks).
  • Ik gebruik voornamelijk volkorenproducten voor voldoende vezels.
  • Ik drink véél, voornamelijk water. Mijn darmen doen het goed op zo’n 3-4 liter vocht per dag. Dit verschilt per persoon.
  • Ik eet net als altijd langzaam en kauw goed.
  • Ik probeer niet te grote maaltijden te nemen maar mijn eten te verdelen over de dag als ik merk dat ik lichte klachten krijg.
  • Ik gebruik probiotica, omdat ik weet dat mijn darmen daar goed op reageren. Dit verschilt echter ook per persoon. Momenteel gebruik ik Orthiflor Original van Orthica.

Hoe het nu gaat met mijn PDS

Tot mijn eigen grote verbazing gaat het tijdens deze zwangerschap onwijs goed met mijn darmen! Ik heb af en toe lichte obstipatie, maar het is nauwelijks hinderlijk. Winderigheid en darmkrampen heb ik nog niet gehad in de afgelopen 7 maanden! *Klopt af op de tafel* Of ik een opgeblazen gevoel heb, vind ik lastig om te zeggen doordat mijn buik sowieso groter wordt. In ieder geval ervaar ik er geen klachten door. ik heb zelfs het idee dat mijn darmen op het moment niet zo sterk reageren op de producten waar ik in andere fases van mijn leven wel eens heel gevoelig voor ben geweest.

Ik geloof dat dit deels komt doordat ik goed voor mijn darmen probeer te zorgen, maar het zal ook zeker bijdragen dat ik veel minder stress heb dan in sommige eerdere fases uit mijn leven. Vanaf het begin van de zwangerschap lukt het me beter om rust te pakken als ik het nodig heb. Ook kan ik werkzaken en andere stressfactoren beter relativeren.

Tenslotte denk ik dat er ook een factor geluk meespeelt. Kennelijk passen mijn darmen zich goed aan tijdens het zwanger zijn. Hoe dan ook, ik ben er ontzettend blij mee!

Iedereen is anders!

Ik wil benadrukken dat mijn positieve ervaring geen garantie geeft voor jou. Ik ken ook zeker dames die meer last hebben gekregen van hun PDS tijdens de zwangerschap, ondanks dat ze de adviezen goed opvolgen. Zoals ik hierboven al zei, speelt er ook een geluksfactor mee waar je geen invloed op hebt. Worstel jij met klachten en/of heb je vragen? Ga dan zeker eens langs een diëtist! Hij/zij kan je zeker helpen met aanpassingen maken die bij jouw lichaam en leefstijl passen. Het is namelijk wel zo dat het opvolgen van de juiste adviezen bij de meeste vrouwen verlichting van de klachten geeft.

Ik hoop dat je iets hebt gehad aan mijn tips en ervaring.

Groetjes, Marloes

Heb jij ervaring met PDS en zwanger zijn? Hoe ging het bij jou?

Eén reactie

  1. Bij mij ging t tijdens mn zwangerschap ook top! Alleen in de laatste weken wat obstipatie. Nu nog geen 3 weken na mn bevalling weet ik helaas weer hoe dat opgeblazen gevoel voelt, meteen weer terug bij het oude helaas :).

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram