biceps curls
| 7 oktober 2018

Het grote voordeel van ouder worden…

Een paar maanden terug maakte ik een video waarin ik mijn struggles deelde rondom het ouder worden. Het leek me leuk om vandaag het tegenovergestelde te doen! Aan ‘ouder’ worden, zit naar mijn idee namelijk ook een mega groot voordeel. Die wil ik met je bespreken. Ik ben natuurlijk heel erg benieuwd of je dit herkent.

Het grote voordeel van ouder worden

Ik val gelijk maar met de deur in huis. Ik vind het ZO heerlijk dat ik me niet zo druk meer maak om wat anderen van me denken! Dit is echt iets dat in de laatste jaren ontzettend bij mij is veranderd. In mijn ogen heeft dat te maken met ‘levenservaring’. Op een gegeven moment kom je erachter dat het eigenlijk helemaal niet zo veel uitmaakt hoe anderen over je denken. Sommige mensen bereiken dit punt op hele jonge leeftijd, anderen pas veel later. Ik denk dat ik het in de afgelopen 5 jaar steeds beter ben gaan beseffen.

Mijn gevoel als puber

Als puber was ik gigantisch bezig met hoe anderen over mij zouden denken. Ik probeerde me te kleden volgens de mode, maakte me druk over of ik wel ‘leuk’ genoeg was, ik wilde heel graag een platte buik en dunne benen hebben, ik probeerde nooit feestjes te missen uit angst buiten de groep te vallen en ik besloot zelfs om níet bij de toneelgroep van school te gaan ondanks dat ik dat graag wilde. Dit was namelijk in mijn ogen niet ‘cool’ om te doen.

Het effect was dat ik eigenlijk niet echt lekker in mijn vel zat. Ik denk dat anderen dat onbewust ook wel merkten. Ik werd soms een beetje gepest en stond niet heel sterk in mijn schoenen. Ik heb altijd wel vriendinnen gehad, maar voor mijn gevoel hoorde ik nooit bij de ‘populaire’ groep. Dat maakte me af en toe flink onzeker. Vinden mijn vriendinnen me wel echt leuk? Ben ik wel leuk genoeg om mee om te gaan? Ik denk dat ik in deze periode ontzettend op zoek was naar mezelf.

Hoe dat nu is…

Inmiddels besef ik me dat het totaal niet belangrijk is om ‘populair’ te zijn. Mezelf zijn en lekker in mijn vel zitten, dat is wat me gelukkig maakt! Ik probeer dan ook veel meer mijn eigen beslissingen te maken. Ik draag wat ik zelf leuk vind, ga om met mensen waar ik me fijn bij voel (ongeacht hoe ‘cool’ ze zijn ;)) en schaam me bijvoorbeeld totaal niet dat ik het heerlijk vind om af en toe alleen te zijn en Netflix te kijken. Of voor dat ik op mezelf op YouTube zet als ik net wakker ben, zonder make-up, in mijn Olaf-pyamabroek :). Ik ben gewoon Marloes en mensen zullen me moeten accepteren zoals ik ben. Als ze dat niet doen, dan is dat ook prima. Ik besef me maar al te goed dat niet iedereen me leuk vindt en dat is ok.

Tickets geboekt

Dus je bent nooit meer onzeker!?

Natuurlijk wel! De puber-Marloes komt nog steeds af en toe om de hoek kijken. Als ik bijvoorbeeld naar events ga waar ik niemand ken, vind ik het best eng om me te mengen in een groepje. Of als ik ergens heen ga waarvan ik de setting niet zo goed ken, maak ik me druk om wat ik aan moet trekken. Ik probeer mezelf echter te herinneren aan het feit dat bijna iedereen dit heeft. Bovendien hoef ik me niet anders voor te doen dan ik ben! Ik weet dat ik best een vlotte babbel heb en dat ik het leuk vind om interesse te tonen in anderen. Dit houd ik in gedachten voordat ik in zo’n spannende situatie kom….en vrijwel altijd valt het dan 100% mee!

Gek genoeg heb ik het idee dat de band met de mensen om mij heen beter is dan ooit, sinds ik me minder druk maak om wat ze van me vinden! Ook in mijn lichaam merk ik dat het er eigenlijk strakker is dan ooit, terwijl ik er veel minder fanatiek mee bezig ben voor mijn gevoel. Dit komt doordat ik mezelf minder een druk op leg. Ik ‘moet’ niet gezond leven, ik doe het omdat ik me er lekker bij voel. Ik ‘mag’ gewoon alles eten, maar ik beoordeel vooraf veel beter of ik er ook echt trek in heb.

Mijn conclusie

Nu ik ‘ouder’ word, maak ik me veel minder druk om wat anderen van mij denken…en dat voelt FREAKIN’ goed! Dat betekent natuurlijk niet dat ik me onbeschoft ga gedragen ;). Ik blijf gewoon mijn normen en waarden houden. Ik maak alleen meer keuzes op basis van waar ik me goed bij voel, zonder rekening te houden met wat anderen daarvan zouden denken. Uiteindelijk merk ik dat ik er niet alleen veel vrolijker van wordt, ook mijn relatie met anderen is verbeterd doordat ik meer mezelf durf te zijn.

Ik ben heel benieuwd of jij dit herkent!

Groetjes, Marloes

Herken jij dit verhaal? In welke fase bevind jij je momenteel?

 

3 reacties

 1. Zoooooo herkenbaar!!
  Het is heerlijk om 36 te zijn, hahaha. Veel van wat je schrijft, herken ik 1 op 1. Behalve dat als ik nu naar een nieuwe omgeving ga, waar ik weinig mensen zal kennen, dan blijf ik daar op de achtergrond. Ik heb geaccepteerd dat ik op zo’n avond met veel nieuwe mensen gewoon niet goed mix. Nou, dan maar niet! Ik geniet van mensen kijken en dan kan ik een prima avond hebben. Ik heb gewoon niet goed in dat spontane praatje. Behalve als de ander begint ?
  En toch…Ook die fase in de puberteit hoort erbij. Door die periode kan ik nu zijn wie ik ben.
  Zoiets als: geen geluk zonder ongeluk, geen blijdschap zonder verdriet, geen zelfverzekerdheid zonder onzekerheid ?
  Mooi aetikel ♥

 2. Voor veel mensen herkenbaar, denk ik! Ik ben zelf 27 en merk dat ik me daar na mijn studententijd veel minder druk om maak. Ook doordat ik een paar maanden ben gaan reizen is mijn zelfvertrouwen groter geworden 🙂

 3. hallo, ik ben 58 jaar. Ik heb twee kinderen en drie kleinkinderen. Ik ben heel lang aan het worstelen geweest! Zelf vind ik dat mijn “ik” pas naar voren kwam toen mijn kinderen volwassen waren en we daarover fijne gesprekken hadden. Ik volgde een cursus om wat assertiever te worden en leerde dat ik niet de enige was en zeker niet het onzekerst! Er zijn mensen die nog veel meer last hebben van hun onzekerheden. Daardoor zag ik wel dat het anders moest en kon. Dat ik meer kon doen om zonder anderen te kwetsen toch dat kan doen waar ik achter sta! Dat ik niet op de voorgrond treed als ik mijn mening geef, dat ik mijn mening mag geven. Ik vind dat ik nu heel lekker in mijn vel zit, leef lekker, samen met mijn man. Ben door Marloes lekker gaan trainen en nu al 13 kg afgevallen alleen omdat ik gezonder eet en meer beweeg. Marloes, je hebt een prettige stem en je ben spontaan, dat zijn de ingrediënten dat mensen aanspreekt, dat mensen blijven kijken en luisteren. Ik heb een aantal bekenden jou geadviseerd! Doordat ik beter in mijn vel zit wordt ik óók zelfverzekerder, mensen merken dat aan mij. Ik ben altijd te zwaar geweest terwijl ik bijna mijn leven lang heb gesport. Als kind hadden we gymnastiekles op woensdagmiddag. Toen ik 10 was ben ik gaan wedstrijd-zwemmen en vanaf 14 jaar ben ik gaan volleyballen, dat doe ik nu nog! Ik hoop altijd dat dat jonge vrouwen die ik ken eerder zelfbewust en zelfverzekerd zijn dan ik dat was. Ik weet nu wel hoe fijn het leven kan zijn als je dat bent! Beter laat dan nooit!

  groetjes Conny.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram