Hardlopen mijn trainingen
| 9 juli 2019

Halve marathon update #4 – Ups en downs…

Sinds april ben ik aan het trainen voor een halve marathon. Op zondag 25 augustus 2019 is het (als het goed is) zo ver, dan wil ik de halve marathon van de Bommen Berendloop in Groningen lopen! Ongeveer 1x per maand doe ik een update. Vorige maand was ik aan het opbouwen na een knieblessure. Ik kon toen ongeveer 50 minuten hardlopen. Lees mee over hoe het sindsdien verder is gegaan…

Waar sta ik op dit moment?

Momenteel kan ik in ieder geval zo’n 13km hardlopen. Ik heb dat in de afgelopen periode al 2x gedaan. De belemmerende factor is nog steeds mijn knie. Als ik hem niet in tape, moet ik stoppen na zo’n 11km. Het is dus belangrijk dat ik voor het hardlopen sporttape op mijn knie doe. Gek genoeg vergeet ik dat nog wel eens! Vooral omdat ik helemaal geen pijn meer in het dagelijks leven.

Qua conditie gaat het goed! Ik kan die 13km lopen op het tempo dat ik ook de halve marathon wil lopen (10,5km/uur), met een hartslag die niet sky-high is. Daar ben ik dus heel tevreden over.

benen schuren

Hoe ziet mijn trainingsweek eruit

Momenteel loop ik zo’n 3x per week hard. Ik doe dan in ieder geval 10km, op een enkele uitzondering na dat het totaal niet lekker gaat. In ieder geval 1x per week loop ik een langere afstand, wat momenteel dus zo’n 13km is.

Tijdens de lange afstand oefen ik alvast met het drinken onderweg en het gebruiken van een sportgel. Ik denk dat dit toch wel handig is om te gaan gebruiken tijdens de halve marathon, omdat het mijn prestatie positief kan beïnvloeden. Het is wel goed dat ik ermee oefen, want eten en drinken tijdens het hardlopen is niet zo maar wat, haha. De eerste keer verslikte ik me bijna in m’n isotone sportdrank.

Op dinsdag geef ik nog gewoon mijn groepslessen op de sportschool, Bodypump en Zumba. De Bodypump les is momenteel vrijwel de enige krachttraining die ik krijg. Op andere momenten naar de sportschool gaan, komt er vaak gewoon niet van. Ik mis dat nu ook even niet, maar ik kijk er wel naar uit om na mijn halve marathon weer vaker krachttraining te doen.

Ook probeer ik heel regelmatig (3-4x per week) te stretchen. Ik merk dat dit ontzettend belangrijk is voor mijn lichaam en zelfs voor mijn knie! De aanhechting van de bovenbeenspieren aan de achterkant van mijn knie wordt anders erg stijf.

Struggles van het moment

Mijn knie blijft dus een struggle-puntje. Ik heb er echter wel goede vertrouwen in dat het langzaam vooruit blijft gaan en dat ik langzaam de afstand kan gaan vergroten. Belangrijk is dan wel dat ik consequent blijf tapen en rekken.

Een ander punt van aandacht heb ik al vaker benoemd in mijn vlogs, mijn darmen! De laatste tijd zijn ze erg onrustig tijdens het lopen. Ik heb zelfs al eens de bosjes in moeten duiken omdat ik de geplande openbare toiletstop niet haalde (TMI, I know…maar let’s be real). De laatste dagen gaat het beter, mede doordat ik nog beter op mijn voeding let en goede tips heb gekregen van mijn moeder (bekkenbodemfysiotherapeut en ervaringsdeskundige ;)). Ik hoop echter niet dat dat tijdelijk is…

Tenslotte mijn laatste struggle, dat is dat het soms gewoon NIET gaat. Zware benen, hoge hartslag, pijntjes, en gewoon blegh. Maarja…dat hoort er gewoon bij! Er is niemand bij wie het hardlopen altijd goed gaat. Ik probeer het dan te accepteren en ‘maar’ 8km te lopen. Gelukkig is er tot nu toe daarna altijd weer een betere dag!

Mijn plan

De komende tijd wil ik mijn knie (en darmen) verder laten wennen aan het lopen van lange afstanden. Intervaltrainingen begin ik nog maar even niet aan. Ik weet dat dit beter is voor het verhogen van mijn tempo, maar ik wil het risico niet lopen dat ik mijn knie weer overbelast.

In de komende weken wil ik 3x per week blijven lopen, waarvan 2x 10-13km. Een keer per week wil ik een langere afstand gaan lopen, die ik langzaam opbouw. In week 28 14km, in week 29 15km etc. Het verste dat ik dan zal lopen voor de halve marathon is 19km. Dat lijkt me voldoende voorbereiding :).

Wie weet pas ik mijn plan nog een beetje aan als het heel goed gaat, zodat ik een paar keer 19km kan lopen.

Ik vind het nog steeds spannend en hoop dat mijn knie en darmen blijven meewerken :).

Groetjes, Marloes

Wat doe jij momenteel aan sport?

8 reacties

 1. Ik dacht het sporten na mijn zwangerschap wel weer op te pakken maar ik zou gewoon niet weten wanneer! Door borstvoeding heb ik nog altijd onderbroken nachten en rust ik overdag wel eens een half uur.
  Wel wandel ik regelmatig: Floor in de draagzak en met de hond erop uit…Bijna dagelijks een half uur.
  En ik til elke keer ruim 6kg…telt dat ook 😉 zeker vliegtuigje spelen Is flink tillen en dan let ik wel op m’n houding.

  Heel veel succes Marloes…Ik hoop dat je knie en darmen je doel niet in de weg staan. Geniet ervan dat je al zover bent gekomen ♥

 2. Hey! Wissel je ook je trainingen af? Dus de ene keer een korte snelle loop, andere keer lange rustige loop en de derde keer bijvoorbeeld een interval? Sinds ik dat ben gaan doen, ben ik met mega stappen vooruit gegaan 🙂 Misschien een aanrader voor je!

 3. Sporten staat op het moment op een laag pitje ivm onze verhuizing en klussen. ‘ normaal’ doe ik aan jazzdance maar daar is nu zomer stop van. Ik wandel wel veel en heb ook een staand beroep dus dat scheelt wel iets. Ben wel blij dat in september grotendeels van de verbouwing klaar is en de danstrainingen weer beginnen. Mijn strugel is dat wanneer ik minder sport ik ook meteen slechter ga eten…

 4. Hey Marloes,

  Wat leuk om deze update te lezen. Het gaat je zeker lukken als je zo door gaat. Super tof!
  Waar ik nieuwsgierig naar ben welke tips je van je moeder hebt gekregen?
  Ik loop 2 a 3 keer per week hard tussen de 8 en 12km. Mijn darmen zijn het probleem dat mij echt beperkt….. alle tips zijn welkom! Ik heb wel het idee dat het erg afhankelijk is van de hormonen, om de 4 weken is het ongeveer raak met externe darmklachten tijdens het lopen 😊 succes met de voorbereidingen nog, groetjes Esther

 5. Hey Marloes,
  Ook ik ben aan het trainen voor mijn eerste HM (Amsterdam in oktober)
  Ik heb ook steeds veel knieklachten gehad, maar heb juist veel baat bij krachttraining. Doordat mijn benen (en core) goed getraind zijn en sterker zijn geworden heb ik zelden last meer. Ik loop 3x in de week (interval, duurloop en in het weekend een rustige duurloop/trail/wedstrijd) en daarnaast dus 2 á 3 keer in de week kracht met daarna een kwartier rekken en stretchen.
  Het is het proberen waard.
  Heel veel succes met je trainingen en superleuk om met je mee te kijken en je te volgen.
  Groetjes Esmeralda

 6. Hoi Marloes,

  Wat jammer dat je knie en darmen zo tegenstruibbelen. Heb je wel eens nagedacht over het Sportrusten schema voor de halve marathon? Je loopt dan minder lange afstanden maar veel op basis van je hartslag.Misschien het proberen waard.

  Succes met je voorbereidingen? Wordt het de Bommen Berendloop?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram