Goed slapen voor gezondheid en afvallen!

Bij gezond leven denk je misschien niet direct aan slapen. Terwijl het een cruciaal onderdeel is! Vrijwel elke week zie ik wel eens een cliënt waarbij slecht slapen een van de redenen is dat gezond leven en/of afvallen niet lukt. Ik heb er vaker over geschreven op optimavita.nl, maar het laatste artikel is van vier jaar terug. Hoog tijd dus voor een reminder over hoe belangrijk slapen voor je is!

Goed slapen voor je gezondheid

Goed slapen is dus heel belangrijk voor je gezondheid! Als je goed slaapt heb je meer energie, kun je stressvolle situaties beter aan, je kunt beter dingen onthouden, werkt efficiënter, bent vrolijker, je hebt meer geduld met anderen en je reactievermogen is beter. As je goed slaapt is je weerstand beter, je bent minder vatbaar voor infecties en ziekten. Daarnaast herstelt je lichaam tijdens het slapen, omdat dit het enige moment van de dag is dat je in volledige rust bent. Zelfs bij het lui op de bank zitten zijn meer spieren actief dan in je slaap.

Slapen is dus niet alleen goed voor je lichaam, maar ook zeker voor je geest! Tenslotte helpt het blessures en ongelukken voorkomen doordat je scherper en alerter bent. Onderschat het belang van slapen dus zeker niet!

Afvallen door goed slapen??

Wat veel mensen zich niet realiseren, is dat goed slapen ook ontzettend belangrijk is voor het afvallen. Dit heeft verschillende oorzaken:

  • Tijdens je slaap komen je hormonen in balans en je lichaam tot rust. Slaap je lang niet goed? Dan is dit voor je lichaam een vorm van stress. Mede door een wisseling in je hormoonbalans is afvallen dan heel lastig.
  • Als je slecht slaapt heb je weinig energie gedurende de dag. Dit kan voelen als constante honger, waardoor je oneindig naar eten blijft grijpen. Vooral zoete dingen zijn dan heel verleidelijk.
  • Veel mensen eten het minst gezond in de avonduren. Logisch, want je wordt moe en je wilskracht en doorzettingsvermogen begint dan ook een beetje op te raken. Op tijd naar bed gaan kan snaaimomenten helpen voorkomen.
  • Als je voldoende slaapt voel je je fitter, energieker en sterker. Je kunt hierdoor VEEL meer aan. Ook het behalen van jouw eigen doelen lukt beter als je uitgeslapen bent.

Om deze redenen heb ik het heel regelmatig met mijn cliënten over hoe ze slapen. Vrijwel altijd zien ze hierin uiteindelijk ook een verband met goede en minder goede periodes in het afvalproces.

Ontbijt op bed

Wat is goed slapen?

Ok, we moeten dus goed slapen. Maar wat is ‘goed slapen’ nu eigenlijk? Onder goed slapen wordt over het algemeen verstaan dat je snel inslaapt (binnen 30 minuten), weinig wakker wordt ‘s nachts en/of snel weer inslaapt, dat je diep genoeg slaapt en dat je voldoende uren slaapt.

Wat voldoende uren zijn, verschilt per persoon. Om te testen wat voor jou voldoende is, kun je in een periode dat je je goed voelt een paar nachten gaan slapen zonder een wekker te zetten. Noteer na hoeveel uren je elke dag wakker wordt en neem hier het gemiddelde van. Dit is ongeveer hoeveel slaap jij nodig hebt.

Fun fact: ik zie vaak dat mensen die intensief sporter langer slaap nodig hebben dan mensen die dat niet doen. Ik zelf doe het bijvoorbeeld echt het beste op minimaal 8 uur slaap. Een paar nachten achter elkaar 7 uur slapen daar word ik niet vrolijk van.

Mijn tips voor een betere nachtrust

Als je slecht slaapt dan is dat natuurlijk super vervelend. Ik ben geen expert op dit gebied, maar heb toch een aantal tips voor als jij slecht slaapt:

  • Neem geen kinderen (grapje natuurlijk ;))
  • Probeer voor het slapen het liefst een uur geen beeldschermen te gebruiken.
  • Drink geen koffie en cola vanaf ongeveer 18uur, vanwege de cafeïne. Bij sommige mensen kan het effect zelfs nog langer aanhouden!
  • Sommige mensen slapen slechter als ze ‘s avonds sporten. Kijk of je dit kunt aanpassen.
  • Slaap in het weekend liever niet te lang uit als je slaapproblemen hebt. Dit kan je slaapritme verstoren.
  • Ook op een vast tijdstip naar bed gaan kan ervoor zorgen dat je beter slaapt.
  • Praat over problemen die je hebt, of schrijf ze voor jezelf op. Probeer ervoor te zorgen dat ze zo veel mogelijk uit je hoofd zijn als je gaat slapen.
  • Eet niet teveel vlak voordat je gaat slapen. Na een grote maaltijd slaap je vaak slechter (ook al slaap je soms sneller in!)
  • Ook na het drinken van alcohol slaap je misschien snel in, maar je slaapkwaliteit is meestal lager. (sorry, weg is je excuus voor het wijntje ;))

Je kunt er natuurlijk niet altijd iets aan doen. Bijvoorbeeld als je kleine kinderen hebt, gaat slapen nu eenmaal niet elke periode heel goed.

Slaap je voor een langere periode slecht? Ga dan zeker eens langs je huisarts! Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende hulpmiddelen of zelf slaapcoaches die je wellicht kunnen helpen.

Groetjes, Marloes

Hoeveel uur slaap jij?

16 reacties

  1. Haha, ja…zonder kind sliep ik echt beter! Nu, na 6 maanden borstvoeding en een dochter die gewoon niet zo goed slaapt., weet ik wat vermoeidheid Is. Aan de andere kant….als je je daaraan kan overgeven, scheelt dat enorm. En door borstvoeding schijn je effectiever te slapen…Ik denk dat dat wel klopt, want ik functioneer nog best okee.

      1. Ik geloof wel dat het helpt als je dit soort dingen accepteert….heel rationeel.
        Ik denk net als met PDS…je kunt je er de hele tijd aan ergeren of er verdrietig over zijn, dan wordt het erger.
        Ik kwam me druk maken om weinig slaap, dan slaap ik nog slechter. Het Is nu eenmaal zo dat onze meid eczeem heeft en de laatste tijd last met poepen door de eerste fruit- en groente-hapjes. Tja…Dan wil ze ook in de nacht dichtbij zijn. Ik hou m’n ogen gewoon half dicht, wieg haar lekker op me en samen vallen we weer in slaap.
        Ze zal uiteindelijk echt niet tot haar 18e op me slapen 😉

        Goede nachtrust…. Gewoon het beste ervan maken! Slaap lekker allemaal 🍀

    1. Het slapen is hij mij erg wisselend, werk onregelmatige diensten dus ook nachten en probeer ook zeker op mijn voeding te letten dan.
      Op het werk is nu zelfs een proef gaande fitter door de nacht waarbij eten ook een belangrijke rol speelt. Al blijft het slapen overdag soms erg moeilijk.

  2. Ik lijk aan zo’n 7 a 7,5 uur per nacht genoeg te hebben, dat slaap ik vaak zonder wekker. Helaas slaap ik vaak ook minder, dan kom ik gewoon niet in slaap of ben ik vaak/veel te vroeg wakker.
    Dat minder eten voor het slapen gaan probeer ik naartoe te werken. Tis alleen zoooo lekker om nog een late “maaltijd” te eten…
    En ik heb het geluk dat mijn man er altijd uit gaat als mijn dochtertje ‘s nachts wakker wordt 🙂 Hij valt daarna direct weer in slaap (en ik slaap lekker door met goede oordopjes!;)).

    PS. Ik zie er erg naar uit om te lezen/zien hoe de halve marathon ging!! Maar komt vast snel online

  3. Ik ben gelukkig een redelijk goede slaper 🙂
    met wel een hele goede biologische klok… door de weeks moet ik er altijd tussen 05.45 en 06.00 uit en in het weekend ben ik dus ook áltijd op dit tijdstip wakker. blijven liggen heeft geen zin, ik ben echt klaar wakker.
    Daarnaast als ik blijf liggen word ik veel vermoeider uiteindelijk. Nadeel is wel dat ik in de avond dan helemaal gesloopt ben. dus probeer ook in het weekend wle een beetje het zelfde ritme aan te houden qua tijden met naar bed gaan enz.

  4. Ik slaap zóveel lekkerder als ik ‘s avonds geen zoete dingen meer eet! Dat doet echt wonderen. Wel moeilijk om niet toe te geven als mensen om me heen een toetje gaan eten of wanneer er ‘s avonds chocola is, maar ik weet hoe fijn het is als ik om 22:00 mijn bed raak en weg ben. Als ik zoetigheid heb gegeten, blijf ik tot na twaalven stuiteren.
    Ik heb niet de indruk dat beeldschermen veel doen bij mij. Ik heb de helderheid altijd heel laag staan ‘s avonds, misschien helpt dat.
    Soms als ik me ontzettend gaar voel, bijvoorbeeld als ik op het randje van griep zit of wanneer er allerlei intense dingen gebeuren in mijn leven, sta ik mezelf toe om een middagdutje te doen. Maar ik zorg wel altijd dat dat vóór 16:00 is zodat ik ‘s avonds nog gewoon slaap, en ik zorg ervoor dat ik die dag genoeg buitenlucht en rustige beweging (wandelen of yoga) krijg. Vaak slaap ik ‘s avonds juist lekkerder als ik ‘s middags een dutje heb gedaan omdat ik dat toen nodig had. Het betekent namelijk dat ik mijn rustbehoefte niet genegeerd heb, en dan kan ik ‘s avonds ook makkelijker tot rust komen.

  5. Ik vraag me af hoe lang het duurt voor het lichaam herstelt van een slecht slaapritme. Ik heb jarenlang erg slecht geslapen soms maar een paar uurtjes per nacht. Ik zat urenlang ‘s nachts op de bank. Een paar jaar geleden is slaapapneu geconstateerd en sindsdien slaap ik beter. Mijn man vertelde dat ik ‘s nachts altijd mijn adem inhield om happend naar adem weer verder te gaan. Sinds het apneuapparaat slaap ik nu rustiger. Maar ik word ondanks het apparaat nog steeds na twee uur slapen wakker en heb dan een onbedwingbare behoefte om eruit te gaan. Dat probeer ik nu met wilskracht te doorbreken en het lukt me om van de 7 nachten er 5 te blijven liggen. Maar hoe lang duurt het voor het lichaam zich herstelt?

  6. hoihoi

    mijn dochter is 4 en die gaat elke avond keurig optijd naar bed, alleen heb ik veel moeite met slapen heb al heel veel geprobeerd valeriaan enz maar ik ben zo onrustig snachts dan ik niet uitgerust wakker wordt en daar de hele dag last van heb, dit is denk ik nog een nasleep van mijn burnout waar ik bijna uit ben nu wel, hoe denken jullie over ondersteunen met cbd? ben mij hier over aan het inlezen of dat mij ook kan helpen maar er is zoveel keus heb zelf https://fitvooralles.nl/wat-te-doen-tegen-spierpijn-10-tips/ in gedachten maar weet niet of die juist is ander merk mag ook of een andere tip is heel erg welkom, ben gewoon toe aan rust hihi.

    liefs mieke

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram