Bij anderen lijkt het makkelijk
| 18 juni 2019

Gezond leven: Wat verwacht jij van jezelf!?

Als mensen gezonder willen gaan leven of willen afvallen, dan zijn er een aantal veel voorkomende valkuilen. Wat ik bijvoorbeeld héél vaak zie, is dat mensen te hoge verwachtingen hebben van zichzelf. Ook voor mij persoonlijk is dat heel herkenbaar ;). In dit artikel leg ik je uit wat het probleem daarvan is. Ook geef ik je tips.

Het probleem

Wij zijn er met z’n allen ontzettend goed in, om hoge verwachtingen te hebben van onszelf. Doordeweeks niet snoepen moet toch makkelijk kunnen? En een bakje chips pakken in plaats van een zak is toch ook heel normaal!? En het zou toch haalbaar moeten zijn om iedere dag een half uur te bewegen!?

Zo zou ik nog een tiental verwachtingen kunnen opnoemen die we van onszelf hebben op het gebied van gezond leven. En dan heb ik het nog niet eens over de verwachtingen die we hebben op gebied van werk, gezin, huishouden en sociaal leven.

Voor anderen zijn we vaak een stuk liever dan voor onszelf. Heeft je beste vriendin een eetbui gehad waarover ze bij je klaagt, dan zeggen we liefkozend dat dat af en toe kan gebeuren. Gebeurt het ons zelf, dan zijn we not amused en geïrriteerd. We vinden het dan ineens niet meer acceptabel.

Het gevolg…

We kunnen dus vaak niet voldoen aan onze eigen verwachtingen, waardoor irritatie en frustratie ontstaat. Je komt dan al snel bij gedachtes als ‘zie je wel, ik kan het niet’ en ‘ik ben een mislukkeling’. We krijgen minder vertrouwen in onszelf, wat funest is! Als jij er namelijk geen vertrouwen in hebt dat je jouw doel kunt behalen, is de kans dat je het daadwerkelijk behaalt ontzettend klein. Ik schreef daar laatst al een uitgebreid artikel over.

Stemmen in mijn hoofd

Mijn tips voor jou

Niet te hoge verwachtingen hebben van jezelf is dus cruciaal als je gezonder wilt gaan leven, hoe gek dat ook klinkt. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan (ik weet er alles van!). Hieronder heb ik een aantal tips voor je:

  • Wees bewust van de verwachtingen die jij hebt van jezelf. Schrijf ze eens allemaal op! Het wordt dan misschien al snel duidelijk dat het er veel te veel zijn. Voorkomen dat we het doen lukt niet altijd, dus beseffen dat je het doet is al een hele stap.
  • Stel kleine doelen, zeker in het begin. Dit lijkt misschien kinderachtig en onzinnig, maar je zult al heel snel merken dat het je een ontzettende boost aan motivatie geeft. Je behaalt namelijk snel veel kleine succesjes, wat je zelfvertrouwen vergroot. Denk bijvoorbeeld aan: ‘ik wil in ieder geval 2x per week een stuk wandelen’ of ‘ik wil elke dag minimaal 1 stuk fruit eten’. Als dit vlekkeloos gaat, kun je de doelen langzaam ambitieuzer gaan maken.
  • Geef jezelf credits voor dingen die goed gaan! Benadruk niet de dingen die nog verbeterd kunnen worden, maar focus op positiviteit. Het kan bijvoorbeeld ontzettend helpen om iedere dag 3 dingen op te schrijven die goed gingen in jouw gezonde leefstijl.
  • Behandel jezelf vaker zoals je jouw beste vriendin zou behandelen. Het is heel goed om te realiseren dat we regelmatig VEEL te streng voor onszelf zijn. Zeker als je het vergelijkt met hoe lief we voor anderen kunnen zijn.
  • Bedenk bijvoorbeeld eens wanneer je een ander zou classificeren als ‘een persoon die gezond leeft’. Waarschijnlijk creëer je nu een meer realistisch beeld, dan wat je voor jezelf hebt gemaakt.
  • Verwacht niet dat gezond leven ooit 100% makkelijk gaat zijn. Dat lijkt misschien zo bij anderen…maar er is echt geen enkel persoon op de wereld bij wie het altijd van een leien dakje gaat.
  • Bedenk ook dat een ‘gezonde leefstijl’ niet betekent dat alles wat je doet 100% gezond hoeft te zijn! Een balans tussen gezond en minder gezond dát is pas gezond :).
  • Bereid je er dus maar alvast op voor dat er een punt komt dat het niet goed gaat. Soms een dag, soms een paar weken en soms zelfs een langere periode. Die tijden horen erbij! Als je jezelf dit realiseert, is de slechtere periode minder een tegenvaller en kun je dus sneller opkrabbelen. Door positiviteit is de kans dat je gezond leven weer oppakt zo veel groter.

Ik ben uiteraard heel benieuwd of jij jezelf herkent in dit artikel. Ik dus zeker weten! Wel heb ik in de afgelopen jaren geleerd om iets liever voor mezelf te zijn, waardoor het gezonder leven ook een stuk makkelijker is geworden! Gek eigenlijk, dat ons brein vaak precies het tegenovergestelde denkt ;).

Groetjes, Marloes

Heb jij ook vaak te hoge verwachtingen van jezelf?

6 reacties

  1. Oh dit is zo herkenbaar. Erg leuk om het zo op een rijtje te hebben. En ja je denkt bij die ander altijd dat het zo makkelijk gaat en dat ze het altijd goed doen. Niet dus. En dat is juist goed om te weten. Dát zouden ze eens op Instagram moeten laten zien. Meer mensen zoals jij! Die hardloop foto vond ik een mooi voorbeeld. Dank weer.

  2. Wat een relativerend en positief artikels. Ik besef erdoor dat ikzelf inderdaad vaak te hoge verwachtingen stel maar dat dat menselijk is en dat er gelukkig mensen zijn die me even met de voetjes op de grond kunnen houden (jij dus!). Dankjewel om dit te delen, Marloes!!

  3. Fijn artikel. Ik had het gisteren: helemaal moe laat thuis gekomen. Een pizza uit de diepvriezer gehaald. o,dat ik geen puf had om te koken. En me inderdaad daarna schuldig gevoeld.

  4. Hmm…..niet zozeer qua voeding en sport….maar eigenlijk wel op allerlei gebieden. Zeker als ‘net-mama’ wil ik alles zooooo goed doen…. Gelukkig heb ik de liefstean van de wereld…Met alle geduld… Die me dan zegt dat ik me niet schuldig hoef te voelen als onze kleine meid huilt.of als ik iets niet geregeld krijg.
    Naar anderen toe heb ik heel veel begrip en leg ik die lat helemaal niet zo hoog inderdaad. Goed om weer even bij stil te staan… En het nog eens te horen van iemand anders dan mijn man. Zijn toch dingen die ik niet zo snel met anderen bespreek. 🌸

  5. Hoi Marloes,
    Al jaren heb ik een ernstige vorm van een eetstoornis waar ik niet van af kom.
    Mijn doel is toch om er ooit vanaf te komen of in ieder geval minder last van te hebben.
    Hoe hard ik ook probeer om er vanaf te komen, val ik telkens in mijn oude patroon terug.
    Ben op dit moment weer bezig met zoeken van hulp om gezonder te kunnen leven.
    Hopelijk heb ik dit keer wel iets aan.
    Het is zó lastig om vast gewortelde gedragingen te veranderen.
    Hoe komt dat toch?
    Mijn eetstoornis zal kennelijk wel een bepaalde functie hebben. Maar wat moet je dan doen om die functie uit te schakelen?
    Vermoed in mijn geval dat dit altijd wel een probleem zal blijven. Misschien niet zo’n goede houding gezien de tips die je gaf…. Misschien dat ik hardop tegen mezelf moet zeggen : dit keer zal anders zijn, deze hulp gaat wel helpen.
    Margaretha

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram