etiketten lezen
Leefstijl Question

Question – Wanneer vind jij gezond leven moeilijk?

Door

fitgirl marloes optima vita

In de ‘question’ artikelen heb ik een vraag voor jou, waarvan ik het leuk zou vinden als je bij de reacties jouw antwoord geeft. Vaak wil ik je met de vraag ergens over aan het denken zetten. Dat is bij deze zeker het geval! Ik ben namelijk benieuwd in welke situatie jij gezond leven het MEEST lastig vind. Wanneer weet je van jezelf dat jij snel in de fout gaat, terwijl je dat eigenlijk niet zou willen.

De ‘Question’ van vandaag
Ik zou dus graag het volgende van je willen weten:

Op welk moment vind jij gezond leven het meest lastig en maak je ongezondere keuzes dan je eigenlijk zou willen?

Ik vind het hierbij heel belangrijk, dat het een moment is waarop je wel gezond zou WILLEN leven, maar waarop jij weet dat je vaak de fout in gaat. Ik snap dat bijvoorbeeld een vakantie lastig is, maar vaak wil je op die momenten ook gewoon even genieten. Het gaat mij juist om situaties waarbij jij je voorneemt om gezond te doen, maar dit vervolgens niet doet.

gezond leven moeilijk

Waarom wil ik dit weten?
Eigenlijk wil ik het niet perse weten, maar ik wil je stimuleren om erover na te denken! Ik weet namelijk dat heel veel van jullie gezond leven erg lastig vinden. Een van de meest belangrijke dingen om succesvol een gezonde leefstijl te ontwikkelen, is jezelf goed kennen! Alleen als je weet wat je eigen valkuilen zijn, kun je ze gaan herkennen en je kunt er aan gaan werken als je dat wilt.

Wees zo specifiek mogelijk!
Belangrijk bij het beantwoorden van deze vraag, is dat je zo gedetailleerd mogelijk bent. Dus bijvoorbeeld niet alleen ‘als ik alleen thuis ben’. Want het is vast niet áltijd moeilijk als je alleen thuis bent. Maak er bijvoorbeeld van: als ik ‘s avonds alleen thuis ben, me verveel, bijna ongesteld moet worden en ik weet dat er iets in huis is’.

Nu kun je namelijk op verschillende manieren aan jouw valkuil gaan werken! Je kunt ervoor zorgen dat je vlak voordat je ongesteld moet worden niet alleen thuis bent. Ga bijvoorbeeld eten bij een vriendin! Ook kun je zorgen dat je je niet verveelt. Doe bijvoorbeeld een computerspel, zorg dat je een leuk boek in huis hebt of kijk een leuke film. Tenslotte kun je ervoor zorgen dat je op die dagen niets ongezonds in huis hebt! Lastig als je een heel gezin hebt, maar goed te doen als je alleen woont.

guilty pleasures

Mijn antwoord
Ok, nu moet ik natuurlijk zelf ook met de billen bloot! Ik moet je zeggen dat mijn ‘moeilijke momenten’ in de afgelopen jaren erg hebben verschild. Zo vond ik het heel lang moeilijk om nee te zeggen op feestjes of om traktaties te weigeren, dat heb ik nu niet meer. Ook de situatie die ik hierboven schetste, was ontzettend lang super moeilijk voor mij. Ook die heb ik redelijk onder controle (op een uitzondering na). Ik haal namelijk inderdaad niets in huis én ik heb ontdekt dat heel veel drinken op zo’n dag mijn lekkere trek stilt.

Het moment waarop ik het tegenwoordig vaak lastig krijg, vind ik haast een beetje beschamend om te noemen. Ik ga het echter toch doen! Ik heb het namelijk de laatste periode lastig als ik mezelf toesta om te genieten! Dit klinkt misschien tegenstrijdig, want dan mag je toch genieten?? Maar ik bedoel dat ik dan meer eet dan ik zou willen. Bijvoorbeeld op een avond na all you can eat sushi, krijg ik gegarandeerd in chocolade of ijs! Super stom, want ik heb op dat moment RUIM voldoende gegeten en heb echt geen trek meer. Dat lijkt de laatste tijd mijn ding te zijn. Als ik lekker heb gesnoept en best wel veel ongezonde dingen heb gegeten…krijg ik juist nog meer trek in ongezond.

Nu ik dit zo typ…bedenk ik me dat ik ga uitproberen om ook op zulke momenten meer te drinken!! Dat was in mijn eerste moeilijke situatie een goede oplossing, waarom nu niet?? Zo zie je maar, zelfs bij mij levert dit nadenken direct resultaat! Natuurlijk blijf ik wel lekker mijn ongezonde genietmomentjes houden, die geef ik echt niet op ;).

Ik ben benieuwd of ik jou ook aan het nadenken heb gezet…

Groetjes, Marloes

In welke situatie vind jij gezond leven het lastigst? 

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (29)
 1. Marlous 5 jaargeleden

  Ik eet eigenlijk heel gezond en kan me strikt houden aan een bepaald voedingsschema met bepaalde macro’s. Omdat ik de laatste tijd merk dat deze manier van eten (in combinatie met training)effect heeft en ik daardoor strakker in mijn vel zit, sta ik mezelf af en toe wat meer lekkere dingen toe.
  Dit is eigenlijk alleen op de momenten dat ik in gezelschap ben van bijv een vriendin. Het zijn helemaal geen bijzondere dingen, maar gewoon een kop thee met de bekende Tony chocolonely is voor mij dan een ‘zwak’ moment waarop ik het moeilijk vind om me te houden aan 2 stukjes. Die reep moet dan op 😉

  Reageer
 2. Bianca 5 jaargeleden

  Goedemorgen! 🙂
  Voor mij zijn de lastige momenten precies hetzelfde… apart haha.
  De zin in iets anders lekkers blijft dan komen inderdaad. Erg vreemd voelt dat. Ik ga ook proberen meer te drinken!! Fijne zondag.

  Reageer
 3. Kim 5 jaargeleden

  Ik eet doordeweeks heel gezond en heb daar geen moeite mee. Maar in het weekend met gezelligheid vind ik het lastig en worden mijn geniet momentjes groter dan ik zou willen.

  Reageer
 4. Michelle 5 jaargeleden

  Hmm ik vind het vooral lastig als het even wat lastig is in het leven. Dan kruip ik het liefst op de bank met heel veel lekkers (emotie i know). Dus zorg ik er voor dat er gewoon niets in huis is, dan kan een zwak moment het niet verpesten voor me. Daarnaast zit ik heel graag op de bank met iets lekkers maar tegenwoordig zijn dat druiven oid. Als de nieuwe Tony’s (of als er andere producten uitkomen) wil ik ze wel heel graag proeven ;-p.

  Reageer
 5. Janick 5 jaargeleden

  Haha, herkenbaar! Idee voor blog: Magioni pizza review? Ik heb hem al een paar keer zien voorbijkomen als suggestie, lijkt me leuk!

  Reageer
 6. Janne 5 jaargeleden

  Ik vind het lastig om gezond te blijven leven als ik logeer bij mijn ouders. Er is daar zo veel lekker eten in huis en mijn moeder vindt dat ik wat aan de dunne kant ben dus ik mag het ook allemaal zo hebben. Nou ben ik niet aan de dunne kant, ik heb een prima gezond gewicht, dus dat is helemaal niet nodig. Bovendien eet ik dan liever een grotere hoeveelheid gezonde dingen in plaats van toetjes en chocolade en koekjes.
  Mijn oplossing is om plannen te maken, bijvoorbeeld dat ik tussen lunch en avondeten een eind ga fietsen, waardoor ik beweging krijg en niet thuis ben voor tussendoortjes, win-win dus. En ik neem me telkens voor om zo veel mogelijk gezonde keuzes te maken, bijvoorbeeld om meer gezond beleg op brood te doen (want er is daar zo veel zoet beleg…).

  Reageer
 7. Lilian 5 jaargeleden

  Voor mij zijn de avonden dat ik thuis ben het moeilijkste.
  Mijn man werkt een groot deel van de nacht en gaat altijd met de kinderen gelijk naar bed.
  Nu jij over het drinken begint denk ik dat het vooral de avonden zijn waar ik overdag te weinig heb gedronken. Dat ga ik dus aanpassen!

  Reageer
  • Marloes 5 jaargeleden

   Leuk om te horen dat je er iets aan hebt 🙂

   Reageer
 8. Malou 5 jaargeleden

  Wanneer je met vriendinnen alcohol gaat drinken voor het stappen en we een shitload aan lekkere snacks hebben gehaald…. struggles.

  Reageer
  • Marloes 5 jaargeleden

   Hahahah snap ik helemaal!! Vooral na twee wijntjes, maakt alles ineens niets meer uit! 😉

   Reageer
   • Karen 5 jaargeleden

    Hahaha dit! Dat je van te voren bedenkt dat je best 2 drankjes kunt drinken maar dan niet snacken. Top plan, tot de alcohol je remming eraf haalt en het opeens een prima plan lijkt om alles te eten.

    Reageer
 9. The O 5 jaargeleden

  Leuke vraag!
  Er zijn voor mij nog genoeg moeilijke momenten, maar ik dat er twee belangrijkste zijn.
  De eerste is als ik me lichamelijk slecht/moe voel en dan ook nog ergens van baal.
  Het andere is als ik ergens heen ga waarbij ik niet weet wat ik kan verwachten qua hapjes. Als er dan van alles op tafel staat/verschijnt krijg ik een soort fomo en ‘moet’ ik alles proberen. Ook als ik weet dat ik daar normaal gesproken helemaal niet heel erg van houd (zoals chips). Echt stom! Mij helpt het om een plan te maken, en daarnaast te bedenken wat ik echt lekker vind en dat dan voor mezelf mee te nemen, dan heb ik naderhand (bijvoorbeeld op weg naar huis) iets waar ik echt naar uit heb kunnen kijken.

  Reageer
 10. Roos 5 jaargeleden

  Ik heb veel moeite om te stoppen met eten na een genietmomentje.. ik denk dan ‘ik ben nu toch al slecht bezig’. Dan sta ik al heel snel weer voor de koelkast te kijken… Ik kan zo een hele week helemaal gezond eten maar als ik eenmaal iets ‘slechts’ gehad heb vind ik het heel moeilijk om niet door te eten

  Reageer
 11. Lola 5 jaargeleden

  Hoi Marloes,
  Sinds begin september ben ik studente Voeding en Gezondheid aan de wur (Wageningen University & Research) en ik merk dat mijn genietmomentjes flink zijn toegenomen, mede door lid te zijn geworden aan een studentenvereniging (wat super leuk is!;)
  Alleen door de biertjes die er daar doorheen gaan en de verleidelijke kantine van de uni (zeker omdat ik nog niet goed kan inschatten hoeveel eten ik nodig heb op de uni door andere ‘werktijden’ en intensievere mentale inspanning grijp ik nog wel eens naar een broodje of koek daar (wat m’n portemonnee ook niet zo leuk vindt overigens…) ik eet trouwens ook een a twee keer per week op de vereniging en kan dan de hoeveelheid groente etc niet beïnvloeden helaas…

  Heb je misschien tips voor studenten (die net op kamers zijn) om gezond te kunnen blijven eten/drinken en dit te matigen/niet aan te komen?

  Liefs,

  Lola

  Reageer
 12. Wivineke 5 jaargeleden

  Ik heb zo een paar momenten dat ik het moeilijk kan krijgen:
  – op feestjes
  – als er op het werk iemand iets lekkers neer zet
  – met uiteten
  Kortom als er iets lekkers voor mijn neus gezet wordt…
  Thuis valt het bij mij wel mee, want ik heb meestal niks in huis. En op het werk gaat het normaal gesproken ook goed, ik eet dan wat ik meeneem. Alleen ooit is er ooit iemand zo “lief” is om te snoeppot te vullen wordt het moeilijk.

  Reageer
 13. Fleur 5 jaargeleden

  Hoi Marloes!

  Mijn probleem is juist dat ik heel erg gezond eet, maar daarbij vaak tè weinig. Ik weet van mezelf dat ik te weinig calorieën binnenkrijg per dag. Ook vind ik het TOTAAL niet lastig om mezelf weg te houden bij ongezond eten, want ik eet eigenlijk nooit ongezond, terwijl ik toch diep van binnen denk ‘ach, je mag echt wel een keer een klein stukje chocolade eten, of een lekker schaatje pepernoten’ maar vaak doe ik dit dan toch niet, omdat ik bang, nouja niet bang, maar dan vaak denk ‘wat als ik deze week nog onverwachts iets ongezonds binnenkrijg? Is het dan niet teveel? Ik struggle dus een beetje met het probleem van te weinig eten en het toelaten tot een genietmomentje (hoe jij dat altijd zo leuk noemt! :))

  groetjes Fleur

  Reageer
 14. Kimdv 5 jaargeleden

  Ik vind gezond eten moeilijk als ik alleen ben en/of me verveel. Als ik goed in mijn vel zit, heb ik er bijna nooit moeite mee. Ik kan zelfs heel goed ‘nee’ zeggen tegen traktaties e.d. Merk wel eens dat mensen me proberen over te halen, maar dat kunnen ze wel doen maar heeft toch geen zin 😉 😉 Ik eet het alleen als ik het heel lekker vind. Ik denk dat ik begrijp wat je bedoelt dat je het moeilijk hebt, als je jezelf toestaat om even te genieten. Probeer eens na te gaan waarom je gaat overeten op zo’n moment. Bij mij was dat bijvoorbeeld een tijdje geleden, omdat ik mijzelf op andere dagen zoveel ontzegde. Dat ik dan echt “los” ging op de dagen als het even mocht 😉 Misschien is dat wel helemaal niet aan de orde bij jou… maar wie weet heb je er wel wat aan 🙂 Die drang om meer te eten (terwijl je al genoeg hebt gehad), komt vaak wel ergens vandaan.

  Reageer
 15. M. 5 jaargeleden

  Als ik niet lekker in mijn vel zit. Ik heb een paar weken terug een miskraam gehad. Toen ik zwanger was had ik echt de motivatie om gezond te eten maar nu doe ik het nergens meer voor. Natuurlijk onzin, want voor mijn eigen lichaam is gezond eten net zo belangrijk!! Ik heb periodes gehad dat ik heel gezond at en zat toen echt veel beter in mijn vel. Maar dan kwam er een moeilijke periode en gaf ik weer toe aan helaas veel ongezonde dingen.

  Maar ik ben nu wat aan het opkrabbelen en ga gewoon je site weer goed in de gaten houden! 🙂

  Reageer
 16. Ik 5 jaargeleden

  ‘s Avonds is voor mij het lastigst. Ik kan me echt verheugen op chocola bij de thee en vaak erna nog chips.. erg irritant.. Als ik die 2 nou eens liet staan maar dan is de avond zo “saai”??

  Hellup??

  Reageer
 17. Sandra K 5 jaargeleden

  Mijn lastige moment – * verjaardagen.
  * als ik bij een vriendin gezellig om koffie ga en daar een lekker koek bij krijg.
  * weekenden…helaas ging het dit weekend ook weer mis maar heb wel zaterdag
  getraind en ben zaterdag en zondag weze snel wandelen met een vriendin van
  mij.

  Reageer
 18. barbara 5 jaargeleden

  Ik ben opgevoed dat je geen eten weggooit; dus klaar met eten maar nog een klein beetje in de pan toch maar opeten. of een stukje vlees over, of koekjes die anders zacht worden. Of een half stuk taart of halve tosti die mijn zoontje laat liggen wat ik dan weer onbeleefd vindt tov de gastvrouw.
  Thuis nog lekkers (nootjes/kaasjes/taartjes/cake) over van een verjaardag. Restjes zoet beleg die de rest van het gezin ineens niet meer wil (dus allemaal bijna lege potten in de kast). ik weet dat als je het weggooit het net zo weg is als dat je het opeet maar toch betrap ik mezelf hier ierder dag wel een keer op.

  Reageer
 19. Madje 5 jaargeleden

  Hi Marloes,

  Allereerst: wat ben je een heerlijk mens! Ik bekijk veel van je vlogs en blogs en moet steeds zo om je lachen. Behalve als ik je workouts doe, dan zie ik je echt als een wolf in schaapskleren!;)

  Leuk dat je een blog wijdt aan dit onderwerp. Misschien niet het meest logische antwoord: maar ik heb vaak moeite met weigeren vanwege de reacties die ik krijg van anderen. Vooral deze twee situaties vind ik lastig:
  – Het weigeren van taart. Ik heb gewoon zelden zin in taart. Maar op mijn werk wordt iedere scheet gevierd met taart, en ik weiger tégen mijn zin in taart te eten (want ik kijk uit naar die royaal belegde boterhammen met corned beef die ik een uur later tijdens de lunch ga eten). Hoe verweer ik me tegen de verontwaardigde blikken van collega’s als ik ‘nee dankje’ zeg tegen het zoveelste stukje mokkaschnitt?
  – Alcohol. Ik vind het én heel lekker én beregezellig. Maar ik ben er een beetje bang voor. Want dat tikt toch gauw aan. Tijdens etentjes en feestjes besluit ik dan ook vaak om er maar niet aan te beginnen. Maar dat vinden de mensen om mij heen vaak jammer, en -anders dan met de taart- ikzelf eigenlijk ook. Zou je misschien eens een vlog willen maken over alcohol, en hoe dit past in een gezonde leefstijl?

  En ga alsjeblieft nog heel lang door met OptimaVita. High five!

  Reageer
 20. leila 5 jaargeleden

  Hey Marloes,

  vooral in het weekend en dan voornamelijk vrijdagavond :-)! In de week heb ik alles onder controle. In het weekend is het zo gezellig om iets lekker te eten en te drinken met het gezin.

  Voor de rest, bedankt voor jouw blog met duidelijke video’s en artikels! Ondertussen al een jaar trouwe lezer en ik haal hier enorm veel motivatie uit! Ook veel bijgeleerd over vetverbranding en gezonde voeding.

  Veel succes!

  Reageer
 21. Anna 5 jaargeleden

  Allemaal Zooo herkenbaar. Vooral verjaardagen vind ik lastig en de alcohol (met hapje) in het weekend. Ben nu fanatiek bezig fit te worden maar afgelopen weekend op vrijdag en zaterdag een paar wijntjes. Op zondagavond voelde ik me opgeblazen en had ik het gevoel opnieuw te moeten beginnen. Vandaag weer topfit en het opgeblazen gevoel is weer weg. Yeah! Op naar het zwembad.

  Reageer
 22. Thirsa 5 jaargeleden

  Hoi marloes,

  Zelf ben ik heel erg geneigd te weinig te eten, ik gebruik myfitnesspall de laatste weken steeds vaker en merk dat ik op 1300 tot 1500 kcal zit. Ik heb uitgerekend dat ik ongeveer 1800 nodig heb op een dag. Nou vind ik het niet erg om 1700 te eten aangezien ik dan in het weekend wat “over” heb voor mijn geniet momentjes.

  Maar ik sport wel 3 keer in de week (jumping fitness of kracht) en 4 keer per week een half uur intensief paardrijden. Dus ik kan wel iets meer gebruiken.

  Heb jij misschien een tip om toch ergens iets meer kcal te eten?

  Liefs, Thirsa

  Reageer
 23. Katinka 5 jaargeleden

  Mijn lastige moment is na het eten, thuis, s ik me verveel. Heb na het eten altijd trek in iets kleins (zoets) en dat wordt al snel wat groots. Terwijl het geen echte honger is, alleen trek!

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.