| 29 oktober 2019

Gezond leven – Dit vind ik zelf lastig…

We zijn vaak ontzettend streng voor onszelf. Als we iets doen, dan moeten we het goed doen. Zo ook bij gezond leven. Ik merk dat heel veel mensen van zichzelf verwachten dat het (vrijwel) altijd goed gaat. Dat ze volledige controle krijgen over hun eetpatroon. In mijn ogen is dat echter niet realistisch. IEDEREEN heeft factoren binnen gezond leven die hij/zij lastig vind. Om dat te laten zien, vertel ik je vandaag waar ik moeite mee heb.

Dit vind ik moeilijk aan gezond leven…

Iets lekkers geopend in de kast hebben staan, is vrijwel onmogelijk.

Jarenlang schaamde ik me hiervoor. Ik zou het toch moeten kunnen!? Inmiddels heb ik geaccepteerd dat het een van mijn zwakke puntjes is. Dat werkt zo veel beter voor mij! Ik heb er minder stress over en denk in oplossingen in plaats van in problemen.

Er zijn dagen dat ik nauwelijks boven de 4.000 stappen kom.

Dit is iets waar ik me af en toe nog best een beetje druk over kan maken. Ik heb een zittend beroep als diëtist en ook als blogger. Bovendien ga ik met de auto naar mijn werk. Op dagen dat ik niet sport, is mijn stappenaantal beschamend laag. Ik probeer vaker te wandelen of fietsen, maar zeker nu de dagen korter worden en het weer slechter. Schiet het er soms bij in.

Niet afvallen door stress
Als ik eenmaal begin met iets ongezonds eten, vind ik maat houden erg moeilijk.

Oh wat houd ik van lekker eten! Als ik tegen mezelf zeg: nu mag je 1 handje pepernoten, of nu mag je een klein kommetje M&M’s, dan is dat gedoemd te mislukken. Overigens heb ik dat vooral thuis. Op het werk en bij anderen kan ik me veel beter inhouden. Ik vermijd vaak het halen van kilozakken, omdat ik weet dat mijn rem niet mijn sterkte punt is ;).

Gezonde maaltijden bedenken die Sven ook lekker vindt, is een struggle.

Ik vind gezond avondeten heel fijn. Sven is daar echter lang niet altijd fan van. Hij houdt veel meer van ovenschotels met kaas, stamppotten met spekjes en van dingen als hartige taart. Elke week vind ik het weer lastig om te bedenken wat we gaan eten. Vaak kom ik op dezelfde gerechten uit. Minimaal 2-3x per week eten we minder gezond dan ik zou doen als ik alleen zou eten. Ik vind dat overigens helemaal prima. Dan eet ik de rest van de week wel gezonder :).

Rond 17uur en rond 20:30uur, heb ik de neiging om telkens kleine beetje te snaaien.

Dit zijn tijdstippen waarom ik standaard trek lijk te hebben. Mijn valkuil is om telkens kleine dingen te pakken. Een klein handje noten, twee cracottes, een rijstwafel, augurken, nog wat nootjes… Ze zijn allemaal best ok, maar de hoeveelheid wordt al snel te groot.

Als ik alleen thuis ben in de avond, moet ik opletten dat ik niet veel te veel eet.

Het wordt nog erger al ik alleen thuis ben. Dan ben ik regelmatig ook geneigd om Sven z’n chocolade Cruesli aan te vallen, uit de pindakaaspot te snoepen of om de cracottes rijkelijk met hagelslag te beleggen. Een paar jaar terug frustreerde dit me enorm. Gek genoeg gaat het een stuk beter nu ik accepteer dat het af en toe gebeurt. Het komt minder voor en ik kan sneller stoppen.

Mijn conclusie

Bij niemand gaat gezond leven vlekkeloos. Balen dat het niet 100% goed gaat is zo zonde! Vaak maakt het juist alleen maar dat het nog minder goed gaat. Probeer te accepteren dat je bepaalde dingen lastig vind en zoek oplossingen. Zo haal ik doordeweeks geen lekkere dingen in huis, zorg ik ervoor dat ik ‘s middags en ‘s avonds een vullende gezonde snack neem en sport ik veel om te passieve dagen wat te compenseren.

Het is veel waardevoller om de aandacht te leggen op dingen die je juist wél heel goed kunt, of door de jaren heen flink verbetert hebt. Zo zijn dit bijvoorbeeld een aantal van mijn sterke punten:

 • Ik weet dat ik ongezonde dingen bij anderen kan afslaan als ik dat zelf echt wil.
 • Ik drink veel gedurende de dag, wat me helpt om snaaitrek te voorkomen.
 • Ik sport veel en heb er plezier in.
 • Mijn ontbijt, lunch en tussendoortjes zijn doordeweeks vrijwel altijd gezond.

Ik daag je uit om ook eens te focussen op dingen die jij goed kunt, in plaats van de aandacht te leggen op wat nog beter kan. Beter kan het altijd en perfect gaat het nooit worden! Omarm je zwakke puntjes en leer ze accepteren ♥.

Groetjes, Marloes

Wat zijn punten waar jij sterk in bent? Of waarin je flink bent verbeterd?

8 reacties

 1. Leuk en herkenbaar Marloes!
  Ik had de neiging om na het eten te gaan snoepen. Ik heb als regel ingesteld dat ik bij de thee ‘s avonds een stuk chocola mag maar daarna gewoon niets meer. En niets is makkelijker dan een klein stukje mogen. Dat gaat al jaren goed en daar ben ik erg trots op!

 2. zo onwijs bedankt voor deze blog, het is heel fijn dat andere tegen dezelfde dingen aanloopt als ik. En je tips en adviezen hoe je daarmee omgaat worden erg gewaardeerd. Ondersteuning in een strijd tegen dingen waar iemand tegen aanloopt helpt zoveel meer dan vaak wordt gedacht.

 3. Hoi Marloes! Bedankt weer voor je eerlijkheid. Ik kan ontzettend goed onder controle houden wat ik eet, maar dus iets te goed. Dat is ook niet gezond. Mijn valkuil dus. Ik train mezelf om juist wat minder streng hiermee te zijn door geregeld met een zak chips op de bank te gaan zitten (en dus niet een “gecontroleerd” kommetje) en te eten tot ik geen zin meer heb. En door tussendoor proberen toe te geven aan lekkere trek. Dit werkt voor mij heel goed om het wat los te laten.

 4. Hoi Marloes,
  Wat een heerlijk stuk van herkenning zeg.
  Ik kan zo goed maat houden maar soms heb ik een avond en dan wil ik alleen maar zoet, zoet en zoet ik geef hier altijd aan toe. Al eet ik nog zoveel. Maar ik vind het wel vervelend om te hebben.
  Groetjes Bianca

 5. Een artikel, wat een feest der herkenning!
  Iets wat mij heel erg heeft geholpen is alternatieven zoeken en valkuilen niet meer in huis halen. Zo heb ik dat vooral met chips en nootjes (en dan niet de gezonde ongebrande/ongezouten variant..). Ik moet het gewoon niet meer in huis halen. En soms koop ik een zak(je) en dan zorg ik dat mijn man de rest opeet.
  Zoals je zegt ‘het moet niet open in huis liggen’ is bij mij ook zeker zo. Ik kan het dan bijna horen roepen….

 6. Mijn sterke punten zijn dat ik een doorzetter ben en mij focus ligt bij zeker 2 keer sporten per week.
  Gaat super goed en ben al heel snel begonnen met versen producten dan weet je wat er in zit.
  Groet paula

 7. Hoi maloes

  Kan heel goed de snoepkast dicht laten maar soms heb je gewoon zin aan iets lekker ongezond. Kun je daarna ook gelijk aan de weeg schaal zien

 8. Ik heb dezelfde valkuilen als jou. Wat probeer jij hieraan te doen?

  Ik probeer in de pauze te wandelen met collega’s (half uurtje). Maar als het regent of heel nat is buiten slaan wij vaak over. (wandelen rondom een plas met nat weer is geen pretje).

  Ik werk weer volledig (na in januari thuis te hebben gezeten en daarna mijn uren opgebouwd te hebben door een burn-out) maar ik ben nog regelmatig heel moe na het werk. Sporten probeer ik minimaal 2x in de week. Liefste 3-4 keer. Maar 4 red ik momenteel nog niet echt.

  Ook dat snaaien heb ik vaak ‘s avonds. Probeer dan al extra te drinken of te wachten maar het blijft dan toch vaak in mijn hoofd rondspoken.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram