Stemmen in mijn hoofd
Leefstijl Persoonlijk

Gezond leven – De stemmen in mijn hoofd…

Door

Ik houd van gezond eten en sporten. Toch gaat het zeker niet altijd vlekkeloos. Er zijn regelmatig verschillende stemmen in mijn hoofd, die me zeggen wat ik wel of juist niet zou moeten doen. Wist je dat vrijwel iedereen deze stemmen heeft!? Vandaag probeer ik dat taboe te doorbreken!

Hieronder vertel ik je over de stemmen in mijn hoofd en wat ze me vertellen. Ook probeer ik je uit te leggen hoe ik ermee om ga en ervoor zorg dat het geen ‘probleem’ wordt. Tenslotte geef ik je mijn conclusie.

De ambitieuze stem

De belangrijkste stem in mijn hoofd is heel ambitieus. Deze stem weet hoe fijn ik me voel als ik gezond leef. Hij zegt tegen me dat gezond eten goed voor me is en dat ik me er prettiger bij voel. Ook motiveert hij me naar de sportschool te gaan als ik even geen zin hebt. ‘Je weet dat je je achteraf super fijn zult voelen!’ is een van zijn uitspraken.

De (te) kritische stem

Deze stem is een stuk strenger. Hij (ik noem ze voor het gemak allemaal ‘hij’) is boos als ik geen zin heb om te sporten. Ook accepteert hij niet altijd als ik een periode minder gezond eet. Hij wil dan dat ik beter mijn best ga doen, dat ik niet zo ‘zwak’ ben en hij vindt dat ik niet zo moet zeuren en gewoon moet gaan sporten. ‘Waarom eet je nu alweer chocolade!? Je kan prima zonder, dat weet je best!’.

Kritische stem

De aardige stem

Als ik niet zo lekker in mijn vel zit, dan is het de aardige stem die zegt dat het goed is om rust te nemen en minder vaak te sporten dan de ambitieuze stem eigenlijk zou willen. Ook vindt de aardige stem het helemaal prima als ik mijn genietmomentjes pak qua eten! Hij vindt het super goed dat ik af en toe lekker geniet van een hele reep chocolade en is heel tevreden en trots over hoe ik met gezond leven om ga.

De (te) lieve stem

Tenslotte is er nog de té lieve stem. Deze grijpt alle mini-excuses aan waarom ik niet zou hoeven te sporten. Rust is goed voor je, het is koud buiten, samen met Sven zijn is ook fijn, 2x per week sporten is genoeg en ga zo maar door. Ook heeft hij duizend redenen waarom ik heel veel ongezonde dingen zou kunnen eten. Bij mij is deze stem niet zo heel erg aanwezig. Om eerlijk te zijn vind ik dat eigenlijk helemaal niet erg!

De ‘voorzitter’

Ik heb vaak samengewerkt met psychologe Agnes. Zij legde altijd uit dat deze stemmen onder controle worden gehouden door ‘de voorzitter’. Dat is de kern van jouw persoon! Soms snoer je bepaalde stemmen de mond en bepaal je dat een andere meer recht van spreken heeft. De voorzitter heeft dus een ontzettend belangrijke rol. Vaak doet hij zijn werk goed, maar als je moe wordt, stress hebt of emotioneel bent, wordt hij minder goed in zijn werk.

Lieve stem

Mijn conclusie

Stemmen hebben in je hoofd klinkt alsof je knettergek bent, maar iedereen heeft ze! Ook iedereen heeft stemmen die eigenlijk hele rare dingen zeggen. Ik weet ook wel dat ik geen vetrolletjes heb, maar soms probeert mijn te kritische stem me dat stiekem toch te vertellen. Ik zet vervolgens mijn voorzitter in om hem vakkundig de mond te snoeren.

Mijn ambitieuze stem en mijn aardige stem vind ik ontzettend positief! Die wil ik dus het meeste recht van spreken geven. De té kritische en té lieve stem laat ik minder aan het woord, omdat ik weet dat zij me geen tips geven waar ik gelukkig van word.

Ik denk dat het ontzettend goed is om eens na te denken over welke stemmen bij jou een rol spelen! Bepaal dan ook gelijk welke jij aan het woord wilt laten. Zo help je jouw voorzitter een handje om de vergadering in jouw hoofd in goede banen te leiden.

Houd tenslotte in gedachten dat het net als bij iedere vergadering ook wel eens een chaos is. Dat is niet erg! Probeer het vertrouwen te hebben in jouw voorzitter, die pakt het wel weer op!

Wazig?

Ik ben heel benieuwd hoe je dit artikel vond! Ik snap helemaal als je het een ontzettend wazig verhaal vindt. Ik merk echter dat het heel veel mensen kan helpen om hier eens over na te denken :).

Groetjes, Marloes

Herken jij deze stemmen? Welke neemt bij jou soms de overhand?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (9)
 1. Carolien 4 jaargeleden

  Hoi Marloes,

  Wat klinkt dit me toch bekend.. dacht dat ik de enige was met die stemmen, ik heb er niet zoveel maar kunnen wel hard klinken.
  Ook gebruik ik luisteren naar mezelf hierbij, wat voel ik, wat wil ik, waar heb ik nu echt zin in, en die combinatie is mijn leidraad (misschien is dat mijn voorzitter)

  Super leuk artikel!

  Groetjes,

  Reageer
 2. Conny 4 jaargeleden

  Ik vind het in tegenstelling tot wazig juist heel verhelderend! En…Idd doorbreken die hap! Je schrijft het ook erg leuk lekker te lezen en dat is een gave! Ik heb die stemmen ook maar na mate ik ouder werd en met andere mensen open gesprekken had, kwam ik erachter dat het niet gek was om te hebben. En ja, iedereen heeft ze maar niet iedereen geeft toe dat ie ze heeft. Ga lekker door met die psychologische blogs, ze zijn erg verhelderend!
  Ik wil b.v. wel eens weten hoeveel vrouwen van mijn leeftijd jouw blogs volgen. Ik ben 58 jaar.

  Reageer
  • teha 4 jaargeleden

   Zeer verhelderend verhaal en ik ben 63

   Reageer
   • Conny 4 jaargeleden

    Leuk Teha!

    Reageer
 3. Steph 4 jaargeleden

  Is deze stem hetzelfde als je gedachten? Zo ja, dan Vind ik het een beetje overdreven om het als stemmen te bestempelen.. iedereen heeft goede en slechtere gedachten, maar stemmen? Dat lijkt me niet echt gezond.

  Reageer
  • Brenda 4 jaargeleden

   Nee, google er maar eens op los. Stemmen en gedachten zijn toch echt twee verschillende dingen. Maar psychologisch gezien heeft Marloes het bij het rechte eind. Ik denk trouwens dat stemmen de betere benaming is. ‘Mijn lieve stem is vandaag behoorlijk actief’ is veel duidelijker als ‘lieve gedachten zijn duidelijk aanwezig’. Daarnaast kan ze het ook nog ‘de lieve persoon’ noemen. Maar dan zijn er veel mensen die waarschijnlijk weer richting schizofrenie gaan denken.

   Reageer
 4. Brenda 4 jaargeleden

  Goede topic Marloes! Ik hou ervan wanneer mensen de taboes doorbreken. Bijna iedereen heeft dit soort stemmen in zijn hoofd. Altijd grappig dan om te denken dat ‘mensen zoals jij’ (sorry, maar je bent toch echt een voorbeeld voor mij tot op zekere hoogte Marloes :p) het ook hebben. Daar ben ik juist blij mee.
  Graag meer van dit soort topics. Ik snap dat het voor jou ook best eng kan zijn, er zullen altijd zat mensen zijn die je niet snappen (en daardoor denken dat je koekkoek bent). Of mensen die hier nooit over na denken… en alsnog denken dat je koekkoek bent. Er zijn ook zat mensen die ze wél hebben, maar ze dus een andere benaming (zoals gedachten) geven… en je dan ook koekkoek zullen noemen. LOL! Afijn, ga zo door 🙂

  Reageer
 5. Marinka 4 jaargeleden

  Hoi Marloes,
  Wat een goede topic! Heel herkenbaar en fijn dat je het bespreekbaar maakt… er zullen vast nog heel veel meer mensen zijn die dit herkennen

  Groetjes Marinka

  Reageer
 6. Angela 4 jaargeleden

  Hoi Marloes,

  Bedankt voor dit artikel. Ik ben blij dat ik niet de enige ben. Soms lijkt het bij mij alsof ik maar 2 stemmen heb, de te lieve en de te kritische, of ik ben (te) veel aan het sporten en het gezond eten gaat allemaal makkelijk of ik heb een periode dat mijn te lieve stem te veel de baas is, met een vleugje kritisch, zo van waarom doe je het toch allemaal het maakt toch niet uit. Maar gelukkig neemt meestal mijn “normale” stem het weer over en schipper ik weer weken tussen deze 2 stemmen totdat 1 van de 2 weer de overhand krijg en ik 1 of 2 weken iets minder of juist meer doe.
  Belangrijkste is dat we altijd weer terug gaan naar waar we goed bij voelen en gelukkig gebeurd dat ook altijd.

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.