Niet ongesteld gezond gewicht
| 21 september 2021

Mijn verhaal: Geen menstruatie ondanks een gezond gewicht!

Tijdens mijn zwangerschapsverlof lees je regelmatig een artikel geschreven door 1 van jullie. Ik heb een aantal toppers uitgezocht die graag wilden vertellen over hun weg naar gezond leven toe. Vandaag trapt Daphne af met (denk ik!) een eye-opener voor velen. Ondanks dat ze dacht gezond bezig te zijn en een gezond gewicht had, had ze namelijk geen menstruatie…

Ik was 10kg aangekomen

Begin 2018 keek ik naar mijzelf in de spiegel. Het is geleidelijk gegaan, maar ineens valt het mij sterk op: ik ben aangekomen. Omdat ik het aankomen onbewust al door had, heb ik de weegschaal een hele tijd niet aangeraakt. Nu was het tijd om eraan te geloven: ik was 10 kilo aangekomen in mijn studententijd.

Ik wist ik dat de enige die hier wat aan kon doen, ikzelf was. Met deze nuchtere insteek ben ik begonnen met wat gezonder eten en iets meer bewegen. Ik vond het leuk om groepslessen te volgen en werd hier steeds beter in. Vaak was dit ook samen met vriendinnen, wat het ook nog een gezellig en nuttig uurtje maakte. Het fijne gevoel na een uurtje sporten beviel me ook wel. Daarnaast vond ik het gezonder eten ook leuk en lekker. Ik was een tijdje erg streng voor mijzelf. Ik wilde gewoon even alles afslaan, zodat ik mijn lichaam weer wat mooier ging vinden. In een tijd van vier maanden ben ik uiteindelijk 8 kilo kwijtgeraakt. Dit ging naar mijn idee niet te snel.

Niet meer ongesteld…

Aan het eind van de zomer van 2018 in augustus werd ik niet meer ongesteld. Ik vond het vreemd, maar ik maakte mij er geen zorgen over. Hier kwam mijn nuchtere insteek weer om de hoek: het hoort niet, maar ik voel me verder nog gezond dus het zal wel niks zijn. Zo sudderde het een beetje door voor een aantal maanden. Dit waren ook de maanden dat ik in het buitenland studeerde. Ik werd met mijn neus op de feiten gedrukt. Ik had een pakje tampons in mijn koffer meegenomen, maar toen ik een halfjaar later weer terug naar Nederland ging was dit pakje nog onaangebroken. Dit was toch wel heel raar…

Ik besloot om gelijk naar de huisarts te gaan bij terugkomst. Hier werd mijn bloed onderzocht op verschillende hormonen. Er bleken geen afwijkingen te zijn. Als ik een halfjaar later nog steeds niet menstrueerde zou ik nog een keer bloed moeten prikken. Ook uit dit tweede onderzoekje, bleken geen afwijkingen in mijn hormonen. Aangezien het inmiddels al een jaar duurde werd ik doorverwezen naar de gynaecoloog. Ook bij de gynaecoloog kwam niks naar boven, de inwendige echo was goed en uit de vragen die zij stelde bleek ook niks afwijkends.

Bloedonderzoek

Hypothalamic Amenorrhea

Zo sukkelde het door tot ik zelf op onderzoek uitging. Van PCOS had ik al wel eens gehoord. Het leek mij dat dit niet het geval was, aangezien ik voor augustus 2018 altijd wel menstrueerde en ook best regelmatig. Ook waren de hormonen in mijn bloed gewoon goed, wat niet wees op PCOS. Later kwam ik op een boek wat was uitgebracht door een gynaecoloog: ‘No period, now what!?’. Hier werd gepraat over het verschijnsel ‘Hypothalamic Amenorrhea’. Uiteindelijk stuitte ik op een Facebookgroep met vrouwen van over de hele wereld met soortgelijke verhalen als die van mij.

Hypothalamic Amenorrhea (HA) is een conditie waarbij de menstruatie van een vrouw voor meerdere maanden stopt door een probleem vanuit de hypothalamus. Dit is een gedeelte in de hersenen dat hormonen afgeeft en processen zoals de eisprong en menstruatie tot gang brengt. Er zijn verschillende zaken die hiervoor kunnen zorgen: energiebalans, voedselrestrictie, gewichtsverlies, beweging, stress of genen. Wanneer er meer energie wordt verbruikt dan er wordt toegediend in een lichaam, kan deze in overlevingsstand komen. Hierdoor kan het zo zijn dat alleen de hoofdnoodzakelijke processen in het lichaam doorgaan en hier valt voortplanting niet onder. Verder kan een dieet met weinig of geen vet ervoor zorgen dat een lichaam niet optimaal functioneert. Ook stress, genen, gewichtsverlies en beweging kunnen ervoor zorgen dat menstruatie uitblijft en de hormoonafgifte in de hypothalamus beïnvloeden.

Je hoeft geen ondergewicht te hebben!

Wat een grote fabel is, is dat de mensen met HA ook ondergewicht hebben of te dun zijn. Vaak zijn dit vrouwen die allerlei BMI’s hebben, wat het vaststellen van deze conditie nog lastiger maakt. Bij mijzelf was dit ook het geval. Ik had een prima BMI en mijn gewicht was normaal voor mijn lengte (65kg, 177cm). Toch bleef mijn menstruatie uit.

Toen ik het rijtje met de oorzaken zag, had ik niet gelijk de link gelegd met mijzelf. Ik sport wel, maar 3x per week is niet extreem veel. Ik lette wel op mijn eten, maar dronk gewoon alcohol en at nog wel gewoon ongezonde dingen. Ik had geen stress en ook nooit gehad. Mijn gewicht was gewoon goed en ik was zelfs weer wat aangekomen. Stond ik dan (nog steeds) in de overlevingsstand?!

Hoe ik weer ongesteld werd

Twee jaar later, in de zomer van 2020 ben ik weer ongesteld geworden. Wat een enorme opluchting! Ik had het gevoel dat ik als vrouw weer volledig functioneerde. Nog nooit ben ik zo blij geweest met de rugpijn en de buikkrampen, sinds ik deze zo’n lange tijd niet ervaren had. Maar hoe ben ik uiteindelijk weer gaan menstrueren en wat heeft er voor mij gewerkt?

Door de Facebookgroep las ik verhalen van andere vrouwen die hetzelfde probleem hadden, maar ook verhalen van vrouwen die net weer menstrueerden. Zij inspireerde mij met hun aanpak, en uiteindelijk ben ik gaan doen wat voor veel vrouwen had gewerkt: even helemaal niet meer sporten en minder letten op gezond eten.

Het voelde voor mij heel rigoureus om te stoppen met sporten, maar na een aantal weken gaf mij dit ook een soort rust. Rustige dingen zoals wandelen en yoga konden natuurlijk nog wel, maar HIIT, Bodyfit en Bodypump heb ik achterwege gelaten. Bovendien heb ik het gezonde eten wat meer losgelaten. Op dat moment maakte het mij echt niet meer uit hoe ik eruit zag, het was voor mij veel belangrijker dat mijn lichaam functioneerde. Op den duur vond ik hier mijn draai in en was het ook gewoon oké. Na drie maanden op deze manier doorgaan menstrueerde ik! Toen ben ik langzaamaan het sporten weer op gaan pakken en nu sport ik gewoon weer drie keer in de week met veel plezier.

Wat ik jou wil meegeven…

Het is een vreemd verschijnsel: Hypothalamic Amenorrhea. Ik had er nog nooit van gehoord voor ik het op internet vond. Vrouwen met een gezond gewicht kunnen dit ook gewoon hebben en dit is dus wat ik ook had. Ik vind het heel belangrijk dat hier meer over bekend wordt. De gynaecoloog hier in Nederland stuurde mij weg zonder antwoorden, en dit zal op heel veel plekken in de wereld nog gebeuren. De huisarts berekende mijn BMI, en dit zal op heel veel plekken in de wereld nog gebeuren. Dit zijn niet de antwoorden waar een vrouw met uitblijvende menstruatie naar zoekt.

Als jij kampt met dit probleem; je bent niet de enige. Het is niet raar en er is niks mis met jouw lichaam. Sport intuïtief en niet obsessief, eet gezond, maar weeg het niet af. Uiteindelijk zal jouw lichaam je weer het vertrouwen geven en komt de menstruatie terug.

Groetjes, Daphne

Herken jij dingen uit het verhaal van Daphne?

6 reacties

  1. Gelukkig herken ik het niet.
    Wat een vreemde gewaarwording lijkt het me. Ik had er ook nog nooit van gehoord. Ik vind het wel heel rot dat je niet gehoord werd door de professionals.
    Fijn dat het nu beter gaat! En super dat je het hier deelt. Wie weet herkent iemand iets en wordt diegene zo op het goede spoor gezet.

  2. Hier ook herkenbaar.. Vaak om de een of andere reden duurt mijn cyclus heel lang. Ik heb ook het idee dat dit ook door een combinatie van stress, drukte, sport, gezond eten,.. kan zijn. Ik heb nl. mijn bloed al eens laten onderzoeken voor PCOS en dat was ook goed qua waarden. Ik ga eens verder kijken wat dat verschijnsel allemaal inhoudt.. Wat een geruststellende gedachte dat je cyclus terug is nadat je het sporten en gezond eten hebt los gelaten. Heb je nu een normale cycluslengte?

  3. Ik denk dat ik dit ook heb. (Ik ben 17 jaar) Ik ben ook heel erg bezig met gezond eten en genoeg bewegen. Ben ook al naar de dokter geweest en ziekenhuis. Zonder antwoorden weet weggegaan. Ik wil heel graag weer ongesteld worden, maar vind het heel moeilijk om ‘minder streng’ voor mezelf te zijn.

  4. Wauw, echt een herkenbaar verhaal. Zelf ook al 3 jaar aan het ‘kwakkelen’ met cyclus, ben voor die tijd ook redelijk wat afgevallen.. Nu toevallig vorige maand sinds een half jaar weer een keer ongesteld, heerlijk gevoel is dat ja! Was inderdaad zelfs blij dat ik buikpijn had 🤪
    Dank voor het delen van je verhaal!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram