Leefstijl Persoonlijk

Fitspiration: Maakt Slank zijn Gelukkig?

Door

ik2

Jullie zien vooral artikelen over voeding en sporten voorbij komen op optimavita.nl. Praktische tips over hoe je gezond kunt leven zijn heel populair. Toch vind ik het misschien nog wel belangrijker om het regelmatig even te hebben over wat er in je hoofd rond gaat. Ik plaats daarom af en toe een ‘Fitspiration’ artikel met stof tot nadenken. Vandaag wil ik het hebben over iets wat heel vaak wordt gedacht: dat alles beter wordt als je minder weegt en dat je daar een gelukkiger mens van wordt…

Obsessie met gewicht
Héél veel mensen zijn vrijwel dagelijks bezig met wat ze wegen. De weegschaal komt regelmatig onder het bed vandaan en/of de spiegel is bij het aankleden de grootste vijand. Ik merk dat heel veel mensen ontzettend blij worden als ze een paar honderd gram zijn afgevallen. Als de weegschaal een hoger getal aangeeft, is hun stemming direct beneden het nulpunt.

Ik denk dat bijna iedereen zich wel een klein beetje herkent in wat ik hierboven aangeef. Natuurlijk baal je eventjes als je gewicht niet de kant op gaat als jij zou willen, dat heb ik zelf ook wel eens. Ik vind dan ook niet dat je dit per direct moet veranderen. Wat wél goed is om in de gaten te houden, is dat het niet je leven en je geluk gaat beheersen. Er is niets mis met even teleurgesteld zijn om een getal op de weegschaal, maar laat jij je stemming gedurende de dag erdoor bepalen? Dan is het misschien tijd om even bij jezelf te gaan nadenken…

Weegschaal

Maakt gewicht gelukkig?
Ik zie het ontzettend vaak bij cliënten in mijn praktijk: ze denken dat ze gelukkiger zullen zijn als ze zijn afgevallen. Mensen vinden me vast leuker, mijn man vind me dan zeker sexy, alle kleren in de winkels zitten me dan goed, ik ben dan blij met mijn lichaam en het leven wordt een stuk beter als ik maar afval.

Ik kan je vertellen dat dat vrijwel nooit het geval is! Natuurlijk is het in maat 40 makkelijker om leuke kleding te vinden dan in maat 52, maar met mijn maat 36-38 sta ik ook nog vaak te vloeken in het pashokje! Toen ik nog een paar broekmaten groter aan had, vond mijn vriend me net zo sexy als dat hij me nu vindt en ik ken mensen met overgewicht die véél meer vrienden hebben dan ik.

Sterker nog, als ik nu terug kijk ben ik een veel vrolijker en leuker persoon in periodes dat ik gewoon voldoende eet, dan in periodes dat ik probeer er een paar kilo af te krijgen. Niet alleen voel ik mezelf dan veel fitter en sterker, maar ik merk ook aan mensen die dicht bij me staan, dat ik gewoon een fijner gezelschap ben. Zeker als je bijvoorbeeld een crashdieet doet, waarbij je veel te weinig binnen krijgt, wordt je heel snel chagrijnig, heb je weinig energie en lijkt alles meer moeite te kosten.

Gezond broodbeleg

Vind jij jezelf wel leuk?
Anderen vinden jou het leukst als je gelukkig bent, ongeacht je gewicht. Het maakt voor een ander écht niet uit of je nu 70, 80 of 90 kilo weegt. Dat dat voor jezelf wél uitmaakt, is helemaal te begrijpen. Natuurlijk voel je je fitter en energieker bij een gezond gewicht. Dat betekent echter totaal niet dat je niet tevreden met jezelf kunt zijn als je (iets) te zwaar bent.

Besef je goed dat jij geen anders mens wordt, als je een paar kilo afvalt. Je wordt niet gelukkiger en ook niet mooier, want schoonheid wordt écht niet bepaald door lichaamsgewicht. Wat dus goed is om jezelf af te vragen, is of jij jezelf leuk vindt hoe je nu bent!? Als het antwoord hierop ‘nee’ is, waar ligt dat dan aan? Besef je hierbij dus goed dat of iemand ‘leuk’ is of niet, totaal niets te maken heeft met gewicht of uiterlijk.

Waarom leef jij gezond?
Bedenk je dus ook, dat afvallen niet het doel zou moeten zijn om gezond te leven. WAAROM wil je afvallen? Dat is belangrijk! Wil je fitter worden, je goed voelen, minder kans op ziektes hebben, een voorbeeld zijn voor je kinderen? Dat zijn goede doelen! Als je wilt afvallen, geef jezelf dan de tijd zodat je niet ver onder je behoefte hoeft te eten. Dit is niet alleen beter voor je lichaam, je blijft er ook een stuk leuker mens door ;).

Tenslotte het allerbelangrijkste dat ik je vandaag wil meegeven: JIJ bepaalt je geluk, niet je gewicht. Of je nu 150kg weegt of 50kg, je hebt alle reden om zielsgelukkig te zijn! Als je dat niet bent, wijt dit dan niet aan je gewicht. Ga op zoek naar wat er écht voor zorgt dat je niet blij bent met jezelf of met je leven.

Ik hoop dat ik je weer wat stof tot nadenken heb gegeven :).

Groetjes, Marloes

Herken je dit ‘probleem’? Wat is jouw ervaring?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (32)
 1. Marlous 6 jaargeleden

  Been there done that…. op mijn laagste gewicht, was ik het meest ongelukkig.
  Nu véle kilo’s meer, maar véél meer happy en leuker gezelschap voor mijn omgeving!

  Reageer
 2. Rachel. 6 jaargeleden

  Prachtig geschreven!

  Reageer
 3. Lois 6 jaargeleden

  Top bericht!! Al is het gewoon heel erg moeilijk om een situatie te geloven waar je je zelf niet in bevindt.. Ik ben aan het herstellen van ondergewicht en ik wou echt dat ik weer terug kon naar mijn oude gewicht door 1 keer met mijn vingers te knippen. Ik was vrijer, gezelliger, relaxter, een stuk vrolijker en daardoor een veel mooier mens! Vreselijk dat ik dat nu pas in kan zien, maar voor nu ook mijn motivatie om door te zitten. Wees tevreden met wie je bent en als je voor het grootste gedeelte lekker in je vel zit ga dan alsjeblieft niet rommelen, je raakt alleen maar verder van huis.

  Reageer
  • Marloes 6 jaargeleden

   Dank je wel voor je mooie bericht Lois!! Ik weet zeker dat je er weer helemaal bovenop komt. Liefs

   Reageer
   • Lois 6 jaargeleden

    Dankjewel! 🙂

    Reageer
 4. Fatima 6 jaargeleden

  Mooi stukje.. en het is waar ook.. je bent er ook zoveel mee bezig dat het ook je onderwerp van de dag wordt, min of meer. En dat is ook niet gezellig voor je vrienden. Vaak vraag ik me af, wat zal er gebeuren als ik eruit zie zoals ik wil.. Ben ik dan gelukkiger? Omdat ik een andere maat heb? Of zal er dan weer iets anders zijn om ontevreden over te voelen..
  Ik wil gewoon gezond leven en inderdaad ook een goed voorbeeld voor mijn kinderen zijn.

  Reageer
 5. Ise 6 jaargeleden

  Zelf heb ik er gelukkig geen last van maar ik zie het om me heen nog wel eens.. Zo zonde!

  Reageer
 6. Misssexandthecity 6 jaargeleden

  Mijn ervaring is toch dat ik echt gelukkiger ben met een slankere versie van mezelf…..maar dat zal voor iedereen anders zijn. En ja de zoektocht naar een broek blijft een probleem welke maat je ook hebt, maar dat ligt aan de confectie en niet aan ons lichaam.

  Reageer
  • Marloes 6 jaargeleden

   Maar dat komt dan niet door je gewicht, maar door hoe je denkt over jezelf :). Ik snap je wel hoor! Maar ik vind het belangrijk dat iedereen zich beseft dat je gelukkig kunt zijn….ongeacht je gewicht.

   Reageer
 7. Dionne 6 jaargeleden

  Mooi geschreven! Ik ben zelf een maatje meer en ik had altijd het idee dat ik moest afvallen omdat iedereen slank is, in ieder geval in mijn omgeving. De laatste jaren realiseer ik me dat ik niet moet afvallen om gelukkig te worden want dat ben ik al. Uiteraard met hier en daar mijn onzekerheden. Als ik moet afvallen dan is dat voor mijn gezondheid want ik weet dat een klein maatje meer wat risico’s met zich mee kan nemen.

  Reageer
 8. Melanie 6 jaargeleden

  Ik voel me wel gelukkiger als ik slanker ben. Ben nooit echt veeel te zwaar geweest wel iets erboven en dat maakte me ongelukkig. Nu zit ik iets onder het gemiddelde en dat vind ik goed. Ik zou ook niet lichter willen worden en dan op ondergewicht gaan zitten. Wel wil ik strakker worden en dat gaat me nog niet zo lekker af. Maar ben al erg tevreden en ik ga ook gwn lekker genieten van December!:)

  Reageer
 9. L 6 jaargeleden

  Goed artikel, zet mij aan het denken!

  Reageer
 10. Ik 6 jaargeleden

  Enorm herkenbaar artikel. Ik krijg nu begeleiding van een personal trainer die me helpt bij het bereiken van mijn doel. Dit helpt vooral om te voorkomen dat ik doorsla. De weegschaal heb ik weggelegd en ik ben voornamelijk bezig met in mijn hoofd minder bezig te zijn met mijn gewicht en het te hangen aan gelukkig zijn of niet. Fijn om dit artikel te lezen, maakt me nog beter beseffen dat ik er mag zijn en gewoon gelukkig kan zijn en dat dat niet afhangt van een paar ons 😉

  Reageer
 11. Charly 6 jaargeleden

  Mooi artikel! Ik ben inmiddels zover dat ik mij nauwelijks weeg en gewoond gezond eet met af en toe wat lekkers. Ik kijk gewoon naar de spiegel en mijn broeken, beste maatgevend ooit! Het minder wegen maakt mij wel gelukkiger, omdat ik dan fitter, 3’ergieker en minder vaak ziek ben. En dat is ook precies de reden waarom ik gezond eten volhoud! 😀 Goede doelstellingen en beweegredenen zijn de grootste motivator.

  Reageer
 12. Sandra Stieding 6 jaargeleden

  Goed geschreven Marloes. Ik schommel al jaren in gewicht en zeker ook een gelukkig zijn. Ik ben nu weer een tijdje op het juiste pad qua eten en drinken, maar merkte vorige week dat het obsessief aan het worden is en dus afhankelijk zijn van wat andere aan opmerkingen maken in relatie hoe ik mij voel. Nu in de laatste week kont tegen de krib gegooid en dus veel eetbuien gehad. Er is voor mij dus nog veel te leren en dan met name in zelfacceptatie en niet afhankelijk zijn van wat andere mensen van mij vinden. Zo gemakkelijk gezegd, maar blijkbaar zooo verrekte moeilijk om te realiseren.
  Liefs

  Reageer
  • Marloes 6 jaargeleden

   Dat is inderdaad heel moeilijk, maar met vallen en opstaan kom je er zeker!! Succes Sandra. Liefs

   Reageer
  • Nynke 6 jaargeleden

   Ooh Sandra, dat is voor mij ook echt zo herkenbaar. Ik heb hetzelfde. Dit hele jaar gaat het al op en af. Zodra er weer wat rust en balans komt, wil ik toch ook echt weer op de kilo’s gaan letten en hopelijk gaan er dan een paar af.

   Reageer
 13. Nynke 6 jaargeleden

  Mooi stuk en zeker stof tot nadenken! Ik merk bij mezelf dat als het in het kopke niet lekker gaat ik ook veel gemakkelijker wordt qua eten. Als ik dat dan weer een tijdje zo gewend ben. Vind ik het bijna lastig om weer te bedenken wat ik moet gaan koken. Terwijl ik normaal juist heel graag lekker, gemakkelijk, en afwisselend kook en er ook geen moeite mee heb om wat te verzinnen. Maar als ik voor mijn gevoel in een slechte ‘flow’ zit dan vind ik alles lastig. Ik heb me nu voor genomen om in de tweede week van het nieuwe jaar fris te beginnen. Kan ik nog even ontwennen en alvast met kleine stapjes beginnen. Ik wil voorkomen dat ik te streng voor mezelf ga zijn waardoor ik het niet vol houd.

  Reageer
 14. Minoes 6 jaargeleden

  Ik was misschien wel gelukkiger toen ik (veel) zwaarder was dan nu. Ik heb nu veel meer kritiek op mijn eigen eet- en sportgedrag en ben daar met periodes dagelijks mee bezig. Ik wil een betere conditie, meer kilo’s kunnen squatten, sneller kunnen sprinten en ga zo maar door. Die competitie met mezelf maakt me niet altijd vrolijk en dan eet ik niet eens heel veel onder mijn dagelijkse behoefte. Ik was een stuk onbezorgder en makkelijker met wat maatjes meer. Toch blijf ik mijn gezonde levensstijl aanhouden. Het waarom staat er al “gezond”. Ik wil niet dood op mijn 60ste omdat ik veel te zwaar ben en ik wil niet buiten adem zijn na een kwartier sporten, ik wil gezond zijn met zo nu en dan een ongezonde dag :-), dat maakt me dan weer gelukkig :-).

  Reageer
  • Marloes 6 jaargeleden

   Mooi gezegd Minoes, ik hoop echt dat je jouw balans gaat vinden!

   Reageer
 15. Anoniempjee 6 jaargeleden

  Ik heb misschien een eetstornis… En ja dit bericht heeft me wel een beetje geholpen, heb jij misschien nog tips om van van een eetstornis af te komen??

  Reageer
  • Marloes 6 jaargeleden

   Zoek hulp! Ga eens langs bij je huisarts en vertel wat je probleem is. Die kan je doorverwijzen.

   Reageer
 16. Jessica - Eat.Run.Love 6 jaargeleden

  Ik denk dat we sowieso moeten proberen gewicht te vergeten. Het zegt zo weinig. Ik woog 5 jaar geleden net zoveel als nu maar ben wel veel slanker en zit.strakker in mijn vel. Komt doordat ik veel meer (kracht)sport doe en mijn lichaam is veranderd.

  Reageer
 17. Linda 6 jaargeleden

  Top bericht Marloes!
  Ik heb altijd al struggles gehad met gewicht en op mijn hoogtepunt woog ik 74 kilo bij een lengte van 1.63m.
  Mede door jouw goede houding en heerlijke recepten is er bij mij een knop omgegaan ( plus 2 a 3x per week sporten) is mijn gewicht langzaam omlaag gegaan naar 66 kilo! nog 3 kilo en dan zit ik op een gezond gewicht.
  Ik heb geleerd dat niet iedere week goed hoeft te gaan kwa voeding en dat je best wel een keertje mag cheaten in de friettent.
  Marloes je bent echt een topper! ( en er staat een heerlijke wrap pizza op me te wachten in de oven 🙂

  Reageer
 18. Simone 6 jaargeleden

  Dankjewel Marloes voor deze superfijne blog! Ook ik ben in een half jaar tijd vijftien kilo afgevallen en heb nu ondergewicht en ben veel te bewust van eten geworden. Ben nu weer aan het herstellen, maar wauw wat superfijn dat jij ook deze kant van het verhaal deelt! Ik heb vrijdag mijn eerste afspraak bij een diëtiste en vind het erg spannend. Maar ik ga ervoor, ik wil de controle weer durven loslaten en ook durven genieten van lekkere ongezonde dingen 🙂 Het gaat om de balans en sowieso is het veel belangrijker hoe je je van binnen voelt. Zelfwaardering staat inderdaad los van uiterlijk. Ik blijf je volgen want ik vind je een prachtig mens 🙂 Wilde het liefst ook jou als diëtiste, maar aangezien je drie uur reizen bij me vandaan woont heb ik dat toch niet gedaan. Maar je bent echt een inspiratiebron. Ga zo door!!

  Veel liefs!

  Reageer
  • Marloes 6 jaargeleden

   Dank je wel Simone! En heel veel succes, ik weet zeker dat het je gaat lukken!

   Reageer
 19. Centaine 5 jaargeleden

  Wat een super artikel om over na te denken. Ik denk dat ik daar ook te veel mee bezig was met die weegschaal. Ik ben nu al voor mijn doen extreem veel afgevallen maar toch te veel bezig met wat andere vinden en die weegschaal. Dank je wel voor dit mooie artikel 🙂 En ik zal dingen moeten gaan accepteren en zeker trots zijn op me zelf 🙂 en dat ben ik ook zeker te weten. Dank je wel Marloes

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.