| 2 november 2016

Fitspiration: Lobke viel 70kg af!

collage-lobke1

Jullie zagen al een aantal keer een fitspiration artikel op optimavita.nl verschijnen. Fitspiration is in mijn ogen geen afbeelding van een super slank en strak bikinimodel, maar de verhalen van de lezers van optimavita.nl. Jullie hebben allemaal je eigen verhaal over jouw weg naar een gezondere leefstijl. Ik vind het ZO leuk om die verhalen te horen. Daarom besloot ik een tijd geleden er een reeks van artikelen van te maken. Deze keer is het woord aan Lobke. Ze vertelt je hoe zij in de afgelopen maanden maar liefst 70kg afviel!

Ik geef direct het woord over aan Lobke. Ik wil je nog wel even meegeven dat ik het belangrijk vind dat je beseft dat iedereen zijn/haar eigen manier heeft om gezonder te gaan leven. Wat voor de een werkt, kan voor de ander totaal niet werken. Gebruik deze verhalen dus als inspiratie, maar kopieer niet blind het gedrag van een ander. Uitzoeken wat voor JOU werkt, is veel beter.

Hallo allemaal,

Ik ben door Marloes gevraagd om mijn verhaal te vertellen, over het gevecht met de kilo’s!
Ik vind het ontzettend leuk dat ik dit mag doen en ik hoop jullie hiermee ook te kunnen helpen.

Mijn naam is Lobke en ik ben 22 jaar. Ik woon in Veendam en werk als groepsbegeleider in de verstandelijk gehandicaptenzorg. Daarnaast doe ik de opleiding Verpleegkunde.

Vorig jaar oktober, ben ik 11 dagen naar Zuid- Afrika geweest. Ik ging hier op bezoek bij mijn zusje, die daar door een half jaar stage liep. Toen ik daar naartoe vloog, voelde ik mij al erg ongemakkelijk. Mede door het krappe vliegtuigstoeltje en de onzekerheid die ik sowieso altijd al over mijn lichaam had. Op 9 oktober vorig jaar, zijn mijn zusje en ik gaan bungeejumpen van de hoogste brug ter wereld. Om de sprong te mogen doen, moest je je eerst wegen. Ik had al jaren niet meer op de weegschaal gestaan, dus ik had absoluut geen idee wat mijn gewicht was. Wat ik wel wist, was dat het nooit goed kon zijn.
Er werd ons verteld dat het maximumgewicht 150 kg was, waarop ik tegen mijn zusje zei: ‘Oh, makkie!’. Echter toen ik op de weegschaal ging staan, bleek mijn gewicht 142 kg. Dit scheelde dus enorm weinig.

lobke6

Door de adrenaline van de sprong, heb ik er op die dag eigenlijk helemaal niet bij stil gestaan hoe erg het eigenlijk was. De dagen daarna ook niet. Pas toen ik in het vliegtuig terug naar Nederland zat, werd ik Spaans benauwd. Ik voelde me opnieuw erg ongemakkelijk en besefte op dat moment, dat er nu echt iets moest gebeuren.
Eenmaal thuis ging ik gewoon verder, zoals ik het altijd deed. Chips, koekjes, snoepjes, chocolade en frisdrank.. het ging er allemaal in.

Op 20 oktober 2015 had ik nachtdienst en was ik tv aan het kijken met een collega. Zij wist wel hoe ik mij voelde over mijn overgewicht en ik kon hier altijd goed met haar over praten. Wij keken samen naar TLC en er was een programma op over een vrouw. Zij kon de trap niet eens oplopen en haar tenen kwamen net onder het vet van haar enkels vandaan. Ik schrok hier zo van, dat ik opnieuw het besef kreeg dat ik er niet zo uit wilde komen te zien en de angst dat ik er misschien al wel zo uit zag.
Die nacht had ik chips bij me. Ik bedacht me niet en heb de chips weggegooid. Eenmaal thuisgekomen na mijn nachtdienst heb ik een vuilniszak gepakt en heb ik alles wat ik aan ongezond eten in huis had in de container gegooid.

Toen ik net begon met afvallen, ging ik ongeveer 3 keer in de week een uur lang baantjes zwemmen en at ik regelmatig, minder en bewuster. Het was nog niet zozeer koolhydraatarm of eiwitrijk.
Naarmate de tijd verstreek en de kilo’s er af vlogen ben ik mijn eetstijl en mijn sport steeds aan gaan passen. Zo ging ik op een gegeven moment geen aardappelen, rijst en pasta’s meer eten en alleen maar groentes en een stukje vlees. Dit doe ik nog steeds niet en eerlijk gezegd durf ik het ook nog steeds niet.
Ik ben naast zwemmen gaan bootcampen en hardlopen, dit wisselde ik af. Sinds mei doe ik alleen nog maar aan hardlopen. Dit doe ik dan zo’n 3 keer per week en ik loop dan tussen de 6,5 en 9 km.
Afgelopen 9 oktober heb ik hiermee een ontzettend grote mijlpaal voor mezelf behaald, ik heb namelijk de 4mijl van Groningen uitgelopen (=6,4km) in 34:04 minuten!

In juli heb ik mijn streefgewicht behaald. Toen woog ik 75 kg! Dat hield in dat ik 67 kg afgevallen was. Dit heb ik uitgebreid gevierd op vakantie (zie hieronder :)) en daarna heb ik weer keihard gezwoegd om deze vakantiekilo’s er weer af te krijgen.
Vandaag de dag ben ik 70.7 kg kwijt. Ik weeg nu nog 71.3 kg. Nu is het zo dat ik tussen de 72 kg en 75 kilo wil wegen.

collage-lobke2

Ik eet eigenlijk de hele week gezond en 1 keer per week heb ik een ‘cheatmeal’. Het kan zijn dat ik dan uit eten ga, thuis eet waar ik zin in heb of wat lekkers bestel. Vaak wordt het toch uit eten en ik eet dan ook echt waar ik zin in heb en houd me absoluut niet in.
Op deze manier houd ik het goed vol en hou ik er ook enigszins lol in, doordat ik me dan ontzettend kan verheugen op die ‘cheatmeal’. Nou is het allemaal niet zo rooskleurig, want het schuldgevoel de dag er na blijft nog steeds terugkomen. Maar dit zal een kwestie zijn van ‘er een weg in vinden’.

Ik zal hierbij een aantal voorbeelden geven, van wat ik op een dag eet:

Mijn ontbijtjes
Havermoutpap met aardbeien
Yoghurt/ kwark met 2 vezelrijk crackers
Groene smoothie met een banaan, halve avocado, flinke hand spinazie, kaneel en een scheut ongezoete amandelmelk
Havermoutpannenkoekjes
Bakje brinta
Schaaltje melk met All Bran Flakes

Mijn Tussendoortjes
Een stuk fruit
Handje noten
Plakje roggebrood met appelstroop of kaas
Bakje cherrytomaatjes of andere rauwkost
1 of 2 vezelrijkcrackers

Mijn Lunch
2 broodjes
1 broodje met 2 crackers of rijstewafels
Salade met tomaat, komkommer en huttenkäse
Met altijd een kop thee en een beker karnemelk

Mijn Tussendoortje in de middag
Een stuk fruit

Mijn Diner
250 gr groente
100 tot 130 gr mager vlees, zoals kipfilet, rundvlees of vis.

Mijn Avondtussendoortje
Een bakje kwark, yoghurt of Griekse yoghurt 2%.

Als ik vergelijk hoe ik me toen voelde en nu, is er een wereld van verschil. Ik word niet meer nagekeken, hoef me niet onzeker te voelen. Ik heb mijn bewegingsvrijheid terug en ik kan alle kleren aan die ik mooi vind. Ik ben oprecht trots op wat ik bereikt heb.

Ik hoop jullie hiermee te inspireren en wil jullie ontzettend bedanken voor het lezen!

Lieve groetjes,
Lobke

collage-lobke-3

Reactie Marloes
Lieve Lobke, wat ontzettend knap wat jij in het afgelopen jaar hebt gepresteerd! Je hebt letterlijk het roer compleet omgegooid en hebt je lichaam totaal getransformeerd. Dat je nog zoekend bent naar de juiste balans, is alleen maar logisch. Een jaar lijkt lang, maar om gedrag voorgoed te veranderen is vaak nog veel langer nodig.

Je schuldig voelen na je cheatmeal is écht niet nodig. Ik vind ‘cheatmeal’ ook niet zo’n leuk begrip eigenlijk. Ik gebruik de term ‘genietmomentje’, omdat het eigenlijk helemaal niet zondigen is! Af en toe genieten is zo belangrijk.

Het toevoegen van aardappelen, rijst en pasta kun je heel goed gaan doen nu hoor! Daar hoef je echt niet bang voor te zijn. Begin gewoon met een kleine portie en bouw langzaam op als het goed voel.

Ik ben heel blij dat jij je verhaal wilde doen, ik weet zeker dat je veel mensen inspireert! Ik ben mega trots op je.

Groetjes, Marloes

Herken jij dingen in het verhaal van Lobke?

28 reacties

 1. Heel erg knap dat je zoveel bent afgevallen en ook in zo’n korte tijd! Nu dit gewicht vast houden. Ik merk bij mezelf dat soms ook een uitdaging kan zijn.

 2. Lobke, ik had je vorig jaar bij je oma gezien …met alle kilo’s. …ik herkende je nu niet meer. Ja aan je naam. Wat ben jij een Topper en een geweldige doorzetter. Wat mag jij trots zijn op jezelf?? f

 3. Wauw hé, dit vind ik echt knap! Ik ken iemand die ook wel de nodige kilo’s af zou moeten vallen. Jouw verhaal zou zo’n mooi voorbeeld zijn voor die persoon.

 4. Wat een fantastische prestatie. Helemaal op eigen kracht (lees: geen maagverkleining, maagbandje, gastric bypass) en dat vind ik ongelofelijk knap! Enorme bewondering voor deze kanjer!

 5. Heel herkenbaar! Ik wist dat ik ‘dik’ was, maar dacht: boven de 100kg weeg ik zeker niet. Na een nare opmerking van iemand besloot ik toch eens op de weegschaal te staan en ja hoor: 120kg. In dat jaar (2014) ben ik begonnen met heel fanatiek afvallen en verloor ik in drie maanden zo’n 25 kilo. Veel te veel in zo’n korte tijd en dat bleek, want er zat al gauw weer 20 kilo bij. Bijna twee jaar geleden ben ik opnieuw begonnen (op 1 januari 2015) door eetdagboekjes bij te houden, elke dag te wandelen, een stappenteller te kopen en te gaan zwemmen. Ik ben geen dag vergeten mijn eten op te schrijven. In die twee jaar tijd ben ik in totaal 36,5 kilo kwijtgeraakt, ik hoop tegen het einde van het jaar nog 3,5 kilo te verliezen. Da’s misschien niet snel, maar voor mij snel genoeg. Ik ben van maat 46/48 naar 40/42 gegaan. Het gaat echt met vallen en opstaan en ik ben nog steeds aan het uitvinden wat voor mij werkt. Ik wil nog 10 kilo kwijt, dan ben ik supertevreden en een voor mij acceptabel en gezond gewicht!

  1. Van Lobke net zo knap als van jou!!
   Het tempo waarin je afvalt, is volgens mij niet het doel. Maar juist dat je nu zoveel gezonder bent….heel knap…ik heb veel bewondering voor jullie, want ik lees de lange strijd ook terug in jullie verhalen.

   Respect!!!

 6. Wat een prachtige en sterke vrouw staat er op die foto’s nu!! Je straalt zo op de foto’s dat ik helemaal blij van word(;

 7. Nou ik zal dan een van de weinige mannelijke reacties geven.
  Eerst bist n haibels mooi wichie met n prachtige lach.
  En een inspirerende vrouw voor mij, mijn gewicht is ook (veel) te hoog weeg 130 en wil ook ruim 30kwijt. Ben n beetje lang maar wow dat het zo kan top meid. Absoluut aantrekkelijkste vrouw van veendam

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram