Leefstijl Persoonlijk

Fitspiration: Is altijd meer willen erg?

Door

ik2

Er is een onderwerp waar ik het heel graag met jullie over wil hebben vandaag. Ik merk namelijk dat er heel veel mensen zijn die constant streven naar meer doen, beter worden en gezonder en fitter zijn. Vaak wordt hier heel afkeurend op gereageerd. De Nederlandse visie is toch een beetje dat je gewoon tevreden moet zijn met wat je hebt. Constant jezelf verbeteren wordt haast als negatief gezien. Er zijn natuurlijk ook best wat gevaren, zoals bijvoorbeeld het creëren van een eetstoornis of het krijgen van een burn-out. Ik wil je vandaag uitleggen waarom ik het toch ook als iets heel positiefs zie…

Het ‘probleem’
Je herkent het misschien wel: je weet van jezelf dat je gezond leeft, hard werkt en/of een goede moeder/vader bent. Toch blijf je altijd zoeken naar dingen die beter kunnen. Je bent kritisch op jezelf en zoekt naar nieuwe uitdagingen. Mensen om je heen lijken dit niet altijd te begrijpen. Waarom ben je niet gewoon tevreden zoals het is? Je hebt toch een goede baan? Ziet er toch goed uit? Je bent toch gezond? Waarom dan constant streven naar meer?

Gezonde tussendoortjes school werk

Mijn visie 
Zoals ik in de inleiding al liet doorschemeren, ben ik van mening dat streven naar meer en beter niet altijd negatief is. Naar mijn idee is het juist een ontzettend goede eigenschap om kritisch naar jezelf te kunnen kijken. Het valt of staat naar mijn idee met één ding: wees ook trots op wie je NU bent en ben tevreden met wat je hebt. Dat jij een betere baan wilt, een strakker lichaam wilt of een betere ouder wilt zijn, hoeft niet te zeggen dat je jezelf op dit moment niet goed vindt! Bij sommige mensen zit het nu eenmaal in hun natuur om te blijven zoeken naar uitdagingen, ik ben zeker weten een van die mensen.

Bij mij uit het zich naar de buitenwereld vooral in gezond willen leven. Ik krijg heel vaak reacties van mensen die niet begrijpen dat ik zo veel sport, meer spieren wil krijgen (big hooray for a bigger booty!) en zo gezond eet. Ze snappen niet waarom ik geen genoegen neem met minder. Dat is natuurlijk helemaal prima, ik begrijp op mijn beurt dat niet iedereen de leefstijl wil volgen die ik heb. Ik snap dat je sporten niet leuk vindt, tevreden bent met een maatje meer en regelmatig lekker wilt snacken. Voor mij is het echter een uitdaging om te kijken hoe fit ik kan worden! Zie het maar als een soort hobby en een vorm van ambitie.

Sven en ik volgen Christian Guzman op YouTube. Een jonge vent die zijn eigen sportschool en sportkleding heeft en constant bezig is met het trainen voor een beter lichaam. Zijn lijfspreuk is de volgende:

Proud but never satisfied

Dit is een uitspraak waar ik me heel goed in kan vinden. Ik ben heel trots op wie ik ben, op wat ik doe, op hoe gezond ik ben en op hoe mijn lichaam eruit ziet. Dat betekent echter niet dat ik nu ‘klaar’ ben en me helemaal voldaan voel. Ik ben nieuwsgierig wat ik zou kunnen verbeteren, hoe ik nog meer mensen kan bereiken met mijn blog en YouTube kanaal, hoe ik een betere diëtist kan zijn en hoe fit ik mijn lichaam kan krijgen.

ab-sit-balance

De gevaren
Natuurlijk zijn er ook gevaren als je deze eigenschap hebt, die ik zeker zelf heb ondervonden! Een paar jaar terug deed ik namelijk écht veel te veel en eiste ik van alles van mezelf. Hierdoor was ik op een gegeven moment zó moe, dat ik ook in leuke dingen geen zin meer had. Ik heb toen een stapje terug moeten nemen. Dit is me altijd bij gebleven, zoiets wil ik niet meer.

Ook op het gebied van gezond leven, liggen gevaren op de loer. Zo kun je obsessief worden wat betreft gezond eten en uiteindelijk een eetstoornis ontwikkelen. Ook kun je overtraind raken, als je niet luistert naar je lichaam en te vaak aan het sporten bent.

Ik zet hieronder een aantal punten, die naar mijn idee ontzettend belangrijk zijn als jij ook constant ambitieus bent. Deze gelden voor streven naar meer en beter op elk vlak:

 • Blijf jezelf constant herinneren aan het feit dat je tevreden bent over hoe je nu bent en wat je nu doet! Je mag trots zijn op wie je bent als mens, wat je ook doet en hoe je er ook uit ziet.
 • Houd je doelen reëel. Dromen is helemaal niet erg, maar probeer verandering met kleine stapjes aan te pakken. Als je teveel hooi op je vork neemt, moet je hier uiteindelijk voor boeten.
 • Neem regelmatig rust, plan dingen waar je ontspannen van wordt en gun jezelf af en toe wat ‘vrije tijd’. Op het gebied van voeding betekent dit dat je jezelf ook af en toe wat ongezonds gunt.
 • Praat over jouw ambitie en plannen met mensen die dicht bij je staan. Vraag ze om je een beetje in de gaten te houden en luister vervolgens natuurlijk goed naar hun feedback! Ik merk bijvoorbeeld dat Sven véél eerder door heeft dat ik teveel hooi op mijn vork neem dan ik zelf. Hij helpt me bij het doseren.
 • Herken je eigen signalen als je TE streng wordt. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je heel moe bent in de ochtend of de avond, dat je geen zin hebt om met vrienden af te spreken of dat je op ziet tegen gelegenheden waarbij je ongezond moet eten.

Specifiek op het gebied van eetstoornissen maakte ik eerder een video. Ook verscheen er eerder een artikel over wanneer gezond leven een obsessie wordt.

Review cruesli balans

Mijn conclusie
Constant kritisch op jezelf zijn en streven naar verbetering kan juist een ontzettend positieve eigenschap zijn! Wel is het ontzettend belangrijk om de gevaren te (h)erkennen en jezelf in bescherming te nemen. Je hoeft je dus ECHT niet schuldig te voelen dat je nooit helemaal voldaan bent. Zie het als een van jouw sterke punten!

Ik zie het als een uitdaging om mijn eigen balans te vinden tussen tevreden zijn en kansen zien.

Groetjes, Marloes

Ik ben benieuwd of jij mijn verhaal herkent. Hoe ga jij hiermee om?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (14)
 1. Yvonne Huissen 6 jaargeleden

  Ik ben het voor 110% eens met ieder woord in dit artikel?.

  Reageer
 2. Tanja 6 jaargeleden

  Interessant artikel, hoe je zelf erin staat.
  Kan het wel begrijpen dat de mensen verschillend hierover denken.

  Maar als iets je hobby en tegelijkertijd een uitdaging is om het niet saai en standaard te houden. Is toch juist fijn dat je je draai hebt en jezelf kan blijven uitdagen, dat is namelijk ook niet voor iedereen weggelegd.

  Wat jezelf ook aangeeft, dit kan je zeker helpen om meer inzicht te krijgen als dietiste.
  Lekker doorgaan, heb juist mijn bewondering met wat je doet ?

  Reageer
 3. Annefloor 6 jaargeleden

  Dit is ZO toepasselijk voor mij, dank!!

  Reageer
 4. Gulderen 6 jaargeleden

  Ik herken me er zeker in. Ik ben ook een persoon die te ambiteus is en steeds maar op zoek is naar nieuwe uitdagingen. Ik ben zeker niet ontevreden over mijn leven. Ik ben in tegenstelling gelukkig. Ik moet ook af en toe mijzelf afremmen. Ik vind je blogs leuk om te lezen. Iedere keer verzin je weer interessante onderwerpen. Veel succes en ga vooral zo door!

  Reageer
 5. Vera 6 jaargeleden

  Ambitie bestaat denk ik in verschillende vormen.
  Ik vind mezelf ambitieus naar anderen toe en in dat proces cijfer ik mezelf weg. Als juf wil ik zoveel voor die kids doen, mijn doelgroep heeft mijn volle aandacht nodig. Ik weet alleen ook dat ik ervoor moet waken om niet elke dag alles te geven. Uiteindelijk kan ik anders niks meer geven. Ik moet zorgen dat ik in mijn ambitie ook voor mezelf blijf zorgen, in het belang van de lange termijn. Dat vind ik lastig. Ik ben heel blij dat mijn vriend mijn spiegel wil zijn. En dat ik collega’s heb die ervoor zorgen dat ik ook energie voor mezelf behoudt. Want mijn valkuil is dat ik geen tijd maak om te sporten, geen energie heb om te sporten en in de haast tussendoor teveel snack.
  Mooi artikel om even tot reflectie te komen! Ik weet het wel, ik ken mijn valkuil, toch kan ambitie het vaak winnen.

  Reageer
 6. Ise 6 jaargeleden

  Ik herken het helemaal! Zelf ben ik ook niet altijd even makkelijk voor mezelf, maar gelukkig heb ik de laatste tijd wel een goede manier gevonden om alles ook even prima te vinden. Balans is denk ik het belangrijkste 🙂

  Reageer
 7. Frederique 6 jaargeleden

  Zit ‘t ‘m niet ook puur in het verschil tussen dingen willen of dingen van jezelf moeten?
  Als je van alles moet van jezelf levert dat uiteindelijk stress op. Terwijl streven naar dingen die je wilt een vorm van dromen is waar ik me helemaal in kan vinden. Ik heb geleerd niet zoveel te moeten maar van alles te willen. Daardoor ben ik tevreden met waar ik sta, maar droom er alsnog lekker op los 🙂

  Reageer
  • Marloes 6 jaargeleden

   Zeker! Maar heel veel mensen vinden dat je niet zo veel moet willen :). Vandaar ook de titel van dit artikel.

   Reageer
 8. -123- 6 jaargeleden

  Wat ik me dan afvraag, kijken. Wat je volledig uit je kanaal kan halen sta ik niet 100% maar 1000% achter . Al meer dan 1’5 jaar sta ik op met jou als eerste die ik aan tik op m’n telefoon en met erg veel plezier nog steeds. Maar ook ik zie verschuiving van ambitie door de tijd heen…. Hoe ver zou je willen gaan met je potentie van je lichaam en op welk gebied? Meer kracht? Meer kont? Minder vetpercentage? Langere afstanden rennen?

  Want het randje zit altijd dichtbij en dan bedoel ik nogeens zo in het doorslaan van iets, maar het evenwicht van je lichaam zelf. Vaak is sport nog steeds een trauma op het lichaam en wordt het eerder als “ren ren er komt een roofdier achter me aan!” Of bij krachttraining “lichamelijk letsel toebrengen”

  Reageer
  • -123- 6 jaargeleden

   “geweldig dat mijn telefoon defect.is en sommige woorden weglaat” , maar mijn vraag is : wanneer heb jij het gevoel dat je alles uit je fitheid heb gehaald of de conditie bereikt hebt die je wilt.bereiken?

   Reageer
 9. Nicole 6 jaargeleden

  Leuk om te lezen, Marloes! Mensen zeggen tegen mij nooit dat ik te ambitieus ben. Jammer dat ze dat soms tegen jou zeggen. Jouw positieve energie en houding inspireert mij juist!

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.