Leefstijl Persoonlijk

Fitspiration: Je gedachtes bij een dipje…

Door

Jullie gaven massaal aan dat jullie het fijn vinden om regelmatig een ‘fitspiration’ artikel te zien tijdens de Optima Fit de zomer in challenge. In deze artikelen praat ik over een onderwerp dat te maken heeft met de psychologie van gezond leven. Naar mijn idee bepalen je opvattingen en gedachtes namelijk voor 80% of je succes gaat hebben bij het gezond leven of afvallen. Vandaag wil ik het met je hebben over jouw gedachtes bij een dipje.

De kennis en tips hieronder komen uit de ervaring die ik heb in de 6 jaar dat ik werk als diëtist. Daarnaast uit de lessen psychologie en gedragsverandering die ik had op school, de extra cursussen die ik op dat gebied heb gevolgd en de boeken die ik erover heb gelezen.

Wat wij van onszelf verwachten
Als we besluiten om gezond te gaan leven of te gaan afvallen, dan verwachten we van onszelf dat er een knop omgaat. Ineens moeten we alles perfect doen, veel bewegen, gezond eten en niet meer snoepen. Hoe moeilijk kan het zijn? Als anderen het kunnen dan moet het voor mij toch ook geen probleem zijn? Tegelijk willen we trouwens ook nog een goede vrouw/man zijn, werken, het huishouden doen, een goede moeder/vader zijn zijn en contact houden met vrienden en familie.

We stellen vaak hele ambitieuze doelen voor onszelf, die we zo SNEL mogelijk willen bereiken. Onze motivatie is hoog, dus het moet zeker wel lukken….toch!?

Wat vaak gebeurt bij een dipje
Na een korte tijd merken we echter dat het allemaal niet zo rooskleurig is als in onze gedachtes. Soms gebeurt dit al na een paar dagen en soms pas na een paar weken’. Gezond leven lukt ineens niet meer. Je hebt meer trek, geen zin meer in bewegen, snaait ineens weer alle kasten leeg en de motivatie om je doel te bereiken is tot beneden het nulpunt gedaald.

Op dat moment gaan we nadenken….en daar gaat het vaak fout. ‘Zie je wel, ik kan het niet’,  ‘Wat ben ik ook een zwakkeling’ en ‘Nu is alles weer verpest’ zijn uitspraken die ik vrijwel iedere week hoor in mijn praktijk! Je bent teleurgesteld in jezelf en je voelt je ontzettend rot omdat je wéér je doel niet gaat behalen. Hierdoor wordt je trek in ongezond eten alleen maar groter, dat voelt op dat moment als troost. Tien minuten later voel je je schuldig dat je het hebt gedaan, je voelt je nog rotter….en beland in een vicieuze cirkel.

Hoe kan je dit veranderen?
Naar mijn idee begint dit bij de verwachting die je van jezelf hebt! Het is ontzettend onrealistisch om te verwachten dat alles altijd goed zal gaan. Op alle vlakken maak je kleine foutjes, dus ook als het gaat om gezond leven en afvallen! Ik ken NIEMAND die altijd 100% moeiteloos gezond eet. Iedereen heeft fases waarin de motivatie minder is en wanneer je (veel) meer snoept en snackt dan je eigenlijk zou willen. Is dat erg?? NEE!!

De weg naar een doel is nooit recht, je gaat altijd een aantal stappen vooruit en vervolgens weer een stap achteruit. Als jij op weg bent naar je werk en je staat even voor een stoplicht, ga je toch ook niet direct weer naar huis omdat je voortgang verstoord wordt!?

Bedenk ook eens wat je een vriend of vriendin zou adviseren die in jouw situatie zat. Stel dat je beste vriendin al 5 dagen ontzettend goed bezig is met gezond leven, maar het op dag 6 helemaal verprutst. Wat zou jouw advies zijn? Ik denk niet dat je tegen haar zou zeggen dat ze net zo goed kan stoppen….right!? Waarom zeg je dit dan wel tegen jezelf???

Mijn belangrijkste tip
Houd vanaf dag 1 dat je start met gezond leven in gedachten dat er een moment gaat komen dat het even niet meer gaat. Misschien komt dat moment heel snel, misschien niet, dat maakt niet uit. Ik kan je echter met 100% zekerheid zeggen dat het moment gaat komen. Bereid je er dus alvast maar op voor!

Je kunt je daarbij het beste bedenken dat het heel normaal is dat het niet constant goed gaat. Dat het logisch is dat je af en toe een dipje hebt. Als het dan zo ver is, dan komt het niet als verrassing. Hierdoor is het ZO veel makkelijker om vriendelijk tegen jezelf te blijven. Geef je gewoon even over aan het mindere moment, je krijgt vanzelf je motivatie weer terug!

Er is nog nooit iemand beter geworden van zichzelf de grond in trappen :).

Ik hoop dat ik je weer wat fitspiration heb kunnen geven!

Groetjes, Marloes

Is dit verhaal herkenbaar voor je? Ga je er iets mee doen? 

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (23)
 1. Annemarie 5 jaargeleden

  Wat een goed verhaal! Helemaal mee eens! Lief zijn voor jezelf is meer helpend dan jezelf naar beneden halen, is mijn ervaring. Elke dag dat het wel goed gaat mag je jezelf ook best een schouderklopje geven, want dan ben je goed bezig!
  Dankjewel, Marloes! En succes voor iedereen die meedoet met de challenge.

  Reageer
  • Annema 5 jaargeleden

   Wat n mooi en goed verhaal Marloes. Ik zit net door n groot verdriet in zo’n dip. Probeer het te accepteren. Jouw artikel is een extra hulp. X

   Reageer
 2. Marjolein 5 jaargeleden

  Goed gezegd!!!
  Zeker gaat gezond leven niet in een rechte lijn… zelf ook flink veel dalen gehad in de afgelopen 3 jaar… maar na een slechte dag pak je het weer op… zoek naar kleine positieve dingen… kijk elke dag in de spiegel en vertel tegen jezelf dat je goed bezig bent en start gewoon weer opnieuw…
  1 dag een ongezonde dag verpest niet alles…
  succes allemaal en Go For It!!!

  Reageer
 3. Judith 5 jaargeleden

  Helemaal eens met je verhaal marloes .
  Ik was het zelf even weer vergeten het was mij wel eens eerder gezegd .bedankt voor de tip weer .
  We gaan weer vrolijk door .

  Reageer
 4. Ilse 5 jaargeleden

  Goed verhaal
  Hopelijk helpt dit artikel!!
  Het geldt niet alleen voor afvallen of gezond leven. We moeten allemaal leren liever voor onszelf te zijn.

  Reageer
 5. Marjolein 5 jaargeleden

  “Stel dat je beste vriendin al 5 dagen ontzettend goed bezig is met gezond leven, maar het op dag 6 helemaal verprutst.” Dit is echt precies hoe het bij mij ook gaat. Maandag t/m donderdag, niks aan de hand. Maar vrijdag en zaterdag..?! En het gebeurt ook iedere week dus ik zie het aankomen maar op de een of andere manier lukt voorkomen gewoon niet. Heb je daar tips voor?

  Reageer
  • Marloes 5 jaargeleden

   Goed bedenken wat belangrijker voor je is 🙂

   Reageer
 6. Sandra 5 jaargeleden

  1 van de redenen dat ik optimavita zo leuk vind is omdat je ook laat zien dat het af en toe gewoon even niet lukt en dat dat okay is. Heeft mij heel erg geholpen in elk geval!

  Reageer
 7. Afine 5 jaargeleden

  Hey Marloes, heeeel herkenbaar! Zo gaat het bij mij de hele tijd. En dan denk ik ach het maakt me ook niet uit. Maar liever zou ik er toch 5 kilo afwillen. Maar me behoefte aan chocola is vaak groter dan het afvallen. Tot dat je dan weer in je bikini moet oeps. Heb je week menu over genomen en zo maar eens proberen de draad weer op te pakken. Groetjes afien

  Reageer
 8. Herriët 5 jaargeleden

  Super verhaal. En ook heel herkenbaar. Bedankt voor de tips en heb zelf inmiddels de slag weer te pakken, maar zullen vast nog wel dipjes komen

  Reageer
 9. Danielle 5 jaargeleden

  Bedankt voor je bericht. Ik had de hele zaterdag visite en moest naar 2 verjaardagen. Dat was dus een dag vol bende. Maar het gaat weer goed komen vandaag en van de week ga ik er weer lekker tegenaan. Ik hoop wel dat ik morgen ook weer energie heb om te sporten.

  Reageer
 10. rukiye 5 jaargeleden

  hoi marloes,

  bij mij is de knop echt om ik eet nu echt gezond. Ik houd het vol door gezondere keuzes te maken die niet altijd 100% gezond zijn. Want ik ben een echte zoetekauw, en vooral s avonds. Dan denk ik van door helemaal gezond te eten kan niemand en bij mij moet er nog heel veel af.
  Waar ik zelf heel veel moeite heb is dat mensen om me heen voor mij de calorien gaan tellen en zeggen: jij mag dat niet jij bent aan de lijn(met hele goede bedoeling). Mischien zit dat inderdaad wel meer calorien maar het is wel een stuk gezonder wat ik voorheen at. Want ik wil het aangenaam maken voor mezelf omdat ik nog een hele weg te gaan heb(ik heb nog minimaal 20kg te gaan, dus)
  zou je mij tips kunnen geven hoe ik met die goed bedoelde personen die met mij de calorien mee aan het tellen zijn om te gaan. Soms word ik zeer zwaar geirriteerd van.

  Groeten Rukiye

  Reageer
  • Marloes 5 jaargeleden

   Open tegen ze zijn! Zeg dat je het lief vindt dat ze willen helpen, maar dat je het op deze manier niet prettig vindt. Vertel ze ook hoe ze je WEL kunnen helpen.

   Reageer
 11. Ik 5 jaargeleden

  Geldt hier ook. Ik eet een paar dagen gezond en soms net te weinig voor mij. En dan krijg ik erge zin in dingen. Alleen je zegt dan ga door. Ok. Maar als je elke week zon dag hebt dan val je gewoon niet af. Tenminste dat is mijn ervaring. En dat is dan vor mij het punt..

  Zeer frustrerend.. maar ik ga er weer voor…

  Reageer
 12. Nicky 5 jaargeleden

  Bij mij komt iets soortgelijks voor maar niet perse met het schuldig voelen over een keer een snack. Ik ben dan bezig met gezond eten (drie maaltijden en drie gezonde tussendoortjes) en veel sporten ( vier keer per week dansen en 2 keer per week rug en buikspieroefeningen van de fysio) maar ik zie/voel geen ‘resultaat’. Hierdoor ben je ook geneigd om weer in je oude patroon terug te vallen.

  Reageer
 13. Jill 5 jaargeleden

  Zo herkenbaar dit! Vorige week vol overtuiging gestart en op dag 4 zat ik alweer ongezonde tussendoortjes te eten. Rest van de week was meteen ook weer minder…
  Morgen maar weer een nieuwe start maken.

  Reageer
  • Monique 5 jaargeleden

   Hier ook?

   Reageer
 14. Monique 5 jaargeleden

  heeeel herkenbaar. ik ben al enige tijd bezig met afvallen en dat gaat idd met vallen en opstaan. 2 of 3 stappen vooruit en weer 1 stap terug. Zo balen maar als je dan weer vooruit gaat is het weer des te leuker!

  Reageer
 15. harma 5 jaargeleden

  Hoi Marloes
  Dit heb je mooi gezegt …precies zoals het gaat …dank je voor je mooie woorden

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.