Leefstijl Persoonlijk

Fitspiration: Doen waar JIJ je goed bij voelt…

Door

fitspiration

Vandaag (als ik dit typ) is het dinsdag 20 september. Gisteren waren de meiden van The Green Happiness bij RTL Late Night. Vandaag staat alle (social) media er bol van. Er is namelijk ontzettend veel kritiek op de manier waarop zij vertellen dat we zouden moeten eten (plant-based). Inmiddels is het het einde van de middag en ik merk dat ik me de hele dag al verbaas over iedereen die daar een mening over heeft en die luidkeels verkondigt. Dat inspireerde me tot dit artikel…ik vind het namelijk ontzettend makkelijk om kritiek te hebben op de mening/zienswijze van een ander. Is het niet veel nuttiger als we nadenken over waar we ons ZELF goed bij voelen??

Het ‘probleem’
Voor degenen die het gemist hebben, hier even kort het verhaal waar iedereen over valt. De meiden van The Green Happiness en vele andere health-guru’s, adviseren hun volgers over wat volgens hen een gezonde leefstijl is. Dat is in veel gevallen nogal extreem. Zou zou je beter geen vlees en vis kunnen eten, melkproducten moeten laten staan, gluten zoveel mogelijk moeten vermijden en ga zo maar door. Niet iedereen is het met deze visie eens, wat naar mijn idee helemaal logisch is. Gezond leven betekent namelijk voor iedereen iets anders, we zijn immers ook allemaal andere personen.

Wat ik niet helemaal logisch vind, is dat heel veel mensen zich ontzettend druk maken hierover. Dergelijke bloggers krijgen gigantisch veel emmers met sh*t over zich heen, van mensen die hun mening niet delen. Terwijl de bloggers alleen maar verkondigen wat voor HEN goed werkt.

Ik love yourself

Waarom delen bloggers hun visie op gezond leven…
Het hele idee van bloggen, is volgens mij dat jij jouw ideeën en gedachtes met de wereld wilt delen. Ik blijf even de meiden van The Green Happiness als voorbeeld gebruiken, omdat dat in de media veel is gedeeld de afgelopen tijd. Zij geven op hun blog aan, dat ze zijn gestart met het delen van hun gezonde leefstijl, omdat het voor hen ontzettend goed werkt. De lichamelijke klachten die ze hadden, zijn door deze leefstijl verdwenen. Ze voelen zich fitter, energieker en hebben niet langer last van hun kwaaltjes. Dat is natuurlijk super mooi! Ik weet zeker dat zij heel veel mensen kunnen helpen, die dezelfde klachten hebben. Er zullen ontzettend veel personen die baad hebben bij het leven volgens hun visie.

Dit is ook precies waarom ik mijn blog ben gestart. Ik wilde met de wereld delen wat mijn visie op gezond leven is. Dat die niet helemaal hetzelfde is als die van Merel en Tessa, of als die van Sonja, of als die van Rens, dat vind ik juist heel erg mooi. Ik vind het zelf ontzettend prettig om ‘gewone’ producten te gebruiken. Ik eet vlees en vis, gebruik gluten en houd ontzettend van melkproducten als kwark en yoghurt. Daarnaast vind ik af en toe lekker genieten met een reep chocolade of een zak drop super belangrijk. Andere mensen voelen zich daar juist niet goed bij, zij eten liever vegetarisch, koolhydraatarm of lactosevrij.

gezonde-lunch-kind

Werkt mijn manier voor iedereen??
Nee! Absoluut niet. Ik ben me er ontzettend bewust van, dat veel mensen beter af zijn met een andere manier van leven. Met mijn cliënten in mijn praktijk (ik ben diëtist) bespreek ik nauwkeurig bij welke producten zij zich prettig voelen. Ik adviseer dan soms om te kiezen voor een lactosevrij of glutenvrij voedingspatroon, omdat ik denk dat dat voor diegene beter zou zijn. Met mijn blog richt ik me echter op ‘de gemiddelde mens’, terwijl andere blog(st)ers zich bijvoorbeeld richten op vegetariërs of zelfs op veganisten. Zo hebben we allemaal een andere doelgroep.

Wat voor mij goed werkt, kan voor jou juist helemaal niet werken. Ik heb bijvoorbeeld een vriendin die een streng dieet volgt, omdat ze een aandoening heeft waarbij een ander soort voeding haar klachten helpt verminderen. Veel recepten op optimavita.nl slaat zij over, omdat haar lichaam niet goed reageert op bepaalde ingrediënten. Ze kiest alleen die recepten uit, die ze WEL fijn vindt.

Wat wil ik zeggen met dit artikel…
Kortom, iedereen is anders. Daar past automatisch ook een andere leefstijl en een andere voeding bij. Wat ik super belangrijk vind, is dat we ons vooral druk maken om waar we ons ZELF goed bij voelen. Ik kan 100 redenen noemen waarom de tips van een ander voor mij niet werken, maar wat schiet je daarmee op?? Die ander voelt zich kennelijk goed bij die manier van eten.

Kritiek hebben op de werkwijze van een ander is zo ontzettend makkelijk. Veel lastiger is het om zelf te ontdekken waar je happy van wordt. Is dat echter niet waar het om draait in het leven?? Even als voorbeeld: er zullen zat kledingwinkels zijn waarvan de stijl totaal niet bij jou past. Als je vervolgens uren in die winkel gaat neuzen en alles aanwijst wat je lelijk vindt, is dat naar mijn idee tijdsverspilling. Ga gewoon lekker shoppen in een winkel die wel bij jouw stijl past!

Ik2

Mijn conclusie
Zoek lekker naar blogs, artikelen, recepten en video’s waar JIJ je goed bij voelt. Als jij veganistisch eet, dan ben je veel beter af bij de meiden van The Green Happiness dan bij mij. Ben je juist op zoek naar ‘normale gezonde voeding’, blijf dan lekker rondneuzen op optimavita.nl.

De ene visie is in mijn ogen dan ook niet BETER dan de andere, we zijn gewoon allemaal anders. Van zoeken naar wat bij jou past, word je veel gelukkiger dan van zeuren over dingen waar je het niet mee eens bent :).

Oh…en even off-topic. Ik hoop dat de mensen met al hun kritiek beseffen dat ze alle blogsters ergens een heel groot plezier doen. Ik weet zeker dat de site van Merel en Tessa nog nooit zo veel onder de aandacht is geweest als de laatste paar dagen!! Ik gun ze dat van harte, want ik vind dat ze een prachtige blog hebben, waar veel mensen baad bij zullen hebben. 

Groetjes, Marloes

Snap je mijn punt? Hoe denk jij hierover?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (22)
 1. Yvonne 6 jarengeleden

  Mooi artikel weer van je!! En zo met de spijker op de kop 😉 Heb er niks van meegekregen, hier in Turkije…tot dit artikel, maar ik vind het geweldig dat je zo een eerlijk en oprecht mens bent, het zou geen kwaad kunnen als de hele wereld uit zulke mensen als jij zou bestaan ;)!!

  Reageer
 2. Sandra 6 jarengeleden

  100% eens!
  Ik moet wel zeggen dat veel health bloggers zelf hun lifestyle als het ‘enige ware pad’ zien. Dat vind ik zo fijn aan optimavita: Het is positief, er is ruimte voor persoonlijke invulling, er is geen druk om perfect te zijn en geen schuldgevoel na een koekje (of 2)
  Wat ik verder lastig vind is dat veel health bloggers pseudo-wetenschappelijk semiwaarheden gebruiken om hun punt te onderbouwen. Bv dat gluten of lactose slecht zijn voor iedereen. Dat is gewoon niet zo (natuurlijk is lactose/gluten intolerantie heel vervelend, maar de meeste mensen kunnen er gewoon tegen)
  Ik heb het boek van the green happiness gelezen, en vond er lekkere recepten instaan. Maar nergens staat er in over de vitamines die je mist als veganist (full disclosure: Ben zelf vegetariër en eet vaak veganistisch) Dat snap ik niet. Ik ga niet naar hun blog om hen daarvoor af te kraken, maar ik vind het wel jammer.

  Reageer
 3. Sannie 6 jarengeleden

  Wat een prachtig artikel. Had er gelukkig niks van meegekregen. Ik ben het regelmatig oneens met dingen maar hier laat ik mij helemaal niet over uit op social media. Als ik soms reacties lees op artikelen….. Echt verschrikkelijk….. Dat is wel het enige nadeel van dit soort platforms. Iedereen kan zijn gal spuwen. Wel fijn dat iedereen zijn zegje kan doen maar het is vooral de manier op. Met modder gooien, elkaar beledigen. Het zijn soms echt alleen maar Tokkiereacties Een normale discussie is dan niet mogelijk. Je slaat de Spijker op zijn kop met dat kledingvoorbeeld!

  Reageer
 4. Hanne 6 jarengeleden

  Helemaal mee eens. Doen wat voor jou werkt en waar jij je goed bij voelt. Of dat nu met of zonder vlees, melk en eieren is, who cares. If it works for you…

  Reageer
 5. Marijn 6 jarengeleden

  Helemaal mee eens! Al is het inderdaad wel zo dat sommige bloggers hun verhaal als enige echte waarheid verkondigen.. ik raak nog wel eens in de war van al die (soms tegenstrijdige) waarheden op internet. Daarnaast is het ook moeilijk om te vinden waar ‘jij je goed bij voelt’. Pas als je probeert lactosevrij te eten, of geen vlees te eten, ontdek je of je je beter voelt. Lastig!

  Reageer
 6. Lois 6 jarengeleden

  Mooi geschreven, zo denk ik er ook over: ieder zijn eigen ding. Het zou alleen misschien iets tactischer zijn geweest als ze zich op deze manier hadden verdedigd, dus op de manier van: dit werkt voor ONS en kan misschien ook voor jou werken. Ze benoemen dit inderdaad wel, maar schieten helaas in de verdediging door te benoemen waarop ze hun methoden baseren en zo komt het alsnog over alsof dat de enige waarheid is en dat deze voor iedereen geldt.

  Reageer
 7. Brigitte 6 jarengeleden

  Ik ben het met je eens. Ik ben echt een zoetekauw maar ik weet dat koekjes en snoepjes niet goed zijn. Maar dat weet iedereen. Ik eet met de pot mee en af en toe neem ik een stukje pure chocola.
  Ik heb zelf heel veel baat bij een app. Deze telt de calorieën en het werkt motiverend. Wat ik sowieso nooit meer neem is frisdrank. Ik drink 2 liter water per dag. Ik heb geen auto, dus ik loop en fiets veel. Ik voel me er goed bij.
  Ik leer ook veel van jou. Vooral de oefeningen doe ik graag. Ga zo door. Ik ben fan van jou.

  Reageer
 8. Irene 6 jarengeleden

  Goed artikel en een mooie vergelijking met de kledingwinkel.

  Ik heb het winterboek van Tgh en maak en met plezier weleens een gerecht uit. Echter hebben zij een 50-dagen-eetplan gemaakt, dat ik onvolwaardig vind. Het is helemaal veganistisch en het advies om vitamine B12 bij te slikken, wordt nergens genoemd. Dat vind ik voor twee meiden die zelf diëtiste zijn wel een misser.

  Reageer
 9. barbara 6 jarengeleden

  Ik ben het met Sandra eens.
  Sommige bloggers zijn verbaal zo sterk dat zij hun mening als waarheid verkondigen in plaats van als een persoonlijke visie. Dat is erg jammer. Ik ben wetenschappelijk opgeleid en heb genoeg zelfvertrouwen en eruit te halen wat ik interessant of geloofwaardig vind. Mensen met minder zelfvertrouwen of die ongelukkig zijn zouden deze waarheden wel kunnen oppakken en nog verder van huis kunnen raken. Bloggers moeten die impact die ze hebben niet onderschatten.
  Maar iedereen moet elkaar met respect behandelen ook in meningsverschillen. Zeg alleen wat je ook in het openbaar face to face zou willen zeggen en houd het respectvol.

  Reageer
 10. Theodoortje 6 jarengeleden

  Ook ik heb de hele negativiteit niet mee gekregen inderdaad, en gelukkig maar denk ik.
  De werkwijze van die meiden is het niet voor mij, bepaalde producten mis ik erg, weinig calorieën, en moeilijk verkrijgbare of dure producten.
  Maar je vergelijking met de kledingwinkel vind ik erg goed. Ik kijk graag op jouw site want daar voel ik me goed bij. En ik vind dat je helemaal gelijk hebt met deze blog!

  Reageer
 11. shannen 6 jarengeleden

  Goh, ik ben veganist, maar ik volg jouw blog ook gewoon nog. Ik haal er de dingen uit die bij mij passen. Ik doe waar ik me goed bij voel. Ik haal recepten bij jou (mits aanpassingen) soms bij jou, soms bij the green happiness , of een andere blog.

  Groetjes

  Reageer
 12. Karlijn 6 jarengeleden

  Wat heb je dat mooi beschreven! Voeding is een onderwerp wat zo snel omstreden wordt, omdat iedereen er een mening over heeft. Ik ben het helemaal met je eens dat je uit verschillende bronnen gewoon de dingen moet halen die bij jou passen.

  Ik heb zelf een blog waar ik recepten deel volgens het FODMAP dieet en die gluten- en lactosevrij zijn. Dit omdat ik PDS heb en ik op deze manier mijn klachten redelijk onder controle kan houden. Voor mij is het best wel specifiek wat ik wel en niet kan eten, maar toch volg ik nog heel veel andere blogs. Zoals die van jou, maar ook bijvoorbeeld de Groene Meisjes. Hier haal ik dan gewoon de dingen uit die ik ook kan eten. En op mijn eigen blog zie ik dat ook. Mensen die geen intoleranties of allergieën hebben, maken mijn recepten ook, maar dan op hun eigen manier. En dat vind ik juist zo leuk aan al die verschillende blogs 🙂

  Ik word soms een beetje verdrietig van het feit dat iedereen tegenwoordig overal commentaar op wil geven. Een recept of eetwijze die ik helemaal niets vind, laat ik gewoon lekker links liggen. Waarom reageren we niet alleen op de dingen waar we zelf enthousiast over zijn en ons in kunnen vinden! Daar wordt iedereen een stuk gelukkiger van denk ik.

  Reageer
  • Marloes 6 jarengeleden

   Precies!! Ik ga direct ook even een kijkje nemen op jouw blog 🙂

   Reageer
 13. Anne-Lynn 6 jarengeleden

  Ik ben zelf ook diëtiste (in België) en geef je 100 % gelijk. En die vergelijking met het shoppen moet ik onthouden 🙂 !
  Ik ben zelf superfan van jouw blog en volg zo’n beetje dezelfde levensstijl als jij. Ik bewonder je ook echt om je positiviteit, zo happy dat jij in het leven staat, echt superleuk om te lezen hier allemaal!

  Reageer
  • Marloes 6 jarengeleden

   Jeetje, dank je wel Anne-Lynn! Zo leuk om ‘bezoek’ te krijgen van een collega uit België!! 😀

   Reageer
 14. Elsa 6 jarengeleden

  Ik vond het als veganist vooral jammer dat the green happiness geen enkel woord over dierenleed of milieuproblemen hebben genoemd. Dat zijn namelijk ook twee hele belangrijke redenen om vegan te eten, ongeacht of je er van afvalt of niet 😉 Ik denk ook dat je moet doen waar je je goed bij voelt, maar ik vind het toch jammer dat de dieren daarvoor moeten lijden (jouw ‘goed voelen’). Terwijl ik absoluut denk dat veganisme voor de meeste mensen zorgt voor een gezonder lichaam en geest. Probeer het eens uit zou ik zeggen! 🙂

  Reageer
  • Marloes 6 jarengeleden

   Dat heb ik gedaan Elsa :). Ik probeer jou ook niet over te halen om niet meer vegan te eten, toch? Precies wat ik wil zeggen met dit artikel: laat iedereen doen waar hij/zij zich goed bij voelt. We hebben allemaal andere normen, waarden en gedachtes.

   Reageer
   • Elsa 6 jarengeleden

    Bedankt voor je reactie! Jammer dat het veganistisch eten niet heeft gewerkt voor je (neem ik aan).. Ik voel me hier idd heel goed bij en dan kan ik het niet laten om andere mensen in ieder geval enthousiast proberen te maken 🙂 Ik volg je site al erg lang en ben het ook eens met je instelling: gewoon gezond eten en niets te overdreven, zo denk ik er (inmiddels) ook precies over! Liefs Elsa

    Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: