biceps curls
| 14 oktober 2017

10 Fitness oefeningen die ik niet vaak doe…

Ik schrijf regelmatig over mijn favoriete oefeningen in de sportschool. Zo zag je aparte artikelen met daarin mijn favorieten voor de borst, bovenrug, onderrug, buikspieren,  armen en schouders en billen. Ik heb echter nog niet zo vaak verteld over oefeningen die ik NIET zo vaak zou doen. Die zijn er zeker! Daarom leek het me leuk om er een artikel aan te wijden. Ik vertel je wat mijn minst favoriete oefeningen zijn en waarom.

Hieronder dus oefeningen die ik niet vaak doe, om verschillende redenen. Ik zal je per oefening uitleggen wat de reden is. Ik wil daarbij benadrukken dat ieder persoon anders is. Dus dat mijn minst favoriete oefening juist jouw favoriet kan zijn!

1. Biceps curl – Een oefening voor de binnenkant van de bovenarmen. Ik vind het persoonlijk niet zo nodig om mijn armspieren apart te trainen. Je gebruikt ze namelijk ook bij het doen van oefeningen voor de rug. Voor heren die juist de focus willen leggen op gespierde armen met veel definitie, is het natuurlijk een ander verhaal. Natuurlijk wil ik mooie en gedefinieerde armen, maar dat bereik ik ook wel met andere oefeningen.

calf raise

2. Calf raises – Oefeningen voor de kuiten doe ik letterlijk NOOIT. ik heb van nature vrij gespierde kuiten en wil dit zeker niet nog extra benadrukken.

3. Borstoefeningen met een zwaar gewicht – Ik vind het niet zo mooi als vrouwen hele ontwikkelde borstspieren hebben. Daarom doe ik niet zo veel oefeningen voor deze spiergroep. Ik train ze wel hoor! Want ik wil mijn lichaam wel in balans houden. Ik kies dan echter liever voor een oefening die meer coördinatie vergt en die je dus met een lichter gewicht uitvoert (en meer herhalingen). Zoals bijvoorbeeld de flyes (zie hieronder).

dumbell fly

4. Statische rugoefeningen met een zwaar gewicht – Met statische oefeningen, bedoel ik oefeningen op een apparaat waarop je weinig bewegingsvrijheid hebt. Hierop trainen is ideaal voor beginners, of voor mensen die lekker veel gewicht willen pakken om hun spieren te vergroten. Dat wil ik met mijn rug juist niet, want ik ben daar al vrij breed. Ook hiervoor kies ik dus liever meer dynamisch, coördinatieve oefeningen, met een lichter gewicht en meer herhalingen.

5. Crunches of andere statische buikspieroefeningen – Whut?? Geen crunches?? Nee, als het aan mij lag zou ik vrij weinig statische buikspieroefeningen doen. Ik doe er echter best veel, omdat ik op maandag altijd buikspierkwartier geef en op dinsdag Bodypump. Persoonlijk geloof ik dat je je buikspieren ook kunt trainen met andere oefeningen waarbij je ook andere spiergroepen traint. Bijvoorbeeld de plank, de deadlift, een pullover op een fitnessbal of zelfs met een squat!

6. Shrugs – Dit is een oefening voor de spieren die van je schouder naar je nek lopen. Je trek je schouders omhoog met gewichten in je handen, alsof je een ‘ik weet het niet’ beweging maakt :). Je ziet de oefening hieronder (zo raar erbij kijken is niet verplicht trouwens…). Bij dames vind ik het niet mooi als deze spieren heel erg ontwikkeld zijn, dus ik doe de oefening vrijwel nooit.

7. Shoulder press machine – Om dezelfde reden als hierboven, doe ik geen schouderoefeningen op machines. Ik wil mijn schouders niet te breed maken. Dan doe ik liever dynamische oefeningen met weinig gewicht en veel herhalingen. Bijvoorbeeld een dumbell side raise.

8. Pull-ups – Dit valt onder de categorie ‘zou-ik-willen-kunnen-maar-vind-het-een-rotoefening-om-te-doen’. Ken je die oefeningen?? Ik vind het zo ontzetten tof als je je vaak kunt optrekken, ook als vrouw. Ik heb meerdere pogingen gedaan om het vaker te doen, maar ik stop er altijd na een paar weken weer mee omdat ik het gewoon een rotoefening vind. Hij is ZO zwaar en het lijkt nóóit te wennen.

9. Machines voor (schuine) buikspieren – Jullie weten inmiddels al dat ik niet zo’n fan ben van het doen van veel buikspieroefeningen, maar je ziet me zeker vrijwel nooit op apparaten zitten voor deze spiergroep! Ik doe ook hiervoor liever meer dynamische oefeningen. Ook mijn buikspieren ontwikkelen in verhouding vrij snel, waardoor ze zichtbaar zijn als mijn vetpercentage laag is. Ik vind dit niet perse heel mooi, dus ik train ze niet teveel met zware gewichten.

biceps curl

10 Roeien – Dit is een cardio-oefening dit ik gewoon echt niet zo leuk vindt! Ik ga veel liever hardlopen, fietsen of doe de stairclimber. Je ziet me dus vrijwel nooit op een roeiapparaat.

Dit was een minder positief artikel dan jullie van me gewend zijn, maar ik vond het wel eens leuk om te delen. Morgen gaan we weer terug naar positiviteit, dat beloof ik ;).

Groetjes, Marloes

Wat zijn oefeningen die jij niet graag doet? 

14 reacties

 1. Thanks Marloes, ook leuk om een keer jou dont’s te zien! Zelf ook den hekel aan buikspieren apparaten! Wel een vraag: hoe wordt eigenlijk gemeten hoeveel kcal ergens inzitten? Op internet gezocht, maar niet duidelijk kunnen vinden. Liefs!

 2. Ik heb een enorme pesthekel aan lunges. Ik verlies gauw mijn evenwicht en mijn benen verzuren en mijn rug voelt niet lekker.
  Maar ik doe ze toch, want als ik er beter in ben vind ik ze ook minder erg. Dan houd ik er meer vol en blijf ik beter in balans en haal ik niet alles uit mijn onderrug.
  En die oefening waarbij je op je rug ligt en je benen net boven de grond houdt en dan omhoog en omlaag beweegt doe ik niet omdat mijn heup dan heel raar aanvoelt, hij maakt een heel naar knakgeluid. Andere oefeningen die erop lijken gaan beter, bijvoorbeeld de benen de hele tijd laag houden en scharen of kruisen, of het bovenlijf mee optillen (een soort roeibeweging) dus die doe ik dan.

   1. Bedankt voor je antwoord! Ik had nog nooit van iemand gehoord die die knak ook voelt. Fijn om te weten dat het dus niet zo raar is, en dat het niet stuk is 🙂

 3. Ik heb een bloedhekel aan burpies. Natuurlijk al meerdere keren gedaan en gedacht dat ik het wel onder de knie kreeg als ik het maar regelmatig zou doen, maar nee. Het is net of mijn motoriek niet klopt en ik kan het ook niet in een bepaald tempo volhouden. Er zijn genoeg andere oefeningen die ik kan doen.

 4. Hey Marloes, ik vind dit helemaal niet onder negativiteit vallen hoor! Wat je al zegt, juist de andere kant belichten.
  Toen jij van de week een nieuwe workout van de buikspieren online zette wad het errste wat ik dacht: ik doe nooit buikspieren, haha en eigenlijk om dezelfde reden die jij vertelt. Heb er we bij stilgestaan trouwens, 2 keizersnedes hebben niet veel goeds gedaan aan de vorm dus heb ik op je site wel gezocht naar buikspieroefeningen mét onderrug oefeningen gecombineerd omdat ik toch wel weer een strakkere buik wil. Ik vind een kwartier buikspieren ook echt vreselijk. Ik ben trouwens echt ontzettend blij met je, want er staan zoveel fijne workouts op die ik vaak samen combineet en zo zelf een trainingsschema maak per 6 weken. Weinig oefeningen zitten daarin die ik vervelend vind. En daarom gaat het dus zo goed dus verder heb ik weinig ‘niet favoriete’ oefeningen. Ik blijf je bedanken!

 5. Ik train thuis jou workout omdat de sportschool bij mij moet je in de rij staan voor bepaalde apparaten dus dacht ik aan jou workouts voor het hele lichaam thuis en dan hoef ik niet te wachten en kan ik gaan trainen wanneer ik wil en die combineer ik met elkaar en doe het 2 of 3 keer in de week en 2portieken van 7 trappen schoonmaken vegen en moppen 1 keer per week
  In mijn werk in de thuiszorg gebruik ik ook veel spieren dat ik einde van de dag spierpijn heb. Dan werk ik dan 3 keer 2 uur thuiszorg is 6 uur per dag soms ook meer

 6. Split squats (zo zwaar maar geeft achteraf wel een goed gevoel)
  Borstspier oefeningen (na borstvergroting gewoon niet fijn)
  Buikspieren
  Kuiten (dezelfde reden als jou)
  Hip extension

  Pull ups zou ik ook graag kunnen maar ik kom niet onder 15kg hulp op apparaat. Het is gewoon te zwaar.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram