wat eet ik tijdens eetbui
| 13 juni 2017

Een Eetbui – Ook ik eet wel eens véél teveel!

Als diëtist, personal trainer en ‘fitgirl’ praat ik veel over gezond eten. Ik plaats gezonde recepten en je ziet vaak foto’s van me voorbij komen in de sportschool. Veel mensen krijgen hierdoor de indruk dat ik nooit iets ongezonds eet. Dat dat zeker wel het geval is, zul je als lezer van mijn blog vast wel weten. Dat ik ook wel eens VEEL te veel eet, verwachten mensen toch niet helemaal. Ook dat gebeurt absoluut! Zoals bijvoorbeeld afgelopen zondag…

Gisteren plaatste ik op Instagram dat ik een kleine lunch nam (zie foto hieronder), omdat ik niet zo veel trek had. Grappig genoeg dachten een aantal van jullie direct dat ik zwanger was. Dat is zeker niet het geval, ik had gewoon zondag véél te veel lekker eten naar binnen gewerkt!!

Ik ga je vandaag tot in detail vertellen wat ik zondag vanaf ongeveer 17:00uur in mijn mond heb gestopt. Niet omdat ik daar vreselijk trots op ben, maar omdat ik je wil meegeven dat we allemaal wel eens zo’n eetbui hebben :).

 

Zondag 11 juni
Zondag was de laatste dag van de Fitfair. In de vlog van morgen zie je precies hoe het allemaal ging. Overdag heb ik gewoon gezond gegeten, daar ga ik dus verder niet op in. Toen besloten we echter met iedereen die me kwam supporten sushi te gaan eten. Ik had een mega gaaf weekend gehad vol adrenaline, geluk, lieve mensen om me heen en een heleboel nieuwe indrukken. Ineens kon ik weer rustig ademhalen en voelde ik hoe moe (maar super voldaan) ik was. Toen begon ik te eten…

 • All you can eat sushi. 4 rondes boordevol sushi, gefrituurde dingetjes, vlees, sojaboontjes, handrolls en ga zo maar door.
 • Een wijntje
 • Als toetje cheesecake met een bolletje vanille ijs.
 • Een lolly bij het weggaan
 • In de auto had ik nog meer zin in lekkers. Ik kocht een zak M&M’s (220g). Rasheeda at er twee kleine handjes uit, maar de rest snoepte ik zelf op. Ik gok dus zo’n 200g….*oeps*
 • Een stuk of 12 autodropjes, want Sven had autodrop waarvan hij 1 smaak niet zo lekker vond. Laat ik die nou de lekkerste vinden!?
 • Thuisgekomen lagen daar zure matjes…want die zouden we meenemen op de heenweg voor Sven, maar die waren we vergeten. Ik was al zoooo vol van de rest, maar begon toch weer gretig in de zak te graaien. Ik snoepte hier ook nog wat van weg, hoeveel precies dat durf ik je niet te zeggen. Is ook eigenlijk niet zo belangrijk ;). Bovendien vind ik ze eigenlijk niet eens zo lekker!!

Zo bijzonder, dat je eigenlijk haast al misselijk bent van alles wat je hebt gegeten. Maar soms TOCH door eet. Gevolg was natuurlijk een zere buik en de volgende ochtend wakker worden met nog steeds een vol gevoel.

Wat wil ik je meegeven?
Wat ik vooral wil bereiken met dit artikel, is dat je beseft dat je ECHT niet de enige bent die dit wel eens heeft. Natuurlijk is het niet gezond als dit wekelijks (of zelfs vaker) gebeurt, maar zo heel af en toe heeft bijna iedereen dit wel eens. We praten er alleen liever niet met anderen over! Logisch…want het is toch een klein beetje gênant dat je gewoon snoept om het snoepen.

Daarnaast vind ik het belangrijk dat je ook deze kant van mij ziet. Ik ben echt niet alleen maar die meid die altijd sport en gezond eet…ik ben soms ook die ontzettende vreetzak :). Zo lang het allemaal maar in balans is!

Mijn tips voor als jij ook veel te veel hebt gegeten
We eten dus allemaal wel eens véél teveel. Dit is hoe ik ermee om ga:

 • Zie de lol ervan in. Het is echt geen drama! Probeer vriendelijk te lachen om jezelf. Want het is best een beetje grappig dat je jezelf gewoon zinloos misselijk hebt gegeten ;).
 • Start de volgende dag gewoon weer normaal. Neem ‘gewoon’ weer je gezonde producten, net zoals je altijd doet.
 • Ik probeer ‘the day after’ zoete dingen en ongezonde snacks te vermijden. Die heb ik voorlopig even voldoende gehad. Dat komt over een paar dagen wel weer.
 • Eet niet veel minder! Hierdoor werk je alleen maar een volgende eetbui in de hand. Eet normale gezonde maaltijden. Als je tussendoor trek krijgt, neem dan een gezonde snack.
 • Natuurlijk hoef je niet kostte wat kost normale porties naar binnen te proppen. Als je écht geen trek meer hebt kun je gewoon stoppen met eten. Een dagje iets minder eten omdat je gewoon totaal geen honger hebt, is echt geen probleem.
 • Ga maar even niet op de weegschaal staan. Ik kan je nu al vertellen dat je bent aangekomen! Een troost: dit is grotendeels vocht en darmvulling. Twee dagen later zal het grootste gedeelte weer verdwenen zijn. Als je dat wilt, dan alsnog jezelf wegen.

Kortom, niet teveel stressen over een incidentele eetbui! Het gebeurt ons allemaal wel eens. Heb je het idee dat het bij jou te vaak voorkomt? Dan kun je altijd eens overleggen met je huisarts.

Ik hoop dat je iets hebt kunnen halen uit dit artikel! Ik vind het in ieder geval belangrijk om dit soort dingen ook met jullie te delen!

Groetjes, Marloes

Herken jij dingen uit mijn verhaal? Kun je iets met de tips?

24 reacties

 1. Wat een eerlijke blog. Het helpt me echt om te lezen hoe dit soms bij jou gaat. Ik vind het heel dapper dat je dit hebt geschreven.

 2. Hahah zo herkenbaar, ineens had ik sinds weeeeeken zo’n trek in creusli gisteren. Oké oké ik had dit weekend ook 270 km op de racefiets gezeten maar dat resulteerde dus in een half pak creusli Cooky Crunch en een bak kwark (buiten de herstelmaaltijden om hè) 😉 Thanks!

 3. Fijn dat je altijd zo eerlijk bent! En ja tja, zolang je er van geniet soms moet je ook gewoon even los kunnen gaan toch? 🙂

 4. Oooohh wat herkenbaar! Zo gaat het weken goed en dan opeens een enorme vreetdag in het weekend.. Maarja, overkomt iedereen dus;)

 5. Heel herkenbaar, helaas… ik heb dit ook best vaak in het weekend, ik kan dan nog beter niets pakken dan kan ik beter halt houden naar mijn idee.
  Daarna voel ik me dan toch schuldig…

  Fijn om te lezen dat ik niet de enige ben!
  Fijne dag!

  1. Ja, dit is heel herkenbaar. Als ik eenmaal toegeef is het hek van de dam. Eet ik een stuk taart, geheid wil ik daarna chips, en daarna weer zoet.

 6. Fijn om te lezen! Echt knap dat jij het daarna weer kan oppakken ik ben dan echt dagen/weken van slag lijkt wel.
  Daarom ben jij ook slank en ik niet 🙂
  Maar ik geef niet op!

 7. Heel herkenbaar!!! Ik kan gezond eten prima heel lang volhouden maar als ik eenmaal begin met iets ongezonds is het hek van de dam.. dan wil ik alleen maar meer en meer en meer. Ik eet nu toch al ongezond dus die zak snoep kan er ook nog wel bij… gelukkig kan ik het een dag later wel weer laten

 8. Wat een fijn artikel en bedankt voor je eerlijkheid! Ik heb dit ook af en toe en ik schaamde me daar echt voor. Ik dacht dat het abnormaal was en ik voelde mij echt heel erg slecht nadien. Ik volg je nog maar enkele maanden, maar dankzij jou weet ik dat ik niet de enige ben, dat het niet abnormaal is en dat het best wel eens kan! Wanneer het nu eens voorkomt, probeer ik er gewoon maar van te genieten 🙂 Superdank daarvoor! xx

 9. Ohhh wat goed dat je dit deelt! Ik heb het laatste halfjaar ook eetbuien. Sommige weken valt het mee, maar sommige weken is het ook om de dag. Zo vervelend. Vooral omdat je helemaal geen trek hebt en omdat je er al helemaal niet per se van geniet. Bij mij komt het door stress, dat weet ik, dus daar probeer ik nu aan te werken. Fijn om te horen dat zelfs jij er mee te maken hebt (niet voor jou natuurlijk, maar nu voel ik me een stuk normaler)

 10. Je had een lekker (vr)eetdagje zo te zien;-) lekker toch en fijn dat je dit zo deelt.

  Bij mij is het alleen niet incidentieel. Sommige weken móet ik iets eten savonds.. en dus niet 1 dag.
  Blijft lastig.

 11. Hihi, die verdomde pinda m&m ook…ik ben heel per ongeluk maandag over een zak heen gestruikeld en toen vielen er ook een hele berg in mijn mond…Het begon zondag al met lekkere trek eind van de middag, maar toen er niet aan toegegeven en gewoon gezond gegeten en op tijd naar bed. Maandag daarentegen kon ik er blijkbaar echt niet meer tegen vechten en heb ik maar toegegeven. Ik dacht na het handje zoete drop en toch ook wel iets teveel praline bonbons ook dat het genoeg was…maar toen dus ook nog die m&m…ach, ik heb er van genoten en gelijk de volgende dag weer back on track ;)). Wel mooi dat jij dit ook gewoon deelt, is voor velen die daar mee kampen denk ik toch iets positiefs…

 12. Super dat jij dit ook deelt Marloes. En helemaal herkenbaar, we zijn menselijk en geen machines. Af en toe kan dit best 🙂

  Simone

 13. Wat een super fijn artikel! Ik heb dit zelf ook wel eens, vooral op vrijdag avond wanneer ik na een week “gezond” eten wat lekkers wil, dan slaat het soms nog wel eens door.. Ik had soms wel eens de gedachte van; waarom hebben sommige mensen dit niet? Waarom kunnen die het bij 2 blokjes chocolade houden.. Maar door deze blog blijkt dus dat ook jij dit wel eens hebt! Heel fijn om zo’n eerlijke en herkenbare blog te lezen hihi

 14. O ja dat heb ik ook weleens. Al een hele tijd vul ik braaf de eetmeter in en eet meestal tussen de 1400 en 1500 cal.Want ik wil heel wat kilootjes kwijtraken. Heel gezond ook, veel groente fruit etc. Maar soms is er zo’n weekend met etentjes of een feest. Dan eet ik behoorlijk veel. En is het bij mij thuis en heb ik nog een stuk taart ofzo over, dan eet ik dat ook op. Dan duurt het echt wel een paar dagen voordat ik mijn eetritme weer terug heb.

  Jouw blog vind ik heel leuk en stimuleert me ook om door te gaan met gezond eten !

 15. Ik heb vooral van die vreetbuien als ik ongesteld moet worden of net ongesteld ben. Dan zit ik zoveel slechte dingen te eten en kom ik erachter dat ik ongesteld ben geworden. Aaaah. Ik laat het dan ook maar gewoon gaan, doe paar dagen later wel weer gezond!

 16. Ik zou graag iets toe willen voegen. Door mijn achtergrond van een eetstoornis weet ik dat eetbui vgm iets anders is dan gewoon ‘te veel eten’ zoals het hier opstaat. Je had het volgens mij heel goed door wat je at en je was er bewust van. Tijdens een eetbui ervaren mensen controleverlies en vaak maakt het niet uit wat ze eten als ze maar kunnen eten. Dient vaak een functie van bij. emoties weg stoppen oid. Zelf was/ben ik van beperkende type, dus nooit eetbuien gehad, maar het valt bij mij vaak op dat er in de samenleving vaak wordt gezegd ‘Oh, ik at de hele chocolareep op, ik heb nu echt een eetbui gehad’ en het marginalizerend kan voelen voor de mensen die echt een eetstoornis hebben en daardoor eetbuien krijgen en ongeveer een hele dagmenu van een gezin met een keer weg kunnen werken.

  1. Ben het helemaal met je eens. Ik heb ES NAO (restrictief met in het verleden ook eetbuiperiodes. Een eetbui kwam niet door lekkere trek maar het gevoel van mezelf niet kunnen uiten/eventjes rust willen van alle regeltjes en verplichtingen. Mijn eetbuien bestonden bijv. uit acht boterhammen, halve pot chocopasta. halve pot pindakaas (en lepelen uit de potten), een pint ijs, een halve zak pure chocorotsen en dan ook nog een pal chocolademelk erbij. Ik merkte dat ik erg gevoelig was voor toegevoegde suikers; de korte suikerrush (uberblij gevoel, superpositief) om vervolgens (mede door de eetstoornis) weer in een diep zwart gat te vallen.

   Ik zou willen dat ik zulke ‘normale’ eetbuitjes zou kunnen hebben, zonder dat dit grote fysieke of mentale gevolgen zou hebben. Gewoon omdat het af en toe kan:)

 17. Heerlijk om al.jullie reacties te lezen en idd zo fijn dat jij je ook een keer lekker laat gaan Marloes en t moet zeker kunnen zolang je je er maar bewust van bent 🙂

  Ik heb heel vaak van die eetbuien en dan nooit een probleem met mijn gewicht gehad maar na mijn operatie (en leeftijd) kom ik alleen maar aan en dan nét op een plek wat ik niet echt fijn vind juist ja de buik broeken passen niet meer en alles zit te strak, niet fijn ik ga me meer verdiepen in jou filmpjes en tips nu de disipline nog 🙂

  Succes allemaal
  Groetjes
  Karyn

 18. Haha zeer helpend dit artikel, nu ik net een magnum cornetto bakje pepernoten en 2 stukjes chocola heb opgegeten!!!::0 En afgelopen week al niet heel gezond eten door lunchbuffet, x patat als avondeten en wat wijntjes omdat ik vakantie heb. Maargoed we gaan er weer voor morgen!

 19. Het is alweer een ouder artikel maar toen ik het net las voelde ik me wel gerust gesteld! Vaak heb ik het gevoel de enige te zijn, en ik voel me na de tijd enorm dom. Maar blijkbaar zijn er meer mensen die dit hebben, en kan het geen kwaad als het niet zo vaak gebeurd en je normale patroon daarna weer oppakt! Dat stelde me wel gerust, ik heb dan vaak de neiging een hele tijd niks ‘lekkers ‘ meer te nemen omdat ik bang ben dat ik door de eetbui al ben aangekomen en het er dan niet meer kan een volgend weekend bijv. Bedankt!!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram