Tamarah Openneer
| 27 september 2018

Dit zegt jouw poep over je gezondheid

Door Tamarah: Ja je leest het goed,  mijn eerste blog gaat over – poep – ! Je ontlasting kan veel zeggen over je gezondheid en daarom is het goed dat we het hier even over gaan hebben.

Praten over poep

Je ontlasting, een onderwerp waar je niet snel over durft te praten. Een soort taboe, terwijl ontlasting veel kan zeggen over je gezondheid. Het is zelfs een manier om te zien of je een goede balans hebt in je darmen en geen verstoringen in je spijsvertering. Helemaal niet gek dus om er af en toe naar te kijken. We gaan vanaf nu de poeptaboe doorbreken!

Dus we gaan het hebben over poepen, stoelgang, ontlasting, kakken, de grote boodschap! Meestal ben je je niet bewust wat er allemaal in je darmen gebeurt tijdens het poepen, totdat je bijvoorbeeld niet meer naar de wc kunt of juist te vaak naar de wc moet. Het is ontzettend vervelend om lichamelijke klachten te ervaren zoals buikpijn, krampen, winderigheid en een opgeblazen gevoel. Deze klachten kunnen een nadelig effect op je dagelijks functioneren hebben, maar het kan je ook een onzeker gevoel geven als je je darmen niet onder controle hebt. Al om al, gezonde darmen helpt je om je goed te voelen!

De Bristol Stool Chart

Als je je gezondheid wilt meten door naar je ontlasting te kijken, dan is de Bristol Stool Chart (Bristol stoelgangschaal) een handig meetinstrument. De Bristol Stool Chart is een kaart waarbij ontlasting op basis van de consistentie in 7 categorieën wordt verdeeld. Type 4 is het allerbest! Met type 3 en 5 kan je er ook nog mee  door. Lijkt je ontlasting op type 1 en 2 dan kan er sprake zijn van obstipatie en bij type 6 of 7 kan er sprake zijn van diarree.

Je hebt vast ook wel eens opgemerkt dat jouw poep allerlei kleuren kan hebben. Dit kan heel veel verschillende oorzaken hebben, maar dat is weer een heel ander verhaal :).

Hoe vaak ga jij naar het toilet?

Hoe vaak we naar de wc gaan, verschilt ontzettend per persoon. Sommige mensen gaan twee keer per dag, anderen slechts vier keer per week. Dit kan allemaal normaal zijn! Vaak weet je zelf wel een beetje wat bij jou hoort en valt het op als het afwijkt van normaal.

Als je minder dan drie keer per week naar de wc gaat en de ontlasting hard en moeizaam is, dan kan er gesproken worden van obstipatie of verstopping. Als je bijvoorbeeld dunne of waterige ontlasting hebt en je moet meerdere keren per dag naar het toilet, is er sprake van diarree. Door diarree verlies je veel vocht en mineralen. Voldoende drinken is dan belangrijk om het vocht weer aan te vullen. 

Poeptips!

Uiteindelijk wil je natuurlijk weten hoe je je ontlasting gezond krijgt/houdt. Hieronder zijn paar poeptips die helpen om de darmen goed te laten werken. Houd er rekening mee dat dit algemene adviezen zijn. Als je al een lange tijd last hebt van je buik, is het toch verstandig om de huisarts te bezoeken.

  • Vezels
    Vezels nemen als een spons water op, waardoor de ontlasting zacht en soepel blijft. Vezels hebben vocht nodig om water op te nemen. Daarom is het belangrijk dat je veel blijft drinken. Vezels vind je in groenten, fruit en in volkorenproducten, zoals volkorenbrood, volkorencrackers, zilvervliesrijst en bijvoorbeeld havermout).
  • Drinken, drinken & drinken
    Drink genoeg! Er wordt aangeraden om dagelijks ongeveer 1,5-2 liter  te drinken. Als je extra vezels neemt, probeer dan nog meer te drinken (2-2,5L/dag).
  • Aandrang niet negeren
    Hoe langer je wacht, hoe meer water je dikke darm absorbeert waardoor je poep harder en droger wordt. Poepen moet gemakkelijk en probleemloos verlopen.
  • Bewegen
    Bewegen is natuurlijk goed voor je gezondheid, maar het zorgt ook voor een betere werking van de darmen. Door te bewegen stimuleer je je darmen, waardoor het poepen gemakkelijker wordt. Fietsen, zwemmen, tennissen, wandelen, het is allemaal goed.

In dit artikel heb ik het over ‘normaal’ functionerende darmen. Heb jij een afwijking of aandoening, dan kan het natuurlijk allemaal anders zijn. Marloes schreef laatst bijvoorbeeld een artikel over welke producten mogelijk darmklachten kunnen veroorzaken.

Dus als je een bruine sjaal aan het breien bent, kijk dan even achterom als je klaar bent!

Liefs, Tamarah

Praat jij gemakkelijk over je ontlasting?

2 reacties

  1. Ik was helemaal klaar voor mijn momentje.
    Een kopje koffie met een bakje kwark en dan lekker op mijn gemak die nieuwe blogpost op optima vita lezen. ?
    Heb ineens niet zoveel trek meer in mijn koffie en kwark ???.
    Die had ik even niet zien aankomen ?
    Goed dat jullie aandacht besteden aan dit onderwerp.

  2. Als juf is dit toch gewoon een heeeerlijk onderwerp 🙂 Gisteren in de klas nog over gesproken: dat windjes soms stinken, dat je darmen dan zijn aan het opruimen, dat je meer stinkwindjes laat als je vet eet. Altijd leuk in de klas.
    En zelf, als zwangere, had ik deze week mijn eerste obstipatiemomentje. Heel vervelend, en dus echt een zwangerschapskwaal. Ik heb dit nog nooit meegemaakt en ik wist niet dat het zo vervelend en pijnlijk kon zijn. Mijn man was thuis en ik bespreek dat echt wel gewoon. En ‘s avonds bij de verloskundige heb ik het ook aangekaart. Tja…misschien vindt een ander het genant of vervelend, maar dit hoort toch echt gewoon bij het leven!
    Als trouwens 1 van de kinderen in de klas een scheetje laat en iemand zegt dat het stinkt, zeg ik altijd ‘shit happens’! Zorgt ervoor dat we er even om kunnen lachen en daarna ook weer verder kunnen werken. Dan wordt dat tenminste niet zo’n gedoe!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram