Ouder worden
| 20 september 2018

‘Dat eet jij zeker niet!?’

Ik krijg mega vaak de opmerking ‘dat eet jij zeker niet!?’. Mensen die mij goed kennen, weten precies hoe ik hierover denk. Relatief onbekenden hebben echter regelmatig een vooroordeel over wat ik wel en niet zou eten, omdat ik diëtist en personal trainer ben. Ik vertel je hier graag meer over!

Ik eet gezond

Het zal je niet ontgaan zijn dat ik gezond eten belangrijk vind. Ik vind het echter nog belangrijker om een balans te vinden tussen gezond en minder gezond! Ik zal dan ook écht niet altijd de meest gezonde keuze maken. Dat verschilt enorm per moment. Mijn doel is vooral dat ik fit blijf, mijn lichaam gezond houd, me goed voel en lekker in mijn vel zit.

Waarom ik bepaalde dingen niet eet

Als je af en toe met me om gaat, dan weet je dat ik regelmatig ongezonde dingen af sla. Ik heb eens goed nagedacht en denk dat er drie redenen zijn waarom ik dit doe:

 1. Ik vind het product niet écht lekker: Ik houd van sommige ongezonde dingen (hierover later meer). Natuurlijk vind ik bijvoorbeeld chips, slagroomtaart en pizza ook wel lekker, maar niet echt mega lekker (als je snapt wat ik bedoel). Daarom eet ik het vrijwel nooit en kies ik liever voor mijn ultieme guilty pleasures :).
 2. Op dat moment vind ik het ‘de ongezonde calorieën niet waard’: Er zijn ook momenten dat ik bewust chocolade of ijs af sla. Op die momenten heb ik er dan bijvoorbeeld niet ECHT zin in, heb ik net gegeten, eet ik het liever op een ander moment of ben ik bang het te gehaast naar binnen te werken zonder er van te genieten. Ik eet bijvoorbeeld liever op zaterdagavond m&m’s dan dat ik op het werk tussendoor bonbons naar binnen werk die getrakteerd worden. Dan houd ik mijn lange termijn doel in mijn hoofd: me fit voelen is me meer waard dan vaak ongezond eten!
 3. Ik ben bang dat het me klachten oplevert: Dit komt niet heel vaak voor, maar soms het ik wel écht zin in iets dat ik lekker vind, maar neem ik het niet omdat ik bang ben dat mijn buik (prikkelbare darmen) er op reageert. Bijvoorbeeld laatst op het werk, toen was er een heerlijke taart maar ik moest een uur later sportlessen geven. Ik kies er dan voor om te taart te laten staan. Waarschijnlijk had ik me anders tijdens het sporten flink beroerd gevoeld. Overigens kan het me niet zo veel schelen als mijn darmen opspelen als ik gewoon een avondje thuis zit. Dan heb ik het er graag voor over ;).

Ik denk serieus dat dit de enige drie redenen zijn waarom ik bepaalde dingen laat staan.

Je moet kiezen

Wat ik niet eet en drink

Er zijn dus heel wat ongezonde dingen die ik mega lekker vindt! Ook zijn er dingen die je mij vrijwel nooit zult zien eten of drinken. Ik vind ze niet écht lekker of ik vind ze niet zo veel toevoegen:

 • Dranken met suiker. Ik drink vrijwel alleen drankjes zonder calorieën. Ik vind het namelijk zo veel fijner om mijn genietmomentjes in de vorm van eten naar binnen te krijgen! Regelmatig maak ik een uitzondering voor alcoholhoudende dranken. Ook drink ik af en toe een Starbucks drankje of bijvoorbeeld cappuccino. Maar geen normale frisdranken of vruchtensappen voor mij dus!
 • Fastfood: Ik ben echt geen groot fan van fastfood. Je ziet me dus niet vaak patat, snacks, pizza of McDonald’s eten. Ik vind het gewoon niet mega speciaal. Soms wel hoor, van echt lekkere friet kan ik af en toe ontzettend genieten! Ook als ik friet krijg bij mijn maaltijd in een restaurant, vind ik het soms best lekker. Zeker als het goed doorgebakken is, met lekkere kruiden eroverheen. Een pizza af en toe vind ik ook mega lekker, als ik er echt zin in heb! Dat is gewoon niet zo heel vaak.
 • Bepaalde koekjes en snoepjes: Ik heb letterlijk NOOIT koekjes in huis. Als ik weet dat er visite komt, haal ik vaak wel iets. Kom je onverwachts? Dan is er niets. Dat weten veel mensen om mij heen wel en ze vinden het (volgens mij) helemaal prima. Sommige koekjes vind ik echt lekker, zoals de Americain Cookies bij de AH versafdeling of een verse stroopwafel van de markt. Die haal ik soms als genietmomentje. Een normaal koekje vind ik gewoon niet lekker en speciaal genoeg, net als de meeste snoepjes. Ook dit eet ik alleen als ik er écht zin in heb.

Dingen die ik wel echt lekker vind, zijn vrijwel alle soorten chocolade, ijs, sushi, sommige taartsoorten, sommige soorten drop, sommige koekjes en af en toe bijvoorbeeld toastjes met franse kaas of andere borrelhapjes. Over het algemeen ben ik echter meer van zoet dan van hartig, mocht het je nog niet zijn opgevallen ;). Ik eet zulk soort dingen ongeveer 2x per week, soms vaker en soms minder vaak. Ik beperk de frequentie, omdat ik iemand ben die liever een grote portie neemt. Zo werk ik met gemak de hele reep chocolade weg als ik eraan begin. Dit vaker dan twee keer per week doen, staat mijn lange termijn doel een beetje in de weg ;).

Mijn conclusie

In principe mag ik dus alles eten van mezelf! Ik maak echter hele bewuste keuzes wat ik lekker vind en wanneer ik het wil eten. Natuurlijk zou ik elke dag wel een reep chocolade lusten. Ik weet echter dat ik me dan minder fit zou gaan voelen en minder lekker in mijn vel zou zitten. Dat is de reden dat ik het ok vind om regelmatig ‘nee’ te zeggen.

Groetjes, Marloes

Herken jij dit? Heb jij ook zulke ‘regels’ voor jezelf?

7 reacties

 1. Heel herkenbaar! Zo doe ik het ook meestal. Door de week gezonde maaltijden en tussendoortjes en in het weekend een keer pannenkoeken of patat en iets lekkers bij de koffie.
  Op die manier is het voor iedereen in het gezin ook haalbaar om gezond te leven en zeuren de kinderen door de week eigenlijk nooit om snoep of chips. Ze weten dat ze dat in het weekend krijgen en door de week niet. Werkt voor ons gezin prima!

   1. We doen dit nu een jaar of 2 zo, omdat mijn man en ik gezonder wilden gaan leven en omdat we onze kinderen hierin ook een goed voorbeeld willen geven. Ik ben nu 10 kilo lichter dan toen, en voel me veel beter. Jouw blog en video’s hebben heel erg geholpen om onze eigen balans te vinden en daar zijn we heel blij mee! Dat moest ik nog even zeggen;)

 2. Momenteel ben ik op vakantie. Mijn familie eet elke avond chips of repen chocolade. Heb afgelooen zondag wat chips mee gegeten. De andere avonden gewoon mijn vertrouwde bakje havermout met vijgen. Ik voel me daar veel lekkerder bij en weet dan ook dat ik na de vakantie niet weer van alles moet doen om het eraf te trainen. Tuurlijk neem ik hier meer geniet momentjes zoals een lekkere apfelstrudel op de berg.
  Maar ik ga niet mee met alle snacks en ben best trots op mijzelf dat dit tot nu toe lukt !!

 3. Hey Marloes,
  Wat knap dat jij jezelf zo kan beheersen om maar 2x per week wat lekkers te nemen.
  Ik ben van de horeca geswitched naar een Kantoorbaan. Dit betekend natuurlijk een stuk minder beweging, zo’n 15 km per dag en meer snaaien.
  Wij hebben minimaal 1 keer per week taart waar ik tegenwoordig wel nee tegen kan zeggen, maar we hebben ook een snoeppot op de kamer en zodra de lunch is geweest kan ik daar niet van afblijven.
  Nu ik ruim 2 jaar 9 uur per dag op mijn kont zit in combinatie met al dat lekkers ben ik al 10kg zwaarder. Daarnaast vind ik avonds sporten super vervelend, omdat mijn energie dan al op is en het altijd superdruk is in de sportschool.
  Heb je tips om deze snoeppot te weerstaan en mezelf te motiveren om de sportschool weer op te zoeken?

  Groetjes!

  1. Misschien kun je vragen of de snoeppot uit het zicht kan staan? Of misschien verplaatst wordt!? Beweging kun je ookop andere manieren doen dan de sportschool. Bedenk bovendien eens goed wat je ECHT belangrijk vindt!? 10kg zwaarder zijn hoeft niet perse een heel groot probleem te zijn. Pas als jij dat écht vervelend vind, zul je de motivatie kunnen vinden.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram