Leefstijl Persoonlijk

Confession: Ik ben Verslaafd aan Internet!?

Door

verslaafd-aan-internet

Zoals jullie misschien wel weten, ben ik vorige week voor 8 dagen naar het prachtige Lanzarote geweest. Op mijn blog en YouTube kanaal merkte je er hopelijk weinig van, maar op Instagram plaatste ik een aantal leuke vakantiekiekjes. Ik heb samen met mijn grote liefde heerlijk aan het strand gelegen, ontspannen en allerlei lekkers naar binnen gewerkt (zie binnenkort in de vakantievlog). Inspiratie voor dit artikel kwam echter nadat we op dag 1 geen internet bleken te hebben…

Kun jij een dag zonder internet?
Als je me deze vraag twee weken geleden had gesteld, had ik je keihard uitgelachen. Natuurlijk kan ik een dag zonder internet, het lijkt me zelfs heerlijk! Een week zou waarschijnlijk ook geen probleem zijn…toch??

De situatie
Na een prima reis, kwamen we op donderdagochtend aan in ons prachtige hotel. De dagen ervoor was het flink noodweer geweest op Lanzarote inclusief onweer, daardoor was er een probleem met de Wifi. Het vriendelijke meisje bij de receptie vertelde ons dat we daardoor waarschijnlijk tot de volgende dag niet of nauwelijks internet zouden hebben. Mijn eerste reactie was: Helemaal prima! Ik kom hier tenslotte om te ontspannen!internet

Zelfs tijdens het sporten kijk ik vaak vlogs 🙂

Maar toen…
Al na een paar minuten merkte ik dat ik de eerste keer naar mijn telefoon greep. Ik wilde mijn ouders en vriendinnen via Whatsapp laten weten dat we veilig waren aangekomen. Dat kon natuurlijk niet, want er is geen internet. Vervolgens betrapte ik mezelf er ontelbare keren van, dat ik me iets bedacht dat ik op mijn telefoon wilde gaan doen. Het weerbericht checken, een Istagram post doen, jullie reacties op mijn blog lezen, mijn mailtjes beantwoorden, met mijn ouders skypen en ga zo maar door.

‘s Middags ging het vervolgens allemaal prima, het was namelijk prachtig weer dus lekker chillen bij het zwembad. ‘s Avonds lekker gegeten en een drankje gedaan om heerlijk voldaan naar ons bungalowtje te slenteren. Toen begon het hele gedoe opnieuw….want wat ga je vervolgens doen als je Marloes heet?? Het hele riedeltje hierboven, gevolgd door het kijken van een aantal leuke YouTube video’s! Dat ging dus niet…

Vervolgens kwamen we erachter dat de afstandbediening van de televisie in geen velden of wegen te bekennen was. We hadden beiden geen zin om naar de receptie te lopen. Dus zijn we met een tijdschrift en een boek in bed gedoken, om vervolgens nog een keer of 4 tevergeefs naar mijn mobiel te grijpen. We waren natuurlijk ook kapot van het vroege opstaan (lees: 1 uur ‘s nachts) en het reizen, dus we sliepen vroeg.

lanzarote

Mijn conclusie
Jongens ik geef eerlijk toe: wat ben ik van mezelf geschrokken! Ik vind dat ik rustig kan zeggen dat ik verslaafd ben aan internet, hoe moeilijk ik dat ook vind om toe te geven. Wat draait onze hele wereld toch ontzettend om onze laptop en telefoon! Ik vroeg op een gegeven moment aan mijn vriend of hij het niet vervelend vond dat we geen internet hadden. Die kaatste de vraag heel terecht terug: Marloes vind JIJ het vervelend?? En ja, ik moest eerlijk toegeven dat het me stiekem niet lekker zat.

Deze ervaring de eerste dag, heeft me zeker wel aan het denken gezet. Ik heb mijn telefoon dan ook de rest van de vakantie vrijwel niet op zak gehad. Alleen aan het eind van de middag deed ik vaak even een post op instagram en in de avond beantwoordde ik een paar mailtjes en keek af en toe een video. Verder heb ik zoveel mogelijk geprobeerd me op andere manieren te vermaken. Ik heb een mega dik boek gelezen, gewoon liggen chillen met mijn ogen dicht, heerlijk gekletst met mijn vriend en een aantal tijdschriften verslonden. Wat was dat ontzettend lekker!

Je denkt misschien dat dit niets met gezond leven te maken heeft, maar voor mij zeker wel! Ik merk namelijk dat ik me minder ontspan, als ik constant ‘online’ ben. Het maakt dat ik me meer opgejaagd voel, wat natuurlijk niet de bedoeling is.

Ik kan nu heel stoer zeggen dat ik vervolgens elke avond mijn telefoon ga wegleggen, maar ik weet dat dit toch niet gaat gebeuren. Misschien een week, maar daarna ligt hij weer vrolijk naast me. Het heeft me WEL aan het denken gezet….en dat is stap 1, toch!?

Hoe zit dit bij jou?
Ok, genoeg confessions van mijn kant, hoe zit het bij jou? Zou jij een paar dagen zonder internet kunnen? Of ben je net zo’n ernstig geval als ik? 😉 Natuurlijk wel eerlijk zijn he!

Ik schrijf dit artikel een beetje met een knipoog, maar het is wel serieus iets waar ik de komende tijd een beetje op ga letten…ik hoop jou ook aan het denken te hebben gezet.

Groetjes, Marloes

Zeg eens eerlijk, ben jij verslaafd aan internet?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (11)
 1. Suzanne 6 jarengeleden

  Haha herkenbaar! Afgelopen zomer beklom ik de Kilimanjaro en daarbij vond ik het juist heerlijk om geen netwerk (dus ook geen sms, nee NIKS!!!) te hebben, kon ik me heel goed aan toegeven 🙂 En als je terug komt in het hotel stroooooomt het weer binnen, zo erg.

  Afgelopen twee weken had ik geen internet i.v.m. een verhuizing en nog niet aangesloten Wifi en tv: DAT was wennen!! Ineens ‘s-avonds boeken lezen inderdaad. Maar niks thuis werken, even nieuws kijken, even …. Ja: ik ben verslaafd, maar wel bewust van mijn verslaving haha 🙂

  Reageer
 2. Yvonne Huissen 6 jarengeleden

  Tja, we hebben toch tegenwoordig allemaal een mobiel met internet en alles erop en eraan en het is zo makkelijk om even gauw iets op te zoeken of bekijken…ik merk aan mijn ouders dat zij er ook helemaal aan gewend zijn, haha (ze zijn beide 62). Thuis kan ik er ook wel wat van, maar ik doe ook praktisch alles op dat ding. Ik koop geen magazines maar bekijk veel via de mobiel. Allerlei zaken opzoeken over sport, gezond leven, mijn studie ennuh YouTube…maar op vakantie kan ik de telefoon wel heel makkelijk aan de kant leggen! Afgelopen zomervakantie hadden we ook beroerde WiFi verbinding, wij hadden meestal 2 momentjes per dag dat we even een poging deden om een en ander op te zoeken en dat ging ons goed af 😉

  Reageer
 3. Charelle 6 jarengeleden

  Ik denk dat we allemaal verslaafd zijn aan internet, maar dat komt omdat je tegenwoordig niets meer kunt doen zonder éérst op het internet te gaan. Als in, ‘bij welk restaurant gaan we eten’ en ‘hoe kom ik daar’? Maar ook, is het mogelijk om volgende week te gaan bowlen? Of, op welke tijden vindt de yogales plaats? Is de supermarkt nog wel open om om 21u? Dat soort dingen. Het gaat maar door. Je kunt bijna niet zonder meer. En ja, een vakantie zonder internet, daar word ik dan ook heel blij van. (:

  Reageer
 4. x 6 jarengeleden

  Ik herken dat wel, het minder ‘ontspannen’ als ik online ben.
  Op vakantie kan ik het wel redelijk en als ik het doe vind ik het heerlijk om offline te zijn, maar het sluipt er toch snel in even iets op te zoeken of te bekijken (jouw blog bijvoorbeeld :D).
  Maar bewustwording is zeker de eerste stap!

  Reageer
  • Marloes 6 jarengeleden

   Hihi, ik ben ook helemaal schuldig aan het uitlokken van het checken van social media! Ik doe er vrolijk aan mee :). Ik denk inderdaad dat zo lang je bewust bent van je ‘verslaving’, en het ook kan minderen als het moet, het niet zo heel veel kwaad kan.

   Reageer
 5. Oma 6 jarengeleden

  Ja, ook ik als 84 jarige ben , verslaafd, aan mijn telefoon dus aan Internet. En mijn 85 jarige echtgenoot dan nog geen minuut buiten Internet dus…. ook verslaafd! Gat in de markt, afkickkliniek voor internetverslaafde!!!!!!!!!

  Reageer
  • Marloes 6 jarengeleden

   Hhaha, ooohhhh het zit in de familie dus!

   Reageer
 6. Niels 6 jarengeleden

  Easy… facebook en aantal twitter accounts opgezegd, en meer rust daarvoor terug gekregen. LinkedIn houd ik wel aan, recent in 2 weken tijd een nieuwe job gevonden (zelfde salaris, 36 ipv 38u p. Week). Dus erg positief en weinig afkickverschijnselen

  Reageer
 7. Nynke 6 jarengeleden

  Ooh wat herkenbaar! Ik heb hetzelfde, je pakt toch heel snel de telefoon even wanneer je “niks” zit te doen. Wij hadden op vakantie een appartement waar we geen internet/wifi in het appartement hadden. We moesten daarvoor echt naar beneden in een soort ongezellig lounge gaan zitten. Dat deden we dan wel één keer per dag. Ik heb nog nooit zoveel boeken gelezen als op die vakantie. En toch als je dan zit te eten in een restaurantje waar wifi is ga je toch even checken of wat posten. Ik kan ook zeggen ik ben zeker verslaafd :-).

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: