aanleg om dik te worden feit fabel
Leefstijl Persoonlijk

Confession: Ik heb eetbuien…

Door

Ik heb heel lang getwijfeld of ik dit artikel zou plaatsen. Mijn doel is echter om zo open, echt en eerlijk mogelijk met jullie te zijn, dus here we go! Ik praat heel vaak met mijn cliënten over hun worsteling met eetbuien. Momenten waarop je onverzadigbaar bent en de kasten uitmest op zoek naar iets eetbaars. Veel mensen denken dat zij de enige zijn die dat hebben, niets is minder waar! Ik ga je vertellen over mijn ‘eetbui’ van een random maandagavond.

Wat vooraf ging

Je kent het wel, van die weekenden waarin je net iets meer eet dan je vooraf gepland had. De desbetreffende maandag besloot ik even extra op te letten en weer helemaal gezond te doen. Het gevolg was dat ik gedurende de dag iets minder at dan normaal, waar ik stiekem best tevreden over was. Ik at mijn avondmaaltijd rond 19uur, nam een nectarine en besloot daarna niets meer te nemen…

Mijn eetbui

De praktijk ging íets anders dan gepland ;). Ik was bezig met het maken van bladerdeeghapjes en snoepte ondertussen wat (lees: flink) van de nootjes die erin gingen.

20:00uur: Ik had twee plakjes bladerdeeg over, zonde eigenlijk! Ik besloot te proberen er een soort van kaashapjes van te maken (lees: het hele plakje dubbel gevouwen met kaas ertussen en even in de oven). Ik kon dan een hapje proeven om te kijken of het lekker zou worden. Resultaat? Ik at beide kaassnacks volledig op #oeps. Maar nu zou ik echt niets meer eten.

20:15uur: Hmmmm…ik heb nog steeds een beetje trek. Zal ik nog iets kleins nemen? Nee, dat doe ik niet. 10 seconden later sta ik in de keuken, doe ik een laagje gezonde krokante muesli in een bakje. Er gaat een beetje melk overheen en een beetje pannenkoekensiroop. Yum! Maar hierna is het echt klaar.

20:45uur: Okee dan, ik had nog 1 pindakaasreep liggen. Nu ik toch bezig ben kan ik die ook net zo goed op eten.

21:00uur: Shit, nu is mijn gezonde dag officieel verpest. Nu maakt het toch niet meer uit, ik pakte 2 plakjes Low Calorie Ontbijtkoek.

21:30uur: Ik wordt nu echt GEK van mezelf. Ik heb écht geen honger meer, maar ZO veel zin om te eten! Vooruit, nog een halve kale wrap. (Ja, op zo’n moment wordt ik echt wanhopig en eet ik alles wat ook maar een klein beetje interessant lijkt).

22:00uur: mijn buik zit nu écht flink vol. Toch blijf ik zin houden om te snaaien. Ik neem nog een plakje van de ontbijtkoek en twee rijstwafels.

Daarna duik ik maar snel mijn bed in, met een véél te vol gevoel. Wat vind ik mezelf soms toch raar! Nog een geluk dat ik vrijwel nooit koek en snoep in huis heb doordeweeks, want ik weet zeker dat ik alles op zou hebben gegeten ;).

Heb ik een eetstoornis?

Ik merk dat veel van mijn cliënten denken dat ze een eetstoornis hebben, als zulke eetbuien af en toe voorkomen. Uiteraard is niet geen ‘normaal’ eetgedrag. Je eet terwijl je daar eigenlijk geen behoefte aan hebt. Ik had overduidelijk een vol gevoel, maar wilde toch dooreten.

Toch kun je het ook niet classificeren als eetstoornis. Zelf eigenlijk niet als officiële eetbui! Binge Eating Disorder is een eetstoornis waarbij iemand regelmatig eetbuien heeft. Volgens de officiële criteria is een eetstoornis in een korte tijd heel veel eten, zonder dat je daar controle over voelt. Bijvoorbeeld: binnen 30 minuten een reep chocolade, een zak chips, halve rol koekjes en twee boterhammen naar binnen werken. Je bent daarbij in een soort andere wereld, eet onbewust en hebt niet het gevoel te kunnen stoppen. Vaak ontstaat na die eetbui een heel groot gevoel van walging en soms zelfs compensatie door overgeven en/of extreem veel sporten. Bij een eetstoornis komen dit soort eetbuien heel frequent voor, vaak meerdere keren per week.

Mijn ‘eetbui’ ging over een veel langere periode. Ik had er veel gedachtes bij, het ging dus zeker niet onbewust. Dit soort gevallen komen bij mij af en toe voor, zeker niet meerdere keren per week. Ik hoop dat je het verschil ziet met een ‘echte’ eetbui.

Hoe ik hiermee om ga

Ik heb dit soort eetbuien al zo lang ik me kan herinneren af en toe. Vroeger kwamen ze iets vaker voor dan nu, mede doordat ik ermee heb leren omgaan. Momenteel is het denk ik maximaal 1x per maand, of nog minder. Natuurlijk baal ik een beetje van mezelf op dat moment, maar niet meer zo erg als eerder. Ik probeer er nuchter in te staan, de humor ervan in te zien. Wat ben ik toch af en toe een raar wezen ;).

Ook probeer ik de oorzaak te achterhalen. In dit geval was dat heel duidelijk! Ik had gewoon te weinig gegeten gedurende de dag. Voorheen kwam dit vaker voor en had ik ook vaker deze eetbuien (het is nooit dramatisch geweest hoor, laten we dat voorop stellen). Genoeg eten en drinken is voor mij dus een perfecte oplossing!

Mijn conclusie

Ik vind het heel spannend om dit te delen, maar wilde je vooral meegeven dat HEEL veel mensen dit soort momenten hebben. Het betekent echt niet dat je raar bent of een eetprobleem hebt. Gezond leven lukt nu eenmaal niet altijd, dat is alleen maar menselijk.

Herken jij je wel in mijn omschrijving van een ‘echte’ eetbui? Dan raad ik je aan om contact op te nemen met je huisarts om dit te bespreken. Hulp zoeken is in dat geval zeker verstandig.

Groetjes, Marloes

Herken jij mijn eetbuien? 

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (26)
 1. Mar 2 jaargeleden

  Hi Marloes, fijne blog weer! Herken het ook zo erg haha. Dat eten terwijl je geen eens trek meer heb en die gedachte ‘is nu toch al verpest’. Denk dat veel mensen dit hebben en als ze lezen dat jij het ook hebt ze zichzelf al minder erg bekritiseren 🙂 Fijn weekend! liefs Mar

  Reageer
 2. Sandra CH 2 jaargeleden

  Wat dapper dat je dit deelt! Ik herken zeker het deel van “geen honger, wel zin om te eten” Lekker koken terwijl je trek hebt is ook wel lastig natuurlijk 🙂

  Reageer
 3. Iemand 2 jaargeleden

  Denk dat je nog steeds wel minder calorien binnen kreeg dan ik met dan grijpen naar chocola en chips? Maar ik eet dan niet onbewust naar ik geniet daar gewoon echt van vooral van de chocola.. Daar kan ik helaas echt niet vanaf blijven…

  Reageer
 4. Mir 2 jaargeleden

  Zo herkenbaar! Ik heb zelf ook af en toe zulke eetbuien en ondanks dat ik op zo’n moment geniet van wat ik eet, voel ik me er daarna toch altijd slecht over omdat die hoeveelheden gewoon nergens op slaan. Ik vraag me af hoe jij dan de volgende dag eet.. Ontbijt je wel of niet? Eet je net zo als normaal of minder? (niet te weinig natuurlijk anders volgt er weer een eetbui 😉
  Fijn weekend!

  Reageer
  • Marloes 2 jaargeleden

   Ik ben er achter gekomen dat ik het beste wel gewoon kan ontbijten. Ik heb dan vaak geen trek, maar als ik niet ontbijt, krijg ik later op de dag wéér veel trek :). Fijn weekend!

   Reageer
  • Marloes 2 jaargeleden

   Oh en ik probeer dus redelijk normale hoeveelheden te eten, maar net iets extra op te letten dat alles gezond is en dat ik niet snoep.

   Reageer
 5. Willemieke 2 jaargeleden

  Wauw.. Zo ontzettend bijzonder (en knap) dat je dit deelt. Dankjewel.

  Reageer
 6. Mevrouw Marloes 2 jaargeleden

  Fijn dat je dit deelt, Marloes 🙂 Ik herken me wel in jouw eetbui. Eerst had ik ze minstens één keer per week, maar nu ik er meer op let, gelukkig minder.

  Liefs!

  Reageer
 7. Jirka 2 jaargeleden

  oh dit herken ik helemaal. Dapper artikel!

  Maar bij mij gaat het meestal net iets anders. Ik kan heel de dag heel gezond eten, maar op voorhand al weten dat ik ‘s avonds een ‘eetbui’ zal hebben. Als ik dan thuiskom, doe ik zelfs mijn schoenen niet eerst uit, maar is het eerste wat ik doe eten. En dat stopt dan niet tot ik misselijk ben.

  Reageer
  • Marloes 2 jaargeleden

   Knap dat je dit deelt! Het helpt soms om te bedenken wat jouw eetbui triggert (als je er iets aan wilt doen ;)).

   Reageer
 8. Angela 2 jaargeleden

  Guilty ?
  Meestal in de week voor ik ongesteld moet worden.
  Goed excuus, toch? ?

  Liefs Angela

  Reageer
 9. Hetty 2 jaargeleden

  Heel herkenbaar! Fijn dat je het hebt gedeeld, want het is blijkbaar heel menselijk. Dan kan ik mezelf voorhouden dat ik misschien toch geen slappeling ben zonder doorzettingsvermogen en zelfdiscipline. De gedachten zoals ‘nu maakt het toch niks meer uit, mijn dieetdag is toch al verpest’ en met een veel te vol gevoel naar bed gaan, dat is heel herkenbaar.
  Nu lekker aan een glaasje Hugo en een bakje chips! Fijn weekend!

  Reageer
  • Hetty 2 jaargeleden

   Oh, en die pindakaasrepen zijn TE lekker! ?

   Reageer
  • Marloes 2 jaargeleden

   Heel goed om te horen! Fijn weekend!

   Reageer
 10. Ella 2 jaargeleden

  Herkenbaar! Heb ik ook regelmatig en ik weet echt wel dat ik geen eetbuien/-stoornis heb maar dan heb ik (het zijn altijd avonden) eetbuiten dat ik alles eet wat los en vast zit en dan nog gewoon honger heb.

  Valt mij ook op dat het altijd avonden zijn en vaak heb ik overdag te weinig gegeten!

  Reageer
 11. Farielle 2 jaargeleden

  Heel goed dat je dit deelt. Ik denk inderdaad ook dat dit zo herkenbaar is voor veel mensen! Alleen maar goed om te laten zien dat ‘zelfs’ een diëtist dit soort momenten heeft.

  Reageer
 12. Lisa 2 jaargeleden

  Jeetje Marloes! Dit herken ik ook echt.. en ook gewoon de “gezonde” dingen snaaien maar dan veeeeel te veel. Ik heb mezelf aangeleerd om mijn tanden te gaan poetsen als ik zo’n bui heb. Als dat niet genoeg werkt neem ik er nog een sterke kauwgom achteraan. Dat werkt voor mij om te stoppen.

  Reageer
 13. Katrien 2 jaargeleden

  Marloes, ik vind dit echt een heel waardevol artikel!
  Bedankt, denk dat dit voor heel veel mensen geruststellend werkt! 🙂

  Reageer
 14. Jiska 2 jaargeleden

  Wat goed dat je dit bespreekbaar maakt!
  Voor mij is het echt killing als ik de dag begin met het idee om “vandaag maar even wat minder van dit of dat” te eten. Zodra ik mijn hoofd laat bepalen dat ik iets niet mag waar mijn lichaam wel om vraagt kan ik er de donder op zeggen dat het resulteert in zo’n eetbui.
  Ik denk ook dat daar bij veel mensen het probleem ligt, het contact verliezen met je lichaam. Dus ik probeer niet te veel te denken wat ik zal gaan eten (vooral niet te ver van te voren) maar vooral te voelen en daar naar te luisteren. Is alleen niet makkelijk en werkt ook vast niet voor iedereen.

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: