dingen die je nog niet van me weet
Leefstijl Persoonlijk

Commentaar van anderen op jouw gezonde patroon…

Door

Als je gezond leeft, dan herken je dit vast wel, het onbegrip van anderen! Opmerkingen over jouw gezonde leefstijl waaruit blijkt dat mensen het maar overdreven vinden wat je doet. Vandaag wil ik het daar met je over hebben. Ik deel wat ik regelmatig hoor en hoe ik daarmee om ga. Ook ben ik benieuwd naar jouw ervaring op dit gebied. Zo kunnen we elkaar een flinke dosis steun geven 🙂 ♥.

Wat anderen tegen mij zeggen…

Ik hoor het van cliënten in mijn praktijk, ik lees het in reacties van jullie en ik herken het in mijn eigen leven. Mensen hebben soms totaal geen begrip voor het feit dat je graag gezond leeft. Hier een greep van de opmerkingen die ik wel eens heb gekregen:

‘Sport je nu alweer?? Dat is toch niet gezond meer!?’

‘Geen bitterbal? Ben je aan de lijn ofzo?’

‘Kom op zeg, neem gewoon een koekje. Jij kan het echt wel hebben!’

‘Spa rood in plaats van een wijntje? Doe niet zo ongezellig!’

‘Jij eet ook nooit eens iets lekkers!’ (Ze moesten eens weten 🙂 )

Het meest shockerend vind ik het feit dat deze opmerkingen vaak komen van mensen die je helemaal niet zo goed kennen. Ze hebben geen idee wat jouw visie eigenlijk is op gezond leven en hoe jij jouw leefstijl indeelt. Ze baseren hun opmerking op het hele kleine deel van jouw leven dat ze kennen.

Eten als model

Hoe ik hiermee om ga

Ik ben iemand die heel graag de focus legt op wat ik ZELF fijn vind. Wat anderen daarvan vinden, maakt eigenlijk niet zo veel uit. Ook zal ik anderen in hun waarden laten. Wil jij alleen maar ongezond eten omdat je daar gelukkig van wordt? Prima! Ik vind het fijn als mensen anderen niet beoordelen op hun acties als dat totaal niet van invloed is op hen zelf. Is het écht zo vervelend voor jou dat ik geen bitterbal neem???

Mijn oplossing is om er geen aandacht aan te besteden. Ik probeer de opmerkingen zo veel mogelijk te negeren. Het ‘plagen’ is dan vaak al snel niet leuk meer. Natuurlijk doet het me wel eens wat, zeker op dagen dat ik zelf niet zo lekker in mijn vel zit. Uiteraard laat ik dat de ander niet merken ;). Heel soms kan ik het niet laten en stel ik een tegenvraag. Bijvoorbeeld: Waarom vind je het zo vervelend als ik een salade eet? Dit komt echter maar weinig voor, vaak kan ik mezelf inhouden ;).

Ook probeer ik mezelf eraan te herinneren dat deze opmerkingen soms komen uit jaloezie. Waarom kan zij het gezond leven wel volhouden en ik niet? Mensen proberen je soms over te halen, om aan zichzelf te bewijzen dat jij het ook niet kunt.

Mijn ervaring: mensen wennen er wel aan! De opmerkingen worden vanzelf minder als ze merken dat jij er niet op reageert en oprecht gelukkig bent met je gezonde patroon.

vrienden en familie tips 7

Wanneer ik een opmerking wel ok vind…

Wat ik nooit zal begrijpen, is dat het vrijwel iedereen het erover eens is dat het ‘niet ok’ is om iemand aan te spreken op ongezond gedrag als je niet dicht bij diegene staat…maar het wel ineens normaal is om te zeggen dat iemand ‘te gezond’ bezig is.

Als je heel dicht bij iemand staat, bijvoorbeeld als het gaat om een goede vriendin of een naast familielid, dan vind ik dat je best af en toe voorzichtig je zorgen mag uitspreken. Vind je dat jouw partner te ongezond bezig is, of juist door slaat in gezond eten? Maak het bespreekbaar op een vriendelijke manier!

Wil diegene niet luisteren? Dan kun je niets doen. Het is zijn of haar eigen keuze. Om te veranderen moet iemand zélf willen. Uiteraard is het een ander verhaal als er sprake is van een levensbedreigende situatie, zoek in dat geval hulp van professionals.

Daarnaast vind ik het ook altijd prima als mensen vragen aan me stellen uit interesse. Benieuwd zijn naar mijn beweegredenen of mijn manier van gezond leven. Ik vertel er graag over, want het is een van mijn passies!

Mijn conclusie

Opmerkingen van anderen over mijn gezonde leefstijl doen me inmiddels weinig meer. Dat is in het verleden wel anders geweest. Ik heb zelfs wel eens een bitterbal genomen om opmerkingen te voorkomen. Nu zou ik dat niet meer doen. Ik eet alleen een bitterbal als IK daar zin in heb. In het begin is het even zoeken hoe jij met zulke opmerkingen om wilt gaan, maar je vindt vanzelf je weg hierin! Onthoud in ieder geval dat jezelf verantwoorden aan mensen die niet dichtbij je staan helemaal niet nodig is.

Mijn gezonde leven leef ik voor mezelf, wat een ander daarvan vindt, is eigenlijk helemaal niet zo belangrijk.

Groetjes, Marloes

Krijg jij ook wel eens opmerkingen? Welke?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (18)
 1. Ingeborg 3 jarengeleden

  Zó herkenbaar! Bij mij werd er ooit gezegd “Al dat sporten is helemaal niet goed voor je” omdat ik mijn enkelbanden ingescheurd had terwijl dit met wandelen met mijn hond op de hei gebeurd was en het dus ook echt niets met mijn sporten te maken had hahaha.

  Reageer
 2. Conny 3 jarengeleden

  Super goed verhaal. Toch heb ik er op mijn leeftijd en omgeving met veel ongezonde mensen nog moeite mee. Ik volg je nu 2 jaar en heb aardig wat van je geleerd. Heb heel veel schouderklopjes van je gehad figuurlijk! Maar het blijft toch soms ingewikkeld. Ik heb ook vrienden die mij steunen hoor, die het knap vinden. Daar trek ik mij dan aan op!

  Reageer
  • M. 3 jarengeleden

   Ik moet eerlijk bekennen dat ik in het begin ook vooroordelen had over jou. Maar toen ik jouw video’s vaker ging bekijken moest ik mijn mening toch wel bijstellen. Het komt vooral omdat je maar een klein stukje ziet van je leven en als je maar net 1 “karige” boterham eet terwijl Sven 3 grote broodjes goed belegd, en erbij zegt dat het erg weinig lijkt maar best vullende lunch is…..En ook nog zó enorm fanatiek sport…… Maar inmiddels weet ik dat je jezelf echt niet uithongerd. Op andere momenten eet je juist zomaar tussendoor een grote kom met havermout met inhoud omdat je trek of zin in hebt. Je eet gewoon op gevoel. De ene keer is het wat minder, de andere keer wat meer.
   Gelukkig ben ik een kat-uit-de-boom- kijk type en zal ik nooit zomaar een mening verkondigen als ik bijna niets van de ander af weet. Het zijn maar korte fragmenten van iemands leven en niet het complete plaatje.
   Jouw doorzettingsvermogen met sporten bewonder ik enorm. Vooral die halve marathon… je zag aan de manier van rennen dat je de laatste gedeelte niet meer kon en toch door blijven rennen naar de finish. Dat doe ik jou echt niet na!!!
   Inmiddels ben ik een grote fan van je geworden en mis ik geen enkele vlog of artikel meer.

   Reageer
   • Marloes 3 jarengeleden

    Wow, zo’n super mooie reactie! Dank je wel!! Xx

    Reageer
 3. Roos 3 jarengeleden

  Ik was moe en opladen lukte niet meer… overspannen. Maar volgens sommige at ik gewoon te weinig suiker.

  Maar andersom krijg je ook opmerkingen. Naar jaren proberen eindelijk weer kilo’s kwijt. ‘maar je hebt nog steeds een buik’. En bedankt…
  Dus mensen hebben toch altijd wat op te merken!

  Reageer
  • Marloes 3 jarengeleden

   Blegh, dat zijn inderdaad rotopmerkingen. Het is inderdaad nooit goed voor een ander! Als jij je maar goed voelt! Xx

   Reageer
 4. Saf 3 jarengeleden

  Hoi Marloes,

  Of je krijgt te horen, je leeft maar 1 keer dus met andere woorden eten maar!

  Groetjes SAF

  Reageer
 5. Marion 3 jarengeleden

  Hoi Marloes.

  Ja zeker krijg ik opmerkingen van wat ik en de hoeveelheid ik naar binnen “schuif”.
  Voor een tijdje terug was ik samen met mijn vriend bij zijn ouders. Daar kwam dus ook het eten aan de orde.. Ik vertelde dat ik de avond daarvoor alleen maar verse groente had gegeten en maar al dan de “verplichte” hoeveelheid van 250 gram. (Was dus even z’n 500 gram).. Maar werd toen de moeder van mijn vriend even compleet woordelijk afgemaakt van wat mij niet bezielde om alleen maar groente te eten en dan ook nog zoveel.. Volgens haar MOET ik aardappelen en MOEY ik vlees eten.. Nou ja zeg, ten eerste MOET ik niks en ten tweede ben ik niet dol op vlees EN aardappelen.. Ik eet ze zeker wel maar met mate.. ik houd nu eenmaal van groente..
  Voelde mij toen behoorlijk aangevallen en k..
  En misschien doe ik het wel helemaal verkeerd. Ik weet het niet hoor?🤔 Zeg het maar!
  Groetjes Marion

  Reageer
  • Sabine79 3 jarengeleden

   Wat een vreselijke reactie. Betweterig blehhhh. Alsof je de voedingswaardes in aardappelen en vlees niet uit andere producten kan halen.

   Reageer
 6. Teha 3 jarengeleden

  Zo herkenbaar! Toen ik 80 kilo woog,kreeg ik te horen van volkomen vage kennissen tot familie en vrienden dat ik nu wel op moest passen.
  Toen ik 25 kilo afgevallen was,kreeg ik te horen dat ik nu niet magerder moest worden…nou jaaaa!
  Gewoon je eigen gang gaan,zou ik zeggen.
  Ik weeg nu 55 kilo bij een lengte van 1.70. Ik weeg dat al vijf jaar en ben heel trots op mezelf. Maar nog dagelijks krijg ik te horen dat er wel wat bij mag.

  Reageer
 7. Vera 3 jarengeleden

  Zo gezond leef ik niet….Ik ken die opmerkingen niet zo….maar wel m’n ouders die zeggen dat er wel wat af mag…..of…je bent wat aangekomen hé….pfff….Met als gevolg dat ik me niet happy voel en sneller snaai….

  Reageer
 8. Masha 3 jarengeleden

  Ik merk het vooral als je afspreekt met vrienden of familie en je drinkt geen alcohol. Het is zo geaccepteerd dat iedereen drinkt dat het sneller opvalt als je dat niet doet. De opmerkingen of vragen die daar op komen zijn eigenlijk vreemd. Want waarom vindt iemand dat er wel alcohol gedronken moet worden?

  Sowieso begrijp ik de oordelen niet zo goed. Zoals je al schrijft, vaak is het jaloezie of onzekerheden waardoor het gebeurt. Zelf keuzes maken waar je je goed bij voelt en als anderen daar wat van vinden is dat vooral hun probleem.

  (Overigens kan ik het soms niet laten om er een opmerking over te maken om mensen hun eigen gedrag in te laten zien. Als we elkaar wat minder zouden be/veroordelen zouden we een heel eind verder komen.)

  Reageer
 9. Carlien 3 jarengeleden

  Ik heb dat voornamelijk omdat ik vegetarisch eet, ik kan toch “gewoon” vlees eten en niet zo moeilijk doen? Nou ik eet het “gewoon” niet en voel me er prima bij. Nu ik aardig wat ben afgevallen krijg ik de opmerking dat het nu wel mooi is of ik maar weer normaal moet eten, maar dit is mijn nieuwe normaal en ik heb genoeg geniet momenten maar ik bepaal wat en wanneer. Dus niet op een verjaardag de chips eten die ik eigenlijk niet zo lekker vind, of de diepvries slagroom taart. Ik krijg steeds meer maling aan dit soort opmerkingen maar in het begin vond ik het erg moeilijk.

  Reageer
 10. Jantine 3 jarengeleden

  Dit artikel komt voor mij precies op het goede moment. Probeer nu zo’n 2 maanden ongezonde dingen te mijden zoals, snoep/koek/suikervrij. Tot nu toe is het eigenlijk heel goed gegaan, alleen merk ik dat ik op verjaardagen etc. wel ook andere dingen kan eten. Maar krijg ik helaas wel mega zin in taart of chocolade. In deze 2 maanden heb ik nog geen snoep of koek aangeraakt. Ik ben eigenlijk een beetje bang van als ik dat eenmaal doe dat ik dan steeds vaker excuses bedenk. Heb je daar nog tips voor?
  Vrienden en familie vinden dit allemaal helemaal niks en ik krijg steeds opmerkingen naar me toe geslingerd, zoals: eet gewoon normaal, je weet niet wat je mist, je volgt toch geen hongerdieet? Ik merk dat ik dat best wel lastig vind, maar aan de andere kant wil ik dit zelf op dit moment om gewoon fitter te worden door voeding en beweging. Thanks voor dit artikel 🙂

  Reageer
 11. Maria 3 jarengeleden

  Ik herken het ten dele. Heb veel overgewicht maar eet bijna nooit snoep. Toch kreeg ik eens een megareep chocola kado met daarbij de opmerking : we weten dat je van snoepen houd ! Nou nee dus. Ben je zwanger ?, ook een opmerking die ik in mijn jongere jaren te horen kreeg. Het is absoluut niet ok om opmerkingen over iemands uitelijk te maken, behalve positieve natuurlijk.
  Commentaar op wat je eet kan ook niet vind ik. Niet over ongezond eten en niet over gezond eten. Als iemand trakteerd op zelfgebakken cake of zo neem ik heus wel een stukje. Maar meestal sla ik over. Het kan me absoluut niet schelen wat men daar van vind. Je eigen manier van leven laat je toch niet beinvloeden door opmerkingen van anderen ? Vooral niet als het om eten of sporten gaat.

  Reageer
 12. Lisa 3 jarengeleden

  Herkenbaar, vaak gaat het dan in combinatie met gezellig: taart, koekje, alcohol, snacks. Terwijl die mensen nooit zeggen: gezellig dat je er bent. Dank weer voor de motivatie.

  Reageer
 13. Daphne 3 jarengeleden

  Ik herken het wel. Ik ben sinds twee jaar vegetariër en ik moet altijd uitleggen aan mensen waarom ik dit ben. Net alsof mensen die gewoon vlees eten zich elke keer moeten verantwoorden waarom ze vlees eten. De eerste paar keren legde ik steeds uit wat mijn redenen waren, maar tegenwoordig kaats ik de vraag gelijk terug: wat zijn jouw redenen om vlees te eten? Ik zie dat de mensen hierdoor wel een beetje aan het denken worden gezet, dus top!

  Reageer
 14. Rosie 3 jarengeleden

  Ik probeer juist wat minder gezond tussendoor te eten met mate. Wat mijn diëtist helemaal prima vind het zijn maar 3 afgewogen porties vanwege mijn eetstoornis . Ik heb maar had het heel flink anorexia met ook echt die extreme gezondheid kenmerken van orthorexia erbij. Ik heb ook in een kliniek gezeten . En als mensen dan zeggen koekiemonster ofzo. Of jij houdt wel van koek he. Als ik maar eentje in de pauze eet. Dan word ik dus echt onzeker. Mensen kunnen dat beter voor zichzelf houden.

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: