Kritiek op eetgedrag
Leefstijl Persoonlijk

Commentaar op mijn snaaigedrag tijdens vakanties en weekenden…

Door

Goedemorgen lieve toppers! Het publiek dat me online volgt wordt nog steeds groter, zo ontzettend tof vind ik dat. Ik merk hierdoor echter ook dat ik vaker reacties krijg van mensen met een mening over mijn eetgedrag. Dat is natuurlijk helemaal prima! Het leek me echter interessant om mijn visie daarop eens te delen in een artikel :).

Commentaar op mijn eetgedrag…

Door mijn steeds groter wordende publiek, merk ik dat steeds meer mensen de drang voelen hun mening te uiten over mijn manier van eten. Dat mag natuurlijk, want ik ben er heel open over op internet. Ik laat je zo eerlijk mogelijk zien wat ik eet en drink en probeer daarbij uit te leggen waarom ik de keuzes maak. Je ziet soms hele gezonde gerechten voorbij komen, maar ook regelmatig snacks en snoep. Zeker in de weekenden en in mijn vakantie.

Na de vlogs van mijn vakantie van vorige week, kreeg ik weer een aantal reacties binnen. Die brachten me op het idee voor dit artikel. Hier een aantal voorbeelden van reacties die ik in de afgelopen tijd heb gekregen:

 • ‘Wat jij het afgelopen weekend heb gegeten kan echt niet meer! Dit is ver over het randje.’
 • ‘Ik ben echt geshockeerd over wat jij als diëtist weg werkt, je zou toch beter moeten weten’
 • ‘Wow, zo veel ongezonde dingen in één vakantie!’
 • ‘Vind je het gek dat je last van je darmen krijgt als je zo eet?’

En zo zou ik er nog een heel aantal meer op kunnen noemen. Begrijp me niet verkeerd, het overgrote deel van de reacties die ik krijg is super positief! Voor dit artikel belicht ik echter alleen even de kritiekpuntjes :).

snoepen snaaien

Hoe ik hiermee om ga

Ik krijg ook vaak vragen over of ik dit soort reacties niet lastig vind. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat het me nooit iets doet, maar in 9 van de 10 gevallen kan ik er heel goed mee om gaan! Op dagen dat ik zelf niet zo lekker in mijn vel zit, dan trek ik het me nog wel eens teveel aan, maar meestal kan ik het vervolgens vrij snel naast me neer leggen. Dat komt door het volgende:

Ik ben zelf ontzettend blij met mijn leven en met mijn eetpatroon! Jarenlang heb ik gezocht naar een balans die bij mij past. Momenteel heb ik die gevonden! Dat betekent echt niet dat ik altijd tevreden ben over mijn eigen eetpatroon, maar het betekent wel dat ik mijn eigen eetgedrag volledig accepteer. Ik vind zelf dat ik op de meeste momenten gezond genoeg eet. Ik zit lekker in mijn vel, mijn lichaam is gezond, ik heb een gezond gewicht, ik ben heel weinig ziek en mijn conditie is goed.

Daarnaast ben ik me ook heel bewust van het feit dat ik af en toe ‘te veel’ ongezonde dingen eet. Maat houden vind ik moeilijk. Mijn lichaam is met die momenten natuurlijk minder blij. Dat resulteert in darmklachten, minder lekker in mijn vel zitten en mentaal minder stabiel zijn. Ik weet echter dat dit niet zo lang duurt! Ik pak het gezonde patroon vanzelf wel weer op, omdat ik dat belangrijk vind. Die ongezonde uitspattingen heb ik daarom volledig geaccepteerd. Ze horen bij mij, ik heb ze kennelijk nodig om mijn gezonde leefstijl vol te kunnen houden.

Dat dit voor een ander ‘te ongezond’ of ‘over de grens’ is, dat kan natuurlijk! Sterker nog, ik snap dat helemaal. Maar een ander kan toch niet bepalen wat voor MIJ de juiste manier is? Dat kan ik alleen zelf doen :).

Wat ik je wil meegeven

Sommige mensen zullen altijd een oordeel houden over jouw eetpatroon. Of het nu te ongezond, te gezond, te veel, te weinig of te onregelmatig is, ze vinden altijd wel iets. Bedenk dat het totaal onbelangrijk is wat iemand anders ervan vindt. Het gaat erom hoe jij je erbij voelt (met uiteraard als uitzondering dat mensen je willen helpen als het echt niet goed met je gaat op voedingsgebied).

Ook wil ik je meegeven dat mensen die commentaar hebben op jouw eetgedrag, vaak juist zelf niet helemaal zeker zijn! Als je lekker in je vel zit, heb je namelijk geen behoefte om andere mensen ongevraagd op hun ‘fouten’ te wijzen. Bovendien besef je dan waarschijnlijk dat jouw mening over een ander totaal onbelangrijk is in zijn of haar leven.

Ik ga dus lekker door met mijn manier van eten, inclusief de ongezonde uitspattingen. Ook blijf ik het gewoon lekker eerlijk delen. Ik verwijder trouwens negatieve reacties vrijwel nooit (tenzij ze echt te grof zijn, of als ze iemand onwijs beledigen). Iedereen mag wat mij betreft zijn mening geven…ik bepaal echter zelf met welke meningen ik daadwerkelijk iets ga doen :).

Ik hoop dat ik je een beetje heb kunnen helpen door mijn manier van denken te vertellen.

Groetjes, Marloes

Krijg jij vaak kritiek op je eetgedrag?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (23)
 1. Marlous 2 jarengeleden

  Ik sta echt versteld van de reacties die je krijgt! Natuurlijk ben ik van mening dat je als diëtist ‘practice what you preach’, toepast, maar ik ben alleen maar blij om te zien dat jij ook gewoon (net als 99% van de bevolking) soms geen rekening houdt met kcal, macronutriënten etc.
  Fijn om te lezen dat je er meestal goed mee om kunt gaan, maar ik kan me voorstellen dat het niet altijd makkelijk en leuk is.
  Ik kan zelf echt vrij weinig kritiek op mijn eetgedrag verdragen. Dit is een stukje van mijn mijzelf… ik heb een eetstoornis gehad en ‘hoor’ in elke opmerking negatieve feedback, terwijl dat niet altijd zo is.
  Gelukkig krijg ik het niet meer zo heel vaak, maar als ik een opmerking krijg, interpreteer ik dat standaard als kritiek/negatief. Niet altijd terecht 😉
  Marloes, blijf dit ajb gewoon doen en vooral ook delen op je blog en Insta. Voor mij is het echt heel helpend!

  Reageer
 2. Jacqueline 2 jarengeleden

  AMEN!!
  Je hebt groot gelijk Marloes. Laat iedereen lekker op zichzelf letten. Ik vind dat jij het prima doet. Ik ben zelf nog een beetje zoekende naar de juiste balans maar jij bent een grote inspiratie voor me.
  Dankjewel 💪🏻🥰

  Reageer
 3. Chantal 2 jarengeleden

  Wauw ik wist niet dat mensen zo’n reacties gaven! Vind het eigenlijk echt te ver gaan. Ik vind het heerlijk om te zien wat je eet en ook “normaal” snoept en snackt zoals ik soms ook doe ! Gelukkig geef je zelf aan dat je naast je neer legt.

  Reageer
 4. Marga Leemker 2 jarengeleden

  Hi Marloes, wat een goed artikel zeg💪ik haal heel veel inspiratie uit jou vlogs en artikelen. Op dit moment ben ik herstellende van een operatie( baarmoederverwijdering) Ik heb een goede balans in voeding. Gezond en af en toe ongezond. Voel me daar prima bij. Beweeg veel , fietsen/ yoga. Alleen nu val ik langzaam af maar eet meer dan voor heen, fietsen en yoga mag nog niet dus wandel veel.( lengte 1.72 gewicht 63 kg) weet jij hoe dit kan en hoe ik kan voorkomen dat ik nog meer afval???🙂

  Reageer
  • Margo 2 jarengeleden

   De oplossing is meer eten. Blijkbaar kost het herstel van de operatie je lichaam veel energie. Als je afvalt betekent dat je lichaam meer energie nodig heeft. Dus of meer eten, of bijvoorbeeld kcalrijker eten of minderen in de je beweging

   Reageer
 5. Linda 2 jarengeleden

  Lekker jezelf blijven Marloes!!

  Dergelijke negatieve berichten (ook meer in het algemeen) zijn niet leuk, maar ze werken desondanks echt op mijn lachspieren… Hebben sommige mensen echt niks beters te doen dan iedereen altijd maar te bekritiseren…

  Hele fijne zondag!!

  Reageer
 6. Lisa 2 jarengeleden

  Haha, ik zou weleens een eet dagboek van zo iemand willen zien. Jij brengt zoveel inspiratie, juist dankzij je genietmomentjes en soms iets lekkers. Je bent eerlijk en open erover, en daarom volg ik je graag, topper!

  Reageer
 7. K 2 jarengeleden

  Hoi Marloes,

  Eerlijk gezegd schrok ik van de reacties die je krijgt.
  Ja, je bent diëtist maar ook gewoon een mens, gelukkig!! 😉

  Laat iedereen maar op zich zelf letten.

  Voor mij ben je een inspiratiebron waardoor ik nu steeds betere en gezondere keuzes maak.
  En nog mooier ik ben bewust bezig met mijn eten.

  Dank je wel dat je zoveel met ons wilt delen!

  Veel liefs,

  Reageer
 8. Vera 2 jarengeleden

  Ik wist niet dat je als diëtist alleen maar wortels mocht eten 🙈. Ik ben juf…moet ik dan alles pedagogisch verantwoord doen? En als je een kantoorbaan hebt, heb je thuis de administratie dan ook perfect op orde?
  En tja…wat is perfect? Is dat alleen gezond eten? En wat is dan gezond? Ik lees met verbazing de kritiek. Maar dit herken ik wel op meer plekken op internet. Het is zo makkelijk om een ander op iets te wijzen dat beter kan.
  En daar waar de één kritiek heeft, is de ander (ik) juist een beetje jaloers op de mooie balans die je gevonden hebt. Mooi artikel Marloes…wat zou het fijn zijn als we allemaal iets minder snel hardop zouden oordelen.

  Reageer
 9. Leonie 2 jarengeleden

  Hoi Marloes,

  Ik vind het echt belachelijk dat iedereen maar denk dat ze online allerlei negatieve berichten kunnen plaatsen. Sinds mei dit jaar volg ik jouw workouts 2 tot 3 keer per week. Ook lees ik de artikelen en ik vind het fijn dat jij eerlijk bent. Waarom zou jij niet mogen snoepen?? Vakantie is er nou net om te genieten. Ja, dan ben je ook wel minder met de gezonde dingen bezig. Als er maar een goede balans is, zoals jij aangeeft.

  Ga zo door, Marloes!

  Veel liefs

  Reageer
 10. Louise 2 jarengeleden

  Top geschreven Marloes.
  Ik weet nog hoe blij ik was toen mijn diëtiste toegaf dat zij al autorijdend ook wel eens een zak snoep leeg eet zonder het echt door te hebben.
  Dit is weer zo’n voorbeeld van de beste stuurlui staan aan wal.
  Keep it going girl, you’re doing great!!!!!

  Reageer
 11. Marissa 2 jarengeleden

  Ik vermoed dat deze reacties vooral voortkomen, zoals Vera al aangeeft, uit jaloezie. Want hoe frustrerend moet het voor iemand zijn die al jaren met overgewicht worstelt, dat jij ondanks jouw eetpatroon, het droomfiguur hebt waar zij al jaren naar streven? Dat moet toch gekmakend zijn?

  Reageer
 12. Ellen 2 jarengeleden

  Lieve Marloes! Zoveel mensen zoveel meningen. Laat maar kletsen. Ik ben fan van je! Xxx

  Reageer
 13. Eline 2 jarengeleden

  Lieve Marloes,

  Wat een reacties krijg jij op je eten! Laat ik het nou juist stellen dat ik het harstikke leuk vind dat je alles laat zien wat je eet, dat je het ook bijvoorbeeld moeilijk vindt om maat te houden (dat vind ik zelf namelijk ook) en dat je eerlijk hierover bent. Het inspireert mij dat je daarna gewoon weer de draad oppakt, ik vind dit zelf juist iets menselijks. Ga vooral zo door!

  Reageer
 14. Linda 2 jarengeleden

  Hoi Marloes,
  Ik vind juist je artikels en video’s motiverend, jij laat zien dat gezond leven niet moeilijk is en dat jezelf verwennen en niet streng zijn bij gezond leven hoort. Ga door hoe je het doet!!

  Reageer
 15. Sophie 2 jarengeleden

  BAM 💪👊😀

  Reageer
 16. Marion 2 jarengeleden

  Hoi Marloes,

  Ik las je blog over het hebben en/of maken van commentaar over iemands eetpatroon.
  Ik herken dat vooral uit mijn directe omgeving.
  Zal je een anekdote vertellen.

  Ik zat 2 jaar geleden op de verjaardag van mijn “schoonmoeder”, dus de moeder van Klaas (mijn vriend).
  De huiskamer zat vol. De zus van Klaas zat er samen met haar toenmalige man, diens kinderen, wij waren er en natuurlijk de beide ouders van Klaas.
  Weet niet hoe het te sprake kwam maar op een gegeven ogenblik kregen we het over -jawel- ETEN.
  Iedereen begon z’n beetje te vertellen wat we allemaal lekker vinden en ja toen vertelde ik dat ik een enorme groente mens ben. Groente daar houd ik van, voor mij dus ook totaal geen moeite om 500 gr of zelfs nog meer. Eet er voor de rest dus ook niks bij, geen vlees en geen aardappelen of dergelijks.
  Maar toen kwam het. Jezus, ik kreeg me daar toch een serenade over mij heen, van de moeder van Klaas. Klaas deed mooi (NOT) mee, Wat mij dan niet bezielde om alleen maar groente te gaan eten en dan ook nog wel zo veel. Ik MOEST ook vlees en zeker OOK aardappelen er bij eten. DAT is pas goed en GEZOND.. Ik zei nog dat ik niet gek ben op aardappelen en ook niet elke dat vlees hoef te eten.
  Maar nee, ik was niet goed bij mijn hoofd opperde ze. Voelde mij wit heet worden en moest me behoorlijk inhouden.
  Zijn vader nam het op een geven ogenblik voor mij op door te zeggen dat het zotter is om tijdens een bbq een hele pot saus over een stukje vlees leeg te kiepen, wat de toenmalige man van de zus van Klaas deed, misschien nog wel doet.
  Heb ‘s avonds toen wij thuis waren wel even een gesprek gehad met Klaas dat ik zijn gedrag niet waardeerde en dat hij moest gaan steunen. Maar nee, hij was het met zijn moeder heen. pffff.
  Maar ben heel blij dat ik jou tijdens onze eerste levende ontmoeting heb gevraagd of het kwaad kan om als ik daar zin in heb alleen maar zoveel groente te eten. Nu geloofd hij mij pas, want jij hebt het hem het zelfde verteld wat ik hem ook al eens vertelde.

  Een heel verhaal!.

  Fijne zondag en morgen (maandag) ga ik lekker 500 gr verse snijbonen eten en ook alleen maar snijbonen. haha.

  Groetjes Marion

  Tot snel, ik bel je komende week voor een afspraak!

  Reageer
 17. Margo 2 jarengeleden

  De oplossing is meer eten. Blijkbaar kost het herstel van de operatie je lichaam veel energie. Als je afvalt betekent dat je lichaam meer energie nodig heeft. Dus of meer eten, of bijvoorbeeld kcalrijker eten of minderen in de je beweging

  Reageer
  • Margo 2 jarengeleden

   oeps dit ging fout, mijn reactie was bedoeld als reactie op Marga

   Reageer
 18. Suzanna 2 jarengeleden

  Hoi Marloes,
  Ik volg je al jaren. Ik vind het juist fijn dat je zo open en eerlijk bent. Je kan het natuurlijk er ook uitknippen maar daar kies je bewust niet voor.
  Door jou ben ik mij heel erg gaan beseffen dat 1 slechte dag geen slechte week betekent.
  Ik vind jou manier van gezond eten en leven een hele menselijke benadering die eigenlijk voor iedereen haalbaar zal moeten zijn.

  Je bent een topper.

  Trek je ook niets aan van die 10de reactie. Er zijn tegenwoordig veel mensen die niets beters te doen hebben dan achter hun toetsenbord kritiek leveren op anderen.

  Reageer
 19. carolien 2 jarengeleden

  Goed artikel, jammer van die reacties allemaal….
  Ik krijg vaak vragen als ik dingen af sla, dan krijg ik gelijk de vraag of ik soms aan het lijnen ben. Als ik dan zeg dat dit mijn levensstijl kijken mensen vaak vreemd op.
  Door oa jouw video’s en artikelen ben ik weer meer mijn eetgedrag aan het ‘evalueren’, dan ga ik na waarom ik nou ben gaan snaaien en hoe het anders kon.
  Ik ben er nog lang niet maar ik weet dat ik moet accepteren dat het in kleine stapjes gaat. Door steeds te kijken naar wat er wél goed gaat en genietmomentjes ‘in te plannen’ gaat het steeds beter en voel ik me goed:-).

  Reageer
 20. Claudia 2 jarengeleden

  Hoi Marloes,
  wat een gezeur van die negatieve lui. Fijn dat je zo jezelf kan blijven. Niemand is perfect en juist dat maakt jouw video’s en artikelen menselijk.
  Ga lekker door, leg t naast je neer (en dat lukt je volgens mij ook prima).

  Reageer
 21. Lieneke 2 jarengeleden

  Hoi Marloes,

  Wat ga jij toch goed om met die reacties. Nu is het online natuurlijk nog laagdrempeliger om een vervelende reactie te geven, maar ook in real life gebeurt dit vaak. I Am a Foodie had het deze week in hun stories over vervelende opmerkingen die je krijgt als je iets gezond eet of iets ongezonds afslaat.
  Voor mij is jouw manier van omgaan met voeding juist een doel: ik wil ook doordeweeks lekker gezond eten en in het weekend kunnen genieten van wat lekkers. Met jouw programma (en dat van Skinnyminds), ga ik er wel komen!

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: