ronde billen
| 30 juni 2019

Bye bye ronde billen…

Als je me al langer volgt dan weet je dat ik de afgelopen jaren aan het trainen was voor rondere billen, met succes! Momenteel ben ik heel veel aan het hardlopen en doe ik heel weinig zware krachttraining. Ik krijg veel vragen over of dit mijn lichaam verandert. Ja zeker! Ik merk absoluut dat mijn billen iets minder dik zijn geworden. Vandaag vertel ik je er meer over.

Hoe ik trainde voor ronde billen

Sinds ongeveer 2015 was ik gericht bezig met het trainen voor ronde billen. Ik gaf al eens mijn tips in een video. Kort gezegd trainde ik 2-3x per week mijn benen en billen met zware gewichten en relatief weinig herhalingen (3-5 sets van 8-12 herhalingen). Ik moet wel zeggen dat ik niet altijd even consequent hiermee was. Soms was ik er even zat van en trainde ik op andere manieren. Ook heb ik achteraf bepaalde periodes veel te veel oefeningen per training gedaan. Toch zag ik de resultaten die ik wilde! Hieronder zie je de progressie van mijn benen en billen door de jaren heen.

ronde billen progressie

Wat er de afgelopen maanden gebeurde…

Een paar maanden geleden besloot ik te gaan hardlopen. Niet zo maar hardlopen, maar trainen voor een halve marathon! Dat stond al jaren op mijn bucketlist, tijd voor actie. Mijn plan was om 1x per week een benen- en billentraining erbij te blijven doen, om ze sterk te houden.

In de praktijk bleek dat niet haalbaar. Ik loop minimaal 3x per week hard en geef op dindsdagavond Bodypump en Zumba in de sportschool. Daarnaast ook nog zwaar fitnessen ging niet qua tijd en herstal. Met bodypump train ik mijn benen en billen, maar met relatief weinig gewicht en veel herhalingen. Dat stimuleert mijn billen niet voldoende om rond te blijven. Ook met hardlopen gebruik je je benen en billen, maar zware belasting zoals eerder ontbreekt.

Dat merk ik…mijn billen zijn een tikje minder rond en stevig. Ik krijg het verschil niet duidelijk zichtbaar op een foto, maar Sven bevestigt mijn waarneming. De ronde billen waarvoor ik zo lang trainde, verdwijnen een beetje…

Hardlopen halve marathon

Mijn gevoel daarbij

Ik ga nu even 100% eerlijk met jullie zijn. Dat was even slikken. Ik was juist zo trots op mijn billen! En Sven was er ook niet ontevreden over ;). Ik besloot mijn struggle naar hem te uiten. Wat vond hij er eigenlijk van dat mijn billen minder rond worden? Hij kaatste de vraag direct terug naar mij: wat vind jij op dit moment leuk om te doen?

Het was alsof er iets klikte in mijn hoofd. Iets dat er eigenlijk altijd wel zit, maar dat we soms vergeten. Ik sport niet omdat ik er mooier door wil worden. Ik sport omdat ik er plezier uit haal, omdat ik me er lekker bij voel en omdat het goed is voor mijn gezondheid!

Ik geniet van het hardlopen (meestal althans ;)). Ook geniet ik ervan om naar mijn bucketlist-doel toe te werken. Ik voel me de sterkste vrouw ter wereld als ik merk dat ik makkelijker mijn 10km kan lopen dan een paar weken terug. Hoe kicken is het dat ik ZELF mijn conditie verder heb weten op te krikken, ondanks tegenslagen.

Die billen? Ja, die zijn iets minder rond aan het worden. Maar verdwijnen zullen ze echt niet helemaal. Als ik over twee maanden mijn halve marathon heb gerend (voelt toch een beetje eng om dit zo te typen), dan kan ik altijd weer mijn billen gaan trainen…maar alleen als ik daar zin in heb! Zo niet, dat zijn mijn minder ronde billen ook gewoon helemaal prima.

Mijn conclusie

Sporten met een doel is leuk! Het geeft een gigantische kick om te merken dat jouw trainingsdoel langzaam werkelijkheid wordt. Trainen met een doel heeft echter ook een nadeel. Je focust je zo ontzettend op jouw doel dat je de oorspronkelijke reden waarom je sport uit het oog verliest.

Wat ik je mee wil geven is dat je regelmatig even stil staat bij wat sporten je brengt NAAST het behalen van jouw sportdoel. Hoe voel je je erbij? Word je er gelukkig van? Is dat niet het meest belangrijk!?

Lang verhaal kort: ik blijf lekker hardlopen zo lang ik daar plezier in houd :). En laten we even duidelijk stellen dat ik nog steeds heel trots ben op mijn billen, ook al zijn ze misschien ietsiepietsie minder rond. ♥

Groetjes, Marloes

Herken je mijn gedachtes? Train jij specifiek voor een doel?

8 reacties

 1. Hoi Marloes,
  Wat fijn dat je het zo getroffen hebt met Sven. De laatste tijd lees ik regelmatig kritiek van volgers over jullie manier van omgang met elkaar. Sven zet je weer op het juiste spoor als je dreigt de verkeerde kant op te gaan. Echt top van hem.
  Over je uiterlijk; je vindt zelf dat je billen iets ronder zijn dan wat je zelf had gewild. Als ik de fofo’s zie , zie ik juist ontzettende gespierde bovenbenen. Of komt dat door de houding die je aanneemt? Door hardlopen en trainen ontwikkel je ook meer spieren in je bovenbenen.
  Je moest eens weten hoeveel vrouwen met jou zouden willen ruilen, voor zo’n prachtig figuur!!! Die snappen het totaal niet als je “klaagt” over te ronde billen…… Heel herkenbaar dat je voor jezelf altijd strenger bent dan voor een ander. Alsof alles altijd 100% perfect moet zijn.

 2. Even herstel mailtje van mij.
  Bedoelde: minder ronde billen . Door de haast is het woordje “minder” weg gevallen.

 3. Ik herken je verhaal.
  Vroeger trainde ik nooit mijn benen/billen. Om een bepaald moment ben ik dit wel (fanatiek) gaan trainen. En dat zag je. Alleen vinden mijn knieën en enkels het (vele) trainen van billen/benen niet zo leuk. Daarom nu maar dat weer gaan minderen. En inderdaad, dat zie je.

 4. Hoi Marloes,

  Helemaal waar! Ik herken de gedachten en vind de balans tussen hardlopen en fitnessen zelf ook heel lastig om die reden. Op sommige dagen heb ik veel meer zin om te gaan hardlopen, maar moet ik van mezelf eigenlijk gaan fitnessen, omdat ik die week toevallig vaker ben wezen hardlopen en denk dat het voor mijn figuur beter is om weer te gaan fitnessen. Andersom is het ook wel eens zo dat ik eigenlijk wil fitnessen, maar van mezelf moet gaan hardlopen, omdat ik bang dat mijn conditie achteruit gaat. Zooo stom om zo streng voor jezelf te zijn, want als ik jouw stuk zo lees dan denk ik vooral ‘doe lekker waar je blij van wordt en wat je het allerleukste vindt,’. Stom dat je dat zo kan denken, maar dat het voor jezelf dan toch niet altijd zo werkt.

  Ik had eigenlijk naar aanleiding van je stuk een andere vraag. Je zegt “Ook heb ik achteraf bepaalde periodes veel te veel oefeningen per training gedaan.” Zou je dat kunnen toelichten of heb je dat al ergens in een artikel gedaan? Heb het idee dat ik daar zelf ook nog wat van kan leren namelijk!

  Fijne zondag nog voor nu!!

  1. Hi Suzanne, voor jezelf is dat inderdaad soms heel lastig te bepalen! Je geeft me spontaan een idee voor een artikel. Ik denk zelfs dat ik hem direct ga schrijven, dus dan zie je hem ergens deze of volgende week verschijnen 🙂

 5. Heel verstandig lieverd!!!. Op naar de halve marathon en veel succes daarmee!!!! Het gaat je lukken!!!!!👍💋💋

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram