De edele kunst van not giving a f*ck
| 21 februari 2019

Boekrecensie: De edele kunst van not giving a f*ck

In mijn vlogs van de afgelopen tijd, vertelde ik dat ik meer wilde gaan lezen. Dit boek sprak me al een tijdje aan. In een impulsieve shopsessie in Groningen, besloot ik het te kopen. Onder het mom #treatyourself. Na veel vragen van jullie, vandaag mijn uitgebreide mening over ‘De edele kunst van not giving a f*ck van Mark Manson.

Mijn ‘boekenprobleem’

Ik ben zo ontzettend kritisch op boeken! Er zijn er maar weinig die me écht kunnen boeien. Vooral bij fictie-boeken vind ik vaak niet de rust om te blijven lezen. Zelfhulp-achtige boeken, non-fictie en informatieve boeken vind ik soms wel ontzettend interessant. Eerder wilde ik mezelf ‘dwingen’ meer ontspannende fictieboeken te lezen, maar momenteel leg ik me erbij neer. Ik zou graag meer willen lezen, waarom dan niet gewoon de boeken die ik leuk vind!?

De schrijfstijl

Ik houd van de schrijfstijl van dit boek. Ik vind het makkelijk lezen, de schrijver is direct en to the point. De zinnen zijn vrij kort en er worden vrijwel geen moeilijke woorden gebruikt. Ik vind dat super fijn! Als ik een boek lees, wil ik niet te veel hoeven nadenken. Zinnen die ik twee keer moet lezen om te begrijpen wat er nu eigenlijk staat, vind ik niet fijn. In dit boek had ik daar totaal geen last van!

Wat ik ook heel fijn vind, is dat je zo weer in het ‘verhaal’ zit, als je een paar dagen niet gelezen hebt. Dat is super praktisch in mijn soms drukke leventje. Zo heb ik dit boek bijvoorbeeld twee weken niet aangeraakt, maar ik pakte de draad zo weer op.

De inhoud

Ik was bang dat dit zo’n vreselijk positief boek zou zijn over hoe je altijd gelukkig kunt zijn. Het tegendeel is waar! De schrijver is een ontzettend nuchter persoon, die je uitlegt dat tegenslagen heel nuttig zijn in het leven.

Door de titel verwacht je misschien dat het boek je leert hoe je je nergens meer druk om kunt maken. In werkelijkheid stimuleert de schrijver je kritische te bepalen waar je ‘een fuck om geeft’. We maken ons soms veel te druk om dingen die er eigenlijk niet toe doen. Nergens iets om geven is onmogelijk, maar de juiste dingen kiezen kan je ontzettend helpen!

Ook legt de schrijver uit hoe belangrijk het is om je niet constant goed te willen voelen, hoe gek dat ook klinkt. Tegenslagen maken je sterker, als je er op de juiste manier mee om gaat. Hij gebruikt in het boek hele duidelijke voorbeelden uit de praktijk. Zowel van hemzelf en vrienden van hem, als van bekende personen.

De boodschap van dit boek zou ontzettend zweverig over kunnen komen, maar ik vind dat totaal niet het geval! Het is gewoon nuchter, eerlijk en recht voor z’n raap (en daarmee soms ook best confronterend). Ik houd ervan!

Wat heeft het mij gebracht?

Ik houd van boeken die me aan het nadenken zetten. Dat heeft deze zeker gedaan! Ik ben denk ik van nature best een positief persoon, maar ik kan soms ook problemen groter maken dan ze eigenlijk zijn. Ook kan ik veel te hoge eisen stellen aan mezelf. Dit boek laat me inzien hoe onzinnig dat eigenlijk is. Dat vind ik super fijn!

Na het lezen voelde ik me oprecht positiever en sterker. Gek eigenlijk, hoe groot de invloed kan zijn van woorden van iemand die je helemaal niet kent.

Mijn conclusie

Ik zou dit boek aanraden! Zeker als je graag aan het denken wordt gezet over je eigen handelen. Ook mensen die normaal gesproken niet zo van zelfhulp-boeken zijn, zouden best eens verrast kunnen worden. Houd je niet van de ‘nuchtere-recht-voor-zn-raap-methode’? Dan is het misschien minder jouw smaak.

Mijn eindcijfer: 8

Lees jij veel? Heb je nog tips voor mij?

5 reacties

  1. Leuk dat je een review over dit boek hebt geschreven! Ik heb het zelf ook in de kast staan en heb net als jij weleens wat moeite om tijd voor lezen te maken 😉 Als ik je review zo lees, is het zeker tijd dat ik dit boek er een keer bij pak. Ik houd wel van zo’n nuchtere no-nonsense visie, dus volgens mij is dit echt een boek voor mij.

  2. Leuke review! Dit boek staat ook al een tijdje op mijn leeslijst! Momenteel ben ik nog in een fictie bezig, maar ik zou hierna wel weer zo’n soort boek willen lezen. Fijn dat je er veel aan hebt gehad en er lessen uit hebt kunnen halen. Ik ben nu echt benieuwd geworden! 🙂

  3. Ik heb heel veel gelezen, ik ben een laatbloeier en heb vroeger op school niet alles uit de kast gehaald. Ik kan ook niet snel werken en denk dat dat mijn valkuil is geweest. Ik kwam niet mee omdat alles te snel ging. Ik ben dus later heel veel gaan lezen alles in mijn eigen tempo. Ik ben nog steeds heel leergierig op mijn 58ste. Dus dit boek wil ik ook wel eens lezen. Ik ga het bestellen, liefst 2ehands op bol.com. scheelt altijd in de prijs en heb nog nooit een kapot boek gehad! Ik ben benieuwd!

  4. Ja, ik lees veel en nu weet ik natuurlijk niet goed waar jij wel en niet van houdt… maar ik noem maar eens een paar (totaal verschillende) boeken/series:
    – De serie over special agent Pendergast van Preston & Child. Spannend, droge humor en toch ook onroerend soms.
    – De boeken van Patricia Cornwall over Kay Scarpetta. Huiveringwekkend spannend.
    – De boeken van Marianne Fredriksson. Allemaal prachtig. Wat langzamer van tempo maar zo menselijk en altijd over vrouwen met kracht èn kwetsbaarheid.
    – De Schijfwereld-serie van Terry Pratchett. Hilarische fantasy, maar toch altijd met een kern van waarheid, een spiegel naar onze maatschappij. De Dood is mijn favoriete personage. Moet altijd enorm om hem lachen.
    – Mythos, van Stephen Fry. De mythologie uit de oudheid herverteld met Fry’s droge humor erdoor gemengd. Nog beter in het Engels.
    – De Tao van Pooh – de wijsheid van de Tao, gedemonstreerd door een wereldberoemd beertje. Prachtig. Nog beter in het Engels.

    Groetjes Inge

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram