Aangekomen tijdens corona
Leefstijl Question

Ben jij aangekomen tijdens de corona-periode?

Door

Een paar jaar geleden plaatste ik regelmatig ‘Question’ artikelen. Daarin stelde ik jullie een vraag, waarna we samen een discussie konden voeren bij de reacties. Ik wil dat weer eens terug halen! Deze keer ben ik benieuwd of jouw gewicht is veranderd tijdens de corona-periode. Ben jij aangekomen? Afgevallen? Of is je lichaam op een andere manier veranderd? Natuurlijk geef ik je ook mijn tips en vertel ik waarom ik dit bespreekbaar wil maken.

Veel lichamen zijn veranderd…

Ik schrijf dit artikel omdat ik merk dat dit onderwerp ontzettend leeft. Op de sportschool waar ik werk, praat iedereen erover met elkaar: de corono-kilo’s zijn een begrip. Ik wil dit onderwerp bespreekbaar maken, op een luchtige manier!

Allereerst wil ik dat je weet dat van het merendeel van de bevolking het lichaam is veranderd in de afgelopen maanden. Op welke manier, dat verschilt per persoon. Sommigen zijn aangekomen doordat ze meer gingen eten of minder konden sporten, anderen zijn afgevallen door de stress en nog weer anderen (ik!) merken dat hun lichaam wat slapper is geworden door minder krachttraining.

Bedenk dat het helemaal niet gek is dat jouw lichaam is veranderd, je hele leefpatroon is waarschijnlijk anders geweest! Je sportte misschien anders (of niet), werkte waarschijnlijk thuis waardoor je minder beweging in het dagelijks leven had. Daarnaast moest je jouw eetpatroon aanpassen op de nieuwe situatie, die je nog nooit eerder had meegemaakt.

Vermijd verwijten of de slachtofferrol

Ik merk dat veel mensen ontzettend balen van zichzelf. ‘Waarom heb ik dit laten gebeuren!?’ Uiteindelijk heb je daar echt geen bal aan, behalve dat je jezelf demotiveert en de grond in praat. Met dit soort gedachten bereik je niets positiefs.

In plaats van jezelf dingen te verwijten, of jezelf zielig te vinden dat jouw lichaam zo veranderd is, kun je beter het probleem nuchter erkennen en zoeken naar een oplossing. Probeer begrip te hebben voor wat er is gebeurd. Is het niet begrijpelijk dat gezond leven niet prioriteit nummer 1 was in zo’n vreemde periode!? Is het niet logisch dat we met z’n allen moesten zoeken naar een nieuwe balans? Aanpassen aan nieuwe omstandigheden heeft tijd nodig, dat kun je nu eenmaal niet van de een op de andere dag.

Vergelijk het bijvoorbeeld met een hardloper die altijd 5km liep. Daar was hij heel goed in geworden. Nu ineens moet hij 21km gaan lopen. Dat is even wennen. Hij moet zijn energie anders verdelen en compleet anders gaan trainen. Dat zal echt niet direct vlekkeloos gaan! Hij moet zichzelf te tijd geven om weer een goede prestatie te kunnen neerzetten, dat zal niet binnen een dag zo zijn. Dit geldt voor ons allemaal in de afgelopen periode. Aanpassen kost tijd.

Focus op de toekomst

Wat je veel beter kunt doen, is vooruit kijken en een plan maken. Wat wil jij voor jezelf en voor je lichaam in de komende tijd? Misschien heb je nu andere dingen aan je hoofd, dat is prima! Accepteer dat gezond leven dan nu even minder een focuspunt is dan je zou willen.

Ben je wél klaar voor meer focus? Maak dan een concrete afspraak met jezelf voor de komende tijd. Mijn tip zou zijn om niet alles in 1x te willen doen, maar elke week 1-2 doelen te stellen. In dit artikel deel ik 10 kleine veranderingen die je zou kunnen maken. Natuurlijk kun je ze naar jouw wens aanpassen.

Verwacht niet dat het constant goed blijft gaan, dat gaat het bij niemand! Accepteer mindere dagen, weken of misschien wel maanden. Met positief blijven en oplossingsgericht denken, kom je ZO veel verder dan met jezelf straffen en veroordelen ♥.

Red je het niet alleen en heb je hulp nodig? Neem dan zeker eens contact op met een diëtist bij jou in de buurt.

Hoe zit dat bij mij?

Even kort zal ik zeggen hoe mijn lichaam veranderd is, ik heb dit echter eerder uitgebreid besproken. In kilo’s ben ik iets afgevallen door minder krachttraining en meer hardlopen. Mijn lichaam is slapper dan voorheen, wat ik zelf duidelijk merk. Ik heb daar echter compleet vrede mee! Ik ben heel trots op het feit dat ik gezond en vrolijk deze periode ben doorgekomen. Dat is me veel meer waard dan een perfect strak lichaam :). Ik ben nog steeds onwijs trots en tevreden als het op mijn lichaam aankomt, daar is niets aan veranderd.

Het interesseert met echt geen klap wat je in het verleden hebt gedaan, wat veel belangrijk is: wat ga je de komende tijd doen?

Ik hoop dat je iets hebt gehad aan dit artikel!

Groetjes, Marloes

Ben jij aangekomen tijdens de corona-periode?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (21)
 1. Lilian 2 jarengeleden

  Ik ben niet aangekomen maar iets afgevallen door meer beweging.
  Ik ben gaan hardlopen omdat de sportschool dicht was en ren nu nog steeds in combinatie met de sportschool. Onder de streep sport in nu 5 keer ipv 3 en dat wordt na de zomer weer 6 keer omdat het zwembad dan weer open gaat.

  Reageer
 2. Margot 2 jarengeleden

  Ik ben afgelopen maanden gewoon door gegaan met gezond eten, heb veel gefietst en ben thuis workouts gaan doen. Daarnaast heb ik yoga ontdekt. Sinds het zwembad weer open is ga ik 2x per week baantjes zwemmen. Ik ben daardoor niet aangekomen en voel me fitter dan voorheen!

  Reageer
 3. Marise 2 jarengeleden

  Ik ben zeker aangekomen onder het mom van, we kunnen nergens heen, dus laten we het thuis maar gezellig maken met lekker eten. Daarnaast doe ik vooral groepslessen normaal gesproken. Heb wel veel gewandeld.

  Reageer
 4. Bianca 2 jarengeleden

  Ik ben juist afgevallen. Ik was juist erg bezig met het zo gezond mogelijk blijven. Sporten deden we altijd al 5x per week. 3x lopen en 2 x sportschool. Nu werd het 3x lopen en 2x thuis een workout. Daarnaast veel gewandeld en gezond gegeten.

  Reageer
 5. Marloes 2 jarengeleden

  Ik heb de corona tijd juist aangenomen als een tijd waarin ik makkelijker kon afvallen, geen bezoekjes, etentjes of uitjes met ongezond eten en dus de ruimte om zelf kilo’s te verliezen en te bedenken wat ik graag wil. Ben nu op het gewicht wat ik al lange tijd hebben wilde en begin weer tevreden te raken met mijn lichaam (afvallen is sneller gegaan als gedacht, dus mijn geest heeft nog niet helemaal het juiste lichaamsbeeld).
  Qua sporten ben ik ook juist meer gaan sporten gezien ik de online workouts zo leuk vind. Van 2x per week ben ik naar 4x per week gegaan.
  Nu nog zorgen dat we het vol blijven houden, maar tot op heden gaat het erg goed!

  Reageer
 6. Ingrid 2 jarengeleden

  Hier kwamen de Corona kilo’s er ook hard aan in het begin. Vooral door het gezellig samen thuis werken en vooral het “gezellig” samen lunchen 😂🙈
  Je maakt er dan toch wat extra’s van.
  Toen het voelbaar en zichtbaar werd was ik er klaar mee en het roer flink omgedraaid waardoor er juist een enorme verbetering is ontstaan 🙂
  De thuisgym die we opgebouwd hebben houden we er lekker in. De sportschool dan ook vaarwel gezegd en wil zo starten met survivalrun en Bootcamp.
  Ik haal toch echt het grootste plezier uit mudruns dus wil me vooral daarop gaan storten 🙂
  Die Corona kilo’s waren voor mij dus zo slecht nog niet 😉

  Reageer
  • Marloes 2 jarengeleden

   Zo leuk om te lezen hoe jullie het hebben ervaren! Merk dat veel mensen ook proberen iets positiefs te halen uit deze tijd 🙂

   Reageer
 7. Roos 2 jarengeleden

  Ik heb gelukkig geen last van corona kilo’s, want ik ben zoveel kilo’s afgevallen dat ik nu me aan het focussen ben op op gewicht blijven. Ik kwam wel even thuis te zitten, had even geen werk. Maar ik ging gewoon door met twee keer per week thuis sporten en me stappendoel van 10.000 per dag proberen te halen, dus zeker twee keer per dag een half uur wandelen om het ook te verdelen over de dag 🙂

  Reageer
 8. Hilde 2 jarengeleden

  Ik ben echt wel wat spiermassa verloren merk ik. Ik ben thuis gaan sporten ipv in de sportschool maar kan thuis toch niet de oefeningen zo zwaar maken als in de sportschool. Hierdoor was het eerlijk gezegd ook een stuk minder leuk omdat ik wat uitdaging miste. Op het werk waren de chocolaatjes en snoepjes niet aan te slepen (ik werk in de zorg) waardoor ik toch ook meer ben gaan snaaien (ook veel stress op het werk waardoor ik moeilijker vond om nee te zeggen) . Ik kan me er niet heel druk om maken en vind het nu leuk om te merken dat ik spieren ook snel weer opbouw. Daarnaast door corona het mountainbiken helemaal uitgevonden, zo leuk!

  Reageer
 9. Kim 2 jarengeleden

  Heb je ook tips om krachttraining te doen buiten de sportschool en thuisworkouts die daar op lijken?

  Reageer
  • Marloes 2 jarengeleden

   Ik heb de laatste maanden echt heel veel tips gedeeld in artikelen en video’s 🙂

   Reageer
 10. Conny 2 jarengeleden

  Ik ben eerlijk tegen mezelf en anderen! Om spieren op te bouwen was ik net lekker bezig in de sportschool toen covid 19 roet in het eten gooide! Ik beloofde mezelf dat ik het wel thuis zou doorzetten met wat workout’s van jou Marloes. Helaas is dat er niet van gekomen en omdat mijn man thuis kwam werken werden de lunches ook gezellig en van het een komt het ander! 6kg is het resultaat! Maar ik weet waar het van komt want ook onze vakantie hebben we net achter de rug. Nu is het dus zaak te proberen de draad van februari weer op te zoeken en die voort te zetten. Ik ga de diëtiste van de sportschool maar eens benaderen want ik zie het met de balans even niet zitten!

  Reageer
  • Marloes 2 jarengeleden

   Super goed dan dat je hulp gaat zoeken! Merk dat veel mensen daarover aarzelen, maar het kan je zo helpen. Succes!

   Reageer
 11. Lieke 2 jarengeleden

  Ik ben juist afgevallen. Daar was ik vanaf januari ongeveer rustig me bezig gegaan en door covid is het in een stroomversnelling gekomen. De reden om af te vallen was dat alles wat je met bodyweight oefeningen er extra aan hebt zitten, ook mee omhoog moet en dat maakt dingen onnodig moeilijker. Ik vond een routine van eten die goed voor me werkte om mee af te vallen en daarnaast heb ik heel veel gewandeld, geskeelerd, gefietst, etc. Ik merk nu wel dat ik het lastig vind om van die routine af te stappen die ik heb opgebouwd van te weinig eten, dus ik track nu m’n calorieën om te zorgen dat ik weer op maintenance ga eten! Mijn doel is gelukkig bereikt; pull ups en push ups voelen makkelijker nu!

  Reageer
 12. Emma 2 jarengeleden

  Ik ben afgevallen, omdat ik 2 keer per week fiets naar de fysiotherapeut waarvan ik krachttraining krijg, omdat ik een open rug heb. Blij mee! Toen de fysiotherapeut ook niet mocht werken heb ik oefeningen voor thuis gekregen, toen bleef mijn gewicht hetzelfde.

  Reageer
 13. Wietske 2 jarengeleden

  Ik wil je alleen even zeggen dat ik je fijne vrouw vind en dat je zo positief in het leven staat mij goed doet.Zelf heb ik een ziekte die met voeding enz te maken heeft en jij maakt mij iets blijer.

  Groetjes Wiets

  Reageer
 14. Iris 2 jarengeleden

  Ik ben veel meer gaan sporten (hardlopen, wielrennen, thuisworkouts). Maar heb mijn eten daar niet echt op aangepast waardoor ik helaas veel ben gaan snaaiien. Ik ben dus zeker aangekomen al zitten daar ook spieren bij. Op dit moment vind ik het lastig om weer terug te gaan naar mijn gezonde balans en snoep ik nog steeds veel te veel al zou ik denk ik grotere gezonde maaltijden moeten eten om minder snoepttrek te hebben maar dat vind ik lastig.

  Reageer
 15. Christianne 2 jarengeleden

  Ja, ik ben echt een aantal kilo’s aangekomen. Doordat ik niet meer mijn dagelijkse beweging naar mijn werkplek had (met het OV zet je nog aardig wat stapjes), en daar niet rondliep, vond ik het lastig om elke dag mijn stappendoel te halen. Ik probeerde wel wat workouts per week te doen maar ik heb ook veel meer aandacht gegeven aan lekker (uitgebreid) koken. Ook hebben wij de cocktails herontdekt haha. Al met al genoeg reden om nu weer pas op de plaats te maken en weer goede balans te herpakken.

  Reageer
 16. Damla 2 jarengeleden

  Ook ik ben flink aangekomen de afgelopen maanden; 6 kilo’s maar liefst. Mijn gezonde eet- en sportpatroon had plaats gemaakt voor obsessief ‘binge’ eten. Elke poging om dat patroon te doorbreken, faalde helaas. Dat resulteerde er weer in dat ik me erg druk maakte om de aangekomen kilo’s en ik, onder invloed van die emoties, wederom ging binge eten. Op de een of andere manier kwam ik die viceuze cirkel maar niet uit. Sinds een week heb ik echter de knop omgedraaid en sport ik dagelijks (een work-out video van jou). Ik merk dat ik het dan zonde vind van de moeite en nauwelijks meer last heb eetbuien.

  Reageer
 17. Mirjam 2 jarengeleden

  Ik ben in gewicht stabiel gebleven, maar wel een stuk ongezonder gaan eten. Voor de corona periode had ik meer regelmaat door de pauzes op werk en waren mijn porties gezonder dan op dit moment. Ik merk dat ik mijn ontbijt nu vaak oversla omdat ik niet meer naar werk fiets, waardoor ik later op de dag start met eten en naar ongezondere dingen grijp. Dit is er beetje bij beetje ingeslopen, maar nu zo lastig te veranderen! Tegelijkertijd geniet ik ook van al het lekkers en wil ik niet al te streng worden voor mijzelf. Ik verwacht mijn eerdere patroon weer te kunnen oppakken als ik op locatie kan gaan werken, dus maak me niet al te veel zorgen.

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: