| 10 januari 2021

Beinvloedt sporten je slaap?

Je linkt het misschien niet aan elkaar, sporten en slapen. Het lijken twee totaal tegenovergestelde dingen. Toch hebben ze meer met elkaar te maken dan je denkt! Daarom wil ik in dit artikel meer aandacht schenken aan de vraag: Beinvloedt sporten je slaap?.

(Dit artikel heeft per ongeluk al heel even live gestaan omdat ik het verkeerd had ingepland. Een paar mensen hebben het dus al gelezen.)

Fitte mensen slapen beter?

Over het algemeen slapen fitte mensen beter en langer. Ze worden vaker uitgerust wakker. Zwaar overgewicht verhoogt de kans op slaapproblemen enorm. Jouw overgewicht drukt op je longen, vooral in een liggende positie, waardoor ademhalen lastiger wordt. Slaapapneu ontzettend vaak voor bij mensen met obesitas. Dit is een aandoening waarbij je regelmatig stopt met ademhalen tijdens je slaap. Hierdoor wordt je minder uitgerust wakker, waardoor je meer kans hebt op lichamelijke- en psychische klachten. Ook is afvallen lastiger als je slaapapneu hebt, waardoor je in een vicieuze cirkel komt. Er zijn overigens behandelmethodes die je daarbij kunnen helpen.

Ik hoor het ontzettend vaak terug van mijn cliënten: ‘Nu ik gezonder leef, slaap ik beter!’. Mede hierdoor worden ze meer uitgerust wakker en hebben ze meer energie gedurende de dag. Daardoor gaat het sporten en gezond leven ze makkelijker af, waardoor ze in een positieve spiraal komen.

Beinvloedt sporten je slaap
Maukie is een kei in slapen 🙂

Maar sporten kan ook negatief werken…

Je zou dus zeggen dat sporten alleen maar een positief effect heeft op je slaap. Dat is echter niet helemaal waar. Als je ‘s avonds nog intensief sport, dan kan het zijn dat je lastiger inslaapt door de adrenaline die nog door je lichaam stroomt. Niet iedereen heeft hier last van, maar ik merk het zelf zeker!

Ook in de ochtend sporten is niet altijd ideaal. Tegenwoordig zie ik het vaak gebeuren dat mensen extra vroeg de wekker zetten om voor het werk nog te kunnen sporten. Top natuurlijk, maar zorg er dan ook voor dat je vroeger naar bed gaat! Slaap is ontzettend waardevol (daarover hieronder meer), dus een uur slaap opgeven voor een uur sporten is echt niet zo’n goede deal als het misschien lijkt.

Wat het perfecte sportmoment is, verschilt enorm per persoon! Vind jij het geen probleem om om 9:30uur te gaan slapen? Dan is om 5:30uur je wekker zetten geen probleem. Slaap je ook na een workout vrijwel direct in? Dan kan je ook prima later op de avond nog sporten. Probeer uit te vinden wat voor jou goed werk.

Onderschat slaap niet!

Het belang van slaap wordt wat mij betreft vaak zwaar onderschat. In onze slaap komen we mentaal en fysiek tot rust. Je hersenen kunnen bijtanken, je hormonen komen weer in balans en je spieren krijgen rust. Ben jij bezig met het sterker maken van je spieren of het verbeteren van je conditie? Besef dan goed dat je met sporten alleen maar aan het afbreken bent! Je geeft je spieren een prikkel waardoor ze IN RUST kunnen gaan verbeteren en versterken. Neem je die rust niet? Dan is de kans op overtraining groot. Hier lees je daar meer over.

Ik streef er dus zeker naar om voldoende te slapen. Vrijwel elke doordeweekse ochtend sta ik om 7:00uur op, ik probeer daarom rond 22:30uur te gaan slapen. Ik slaap hierdoor de meeste nachten in ieder geval zo’n 7,5uur, heel soms iets minder maar vaak zelfs meer! Ik voel me daar onwijs goed bij, zowel fysiek als mentaal.

Vergeet dus nooit hoe veel slapen voor je kan doen! ♥

Groetjes, Marloes

Hoe lang slaap jij per nacht?

4 reacties

  1. Hoi Marloes bedankt weer voor deze eyeopener, helaas ben ik een slechte slaper, heb aan 6 a 7 uur genoeg tenminste daar voel ik me goed bij als ik langer slaap dan ben ik een hele dag van de wap en voel me vaag. Gek he?
    Ik ga altijd té laat naar bed en vooral slapen, rond 23.30 ga ik pas naar boven en als het meezit slaap ik om.00.00 uur, dus tsja denk niet dat het heel goed is voor mijn lijf en hoofd 🙈 maar het is er zo ingebakken dus nwe mindset zou een must zijn 😍

  2. Echt goed dat je hier aandacht aan besteedt Marloes! Hoor t veel om me heen, vriendinnen die slaap geen prioriteit geven en daardoor in die negatieve spiraal terecht komen van altijd moe en kribbig zijn, geen energie hebben om te sporten en gezond te eten.
    Ik slaap 8,5 a 9 uur per nacht. Ik sport veel en m’n dagen zijn intensief als alleenstaande moeder met 2 kleuters. Vroeg naar bed gaan is echt een goede manier van goed voor jezelf zorgen 🙂

  3. Ik ben al tientallen jaren een slechte slaper. Slaap wel goed in maar ik word na een uur of twee wakker. Ik ga er dan uit en ga beneden zitten tot ik weer moe word. Ik wil wel blijven liggen maar het lukt niet. Ik heb apneu en slaap met een apparaat. Heb je tips hoe je uit die vicieuze cirkel kan komen? Groetjes Hélène

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram