Verhaal Roy
| 27 maart 2018

Mijn Verhaal: Roy ging van maat XXL naar S

Een tijdje terug vroeg ik op Facebook of er iemand was die zijn of haar verhaal over gezond leven wilde delen. Ik kreeg heel veel inspirerende reacties, eentje daarvan was van Roy. Ik vind het super leuk om deze keer het verhaal van een man te horen! Er zijn namelijk ook heel wat mannen die mijn blog lezen en mijn video’s kijken.

De afgelopen maanden verschenen ook al de verhalen van Frenchi die veel afviel en van Lotte die herstelde van anorexia. Deze keer geef ik dus het woord aan Roy.

Hoe het begon

De aanleiding om te kijken naar mijn gewicht, beweegpatroon en voeding was een medische oorzaak. In 2014 werd ik geconfronteerd met kluster hoofdpijn en migraine. Ik lag letterlijk 3 tot 4 dagen in de week plat, spugend en met veel gerelateerde klachten.
Ik sla wat stapjes over, maar in mijn zoektocht naar verbetering ben ik terechtgekomen op de hoofdpijnpoli van het LUMC. Daar wordt hoofdpijn tot studie gemaakt. Voor iedereen die strijdt met hoofdpijn, maar ook andere relatief onzichtbare aandoeningen, was ik superblij dat zij mijn klachten serieus namen! De neuroloog vertelde mij een aantal dingen. 1. Je drive om zaken te regelen voor gezin en bedrijf is een stofje in je brein en als daar spanning op staat kun je daar in de vorm van migraine veel last van krijgen. Ik zag het meer als de behoefte om grip te houden.. 2. Bovendien vertelde zij mij dat lichaamsgewicht en de klachten verband houden. Die knoop ik in mijn oren..

Actie ondernemen

Omdat ik gewend ben om vanuit oplossingen te denken, moest ik een aantal zaken doseren. Ik werd gekoppeld aan een diëtist en een psycholoog en zij keken naar mijn eetpatroon. Dat gaf echt inzichten. Wat een eye-opener. Waarom ben ik ooit 105kg geworden en zei niemand: ‘Roy je bent wellicht een tikkeltje te zwaar!’.  Ik wijt het aan pretkilo’s. Lekker eten, wijntje erbij, chippie op tafel en deels ook onregelmatig en matig voedingspatroon. De handreikingen die ik kreeg, leidde tot het besef dat ik zelf invloed kan uitoefenen op mijn ‘kilo’s’, maar ook snappen wat ik eet en waarom je het eet. Als het hogere doel ‘afkomen van die rot migraine’ is, begreep ik dat ik mijn beweegpatroon moest verbeteren. Ik kan nu heel stoer zeggen dat dit easy is, maar het ging gepaard met veel ups en downs.  Letterlijk was 10 minuten matig tot intensief lopen te veel. Pas veel later realiseerde ik mij dat bewegen en buiten zijn mij rust en vrijheid gaf.
 
Op advies van de diëtist ben ik op zoek gegaan naar gebalanceerde voeding, wat voor mij betekende minder brood, meer maaltijden maar kleinere porties, meer groente in verhouding tot pasta, minder koolhydraten en veel fruit. Door een sportcoach heb ik mijn beweegpatroon verder in kaart gebracht en een doel gesteld voor het eerste half jaar. Vrij en gericht sporten / bewegen werkte als een soort drug. De bewustwording rondom gezond eten, effectief bewegen, creëren van rustmomenten en het weerstand bieden aan ‘fout eetgedrag’ hielpen mij gedoseerd af te vallen. Onder het motto het hoeft niet snel, maar wél blijvend.

Het moet geen obsessie worden…

De focus, mijn vasthoudendheid en verworven inzichten leidde er toe dat ik 35 kilo afviel, en ben ik inmiddels inmiddels ruim 18 maanden op gewicht. Ik had heel veel steun van omgeving en ik denk dat dit voor mij super goed werkte. Op sommige momenten moet je óók door jezelf en omgeving gewezen worden op het feit dat je afvalstrijd, geen obsessie of te grote fixatie wordt. Het is natuurlijk gewoon pure winst dat ik een gebakje of de vele traktaties op mijn werk kan weerstaan, zonder de behoefte te hebben er een greep van te nemen! Vandaag nog maakte ik een geintje dat ik mijn rode paaseitjes (snoeptomaatjes) er bij pak, in plaats van de chocolade variant. De echte beloning was dat ik sinds mijn bewustwordingen slechts 6 keer migraine had en de laatste 16 maanden niet 1 keer.

Mijn tip aan jou

Maak een realistisch plan, in hanteerbare stappen, en laat je bijstaan door deskundige mensen. Ga een stevig gesprek aan met jezelf. Ook tijdens afvallen is het wel belangrijk om de dingen die je lekker vindt te eten, omdat je het anders niet volhoudt. Kies een voor jouw hanteerbaar beweegpatroon. Niet in de laatste plaats is ontzettend van belang dat jij zelf de betekenis van eten en de essentie van wat je eet opnieuw (kunt) zien. Niemand kan zeggen dit of dat is goed voor jou! Met andere woorden: laat je niet ontmoedigen.

Wat doe ik aan sport

Ik beweeg elke dag minstens 30 tot 50 minuten, en sport intensief 4 tot 5 keer per week. Dit varieert van gerichte hardloop onderdelen, tot bootcamp, en van cardio, funxtion tot een dumbbells circuit training. Op advies van jou Marloes ben ik mijn intensieve sportmomenten wel gerichter gaan aanpakken, omdat ik erachter kwam dat ik dan vaak 1200cal te weinig binnen kreeg. Ik moet zeggen dat dit beter aanvoelt.

Wat eet ik zoal

Ik ben een liefhebber van sla, in combinatie met tomaat, paprika, avocado,  bieten e.d. maar ook broccoli, koolsoorten en linzen. Vis heeft voor mij de voorkeur al kan ik ook genieten van een licht gebakken kip stukje of gerookte kip. Pasta’s doe ik maximaal 1x per week en dan wel met zelfgemaakte saus zodat ik weet wat erin zit. Taco’s of gevulde paprika’s staat met basmati rijst regelmatig op het programma
Ik eet maximaal 2 volkoren boterhammen met rosbief, rookvlees of geitenkaas. In ochtend meestal melk, met granola 100gr en 2 theelepels eiwitpoeder. Ik eet 4 x tussendoortjes, dit kan zijn fruit (kiwi, mango, appels, druiven), maar ook paprika, komkommer of wortels.  In een gezin ontkom je er niet aan om soms een keer een pizza te doen, of en andere ‘snack food’ te presenteren, daar doe ik dan gewoon aan mee.
Afvallen als man

Wat is er veranderd

Het hele traject overziend, zit de echte verandering in de betekenis van eten en het (her)vinden van de regie daarover. Ik zou het iedereen gunnen om inzicht te krijgen in de diepere laag van het eetgedrag omdat dit voor mij een openbaring was.
 
Door te geloven in je doel, de gematigde stappen en mooie tussendoelen, geven je direct een goed gevoel. Opgeteld bij het vrijer voelen, zelfverzekerder zijn en ook de kledingstukken zien veranderen (van XXL naar S) stimuleren écht. Je ziet natuurlijk dat ik wat vel over heb, maar dat staat in geen enkele verhouding met hoe ik mijzelf er uit vond zien.

Reactie van Marloes

Roy, wat heb je dit ontzettend goed gedaan! Eigenlijk precies de methode waarvan ik merk dat die bij de meeste mensen goed werkt. Langzaam stapje voor stapje je leefstijl veranderen, kleine doelen stellen en vooral werken aan wat er in je hoofd om gaat. Ik denk dat heel veel mensen een ontzettende inspiratie kan zijn.

Wat bijzonder toch weer om te merken dat gezond leven en een gezond gewicht zelfs effect kunnen hebben op dingen als migraine :).

Je beweegt super veel en eet gezond. Ik zou je alleen adviseren om in de gaten te houden dat je niet te weinig eet! Als je merkt dat je vaker moe bent of weinig energie hebt, kun je de hoeveelheid misschien beter langzaam opbouwen. Zo te horen voel je je momenteel super goed, dus zal er niets aan de hand zijn :).

Je mag super trots op jezelf zijn! Echt een prachtig resultaat.

Groetjes, Marloes

Herken jij dingen in het verhaal van Roy?

7 reacties

    1. Met medicatie en nieuwe leefstijl is migraine afgelopen 18 mnd 1x voorgekomen. Ik heb nog wel zeer af en toe de weekend kluster hoofdpijn. Maar ik ben super tevreden 😉

  1. Jee wat goed! Toppie!!! Inderdaad, obsessief afvallen houd je toch veel minder lang vol. Ik denk dan maar, hoe minder snel je afvalt, hoe minder snel kans op het jojo effect.

    Migraine en chocola. Slecht slecht slecht. Ik wist het eerst niet eens… en ik me maar afvragen waar de migraine vandaan kwam. Tot iemand mij haar triggers vertelde. Chocola… sinaasappels(ap) … Of gewoonweg te veel eten. Ik kan echt nog wel chocola eten hoor met Pasen :p Alleen wanneer ik al spanning in mijn lijf heb, weet ik dat door het eten van chocola de kans op migraine aanzienlijk vergroot wordt.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram