Afvallen starten
| 4 maart 2021

8 Voedingsgewoontes die ik vroeger had, maar nu niet meer…

Ons eetpatroon verandert door de jaren heen, ook de mijne! Het leek me leuk om eens terug te kijken. Wat waren een paar jaar terug gewoontes die ik nu niet meer heb? Per gewoonte leg ik je uit waarom het veranderd is.

1. Calorieën tellen

Er is een periode geweest dat ik vaker mijn inname van calorieën bijhield in My Fitness Pal. In die periode had ik gerichte doelen: eerst wilde ik aankomen in spiermassa om vervolgens mijn vetpercentage te verlagen. Ik hield niet iedere dag mijn calorieën bij, maar wel aanzienlijk vaker dan tegenwoordig. In die periode had ik nog wel eens de neiging om te weinig of juist te veel te eten. Het bijhouden gaf me structuur. Ik vond dat destijds heel prettig.

Momenteel heb ik er gewoon totaal geen behoefte aan. Ik voel me fit en gezond en ben tevreden met mijn gewicht. Ik weet dat als ik op gevoel eet, mijn gewicht ongeveer gelijk blijft. Daardoor heb ik totaal geen drang om mijn calorieën bij te houden.

2. Calorieloze bakspray gebruiken

Een korte periode gebruikte ik calorie-vrije bakspray. Ik bestelde die via body & fitshop. Als ik nu terug kijk, denk ik dat dit een gevolg was van het calorieën bijhouden. In olie zitten veel calorieën. Ik gebruikte ook vrijwel dagelijks noten, zaden, pindakaas en avocado en daardoor kwam de hoeveelheid vet in mijn voeding soms wat hoog uit. Ik zag de bakspray als ‘oplossing’.

Inmiddels accepteer ik volledig dat mijn voeding soms wat vetrijker is. Het zijn goede vetten en ik blijft gewoon op gewicht, dus ik vind het geen probleem. Overigens gebruik ik nog steeds vaak een spray met olijfolie, omdat ik met een fles olijfolie altijd onwijs uit schiet, waardoor mijn te bakken producten zwemmen in de olie. Dat hoeft nou ook weer niet van mij :).

3. Pre-workout nemen

Er is een tijd geweest dat ik voor zware workouts een pre-workout gebruikte. Soms een poeder, soms een blik Monster. Heel fijn vond ik dat, om extra te kunnen knallen. Het poeder heb ik al minimaal 2 jaar niet gebruikt. Ik voelde me daar toch niet zo goed bij. Als sportdiëtist weet ik dat het niet altijd helemaal duidelijk is wat er precies in de poeders zit. Ze kunnen zelfs spoortjes doping bevatten.

Momenteel sport ik lekker op mijn eigen energie. Als die heel laag is, neem ik een bakje koffie voor mijn training. Heel soms drink ik nog een blik Monster, maar meer omdat ik het stiekem gewoon heel lekker vind :).

4. BCAA’s gebruiken

Ook gebruikte ik af en toe BCAA’s (= aminozuren, bouwsteentjes voor eiwitten). Vooral als ik krachttraining deed op een nuchtere maag, of als ik in een calorietekort zat. Ik wilde voorkomen dat mijn lichaam spieren ging afbreken om in energie te voorzien tijdens een training.

Ook dit doe ik al een tijd niet meer. Ik heb niet meer zulke specifieke fitnessdoelen en ik eet niet meer in een calorietekort voor langere periodes.

5. Sporten met uiterlijk als hoofddoel

Ik liet het hierboven al doorschemeren. In het verleden had ik wel eens sportdoelen die uiterlijk gericht waren. Ik trainde bijvoorbeeld specifiek voor het krijgen van rondere billen, of voor een lager vetpercentage.

Tegenwoordig sport ik vooral om gezond te blijven en me fit en energiek te voelen. Natuurlijk is een enigszins strak lichaam een hele fijne bijkomstigheid, ik zal niet liegen. Het is echter niet mijn hoofddoel! Ook kijk ik wel eens vol bewondering naar mijn eigen lichaam van een jaar of 3 terug. Ik zie echt wel dat het nu iets slapper is geworden (mede door sluiting van de sportscholen/mijn gebruik aan thuistraining) en op sommige momenten vind ik dat even lastig. Ik sport nu echter met veel meer plezier. Ik kan doen waar ik zin in heb en voel minder de ‘verplichting’ om te gaan. Dat iets slappere lichaam, neem ik graag voor lief….al moet ik mezelf daar soms even aan herinneren.

6. Heel weinig brood eten

Ook heb ik een tijdje heel weinig brood gegeten. Vooral omdat ik andere dingen gewoon lekkerder vond, maar ook omdat ik in die tijd bewust wat minder koolhydraten at. Ik voelde me daar toen goed bij.

Dit hield ik echter niet heel lang vol. Al vrij snel verlangde ik toch weer naar een boterham en natuurlijk luisterde ik daar naar. Momenteel let ik helemaal niet meer op mijn koolhydraat-inname. Ik eet gewoon waar ik zin in heb, maar wel grotendeels gezond. Nu zit ik juist in een fase dat ik weer vrij vaak brood eet.

Toast met ei en avocado

7. Veel eiwitrepen/eiwitpoeder gebruiken

Ik gebruikte in de periode dat ik streefde naar spieropbouw vrij veel eiwitsupplementen. Bijna dagelijks ging er wel iets van eiwitpoeder of een eiwitreep in. Ik lette sowieso goed op mijn eiwitinname, omdat ik weet dat dit belangrijk is voor spieropbouw.

Je raad het al, ook dit doe ik niet meer. Er liggen nog een paar eiwitrepen in de kast, maar die vind ik niet zo lekker en eet ik dus vrijwel nooit. Heel af en toe haal ik een Barebells reep als snack, gewoon omdat ik die zo lekker vind. Ik denk echter dat dat hooguit 1x per maand is. Ik gebruik nu meer natuurlijke eiwitrijke producten.

8. Elke dag vlees eten

Toen ik zo gericht was op mijn inname van eiwit, at ik (vrijwel) elke dag vlees. Als ik ‘s avonds vegetarisch at, nam ik vleeswaren op brood. Dit vond ik destijds een makkelijke eiwitbron.

Momenteel ga ik daar anders mee om. Ik eet veel minder vlees. Vleeswaren gebruik ik sowieso niet tot nauwelijks. Bij de avondmaaltijd kies ik ook veel vaker voor een vegetarisch alternatief. Ik let er daarbij overigens nog steeds op dat mijn vega-variant voldoende eiwit bevat. Ik vind het namelijk nog steeds belangrijk mijn spieren goed te onderhouden.

Mijn conclusie

Mijn eetpatroon is op een aantal punten best flink veranderd. Ik vind dat ik er nu wat nuchterder en minder extreem in sta. Ik heb nooit een eetstoornis of een eetprobleem gehad, maar kan wel met 100% eerlijkheid zeggen dat ik me nu meer ontspannen voel rondom voeding dan een paar jaar terug.

Niets is wat mij betreft trouwens goed of fout. Ik focus me vooral op het gevoel dat ik erbij heb. Toen was dat mét deze gewoontes, nu is dat zonder deze gewoontes.

Groetjes, Marloes

Eet jij nu heel anders dan een paar jaar terug?

4 reacties

 1. Gaaf om te lezen hoe je je zo ontwikkeld hebt en hoe je je meer bewust bent van je gezondheid en het luisteren naar je lichaam i.p.v. streven naar een ‘perfect’ uiterlijk. Je bent een mooi mens met een sterke persoonlijkheid Marloes, en een goed voorbeeld voor veel vrouwen!
  Liefs, Sophie.

 2. ik eet tegenwoordig ook bewuster, geen kant en klare pakjes meer en veel verse groenten.
  ik heb een tijdje een orthomoleculair dieet gedaan om van mijn hoesten af te komen en dat hielp wel gedeeltelijk en ben lactosevrije kwark gaan ete maar ik vond het wel een dure kwestie omdat je veel supplementen moet gebruiken en dat is volgens (jou en mij) niet écht nodig.

  ook volg ik jouw blogs en haal daar veel inspiratie uit.
  voor mij ben je een goed en duidelijk voorbeeld.

  ga zo door, ik blijf je met plezier volgen.

 3. Ha Marloes,
  Mooi om je ontwikkeling te lezen. Ook ik probeer te eten wat goed voor me voelt. Daarom eet ik wat koolhydraatbeperkt. Ik merk dat ik mijn diabetes daardoor beter kan reguleren.
  Waardoor ik me beter, fitter voel. Daarnaast zorg ik voor dagelijkse beweging met verschillende intensiteit.

  Los daarvan wil ik je meegeven dat ik enorm geniet van je artikelen en blogs.
  Dus ga daar vooral mee door.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram