ervaring poezen
Leefstijl Persoonlijk

7 maanden met asiel-poezen – Onze ervaring!

Door

Optimvita.nl gaat over gezond leven…maar ook een klein beetje over mij. Zo af en toe zie je daarom een heel persoonlijk artikel voorbij komen. Zondag vind ik daar een perfecte dag voor, want ik denk dat veel mensen dan sowieso minder in de gezond-leven-mood zitten. Ik wil je vandaag vertellen over hoe wij de afgelopen maanden ervaren hebben als poezenouders :).

Hoe het begon

Sven en ik hebben altijd al wel de droom gehad om samen een kat te hebben. In ons huisje in Groningen was dat echter niet haalbaar. Op 22 juli 2019 kregen we de sleutel van ons eerste koophuis samen. Vrijdag 26 juli stonden we bij het asiel om te kijken of er een kat was naar onze wens. We hadden eerder georiënteerd bij verschillende asiels, die in Beilen was onze favoriet. Het bleek dat er onder andere twee zusjes in het asiel zaten, Molly en Maukie van 2 jaar. We vielen direct voor ze, na even kort overleg besloten we dat ze beiden welkom waren bij ons. De eerste momenten samen zie je terug in de vlog hieronder.

Een eigen karakter…

Molly en Maukie zijn dus zusjes. Ondanks dat ze totaal een andere kleur hebben, lijken ze qua uiterlijk en vachtpatroon heel erg op elkaar. Toch zijn ze totaal verschillend qua karakter.

Molly

Molly: Molly is een beetje de bangepoeperd van de twee. Ze schrikt snel en schiet dan onder de tafel of de bank. Ze is erg knuffelig op sommige momenten, maar kan ook erg op zichzelf zijn. Als ze thuis komt gaat ze languit op de grond liggen, zodat je haar even lekker kunt aaien. Ze is gek op voeten, daar geeft ze heel veel kopjes tegen. Op schoot zitten doet ze niet, sinds twee weken ligt ze af en toe dicht bij ons op de bank, dat is al heel wat. Haar favoriete speelgoed is een schildpad met catnip erin, die we Semmie hebben genoemd. Molly weet heel goed wat wel en niet mag, als wij het kunnen zien zal ze bijvoorbeeld nooit op het aanrecht springen. Zodra we echter weg zijn dan is dat een ander verhaal.

Maukie: Maukie is het boefje van de twee, ze doet graag dingen die niet mogen, ook als we erbij zijn. Dagelijks moeten we haar meerdere keren corrigeren. Ze is een enorme knuffelkont en volgt je overal in het huis. Je kunt haar vrij makkelijk optillen en knuffelen, terwijl dit bij Molly minder makkelijk gaat. Maukie komt af en toe op schoot, niet vaak…maar de laatste tijd steeds vaker. Ze is een enorme vreetzak en zeurt de hele dag door om brokjes. Haar favoriete speelgoed is een grijze muis die piept zodra je hem aanraakt.

Onze ervaring

Marloes: Wat vind ik het heerlijk om katten te hebben. Als je thuis komt begroeten ze je hartelijk en ze komen regelmatig om knuffels. Wat mij betreft waren iets oudere asielkatten perfect, omdat ze al zindelijk zijn, niet meer in de gordijnen hangen en een karakter hebben. Je weet zo enigszins wat je in huis haalt.

Af en toe kan ik ze ook wel achter het behang plakken hoor! Als ze op zondagochtend om 7uur aan de slaapkamerdeur zitten te krabben, als ik voor de tiende keer moet opstaan om Maukie van het aanrecht af te sturen, als ze vijf keer in een half uur naar buiten en weer naar binnen willen of als ze weer eens thuis komen met een half levende kikker of een vogel. Het is echter denk ik net als bij kinderen, je vergeeft het ze onmiddellijk als ze weer lief naar je kijken en je kopjes geven.

Ik had verwacht dat het lastig zou zijn met dagjes/weekendjes/weekjes weg gaan, maar dat valt erg mee. Soms krijgen ze wat later eten dan normaal, maar dat kunnen ze prima aan. Bij een weekendje weg wil de buurvrouw ze eten geven en tijdens vakanties vinden mijn ouders het heerlijk om bij ons in huis te zitten. Het lost zich dus altijd wel op!

Ik geniet op en top van onze lieve poezenbeestjes. Ook al zijn ze niet de ik-lig-altijd-op-je-schoot-kat die ik voor ogen had, ze zijn perfect zoals ze zijn. ♥

Soms zo lief tegen elkaar…en soms ook achter elkaar aan racen en stoeien.

Sven: Ik vond het zoeken naar de juiste kat makkelijker dan ik had verwacht. Het kan toeval zijn maar we zijn eigenlijk vrij snel verliefd geworden op de twee katten die we hebben. We hadden een goed gevoel bij het asiel waar we ze vandaan hebben gehaald, daar konden we namelijk in alles rust met z’n tweeën tijd door brengen met de verschillende katten. Hierdoor merkten we echt welke katten ons aanspraken en welke minder.

Ik was bang dat ik alle katten mee zou willen nemen (dit was ook
het geval, haha) maar de twee zusjes die we nu hebben staken er zeker wel
boven uit. Op het moment dat ik nu thuis kom naar een leeg huis, weet ik dat er altijd twee schatjes voor het voordeurraam of in het raamkozijn zitten te wachten om me met veel liefde te ontvangen. Het maakt het thuis komen na wat voor dag je ook hebt gehad een stuk leuker. Er is altijd leven in huis en dat zorgt bij mij voor veel plezier. Het is fijn om te weten dat je twee ontzettend lieve beestje een mooi leven kan bezorgen. Andersom brengen zij ook mega veel geluk in mijn leven.

Het moeilijkste moment tot nu toe vond ik ze voor het eerst naar buiten
laten. Ik was ontzettend bang dat ik ze daarna niet meer terug zou zien.
Gelukkig kwamen we er snel achter dat de poezen ons huis als veilig thuis
zagen. Als ze buiten ergens van schrokken, vlogen ze direct weer naar binnen. Ik zou mijn leven niet meer zonder kat kunnen voorstellen. En zou het aan iedereen aanraden (als je ook van katten houdt natuurlijk :)).

Ik vind dat je hier goed ziet hoe erg ze eigenlijk op elkaar lijken!

Onze tips

Hier wat tips uit onze ervaring van de afgelopen maanden:

 • Oriënteer je goed vooraf als je een kat wilt nemen. Kies er eentje waarbij je gevoel goed is en die naar je toe komt als je dat graag wilt. Ga niet naar het asiel of naar een eigenaar toe met het idee ‘ik ga een kat ophalen’, maar sta er open in en bekijk goed of de kat bij jou/jullie past.
 • Check bij asielkatten goed of de kat met andere huisdieren kan en/of geschikt is bij (jonge) kinderen als dat bij jou het geval is. Ook kun je vragen naar ziektes en aandoeningen die een kat heeft gehad.
 • Elke kat is anders! Wij vonden bijvoorbeeld als tip op internet om per kat 1 kattenbak te nemen…maar Molly en Maukie gingen altijd op dezelfde. We hebben dus nu 1 ongebruikte kattenbak staan :). Ook zou het gebruikelijk zijn om altijd voer voor ze te hebben klaar staan, maar met een vreetzak als Maukie zouden ze binnen 3 maanden verdubbeld zijn in gewicht ;). We geven ze dus op gezette tijden eten.
 • Katten vinden het leuk om speeltjes te hebben, maar onze ervaring is dat ze de meest fancy speeltjes lekker links laten liggen en het meest blij zijn met een kartonnen doos, een pen die je ergens laat slingeren, oordopjes of een schoenveter.
 • Wij kopen het kattenvoer bij zooplus.nl. Dit is absoluut niet gesponsord, ik kreeg dit ook als tip van 1 van jullie en tot nu toe is het de voordeligste plek voor voer die ik heb kunnen vinden.

Kortom, wij hebben ZO ontzettend veel plezier in het hebben van poezen. Ze zijn echt een aanvulling op ons leven.

Ik hoop dat je het leuk vond om te lezen.

Groetjes, Marloes

Heb jij huisdieren? Welke?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (5)
 1. Margot 2 jaargeleden

  Wat een leuk verhaal! Ik ben gek op dieren, heb altijd huisdieren gehad. Een jaar geleden is onze hond overleden. Ik mis haar nog iedere dag!

  Reageer
 2. Vera 2 jaargeleden

  Ahhhh….zo leuk om te lezen! Wij zijn minder van de poezen en meer van de honden….we hebben nu 2 blonde Labradors. Heel anders dan katten, ze vragen echt wel meer tijd, opvoeding en natuurlijk dagelijks wandelen. Het leukst is om ze op te zien groeien met onze dochter.
  Vandaag wordt ze 1 jaar….en onze honden zijn anderhalf…..allemaal jong….nog veel te leren….Dus best intensief soms……Het Is de grootste rijkdom die er Is….de combi dieren en kinderen….Het Is echt heel bijzonder om te zien 💕

  Reageer
 3. Conny 2 jaargeleden

  Wat was het leuk die video terug te zien. En wat was het warm toen, dat kun je je nu nauwelijks voorstellen. Ik zou heel graag katten willen maar mijn man gruwt bij het idee en is er bang voor! We hebben altijd een hond gehad in ons 36 jarig huwelijk. Allemaal super lieve goed luisterende honden maar dat ligt aan onze consequente opvoeding, dat doe je namelijk onder hele goede afspraken ook of vooral met de kinderen! Onze huidige hond heet Roxy en is ook heel lief. Ze is 13 jaar oud, waarschijnlijk is ze met haar laatste jaren bezig maar ze is nog vrolijk en wil nog graag achter de bal aan rennen. Ik hoop dat ze er nog lang is. We hebben onze honden altijd uit asiels gehaald maar wel zo jong mogelijk. En zéker een hond die naar je toe komt en een goed gevoel geeft. We zijn niet van plan maar zeg nooit, nooit, om hierna nog een hond te nemen. We vinden het welletjes. We zijn op de leeftijd dat de vrijheid een grote rol gaat spelen en met een huisdier van dit kaliber is het toch even net iets minder vrij.

  Reageer
 4. Maria 2 jaargeleden

  Mijn kat heet Floor en verwelkomt me altijd als ik thuis kom! Ze is bijna 14 en nog steeds zo gek als een deur ze denkt volgens mij dat ze nog een kitten is… Heeft ook wel vangsten gedaan waar ik niet zo blij mee was 🙁 maar ben stiekem ook trots dat ze nog zo actief is.

  Mijn eerste kat was ZsaZsa en heb ik tien jaar gehad… toen werd ze ziek en heb ik haar laten inslapen, had nooit kunnen bedenken dat dat zo moeilijk zou zijn. Maar ZsaZsa is in de kattenhemel en heeft me niet meer nodig, ik geniet nu iedere dag van Floor!

  Reageer
 5. Katrien 2 jaargeleden

  Wij hebben nu ook sinds vorige zomer twee kittens uit een asiel geadopteerd. Nog geen seconde spijt van, ik herken veel van jullie verhaal! Kattenvoeding bij bitita is trouwens nog goedkoper. En wij hebben ook maar een kattenbak, die tweede was voor niets nodig inderdaad (hier ook).

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.