| 8 oktober 2016

3x Question – Opvoeding, Gezond Leven en Sportkleding

question-3x

Ongeveer 2 maanden terug, schreef ik een artikel waarin ik 3 oude ‘Question’ vragen opnieuw aan je stelde. Ik heb in de geschiedenis van optimavita.nl al heel wat keren jullie mening gevraagd, omdat ik het super leuk vind om samen te discussiëren over bepaalde dingen. Sommige vragen wil ik graag nog een keertje terug laten komen! Ik leer zo jullie ook weer een beetje beter kennen. Vandaag is het weer zo ver, ik stel jullie 3 vragen, waar ik in het verleden al eens een artikel over heb geschreven. Ik ben heel benieuwd naar jouw mening!

Ok, het is heel simpel. Ik stel de vragen en vertel je mijn mening. Daarna kun jij je mening geven bij de reacties. Dit mag natuurlijk anoniem, je e-mailadres zal nooit zichtbaar worden gemaakt. Here we go…

familie-papa-mama

1. Heb jij gezond leven van huis uit meegekregen?
Opvoeding heeft een hele grote impact op hoe jij later gaat leven. Als jouw familie heel ongezond eet, is de kans groot dat jij dat ook gaat doen als je op jezelf gaat wonen. Natuurlijk kan dat in de loop der tijd wel veranderen. De invloed van je omgeving wordt namelijk ook steeds groter als je ouder wordt. Bij vrienden, kennissen en collega’s zie je hoe zij omgaan met beweging en voeding. Natuurlijk heeft dat invloed op je. Toch kan je opvoeding heel hardnekkig blijven doorwerken. Bijvoorbeeld dat bij gezelligheid ongezond eten hoort, of dat je niet sport omdat je dat als kind ook nooit deed.

Hoe zit het bij mij: Ik ben als kind altijd gestimuleerd om te sporten. Ik heb dan ook veel sporten gedaan. Mijn ouders zijn ook beiden sportief. Qua voeding was het niet extreem gezond, maar ook niet extreem ongezond. Ik heb het idee dan heel Nederland in die tijd (30 jaar terug) minder bezig was met gezond eten dan nu. Mijn ouders zijn wel bourgondiërs, ze houden van lekker eten en een borreltje op z’n tijd met een hapje erbij. Dat zit er bij mij ook nog steeds in! Ik ben wel steeds gezonder gaan eten, mede door mijn studie wekte het steeds meer mijn interesse. Het grappige is, dat mijn familie daar ook wel in mee is gegaan. Hier lees je trouwens het oude artikel en de reacties.

Ik2

2. Wat is voor jou de belangrijkste reden om gezond te willen leven?
Er zijn natuurlijk tientallen redenen om gezond te leven. Bijvoorbeeld voor je gezondheid, vanwege een aandoening, om je fit te voelen, om je zelfvertrouwen hoger te krijgen, als voorbeeld voor je kinderen, om lekkerder in je vel te zitten, om je fitter te voelen, voor een sportdoel (marathon etc.), omdat het je baan is (topssporter) en ga zo maar door.

Tijdens het gezond leven, vind ik het ontzettend belangrijk om je doel voor ogen te houden. Het is namelijk soms heel verleidelijk om minder gezonde keuzes te maken. Jouw doel kan je op zulke momenten ontzettend sterk maken. Vandaar mijn vraag aan jou. Hier vind je het eerdere artikel.

Wat is mijn reden: ik vind het heel grappig, dat dit niet is veranderd sinds ik het artikel van 2,5 jaar terug schreef. Ik doe het omdat ik weet dat ik me dan fijner voel, zowel lichamelijk als mentaal. Ik heb meer energie, ben enthousiaster, minder vaak ziek en ik sta sterker in mijn schoenen en ben zekerder over mezelf.

sportkleding

3. Als je nog maar van 1 merk sportkleding mocht kopen, welke zou dat dan zijn?
Ik ga even een klein duiveltje spelen. Je mag voor altijd nog maar van één merk sportkleding kopen. Geen uitzonderingen mogelijk. Een hele moeilijke keuze natuurlijk, zeker als je net als ik een verschrikkelijke verslaving hebt aan het shoppen van sportkleding ;). Ik houd er ZO van om verschillende merken en prijsklassen met elkaar te mixen. Maar dat mag dus nu niet meer. Welk merk zou jij kiezen? Ik vroeg het hier ook al eens.

Mijn antwoord: Ik ga voor Nike, maar wel met ontzettend veel pijn in mijn hart. Vooral mijn kleding van Under Armour zou ik ZO missen. De collectie van Nike is echter iets groter, waardoor ik meer keus zou hebben. Qua pasvorm zou ik namelijk meer naar Under Armour neigen.

Nu is het jouw beurt! Kom maar op met je antwoorden :).

Groetjes, Marloes

Hoe zou jij de vragen hierboven beantwoorden?

8 reacties

 1. Leuk om te lezen Marloes!
  1. Heb jij gezond leven van huis uit meegekregen?
  Gezond leven heb ik zeker wel vanuit huis meegekregen, maar wel ‘gezond’ in de zin van ‘in balans’ waar er ook genoeg ruimte was voor lekker snoepen.Sport en bewegen was bij ons thuis ook belangrijk; we ‘moesten’ iets aan beweging doen.
  Ik leef nu extremer gezond dan vroeger. Ik vind het gewoon heel fijn om goed en gezond te eten en veel te sporten en ik weet dat mijn ouders dit soms ook wel wat ‘té’ vinden.

  2. Wat is voor jou de belangrijkste reden om gezond te willen leven?
  Ik leef vooral gezond omdat ik me écht beter, fitter en sterker voel. Ik heb meer energie en voel me blijer als ik goed eet en genoeg sport. Daarbij vind ik belangrijk om er goed uit te zien.

  3. Als je nog maar van 1 merk sportkleding mocht kopen, welke zou dat dan zijn?
  Absoluut Nike… geen twijfel 🙂

 2. Vroegah (ik ben van jouw leeftijd) waren dingen als yogidrink en appelsap nog heel gezond en kon ik er als kind nooit te weinig van krijgen..met alle gevolgen van dien. Hoe er tegenwoordig over bepaalde voedingstoffen wordt gedacht is voor mijn gevoel overdreven maar ik ben wel blij met dat mensen steeds bewuster worden van het etiket en wat dat inhoud.

 3. 1. Heb jij gezond leven van huis uit meegekregen?
  Ik heb dat zeker van thuis mee gekregen. altijd zelf gemaakt door mijn moeder (die een superkokin is). ook over het algemeen gezonde voeding met heel veel variatie: altijd bruin brood, beperking van allerlei snoepgoed en chips. Nu niet dat we nooit eens bijvoorbeeld pasta aten of een lasagne. Wel was het voor mij ouders een hel om me vlees te doen eten en dat ik voldoende at. Ik at altijd heel weinig en dat was niet gelegen aan het feit dat ik snoep of zo gegeten had. Maar ik deed zo veel aan sport, dat ze me wel moesten dwingen. Ik eet nu nog gezonder vooral omdat ik veel allergiën heb en tevens is er het prikkelbare darmyndroom vastgesteld. Eigenlijk zou het beste zijn om niets meer aan te raken dat vettig of suiker bevat. Sommige dingen kan ik heel goed laten, vooral waaraan ik écht allergisch ben zoals bijvorobeeld chips (die kan je trouwens heel lekker zelf maken in de oven). Maar het is zo moeilijk om nooit een stukje chocolade of een stukje (zelfgemaakte) cake of een zelfgemaakt koekje te mogen eten.

  2. belangrijkste reden om gezond te leven
  gewoon om me niet constant ziek te voelen;

  3. slechts één merk
  ik zou het eigenlijk niet goed weten, een merk dan maar met veel keuze.

 4. Ook ik heb van huis uit wel gezond eten meegekregen! Inderdaad, een jaar of 30 geleden waren de ideeën over gezond eten wel anders en was heel Nederland er minder mee bezig. Maar omdat mijn moeder diabetes type 1 heeft, wat in die tijd ook wel heel anders was als nu qua ontwikkeling en medicatie en dergelijke werd er uiteraard wel goed rekening mee gehouden hoe, wat en wanneer we aten en dat krijg je ook mee natuurlijk. Verder heb ik als kind ook ontzetten veel aan (verschillende) sporten gedaan, ik vond ook heel veel leuk om te doen. En eenmaal op mijn eigen ben ik wel heel anders gaan eten met fases van ongezonder en gezonder en veel te weinig…maar nu ook een supergezonde levensstijl met veel sport en gezond en lekker eten!

  Mijn belangrijkste reden om gezond te willen leven is ook absoluut dat ik me er lichamelijk en geestelijk ontzettend goed bij voel en dat straal ik ook absoluut uit! Voel me zo fit en ben er zoveel zelfverzekerder van geworden…

  En dan de sportkleding, tja…ook ik heb er een groot zwak voor, loop er zeker in de zomer vaak gewoon de hele dag in omdat ze zo lekker zitten. Ik heb ook meer items van nike dan van under armour…toch zou ik voor under armour gaan, omdat ze net iets fijner zitten dan nike…

 5. Leuk!

  1. Min of meer. Ik kreeg vroeger 1 snoepje per dag en mocht alleen op zaterdagavond chips en frisdrank. Ik was altijd heel jaloers op vriendinnetjes, haha! Ook werd ik gestimuleerd om te sporten. Wel maar 1 sport, omdat het anders te duur zou zijn. Ik ben er later wel achter gekomen dat mijn ouders denken dat dingen gezond zijn, terwijl dat in werkelijkheid tegenvalt. En daarnaast eten mijn ouders vooral agv, en dat vond ik vroeger al niets. Tel daar bij op dat ik gekookte aardappelen en heel veel groente vies vond, en je kunt wel concluderen dat ik uiteindelijk niet heeeel gezond leefde.

  2. Ik leef graag gezond omdat het beter is voor je! Ik heb ook het gevoel dat ik dan fitter ben. Maar voor mij is gezond leven vooral: doordeweeks zorgen dat ik genoeg groente en fruit binnen krijg, en in het weekend wat ongezondere dingen. In principe ontzeg ik mezelf niets, want ik ben hartstikke slank. Ik sport omdat ik het leuk vind.

  3. Geen idee, ik heb niet echt een favoriet merk. Maar ik doe wel 4 verschillende sporten, dus het zou een merk met badkleding, wielrenkleding en hardloopkleding moeten zijn (pilates kan wel in hardloopkleding :))

 6. Super leuk om te lezen!
  1. Van huis uit: ja! Mijn ouders waren altijd in beweging en wij als kind ook. Of het regende of niet, ik was buiten aan het spelen. Ook qua voeding was t echt wel gezond. Volkoren brood, veel groente en fruit. Wat ik niet heb meegekregen is om voldoende eiwitten te eten, daar werk ik nu als al jarenlange bijna helemaal vegetariër wel aan.
  2. Gezond leven, voor mijzelf maar zeker ook voor mijn kids. Mijn oudste is nu 4 en gaat graag mee naar de sportschool om te kijken of ze doet mee met home workouts. Op haar manier, maar toch. We eten gezond, de kids krijgen iets meer uitzonderingen dan wij zelf doen. Maar de voeding blijft gevarieerd en met name puur.
  3. Nike, zeker weten! Vind die kleding zo mooi.

 7. Leuk om te lezen!

  1. Ja, ik heb dat wel van huis uit meegekregen. Mijn oma’s motto wat betreft eten is ‘alles met mate’: voor ongezond lekker eten is er wel plek, maar niet elke dag / een overdreven grote portie. Toen ik klein was, kreeg ik bijvoorbeeld één keer per week een schaaltje chips. Wel vind ik dat ik nu veel gevarieerder eet dan mijn ouders. Mijn vader eet al 30 jaar tussen de middag vier boterhammen met ham, haha. Mijn eigen lunch is geen dag hetzelfde. Verder hebben we altijd veel gesport thuis, bijvoorbeeld met zijn allen fietsen, voetballen of wandelen.

  2. Ik leef gezond omdat ik er energie van krijg, ik me lichamelijk sterk voel en er goed uit wil blijven zien.

  3. Geen favoriet merk, is elke keer weer wat anders bij mij.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram