Leefstijl Question

3x Question: Teveel eten, Pluspunten en Gezond Leven

Door

Question

Het ‘Question’ artikel is iets wat ik al jaren doe. Ik leg jullie een lastige vraag voor, waarover ik graag jouw mening hoor. Het is voor mij ZO leuk om jullie op deze manier een beetje beter te leren kennen! Het leek me leuk om oude question-vragen te laten terugkomen, omdat ik dit dus al zo lang doe en jullie toen nog lang niet allemaal volgers waren. Vandaag dus drie lastige vragen, waarop ik graag jouw antwoorden zou willen weten. Het zijn vandaag meer psychologische vragen, die je best even aan het denken zullen zetten.

Ik stel deze vragen niet voor niks nu. We zijn bijna aan het einde van de Optima Fitstart Challenge. We zijn massaal bezig geweest met gezond leven in de afgelopen tijd en ik hoop natuurlijk dat je daar in de komende tijd gewoon mee door gaat. Het is daarvoor heel waardevol als je jezelf goed kent. Je weet dan namelijk wat je krachten zijn en bij welke momenten extra opletten belangrijk is. Hieronder de vragen:

Teveel eten

1. Wanneer eet jij meer dan je zou willen?
Vrijwel ieder mens heeft momenten waarop het lastig is om niet meer te eten dan je wilt. Welk moment dit is, kan sterk verschillen per persoon. Soms is dit op feestjes, in de auto, met een bepaalde vriend(in) of juist gewoon alleen thuis. Het is ontzetten waardevol als je precies weet wat deze moeilijke momenten voor jou zijn. Je kunt dan namelijk extra opletten en op zoek gaan naar oplossingen als je dat wilt. Hier lees je het eerdere artikel.

Mijn antwoord: Grappig genoeg is mijn antwoord iets veranderd sinds het originele artikel. Ik eet nog steeds soms meer dan ik zou willen als ik gewoon lekker thuis ben. Maar niet meer perse als ik alleen ben. Soms ook gewoon met mijn vriend erbij! Ik heb dan bijvoorbeeld een reep chocolade gekocht en spreek met mezelf af dat ik ongeveer de helft op eet. Regelmatig wordt dit dan toch meer. Ik eet ook vaak meer tijdens een gezellige lunch, avondmaaltijd of high tea met anderen. Als het eten op tafel blijft staan, vind ik het moeilijk om te stoppen. Het is allemaal zo lekker! Het laatste moment is een paar dagen voordat ik ongesteld moet worden. Ik heb dan vrijwel altijd meer trek dan anders en vind het moeilijk om dit te weerstaan. Ik ben dan vaak ook iets emotioneler, waardoor ik het mezelf ook allemaal even gun ;).

Mooi aan lichaam

2. Wat vind jij mooi aan je eigen lichaam?
We zijn vaak ontzettend goed in de mindere punten van ons lichaam benoemen. Vrijwel iedereen weet precies wat de verbeterpunten zijn. Mooie delen van je lichaam aanwijzen is voor veel mensen een stuk lastiger. Toch is dat mijn opdracht voor jou! Ik vind het namelijk super belangrijk dat je ook je eigen pluspunten kunt zien. Hierdoor ga je sterker in je schoenen staan en voel je je beter. Ik ben daarom benieuwd in 3 dingen die jij mooi vindt aan je eigen lichaam. Het originele artikel en de antwoorden vind je hier.

Mijn antwoord: Ook dit antwoord is een beetje veranderd, wat trouwens niet betekent dat mijn punten in het oude artikel niet meer gelden. Ik ben best trots op mijn billen. Zoals jullie misschien weten ben ik de afgelopen tijd hard aan het trainen om deze iets groter en ronder te krijgen, dat lukt aardig! Ook vind ik het mooi dat mijn lichaam meer definitie heeft gekregen. Mijn armen, benen, buik en rug zijn niet meer een massief geheel, maar je ziet een beetje de spieren lopen. Mijn gezonde leven van de afgelopen jaren zie je hier echt in terug, daar ben ik blij mee. Een derde punt is de laatste tijd zeker mijn haar. Vooral na mijn laatste kappersbezoek ben ik er heel gelukkig mee. Het is veel koeler van kleur, het ziet er gezond uit en ik kan er beter een model in föhnen. Bij mij kunnen trouwens de dingen waar ik tevreden over ben per week verschillen, heb jij dat ook? 🙂

Familie gezellig sven

3. Wat vind jij lastig aan gezond leven?
Omdat je mijn site bezoekt, ga ik ervan uit dat je in meer of mindere mate bezig bent met gezond leven. Dit is voor vrijwel niemand altijd makkelijk. Iedereen heeft zo zijn eigen moeilijke momenten. Ik hoor bijvoorbeeld vaak dat veel sporten erbij inschiet, dat niet snoepen een probleem is of dat mensen hun wijntje of biertje geen dag willen missen. Ik ben heel benieuwd wat jij het meest lastig vind aan jouw gezonde leefstijl volhouden. In augustus 2014 stelde ik die vraag ook al eens.

Mijn antwoord: Het valt me op dat ik in het eerdere artikel niet eens mijn antwoord geef! Dat ga ik vandaag zeker wel doen. In periodes dat ik minder gezond leef, vind ik het lastig om niet te veel ongezonde dingen te eten op gezellige momenten. De laatste tijd gaat het snoepen weerstaan als ik alleen ben best goed. Maar op gezellige momenten samen met mijn vriend, met vrienden of met familie vind ik het niet altijd makkelijk om niet teveel te nemen. Soms gaat het periodes heel goed en dan ineens heb ik geen zin meer om nee te zeggen. Ik vind dit helemaal niet zo heel erg, want ik weet dat ik het toch wel weer op pak. Dit is echter wel voor mij de reden dat mijn gewicht af en toe een beetje schommelt.

Ik ben heel benieuwd naar jouw antwoorden! Je kunt ze ook altijd anoniem delen, door een andere naam in te vullen. Het e-mailadres dat je hieronder invult, zal nooit bekend worden gemaakt.

Groetjes, Marloes

Wat zijn jouw antwoorden op deze vragen?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (7)
 1. Tamara 6 jarengeleden

  1) Op een verjaardag. Ik heb dan snel de neiging om door te slaan.
  En zeker als we hier thuis een verjaardag hebben, overdag ben je druk in de weer met hapjes en drankjes, maar als s’ avonds laat de visite weg is, en alles weer opgeruimd is, ga ik nog eens ‘even een momentje voor mezelf nemen’ en alle restjes op(vr)eten…..

  2) Mijn borsten…
  Ondanks mijn 4 zwangerschappen, 4 keer lang voeden, en 17 kg afvallen zijn het toch gelukkig geen slappe theezakjes geworden. 🙂
  Ze zijn mooi vol en rond gebleven.

  3) Het volhouden…….
  Ik ben al jaaaaaaren gezond aan het leven, en dan toch komt er ineens een moment dat ik niet meer gemotiveerd ben, en ongezonder eet dan dat ik zou willen. Dat was de laatste keer zo rond sinterklaas en kerst, ik ging zo op in de gevulde speculaas en chocolade.
  Gelukkig heb ik de draad van gezond leven inmiddels weer volop opgepakt.

  Reageer
  • Marloes 6 jarengeleden

   Dank je wel voor het delen! Geloof me, we hebben allemaal mindere periodes.

   Reageer
 2. M 6 jarengeleden

  Leuk om jou eerlijke antwoorden te lezen :).
  Ik zal ook een poging doen!

  1) Ik merk dat ik meer eet als ik alleen ben. Om de een of andere manier heb ik mezelf dan aangeleerd dat ik mag eten ofz. En dan bedoel ik vooral tussendoortjes. Ik koop ze bewust al niet of bijvoorbeeld maar 1 soort. Maar dan eet ik daar weer net te veel van. In plaats van een paar snoepjes (autodrop yummie) heb ik er dan meer. En dat voelt dan op dat moment oke, want ja ben alleen. Heel stomme gewoonte eigenlijk.

  2) Mijn haren. Ze zijn mooi lang en hebben een mooie kleur van nature. Ook vind ik mijn ogen mooi. Gespikkeld groen.

  3) Dit is bij mij toch ook het volhouden. Het lukt me maar niet het echt lang te kunnen volhouden. Ik val steeds terug in oude gewoonte tot ik me daar weer aan erger en dan ben ik weer iets bewuster. Eigenlijk kun je wel stellen dat ik een chronisch terugval syndroom heb. :O

  Reageer
 3. Esther 6 jarengeleden

  1. Als er iets gebeurt, waardoor er een negatieve emotie heftig wordt: boos, teleurstelling, verdriet, frustratie. Dan grijp ik altijd naar snoep, koek o.i.d.
  En als ik thuiskom van mijn werk is het heel lastig om niet even de kast in te duiken.
  2. Mijn vorm. Ik heb nog steeds een zandloperfiguur, daar krijg ik regelmatig positieve opmerkingen over, op mijn leeftijd lijkt het een zeldzaam goed te zijn. En als lichaamsdeel mijn buik. Er is heus wel een klein vetje op te zien, maar ik ben er blij mee.
  3. Op zich is het helemaal niet lastig voor mij om gezond te leven. Maarrrr… zoals je zelf eigenlijk ook aangeeft, komt het sommige perioden gewoon niet zo uit om naar een wortel te grijpen. Met Sinterklaas bijvoorbeeld, zijn die wortels bedoeld voor het paard en daarvoor in ruil krijg ik een chocoladeletter en dat trek ik de hele maand december door. Op vakantie neem ik ook vakantie van mijn gezonde levensstijl. Je kunt je er druk over maken of je kunt het accepteren. Ik heb het domweg geaccepteerd. De sportschool bezoek ik wel trouw minstens drie uur in de week, maar sommige perioden heb ik het blijkbaar even nodig om verder een stuk minder gezond bezig te zijn. Dat duurt nooit lang, op een gegeven moment ben ik daar weer klaar mee en pak ik het gezonde gebeuren gewoon weer op. Ik noem geen terugval syndroom, ik noem het mijn manier om in balans te blijven?

  Reageer
 4. Sandra K 6 jarengeleden

  1. Weekenden lekker thuis dan bak ik wel eens een lekkere cake en s avonds een borreltje met wat lekkere dingetjes erbij en feestjes of ik ze zelf geef of als ik op visite ga, ik kan nooit het gebak staan laten en dan een borreltje met lekkere hapjes….

  2. Eigenlijk ben ik op dit moment trots op mijn hele lichaam ( dit is wel eens anders geweest hoor).Ik heb brede heupen maar sinds ik 2x in de week serieus krachttraining doe ( ben mezelf constant aan het uitdagen) zijn mijn heupen smaller geworden,mijn taille is strakker en mijn buikspieren komen stiekem tevoorschijn wat ik super stoer van mijzelf vind;) een buikje zal ik altijd wat houden maar eromheen is al mooi strak.
  Mijn armen zijn sterk en strak omdat ik veel til op mijn werk ( sta op de markt achter een fruit/groente en aardappel kraam) en dan ook nog krachttraining erbij.Maar is niet te hoor….

  3.
  Ik probeer in balans te blijven en soms niet te streng voor mijzelf zij want ik weet van dat ik niet zonder het lekkers kan dan bedoel ik een koekje bij de koffie of op vrijdag/zaterdagavond wat chips en een drankje.
  Dus dagen dat het goed gaat geef ik mijzelf een compliment en als er een mindere dag tussen zit dan is dat maar zo.
  Zoals het nu gaat voel ik me lekker.

  Ik blijf jou gewoon volgen want van jou enthousiasme blijf ik gemotiveerd!!!
  Thnx!!!!

  Reageer
 5. Herma 6 jarengeleden

  Wat leuk Marloes dat je zo open bent. Geeft mij een goed gevoel. Ik heb heel lang gedacht dat slanke mensen alles konden eten, hoe naïef.

  1- ik snaai het meest als ik alleen thuis ben. Ik kan in zeer korte tijd veel ongezonde dingen naar binnen tikken. Vanmiddag nog in 10 minuten tijd drie handjes M&M’s. Waarom? Omdat ik uit mijn werk kom, honger heb en de kinderen nog niet thuis zijn. Stom natuurlijk maar gelukkig gebeurt het niet elke dag. Ik baal er wel van dus ik ga zo even een flinke cardio van jou doen. Even compenseren.

  2- sinds ik vorig jaar 15 kilo ben afgevallen vind ik mijn gezicht en bovenlijf tot aan mijn buik mooi. Alles vanaf mijn buik is nog steeds niet zoals ik het wil. Na drie zwangerschappen en een leven lang te dik zijn zal die buik ook nooit meer helemaal goed komen maar sinds een half jaar doe ik aan bootcamp en jou oefeningen thuis en ik vind het fantastisch om te merken dat onder mijn laagje vet er spieren ontstaan waardoor mijn lijf heel anders aan gaat voelen.

  3- gezond leven is voor mij een dagelijkse opgave. Groenten zijn voor mij lastig. Ik hou er eigenlijk helemaal niet van. Verder merk ik dat ik altijd verlang naar suiker en dat blijft dus iedere dag een strijd tussen goed en kwaad. Wel ben ik de afgelopen jaren steeds bewuster gaan eten en ook minder dus misschien moet ik niet zo hard oordelen over mijzelf.

  Marloes, dank je wel voor je inspirerende filmpjes, blogs en work outs. Ik heb al diverse vriendinnen en mede bootcampers op jou site gewezen en ook mijn man moet aan je work outs geloven haha. En nu aan de slag, even lekker zweten!

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: