| 11 december 2016

Mijn verhaal: van Obsessief naar Happy Healthy

Eetstoornis 2

Ik geef vandaag het woord weer eens aan iemand anders. Ik kreeg namelijk een hele enthousiaste en eerlijke mail van Valerie (wegens privacy is haar naam aangepast). In februari van dit jaar deed zij mee aan ‘Your day in food’, dat artikel vind je hier. Ze was eigenlijk wat te licht en at extreem gezond. Achteraf blijkt dat ze zich daar helemaal niet gelukkig bij voelde. Ze vertelt ons vandaag wat er sinds die tijd is veranderd.

Ik geef direct het woord aan Valerie:

Vorig jaar heb ik al eens met een “your food in a day” op optimavita gestaan. Toen dacht ik dat ik heel gezond bezig was, maar van zowel Marloes als van mijn omgeving kreeg ik te horen dat het eigenlijk niet zo gezond was. Ik had gedachtes die niet echt klopte en was eigenlijk obsessief bezig met gezond eten. Dingen als extreem compenseren, doordeweeks absoluut niks ongezonds willen eten en heel erg gefocust zijn op bepaalde hoeveelheden, waren destijds aan de orde van de dag. Nu ik dit schrijf kan ik mij deze gedachtes eigenlijk niet meer voorstellen. Ik zit lekkerder in mijn vel dan ooit en voel me ook echt veel fitter

eetstoornis4

Wat is er veranderd? Waar bij mij de knop is omgegaan kan ik niet precies zeggen. Wel weet ik dat door reacties om mij heen steeds meer ging twijfelen of ik met deze manier van leven wel echt gelukkig was. Toen ik daar eens goed over na gingen denken besefte ik mij dat ik me het overgrote gedeelte van de week ongelukkig voelde, omdat ik zo gefocust was met obsessief gezond leven. Vanaf dat moment ben ik stap voor stap dingen gaan veranderen. Dit heb ik gedaan met onder andere de artikelen en filmpjes van Marloes. Ik ging proberen naar mijn lichaam te luisteren, dus eten op gevoel. Had ik een keer meer trek, dan was het niet erg om wat meer te eten. En zat ik er een dag helemaal doorheen dan kon de sportschool echt wel een dagje wachten. En proberen te denken dat alles echt niet zo perfect hoeft heeft mij ook geholpen. Alles ging natuurlijk niet van het ene op het andere moment super, maar stapje voor stapje. Een bekend fenomeen hier in huis zijn nu de snoepmomentjes.

Destijds was ik bijna alleen maar bezig met hardlopen. Op een gegeven moment ben ik onder begeleiding ook begonnen met krachttraining. Hierdoor voel ik me nu niet alleen fysiek, maar mentaal ook sterker. Ik straal weer en heb meer vertrouwen in mijzelf en mijn lichaam gekregen. Afgelopen september heb ik zelf sinds jaren een persoonlijk record neergezet op de 10KM loop. Vanaf dat moment wist ik helemaal dat mijn huidige manier van leven mij iets brengt en ik hier gelukkig van wordt.

Mijn doelen op dit moment zijn vooral fysiek nog wat sterker worden, dus meer kracht/vorm ontwikkelen. En daarnaast nog iets aankomen aangezien dat beter bij mijn lengte past. Mijn voeding- en sportritme nu ziet er geen dag hetzelfde uit. Hieronder een voorbeeld van twee willekeurige dagen

mijn-verhaal

Zondag
Ontbijt: mug cake met yoghurt en aardbeien
Lunch: havermoutpannenkoeken met o.a. rookvlees/hüttenkäse
Tussendoor: Appel + handje nootjes
Avond: Zoete aardappel, met veel roerbakgroente en een vegetarische schnitzel
Tussendoor: grote cappuccino en een bak(je) vol met kruidnootjes en chocoladekruidnootjes

Sport: in de namiddag ben ik lekker wezen hardlopen samen met een vriendin. Omdat ik niet direct iets kon eten toen ik terug kwam heb ik nog een eiwit shake meegenomen.

Maandag
Ontbijt: havermout met appel, rozijnen en walnoten.
Tussendoor: 2 plakken zero ontbijtkoek
Lunch: 3 stevige speltboterhammen. 2 met ei en 1 met zalm
Tussendoor: 2 rijstwafels met pindakaas en een halve banaan
Avond: Curry met mango en rijst
Tussendoor: bakje magere kwark met banaan/blauwe bes en granola + blokjes pure chocolade van Tony’s.

Reactie Marloes
Lieve Valerie, ik ben ontzettend blij om te horen dat het zo goed met je gaat! Je porties lijken nu inderdaad iets groter en ik heb het idee dat je beter luistert naar je behoefte. Je eetpatroon klinkt gewoon als heel gezond, met af en toe een lekker genietmomentje zonder schuldgevoel. Dat je je goed voelt, veel energie hebt en lekker in je vel zit, is natuurlijk het allerbelangrijkst! Ik ben mega trots op je dat je jouw gedachten over eten zo hebt kunnen omdraaien, in een relatief korte tijd. Dat mijn artikelen daar een klein beetje aan hebben kunnen bijdragen, is super speciaal voor me.

Ik wens je heel veel geluk in alles wat je doet. Je kunt super trots zijn op jezelf. Ik weet zeker dat je met jouw verhaal heel veel anderen kunt inspireren om te werken aan een minder obsessieve leefstijl.

Wil jij ook je verhaal vertellen om anderen te inspireren? Stuur dan een korte mail naar info@dietist-optimavita.nl, waarin je kort uitlegt wat je zou willen vertellen. Als ik jou uitkies, dan ontvang je een mailtje terug en kun je je verhaal gaan schrijven :). 

Groetjes, Marloes

Herken jij dingen in het verhaal van Valerie?

10 reacties

  1. Heel dapper!! Wat sterk dat je door de reacties van je omgeving bent gaan luisteren naar je lichaam. Dat vraagt veel mentale kracht. Hopelijk inspireert dit anderen om niet te obsessief met eten bezig te zijn. En om te zien dat je gezond + lekker prima kunt combineren EN er echt af en toe bij mag snoepen en genieten. WAUW!

  2. ik kan me dit nog herinneren, ik was verbaasd dat je het hierop kon volhouden. Wat goed dat je je eetpatroon hebt aangepast en dat je dit ook met ons wil delen. Het gaat inderdaad stapje voor stapje, bij mij net de andere kant op helaas.

  3. Goed zeg dat je wat verandering bent gaan aanbrengen in je gewoontes!
    En zeker stapje voor stapje, maar juist dan ga je er wel komen!

  4. Hoi Marloes! Ik heb een vraag. ☺️ Ik ben een meisje van 15 jaar en heb anorexia. Ik probeer al een half jaar te herstellen en met veel ups en down probeer ik stapjes de goede kant op te zetten. Ik heb een eetlijst, van op dit moment ong 1300 calorieen. (Waarschijnlijk moet ik aankomende donderdag een ophoging, want ik moet aankomen ?). Ik moet van mijn eetlijst nu nog kleine koeken bij mijn ochtendsnack en middagsnack (+ fruit), maar met de ophoging kan dat meer worden. Nu neem ik een nakd bar of een ontbijtkoek zero. Maar ze willen uiteindelijk mij weer ‘opnieuw’ elke dag ongezonde koeken leren eten, af en toe taart, chocolade, of te wijl, ongezond voedsel! ? Maar dat is toch super slecht..? Hoe denk jij hier over? Ik kon je mail nergens vinden, daarom vraag ik het maar hier in een reactie. Ik snap als je het liever niet in je vlogmas beantwoord, maar wil jij misschien jou mening geven? ☺️ Ps. ik ben echt je grootste fan, je bent geweldig ❤️

    1. Dank je wel B! Bedenk goed dat ze dit jou niet willen leren omdat je de rest van je leven iedere dag iets ongezonds moet eten. Wat waarschijnlijk de bedoeling is, is dat je deze producten niet meer als gevaar gaat zien! Ze zijn namelijk niet slecht, als je ze op een normale manier gebruikt. Zelfs iedere dag een koek nemen kan echt geen kwaad, als je verder gewoon gezond eet. Het gaat dus om het mentale gedeelte wat dat betreft denk ik! Zie het dus als oefening voor je hersenen, niet voor je lichaam.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram