| 19 juni 2016

Fitspiration: Het verhaal van Annet

Fitspiration

Ik geef vandaag weer eens het stokje over aan een van jullie. Een tijdje terug plaatste ik een oproep op Instagram, ik vind het namelijk leuk om af en toe een inspirerend verhaal van een van jullie te plaatsen, dat te maken heeft met gezond leven. Jullie kennen veel van mijn verhalen, maar het is ook super leuk om eens inspiratie bij anderen op te doen. Eerder waren Danièlle, Karin en Vera aan de beurt. Annet reageerde enthousiast, zij wilde haar verhaal graag met ons delen. Ze vertelt hoe ze van een ongelukkig dun meisje een fitte, blije, gezonde hardloopchick is geworden!

Mijn naam is Annet, 20 jaar oud en wonend als student in Groningen!

Het begin
Perfectionisme, dat is een karaktereigenschap wat ik bezit. Dit perfectionisme heeft bij mij niet altijd positief uitgepakt. Op de middelbare school was de druk voor mij hoog om te presteren. Hierin ben ik doorgeslagen. Van een spontaan, gezellig en vrolijk meisje, veranderde ik naar een eenzaam, klein en dun meisje, omdat ik veel afviel in gewicht.

Dankzij vrienden en familie kwam ik snel tot het besef dat waar ik mee bezig was, mij niets zou opleveren. Langzamerhand ben ik toen het roer om gaan gooien door aan mezelf te gaan werken.

Annet1

Wat ik veranderde…
Het doorzettingsvermogen wat ik een korte tijd op de verkeerde manier had ingezet, sloeg om in de positieve richting. Ik begon te beseffen hoe waardevol het leven en het lichaam is, en wat sporten en gezonde voeding voor de mens en voor mijn lichaam kan betekenen. Doordat ik me ben gaan verdiepen in voeding om mijn eigen lichaam aan te laten sterken (aankomen in gewicht), begon mijn interesse voor gezondheid te groeien. En ondertussen kwam ik erachter dat vele therapieën effectief kunnen zijn, maar dat de beste therapie sport is. En in mijn geval: hardlopen. Het gevoel vrij te zijn, de wereld aan te kunnen, te genieten van de natuur (zowel in regen, sneeuw & zonneschijn) en te zweven. Elke meter die ik aflegde, voelde als een stap dichterbij mezelf.

Ik ben naar mijn lichaam gaan luisteren. Ik merkte dat ik bakken vol aan energie kreeg zodra ik mijn lichaam op een goede manier verzorgde. Dit maakte dat ik mijn passie voor gezondheid, beweging en leefstijl nog verder heb kunnen ontwikkelen en hier in heb kunnen leren!

Mijn sportmomenten
Na deze periode, ben ik nu al sinds zo’n 3 á 4 jaar actief aan het hardlopen en bezig met krachttraining. Waar ik begon met de 4mijl in Groningen in mijn joggingsbroek en verslofte nikes, heb ik 2 jaar geleden voor het eerst een halve marathon gelopen samen met mijn broer. Een jaar later (een jaar geleden) liep ik mijn tweede halve marathon, met twee broers. En nu, 2016, heb ik in april de Marathon van Rotterdam gelopen. Mijn eerste hele marathon! Hardlopen is mijn passie, mijn ding. Ik haal er ontzettend veel energie uit en geniet elke seconde dat ik ren.

Omdat ik heb gemerkt wat krachttraining voor positief effect heeft op het lichaam, ga ik naast minimaal 3 keer per week hardlopen, minimaal 2 keer per week naar de sportschool. Daar doe ik één keer mijn onderlichaam, en één keer per week mijn bovenlichaam. Ik doe dan ook altijd core-stabilitytraining, ter bevordering van het hardlopen!

Zoals ik al zei, heb ik het belang leren ervaren om je lichaam goed te verzorgen. Gezonde voeding heeft ontzettend veel positieve effecten op je lichaam maar ook voor je mind. Ik heb gemerkt dat ik meer energie kreeg, je huid gaat meer stralen, geen lichamelijke klachten, niet altijd koud, volle bos haar en sterkere nagels. En zo kan ik nog wel even doorgaan met alle voordelen!

Annet2

Mijn eetpatroon
Ik ben ontzettend fan geworden van het maken van gezonde tussendoortjes. Ik bak zelf vaak havermout-banaan-dadelkoeken, bananenbrood, brownies en muffins, en dat met gezonde ingrediënten. Waar ik eerder nog een recept op zoek, bak ik nu altijd lekker op gevoel! Het is eigenlijk zo simpel, makkelijk en vervolgens heb je gezonde tussendoortjes. De basis ingrediënten zijn vrijwel altijd hetzelfde: dadels, bananen, havermout en eieren. Met het toevoegen van andere dingen kan je eindeloos variëren! Dit kan eet ik dan zo nu en dan als tussendoortje, maar vaak eet ik ook fruit, kwark (met muesli), noten of zo nu en dan een eiwitreep.

Als ontbijt ben ik dol op havermoutpap, wat ik eigenlijk altijd aanmaak met geraspte wortel, havermout & een schep eiwitpoeder. Daarnaast eet ik vaak een flinke bak kwark met veel muesli (just the basic: het meest gezond & geen toegevoegde ingrediënten) en rozijnen.
Lunchen doe ik veel met cottage cheese en kipfilet, EN mijn verslaving: pindakaas. In combinatie met rijstwafels, (grote spelt)crackers, volkoren brood, vind ik dit heerlijk. Oh, of eigen gebakken bananenbrood met pindakaas………. Een gekookt eitje is ook nooit mis!
Avondeten varieert letterlijk elke dag. Ik eet lang niet altijd alleen, dus dat betekent dat ik ook vaak bij en met anderen eet. Wat ik belangrijk vind, is om in ieder geval 3-4x per week geen vlees te eten. Flexitariër kan ik mezelf wel noemen.

Wat mij het meeste heeft geholpen
Just about balance: heel belangrijk om te genieten. Ik geniet van gezond eten, sporten, maar ook zo af en toe van een flink stuk chocolade, een pizza of een grote ijscoupe. Waar ik zelf ontzettend van kan genieten is Mexicaans eten!

Streng zijn voor jezelf werkt voor mij averechts en ik denk dat dit voor velen geldt. Wees lief voor jezelf, en vindt een balans om op die manier alles uit het leven te halen! Als ik terugkijk naar een aantal jaar terug, kan ik stellen dat ik deze balans de afgelopen jaren volledig heb gevonden. Mijn passie is en blijft bij gezond eten & beweging, maar ik heb geleerd dat het niet perfect hoeft. De lat hoeft niet meters hoog te liggen. Je bent perfect met al je imperfecties. Iets wat ik als motto heb, en altijd met me meedraag!

Voor nu: ik begin in september aan mijn laatste jaar Sociaal Pedagogische Hulpverlening. Ik ga een half jaar de minor Sport Gezondheid & Leefstijl doen, om na mijn studie verder te gaan in deze richting en volledig mijn passie te gaan uitoefenen. Running my dream!

Fitspiration 1

Je kunt Annet volgen op Instagram: @runningmydream

Dank je wel voor het delen van jouw verhaal Annet! Wat ben je super goed bezig. Je mag echt trots op jezelf zijn. Wie weet komen we elkaar een keer hardlopend tegen in Groningen :). Heel veel succes met je laatste jaar studie.Enneeuuhhh, eventussendoor….een marathon!?!? Respect hoor! Super knap.

Ik zou het super leuk vinden als jij ook jouw verhaal zou willen delen op optimavita.nl! Het lijkt me leuk om er een maandelijks item van te maken. Je kunt dan een e-mail sturen naar info@dietist-optimavita.nl. Het is natuurlijk extra leuk als je ook wat foto’s van jezelf (eventueel zonder dat je gezicht erop staat) wilt delen. Ik kan eventueel je naam veranderen als je dat wilt, dan blijf je lekker anoniem. Ik weet natuurlijk niet hoeveel verhalen ik binnen krijg, dus ik kan niet garanderen dat ik hem kan plaatsen. Ik zal zeker mijn best doen, want ik vind dit super inspirerend!

Groetjes, Marloes

Wat zijn voor jou herkenbare dingen in het verhaal van Annet?

3 reacties

 1. Hee Annet,
  Wat een cool verhaal zeg! Ik vind het echt superknap hoe goed je kunt hardlopen en bijzonder dat je zo’n goede balans hebt gevonden!
  Ik heb zelf ook de neiging om naar extremen om te slaan, dus jou verhaal over het vinden van balans heeft me echt geïnspireerd! Dankjewel!

 2. Wat een mooi verhaal, Annet! Meteen ook even een kijkje genomen op je Instagram-pagina.
  Ik heb op dit moment een drukke periode op het werk. Als juf is het einde van het schooljaar (de laatste 5 weken zijn aangebroken) altijd heftig. Afnemen van toetsen en het voeren van oudergesprekken kost aardig wat tijd. En dan laat ik het hardlopen er dus bij inschieten. Zeker als het regent. Dat heb ik de beste excuses: ik ben te moe, het weer is te vies….en oh, wat heb ik het verdiend om op de bank te zitten.
  Na het lezen van jouw gevoel over hardlopen is mijn vuurtje weer aangewakkerd. Ik geef mezelf een schop onder mijn kont voor deze laatste weken: ik beloof mezelf dat ik het me gun om na een dag hard werken even te rennen, een half uur is voor mij heel goed, zodat het hardlopen me nieuwe energie en tevredenheid kan geven!
  Dankjewel voor je inspiratie, Annet!!

 3. Wauw-wauw-wauw.. Ik ben zoooo trots op je lieve Annet!
  Een héle tijd terug kwam ik je online ook al tegen, op proud2bme.. & toen was je inderdaad dat ongelukkige meisje. Je zat zo ontzettend vast. 🙁 Ik heb volgens mij ook nog wel eens in je dagboekje gereageerd toen. Maar ineens postte je hierna minder en was je ook vrij snel ‘weg’ van de site..
  Ik hoopte al dat dit een positieve reden had toen.. Zo, & nou en óf dit een positieve reden had, zo te zien!
  Wát ben jij vooruit gegaan! Heerlijk dat je hebt ontdekt dat sporten/hardlopen je zoveel geluk opbrengt. En dat je nu ook zelf plezier haalt uit het ‘zorgen voor jezelf’, door gezonde dingen voor jezelf te maken. Hou vol lieve meid. Je kan echt een voorbeeld zijn voor velen!
  Heel veel liefs,
  Mirjam
  (‘xsnoesje’ op proud trouwens.. )

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram