gezond ontbijt
| 30 november 2019

10 Veelgestelde vragen over mijn eetpatroon…

Al jaren maak ik ‘what i eat’ video’s. Soms laat ik een dag zien wat ik eet en drink, soms een week. Ook zien jullie ontzettend veel van mijn maaltijden voorbij komen in mijn vlogs. Ik krijg dan ook ontzettend veel vragen over mijn eetpatroon. Een aantal veelgestelde vragen ga ik in dit artikel voor je beantwoorden.

Mijn achtergrond

Voor de mensen die het niet weten nog even mijn achtergrond. Ik heb de studie sportgezondheid afgerond aan de Hanzehogeschool in Groningen. Daarna ook de studie voeding en diëtetiek en de cursus voor sportdiëtetiek. Ik ben dus diëtist, sportdiëtist en sportprofessional. Daarmee zeg ik zeker niet dat ik alles weet over voeding. Ik probeer nog steeds elke dag bij te leren, want de wetenschappelijke bevindingen blijven zich ontwikkelen. Ik durf echter wel te zeggen dat ik weet waar ik het over heb :).

10 Veelgestelde vragen over mijn eetpatroon

Allright, daar gaan we. Vragen over mijn eetpatroon die ik heel vaak krijg via m’n blog, YouTube kanaal, instagram of facebook. Ik wil daarbij benadrukken dat alle vragen altijd welkom zijn! Ik krijg zo veel reacties dat ik ze helaas niet allemaal kan beantwoorden, maar je mag me altijd alles vragen. Ze staan in willekeurige volgorde.

1. Eet je niet te weinig?

Op sommige dagen wel ja :). Ik probeer naar behoefte te eten, omdat dit voor mij goed werkt. Daardoor heb ik soms weinig trek en eet ik iets onder m’n behoefte. Vaak resulteert dit de dag erna in veel trek en eet ik dan iets meer. Zo houd ik mijn inname toch in balans.

Een paar jaar geleden wilde ik wat afvallen en at ik echt iets te weinig. Daardoor kreeg ik snaaitrek en compenseerde ik mijn inname met ongezonde snacks. Hierdoor viel ik niet af. Mijn advies is dus ook als je wilt afvallen, niet veel te weinig te eten!

2. Houd je je voeding bij? / Tel je je macro’s?

Nee, tenminste…meestal niet. Zoals ik hierboven al zei, vind ik eten op gevoel fijn. Doordat ik redelijk wat kennis heb over voeding, kan ik goed inschatten wanneer ik voldoende van alles binnen krijg. Waarom zou ik dan bijhouden? Mijn ervaring is dat ik dan mijn gevoel een beetje verlies.

Soms als ik even ‘de weg kwijt ben’ wat betreft gezond eten, houd ik weer even een paar dagen bij wat ik eet. Dat geeft me op die momenten meer structuur. Ik heb dit bijvoorbeeld ook gedaan toen ik terug kwam van vakantie en weer in het ritme wilde komen.

3. Waarom gebruik je melkproducten als je PDS hebt?

Ik heb inderdaad PDS (prikkelbare darm syndroom), maar niet iedereen met PDS is gevoelig voor lactose! Ik kan kwark en yoghurt prima verdragen. Een groot glas melk drinken is voor mij niet zo’n verstandig idee, want dan kan ik wel klachten krijgen (hier zit iets meer lactose in). Vandaar dat je me nooit melk ziet drinken, maar wel kwark ziet eten :).

4. Je eet veel vlees, dat is toch ongezond?

Veel vlees eten is inderdaad niet goed voor ons. Zeker het eten van bewerkt vlees is af te raden. Ik heb de hoeveelheid die ik eet al flink wat naar beneden gebracht. Ik gebruik bijvoorbeeld nauwelijks nog vleeswaren op mijn brood. Bij de avondmaaltijd vind ik het echter lastiger en zou ik vaker vleesloos willen eten. Sven eet echter wel graag vlees en ik heb niet altijd zin om voor ons beiden iets aparts te koken. Dit is echter zeker iets waar ik nog verder mee aan de slag wil! Minder vlees eten vind ik belangrijk voor mijn gezondheid, maar ook voor het milieu en het dierenwelzijn.

5. Zou je ooit vegetarisch of veganistisch willen worden?

Zeg nooit nooit. Veganistisch weet ik niet hoor…ik zou het lastig vinden om altijd zo te moeten nadenken over wat ik eet, zeker in het buitenland of bij anderen. Bovendien zou ik het moeilijk vinden anderen te ‘belasten’ door te vragen om veganistisch voor me te koken. Vegetarisch eten zie ik op dit moment ook nog niet zitten, zeker dus omdat de combinatie met manlief-vleeseter-Sven lastig vind. Maar wie weet ooit! Ik denk in ieder geval niet dat ik vlees zou missen, maar momenteel vind ik het nog even prima om af en toe vlees te eten. Misschien zou ik dan wel thuis vegetarisch eten en bij anderen gewoon eten wat de pot schaft.

6. Doe je niet meer aan intermittent fasting (IF)?

Nee, meestal niet. Ik vond het een fijne manier van eten, maar ik miste toch vaak mijn ontbijtje wel. Ik kan zo genieten van ‘s ochtends eten. Er zijn nog wel dagen dat ik intermittent fasting doe, als ik gewoon echt geen trek heb in de ochtend. Dit komt echter niet heel vaak voor :), vaak alleen na een heftige maaltijd de vorige dag…zoals bijvoorbeeld all you can eat sushi.

Ik kan me echter best voorstellen dat ik IF weer eens oppak in een periode dat het me niet lukt om veel snaaien te voorkomen terwijl ik dat wel wil…want het werkte best heel goed voor mij.

7. Hoe vaak eet jij iets ongezonds?

Dit vind ik zoooo lastig om te beantwoorden? Wat wat vind je ongezond? En telt het ook als ik 1 klein koffiekoekje eet in een restaurant? Bovendien verschilt het ontzettend per week bij mij. Als ik veel speciale dingen heb in een week, eet ik soms iets meer ongezonde dingen. De week daarna probeer ik dan wat extra op te letten en neem ik iets minder.

Ik denk dat ik in een gemiddelde week een stuk of 2-3 grotere genietmomentjes heb (à la halve zak chips, 100g chocolade, ongezond uit eten etc.). Daarnaast zal ik ook nog wat kleine en mini genietmomentjes hebben. Denk bijvoorbeeld aan een glas wijn, een koekje bij de koffie in een restaurant, een stukje nougat op werk etc. Dit zijn er denk ik gemiddeld 3 per week ofzo. Maar nogmaals, ik vind het super lastig om te zeggen!

Hoe vaak cheaten
8. Je drinkt light frisdranken, dat is toch super slecht voor je?

Zoetstoffen zijn inderdaad schadelijk, maar bij die in light frisdranken pas in hele grote hoeveelheden. Er is veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Waarschijnlijk kun je dagelijks zo’n 17 glazen cola light drinken zonder dat het schadelijk is. Hier kom ik never nooit aan. Ik neem hooguit 2 glazen per dag en niet eens dagelijks. Ik neem dan liever light frisdranken dan normale, omdat ik mijn calorieën liever eet dan drink :).

9. Waarom gebruik je eiwitpoeder en eiwitrepen?

Eigenlijk zijn daar twee redenen voor. Verreweg de belangrijkste is dat ik het super lekker vind. Daarnaast is het soms gewoon ontzettend makkelijk. Zo bevat normale havermoutpap niet voldoende eiwit voor na een intensief sportmoment (als frequente sporter). Een scoop eiwitpoeder erdoor doen lost dat ‘probleem’ op.

Ik zal echter nooit beweren dat je eiwitpoeder en/of -repen nodig hebt als sporter. Je kunt je benodigde hoeveelheid eiwit namelijk prima uit normale voeding halen.

10. Waarom eet je zo weinig brood?

Dit antwoord is heel simpel, omdat ik andere dingen lekkerder vind! Als ik brood eet, dan maak ik het vaak iets meer fancy. Bijvoorbeeld door het brood te roosteren en uitgebreid te beleggen met bijvoorbeeld hüttenkäse, tomaat en avocado. Of met rode biet, sla en geitenkaas. Of met hummus, gekookt ei en paprikapoeder. Dan vind ik brood heel lekker. Maar een simpele boterham met kipfilet, daar maak je me niet zo blij mee.

Ik hoop dat ik je zo iets meer duidelijkheid heb gegeven. Mocht je toch nog vragen hebben, dan kun je die altijd stellen.

Groetjes, Marloes

Krijg jij wel eens vragen over jouw eetpatroon? Welke?

6 reacties

  1. Vind je 3 grote genietmomentjes en daarnaast zo goed als elke dag kleine (al is het een lepel ketchup, koekje,croissant, wit brood, spekjes) niet te veel. ? Ik zeg niet dat je ongezond eet maar voor iemand met een gezond eetpatroon vind ik de frequentie wat veel..

    1. Ik heb geen idee hoe je aan deze frequentie komt…want dat is niet wat ik aangeef :). Ik voel me heel goed bij hoe ik eet en denk dat ik een balans heb gevonden die bij mij past. Als jij dat niet de goede vind, dan is dat helemaal prima!

    1. Hu? Dat doet ze juist niet. Ze vertelt dat ze op gevoel eet en niet telt en bijhoudt. Dus wat ben je dan met eten bezig? We zijn toch allemaal de hele dag met eten bezig anders gaan we dood.

    2. Nee, want ik vind eten een van de leukste dingen in het leven, haha. Ik geniet er juist zo onwijs van om na te denken over wat ik ga nemen. Bovendien is het ook nog mijn werk, dus ik ben inderdaad heel vaak met eten bezig.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram