Struggles tijdens je menstruatie
| 18 september 2018

10 Struggles Tijdens je Menstruatie

Disclaimer: Ik schrijf dit artikel in samenwerking met Libresse. Ik maakte laatst een video waarin ik vertelde over mijn eerste keer ongesteld worden. Heel veel van jullie reageerden vol herkenning! Menstruatie is een onderwerp waar veel vrouwen hun ‘struggles’ mee hebben. Het leek me leuk om hier een artikel met een kleine knipoog aan te wijden. Gewoon omdat het zo heerlijk is om af en toe lekker te zeuren over ‘die tijd van de maand’ :).

Struggles tijdens je menstruatie

Als ik praat met vriendinnen, vrouwelijke familieleden of collega’s, dan merk ik dat veel van de ‘problemen’ die we hebben tijdens de menstruatie heel herkenbaar zijn. Over sommigen praten we regelmatig, maar anderen worden minder vaak besproken. Het blijft toch ook een klein beetje een taboe-onderwerp. Vandaag hoop ik dat te doorbreken op optimavita.nl! Let’s get it all out :).

Pindakaas eten snoepen

Mijn menstruatie-struggle-top-tien

Hieronder mijn top tien van struggles, in willekeurige volgorde. Ik kan namelijk niet kiezen welke de meeste vreselijke is. Oh…en niet vergeten dat ik dit met een kleine knipoog typ.

 • Vlak voordat ik ongesteld word, heb ik vrijwel altijd onstilbare trek! Alles is goed. Zelfs lepels pindakaas, handjes geraspte kaas en de stukjes chocolade uit de cruesli van Sven gaan naar binnen…#guilty
 • Ik wordt ZO emotioneel! Ik vertel mijn man 100x per dag dat ik zo veel van hem houd, zwijmel weg bij tienerfilms en kan haast janken om een vlek in mijn net aangetrokken shirtje.
 • Mijn buik voelt een paar dagen als die van iemand die vijf maanden zwanger is (Dat gevoel ken ik natuurlijk in de verste verte niet, maar toch…).
 • Tijdens mijn menstruatie word ik ‘s nachts vaak badend in het zweet wakker en in de ochtend prijkt er een trotse zweetvlek op mijn slaapshirtje. Zo gênant!
 • Meestal heb ik een vrij egale huid…totdat ik ongesteld moet worden. Hello bultjes op mijn kin!!
 • Altijd blijft die angst van doorlekken. Ik weet nog dat ik in het begin van mijn relatie met Sven als de dood was wakker te worden met een rode vlek in het laken. Ik kan namelijk echt flink menstrueren. Libresse heeft daar een oplossing voor: Libresse Ultra Goodnight Extra, een maandverband dat speciaal is ontwikkeld om jou extra bescherming te bieden in de nacht. Het heeft een extra brede voor- en achterkant en anti lekrandjes die je tot wel 10 uur bescherming bieden.
 • Een lange dag op werk of onderweg en geen tampon te bekennen in je tas! Zo raar, want op dagen dat je ze niet nodig hebt vliegen ze ongevraagd overal uit.
 • Even een vraagje…WAAROM heb je juist in díe tijd van de maand extra zin in seks?? Juist als je je tegelijkertijd niet fris voelt en het totaal niet handig is…
 • Zullen we het ook even hebben over de krampen!? Ik en mijn kruikje hebben maandelijks een onafscheidelijke band.
 • Om nog maar niet te spreken over sporten. Je wilt natuurlijk perse jouw workout doen, om je hardverdiende gains te behouden. Maar een buik als een ballon, krampen to the max, een energielevel onder het nulpunt en angst voor doorlekken zijn nu niet perse ingrediënten voor een topworkout. Mijn advies? Ga toch! Het is niet alleen super goed voor je lichaam, je zult merken dat je je ook mentaal een stuk beter voelt na het trainen! Heb je ooit achteraf spijt gehad van een workout? Ik niet!

De Spierwitte Laken Challenge.

Libresse heeft een leuke actie om te vieren dat we ons niet langer druk hoeven te maken over nachtelijk doorlekken: de Spierwitte Laken Challenge! Je kunt gratis een proefpakketje Libresse Ultra Goodnight Extra aanvragen via deze link. Onder de aanvragen geven ze een aantal spierwitte lakens weg. Een super leuke actie als je het mij vraagt :).

Ik ben heel benieuwd of jij een proefpakketje gaat aanvragen en natuurlijk wat jouw struggles rond jouw menstruatie zijn.

Groetjes, Marloes

Heb jij nog aanvullende struggles tijdens je menstruatie?

 


12 reacties

 1. Heel erg herkenbaar! Wat ik ook een nadeel vind, is dat ik nooit precies weet wanneer het weer zover is. Ik slik geen pil, wat ik prettig vind (want geen extra hormonen), maar het nadeel is dat m’n menstruatie veel een veel heviger is (mét bijbehorende krampen) en je ook niets kan regelen wanneer het niet uitkomt. Dus wil het nog wel eens voorkomen dat ik juist ongesteld wordt wanneer ik eigenlijk wilde hardlopen. Gelukkig is het ergste er na 1 dag wel vanaf, maar het blijft vervelend.

 2. O wat ben ik blij dat ik dat niet meer heb. 2010 kregen we onze dochter en sinds die tijd de prikpil, geen menstruaties meer! Zo’n heerlijkheid. Laat eerdaags wel testen hoever ik nu met de overgang ben. Tja, ben ‘al’ 46. 😉

 3. Oh ja heel herkenbaar helaas.. ? ik weet niet of jij dit ook herkent Marloes… Maar ik heb rond mijn menstruatie veel meer last van mijn pds. Dit uit zich bij mij dat ik eerst moeilijker naar de wc toe kan om dan vervolgens weer een dag een aantal keer per dag naar de wc te moeten.. ik voel mij die dag dan ook echt beroerd.. krijg dit maar niet onder controle…

 4. Ik merk juist de week ervoor dat ik meer lekkere trek heb en minder energie tijdens het sporten. Als ik ongesteld ben heb ik vaak wat minder honger dan normaal, meer trek in gezond en veel energie/zin om te sporten.

  Mijn struggle was vooral maandverband en tampons. Altijd schuurplekken na spinning en paardrijden van de touwtjes of het maandverband. Vaak bijna te laat komen, omdat ik vergat tampons in te pakken. Voor mij is de divacup echt een uitkomst: ik hoef er urenlang niet aan te denken en kan gewoon volop sporten 🙂

 5. Mijn menstruatie gaat meestal gepaard met enorme migraine.
  Soms zo heftig dat ik zelfs niet kan gaan werken en sporten is dan ook geen optie.
  helaas.

  groeten Wemdy

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram