10 jaar optima vita
Leefstijl Persoonlijk

10 jaar Optima Vita! – Hoe het begon…

Door

Wow, wat een bijzondere dag is dit voor mij. Mijn bedrijf bestaat namelijk 10 jaar! Ik ben niet al die jaren ook online actief geweest, de eerste anderhalf jaar deed ik dat namelijk niet. Om het toch een beetje met jullie te vieren, wil ik je in dit artikel vertellen hoe het allemaal begon…

Het einde van mijn studie voeding & diëtetiek

Ik had mijn studie Sportgezondheid afgerond en was bezig met voeding & diëtetiek. Over een paar maanden zou ik diëtist zijn, alleen nog mijn stage lopen. Ik had nog geen enkel idee wat ik daarna wilde gaan doen. Waarschijnlijk werken als diëtist in loondienst, om ervaring op te doen. Bij (orthomoleculair) diëtist Anna Couperus in Olst kreeg ik de kans om mijn eindstage te lopen. Wat heb ik ontzettend veel van haar geleerd!

Mijn bijbaan was toen dat ik fitness- en groepslesinstructeur was bij Sportrade fit- en welness in Paterswolde (klinkt bekend, right!? ;)). Hans, de eigenaar van de sportschool, vroeg me of ik interesse had daar een eigen praktijk te starten als diëtist. Hij wilde er namelijk graag eentje intern hebben. Als ik het niet zou doen, dan zou hij iemand anders gaan vragen.

Mijn eerste reactie was paniek. Een eigen bedrijf starten…hoe dan!? Kost dat niet mega veel geld? Dat had ik niet. Na even logisch nadenken bedacht ik me wat ik écht nodig had: een laptop en een ruimte. De ruimte had ik, de laptop ook (geen goede, maar die kon ik kopen). Dus waarom niet gewoon proberen?? Ik kon altijd weer stoppen als het niet beviel.

Het leek me leuk om in dit artikel heel wat foto’s te delen van mij uit 2011, het jaar dat ik Optima Vita startte.

Een bedrijf starten…

In 2011 behaalde ik mijn diploma als diëtist. Een paar weken later, op 25 mei 2011, had ik een afspraak bij de Kamer van Koophandel om mijn bedrijf te laten registreren. Daarvoor had ik uitgezocht wat handig was om op dat moment te hebben: onder andere een website, een zakelijk telefoonnummer en een zakelijk rekeningnummer (dit is overigens volgens mij allemaal niet verplicht).

Ook moet je een bedrijfsnaam opgeven. Hier had ik lang over nagedacht. Wat wilde ik uitstralen? In ieder geval niets met ‘gezond’ of ‘balans’ of ‘dieet’ erin, daar kreeg ik een beetje de kriebels van. Ook iets met mijn volledige naam leek me niet handig, want wat als ik ooit ging trouwen? Mijn doel is niet perse dat mensen zo gezond mogelijk gaan leven, af en toe genieten vind ik namelijk ook belangrijk! Ik kwam erop uit dat ik wilde dat mensen hun eigen optimale leven zouden vinden. Vrij vertaald in het Latijn werd dat: Optima Vita ♥. Ik vroeg vrienden en familie wat zij van deze naam vonden, iedereen was enthousiast.

Stapje voor stapje

Na 20 minuten bij de KvK en geloof ik zo’n €40,- lichter, stond ik buiten met een bedrijf! Wat was dat makkelijk! Toen begon het hele traject van vallen en opstaan. Ik kwam telkens dingen tegen die ik nog moest regelen voordat ik aan de slag kon. Elke keer loste ik ze op en kwam ik stapjes verder. Al vrij snel kreeg ik mijn eerste cliënten via de sportschool! De huisartsen in de buurt hadden nog geen interesse in me, maar dat kon me niet zo veel schelen. Ik had vertrouwen in mezelf, het zou vanzelf wel goed komen.

Al vrij snel werd ik gebeld door een fysiotherapiepraktijk uit een dorp in de buurt. Ze gingen een afvaltraject starten met een stuk of 40 mensen, maar hadden nog geen diëtist. Of ik dat wilde gaan doen onder mijn eigen bedrijf, bij hun in het pand. JA ZEKER! Het voelde als een geschenk uit de hemel, want ineens kreeg ik 40 cliënten in m’n schoot geworpen. Elke dag crosste ik op en neer van Harkstede (daar woonde ik toen) naar Zuidlaren (de fysiopraktijk) en Paterswolde (de sportschool). Op de scooter, want een tweede auto had ik toen niet en mijn toenmalige vriend had onze auto dagelijks nodig. Soms had ik maar 1 of 2 cliënten per locatie, maar wat maakte het uit!? Het bouwde heel langzaam op!

Als mensen me vroegen hoe het met mijn ‘bedrijfje’ (want zo noemen mensen een beginnend bedrijf) ging, was ik altijd laaiend enthousiast. Ik vertelde ze altijd dat het geweldig goed ging en dat ik helemaal tevreden was. Dat leverde heel wat verbaasde blikken op. Naar vrienden en familie was ik wel wat eerlijker, natuurlijk was het soms rete-spannend, verdiende ik nog heel weinig en had ik honderden onzekerheden…maar dat hoefde de buitenwereld niet te weten.

Heel heel heel langzaam groeide het. De grootste huisartsenpraktijk in het dorp belde me na een jaar of 3 op: ze zagen zulke goede resultaten bij cliënten die ik behandelde (ik stuurde ze natuurlijk braaf rapportages als ik hun patiënten behandelde), dat ze tóch met me in zee wilden! Vanaf toen kreeg ik patiënten van hen doorverwezen, geweldig!

Ook besloot ik begin 2013 een blog en een YouTube kanaal te starten. Ik had nog niet zo veel cliënten en wilde iets nuttigs doen met de tijd die ik over had. Jarenlang plaatste ik elke dag content zonder er een cent aan te verdienen. Mn views bleven langzaam stijgen en op een gegeven moment kon ik ook daar wat aan verdienen!

Zo is het heeeeelll langzaam gegroeid tot het Optima Vita van nu. Man wat ben ik trots op wat ik in die 10 jaar heb bereikt!

Mijn grootste lessen

Ik heb ZO ontzettend veel geleerd in de afgelopen jaren. Hieronder de dingen die voor mij denk ik het allerbelangrijkst zijn geweest bij het succesvol maken van mijn bedrijf:

 • Blijf niet te lang wikken, wegen, twijfelen of plannen maken, maar ga het doen! Je loopt vanzelf tegen dingen aan, die je vervolgens weer kunt oplossen.
 • Als jij gelooft in jouw concept en het volle vertrouwen hebt dat dit jouw weg is, houd dan vol! Andere mensen zullen soms sceptisch zijn, maar dat maakt niet uit. Volg je eigen gevoel.
 • Een bedrijf starten met als doel ‘veel geld verdienen’, is wat mij betreft geen goede basis. Ik geloof dat de meeste succesvolle bedrijven zijn ontstaan uit een gigantisch grote passie en inzit van één of meerdere personen. Het geld volgt dan vanzelf wel, ook al duurt dat soms een tijdje.
 • Ga in je beginjaren niet berekenen wat je winst is ten opzichte van de uren die je erin steekt. Dit zal namelijk ontzettend tegenvallen. Zie het als investering! Je moet eerst zaaien, voordat je kunt oogsten.
 • Wees niet bang om hulp te vragen. Het is zo waardevol om op sommige gebieden anderen in te schakelen, ook al kost het je geld. Zo investeer ik bijvoorbeeld in een goede accountant, in iemand die me helpt met mijn websites onderhouden en e-books ontwerpen, in mensen die me helpen met opdrachtgevers vinden, in cursussen om mezelf te ontwikkelen en in coaches die me helpen mijn route te vinden.
 • Accepteer dat het werk dat je jaren geleden leverde, nu niet meer naar je zin is. Dit is juist een teken dat je groeit! Dat is zo ontzettend positief. Je bent nooit uitgeleerd, dus blijf cursussen doen of jezelf op andere manieren ontwikkelen.

Dank je wel…

Ik wil bij deze een aantal mensen ontzettend bedanken, omdat ze 10 jaar geleden in me geloofden en me hebben ondersteund. Allereerst Anna Couperus, bij wie ik mijn ontzettend leerzame eindstage heb mogen lopen. Dan Hans Gerritsen, de eigenaar van Sportrade die me het laatste duwtje in m’n rug heeft gegeven om mijn eigen bedrijf te starten. Mijn ouders, die altijd in me hebben geloofd, ook al zullen ze echt niet altijd mijn keuzes hebben begrepen. M’n eerste cliënten in 2011, die mij als startend diëtist hebben vertrouwd. En tenslotte mijn opa en oma, die vanaf dat ik geboren was elke maand een klein bedrag op een spaarrekening hebben gezet. Van dit geld heb ik de eerste investeringen in mijn bedrijf gemaakt. Bijvoorbeeld een goede website, een softwareprogramma voor diëtisten, mooie visitekaartjes en een goede nieuwe laptop.

Heel bijzonder om mijn verhaal met je te mogen delen. Ik ben totaal niet goed in beseffen wat ik heb bereikt…maar ik probeer me hier meer bewust van te worden!

Liefs, Marloes

Heb jij ook een bedrijf? Of heb je er wel eens aan gedacht?

 

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (28)
 1. Sofie Van Dyck 2 jarengeleden

  Gefeliciteerd met het 10 jarig bestaan van Optima vita!! Nog veeeele jaren erbij! 😍
  Wij starten vanaf volgende zomer een eigen brasserie/horecazaak! Zo spannend ook. Een veel grotere investering dan die 40 euro van jou destijds 😁maar inderdaad, een passie die we gaan volgen, niet voor het geld maar om onzr droom waar te maken!!

  Reageer
  • Marloes 2 jarengeleden

   Dank je wel! Oeh heel spannend inderdaad, maar ZO mooi om je droom te volgen! Heel veel succes ♥

   Reageer
 2. Lise 2 jarengeleden

  Gefeliciteerd met het behalen van deze prachtige meilpaal!

  Reageer
 3. Margot 2 jarengeleden

  Gefeliciteerd lieve Marloes, wat een ontzettend leuk verhaal. Mooi om te lezen wat jij in 10 jaar hebt bereikt! Daar mag je zeker trots op zijn. Ik volg je al heel lang en je weet me altijd te inspireren. Een optimaal leven ipv een leven lang diëten met allerlei restricties, in jouw visie kan ik me helemaal vinden!

  Reageer
  • Marloes 2 jarengeleden

   Zooo leuk om te horen! Thanks Margot 🙂

   Reageer
 4. Vera 2 jarengeleden

  Wauwwwww….erg mooi geschreven!
  Een deel wist ik natuurlijk al, maar zeker niet alles. Ik denk dat ik het het mooist vind dat je zegt, dat het volgen van je passie zo belangrijk is. Dat geldt denk ik niet alleen als ondernemer.
  Ik ben zelf juf. Ik heb ook mijn opleiding tot orthopedagoog af. Een aantal jaren heb ik buiten de klas gewerkt, voor ons schoolbestuur. Ik kwam op verschillende scholen en begeleidde leerkrachten en teams. Een deel van dat werk vond ik heel mooi. Er zaten ook kanten aan, die niet bij me pasten.
  Ik heb er nooit spijt van gehad dat ik terug naar de basis ben gegaan, terug voor de klas. Dat begrepen maar weinig mensen echt. Ik heb daar zoveel werkplezier weer teruggevonden, dat gun ik iedereen.
  Marloes, zoals jij de mensen om je heen bedankt, wil ik jou bedanken. Ik volg niemand anders zo trouw op Social media als jou. Je inspireert, je blijft eerlijk en jezelf, je weet me nog regelmatig te raken met een artikel of een vlog.
  Dikke proficiat, ik hoop dat je ook echt trots bent op jezelf ❤️

  Reageer
 5. Florina 2 jarengeleden

  De laatste woorden zeggen alles over je: “Ik ben totaal niet goed in beseffen wat ik heb bereikt…maar ik probeer me hier meer bewust van te worden!” Die bescheidenheid en nuchterheid tekenen jou. En is de basis van wat je hebt bereikt. Van harte geluk gewenst met die 10 jaar die je nu mag ‘aftikken’. Blijf die eigenschappen uitstralen, dan kan je nog jaren verder met wat je nu doet. Ook al zal het misschien allemaal wat anders gaan als jullie kleintje er mag zijn. Maar ook die krijgt vast een ‘plekje’ in het geheel. Ook kinderen en voeding is een onderwerp waarvan we ons zeker nu in deze tijd zo (nog meer) bewust worden. Maar het belangrijkste is de liefdevolle plaats die ze vast gaan krijgen in jullie leven!

  Reageer
  • Marloes 2 jarengeleden

   Zo lief! Krijg er een brok van in m’n keel. Dank je wel!

   Reageer
 6. Emily 2 jarengeleden

  Gefeliciteerd met het tienjarige bestaan van Optima Vita! En dat er nog vele jaren mogen volgen 🙂

  Reageer
  • Marloes 2 jarengeleden

   Dat hoop ik ook! Maar komt vast goed 🙂

   Reageer
 7. Conny 2 jarengeleden

  Ik schaar me achter de bovenstaande schrijvers. Ik volg je pakweg 4 jaar en ook ik volg jou als enige. Heb in die 4 jaar ook weinig gemist! Marloes, van Harte Gefeliciteerd en blijf lekker zo doorgaan! 💕

  Reageer
 8. Conny 2 jarengeleden

  Hierboven staat wel iets heel geks! Het moet zijn dat jij de enige bent die ik volg!🙈

  Reageer
  • Marloes 2 jarengeleden

   Haha, ik snapte het hoor! Dank je wel!

   Reageer
 9. Thes 2 jarengeleden

  Lieve Marloes, wat een prachtige mijlpaal. Van harte gefeliciteerd. Ik volg je pas twee jaar, maar wat heb jij mij weten te inspireren. Zo waardevol. Wat ben jij een mooi mens. Ik sluit mij aan bij bovenstaande reacties: wees gigantisch trots op jezelf, ik ben het in ieder geval. Grote dank.😘

  Reageer
 10. Miranda Tinnevelt 2 jarengeleden

  Lieve Marloes,

  Ook ik volg jou al heel lang. Jij weet mij bij iedere vlog/blog/video en cursus opnieuw te inspireren. Dat vindt ik zo knap?!?
  Je bent een topvrouw. En dat Optimavita dan nu al 10 jaar bestaat verbaasd mij niets. Dit heb je geheel aan jezelf te danken. Gewoon om wie jij bent.
  Dank je wel voor alles dat jij voor zo velen (ik geloof dat ik best voor meerdere mensen mag spreken) betekent. Ga zo door!!!!

  Reageer
 11. Francine 2 jarengeleden

  Gefeliciteerd!! Tof verhaal Marloes!
  Dapper dat je de sprong hebt genomen om je eigen bedrijf te starten! Zoals de anderen als zeggen: echt iets om trots op te zijn! En iets waar heeeeel veel andere mensen wat aan hebben, dat jij dit bent gaan doen!

  Reageer
 12. Monique 2 jarengeleden

  Wauw!! Van harte gefeliciteerd 🥳🥳

  Reageer
 13. Bianca W 2 jarengeleden

  Lieve Marloes,
  Wauw, wat heb je dit mooi omschreven, wat zullen jouw opa en oma ook trots zijn als ze dit lezen❤
  Ik denk dat je idd niet beseft wat je allemaal hebt bereikt.. Hier in huis ben je gewoon een begrip🥰
  Optima vita wordt hier vaak in huis even genoemd, je moest soms eens weten🤣
  Liefs Bianca

  Reageer
 14. Joyce 2 jarengeleden

  Heel erg gefeliciteerd Marloes, wat goed en inspirerend dat je steeds zoveel moed hebt gehad je eigen pad te volgen, door te zetten en met Optima Vita zoveel te betekenen voor anderen. Ik volg je al een hele tijd en je nuchtere kijk inspireert me altijd. Ga zo door en dankjewel! Groetjes, Joyce

  Reageer
 15. Sia 2 jarengeleden

  Gefeliciteerd Marloes! Ik zie je nog een beetje schoorvoetend vanuit je blogs met vlogs beginnen. “Wat willen jullie? Een blog of vinden jullie vaker een vlog leuk? Laat het me weten!” Een veelgestelde vraag in het begin. Wat ik een heel mooie eigenschap van je vind is dat je je eigen plan trekt, je eigen ideeën staan bovenaan. Of er nu iemand een opmerking over je moedervlek maakt, je een beugel aanraadt of andere vast goedbedoelde raad geeft, jij bent jij. Punt. En met respect geef je duidelijk aan hoe jij er over denkt. Dat is sterk en mooi en een goed voorbeeld. (Al ben je vast wel eens op je handen gaan zitten om niet die basale reactie te typen.)
  Je bent terecht trots op jezelf. Je bedrijf is een geen ‘bedrijfje’ meer. Geniet van dat feestje vandaag, een soort groot genietmoment! Op naar de volgende 10 jaar, naar als je bedrijf 20 jaar bestaat en Frummel bijna een tiener en geen Frummel meer is!

  Reageer
 16. Linda 2 jarengeleden

  Gefeliciteerd, en enorm bedankt voor je waardevolle artikelen en filmpjes door de jaren heen!

  Reageer
 17. Marusha 2 jarengeleden

  Wauw Marloes, wat een mooie weg heb je bewandeld. Ik geloof dat ik pas vorig jaar zomer ben aangehaakt aan jouw YouTube account, maar sindsdien trouw. Ik lees graag je recepten, vlogs, workouts en heb in de lockdown nog een aantal danslesjes mee kunnen swingen. Ik was tijd al benieuwd naar de naam optimavita, maar nu heb ik daar eindelijk antwoord op, hihi.
  Geniet, doe waar je goed in bent en blijf jezelf!

  Reageer
 18. Bernd 2 jarengeleden

  Geweldig, Marloes!

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: