Bewegen

Zumba: Wat is het en waarom vind ik het leuk?

Door

zumba

In juni 2009 heb ik mijn diploma voor zumbainstructeur gehaald in Nieuwegein. Zumba was toen vrij nieuw in Nederland en de docent van de instructeuropleiding was overgekomen uit Miami. Een weekend lang kregen we alle informatie die we nodig hadden om een goede zumbales te kunnen opbouwen, daarnaast oefende we de verschillende dansstijlen. Ik heb destijds twee geweldige dagen beleefd. Mijn angst was dat Zumba een hype zou zijn, die na een jaar weer zou afzwakken. Nu, 3 jaar later, sta ik echter nog steeds met veel plezier te huppen en te springen voor een enthousiaste groep mensen. Graag vertel ik je wat meer over deze leuke vorm van sport.

Wat is Zumba?
Zumba is ontwikkeld door een Colombiaan (ja, een man!), Beto Perez. Zijn passie was dansen en hij wilde de wereld laten zien dat iedereen kan dansen, ongeacht leeftijd, geslacht of trainingsniveau. Bij het bedenken van de basis van Zumba, heeft hij voor iedere dans 4 basispassen vastgesteld die je telkens ziet terugkomen in een Zumba-les. Met deze basispassen kun je eindeloos variëren, waardoor het heel herkenbaar blijft, maar toch niet saai.

In een Zumba-les kun je dansen van over de hele wereld tegenkomen. Natuurlijk de Salsa en de Merengue, maar ook Hiphop, Reggaeton, Buikdansen en Samba zie je regelmatig terug. Daarnaast komen vaak speciale nationale dansen aan bod, zo heb ik met mijn groep de afgelopen tijd bijvoorbeeld gedanst op Linedancemuziek en Griekse, Russische en Ierse volksmuziek.

Een Zumba dansroutine is zo opgebouwd dat in elk couplet en refrein dezelfde passen terug komen. Daarnaast wordt een liedje een aantal lessen lang herhaald. Hierdoor ga je de verschillende dansen herkennen en gaan je eigen dansvaardigheden snel vooruit.

zumba2

Een eerste Zumba-les
Als je een eerste keer een les zumba volgt, zul je misschien wat overdonderd zijn door alle verschillende danspassen. Je zult echter al tijdens de les merken dat je dingen gaat herkennen en een volgende keer weet je al beter wat komen gaat! Zet tijdens een eerste les je schaamte overboord, durf te bewegen! Laat je meeslepen door de leuke muziek en de gezellige groep dames (in mijn groep zijn helaas vrijwel nooit heren). Door gewoon lekker mee te doen, ook al gaat het misschien in het begin niet vlekkeloos, zul je veel sneller leren.

Kleding en andere benodigdheden
Zorg voor goede schoenen als je Zumba gaat doen! Het is belangrijk dat je voldoende steun hebt. Zumba is echt een kruising tussen dansen en fitness, aan een licht dansschoentje zul je daarom waarschijnlijk niet voldoende hebben. Je knieën en enkels hebben voldoende steun nodig tijdens het springen, kies daarom liever voor een fitnessschoen. Draag daarnaast kleding die lekker zit en waar jij je prettig bij voelt! Sommige sportscholen hebben een dresscode, let daar even goed op. Neem naar Zumba een flesje water mee, want je zult flink gaan zweten. Zo kun je tussentijds even wat vocht aanvullen.

Waar is Zumba goed voor?
Met Zumba werk je op een leuke manier aan je conditie en verbrand je lekker wat calorieën. Daarnaast train je het coördinatievermogen en je lenigheid. Tenslotte heb je gewoon ontzettend veel plezier tijdens het sporten.

close

Conclusie
Naar mijn mening is Zumba een superleuke, laagdrempelige manier van bewegen. Tijdens het dansen vergeet je dat je aan het sporten bent. Daarnaast is het ontzettend gezellig om met een groep vrouwen veel lol te hebben op opzwepende muziek. Nieuwsgierig? Probeer het dan zeker eens uit! Woon je in de buurt van Paterswolde/Groningen? Kom dan eens een proefles bij me volgen. Via de website van Sportrade (www.sportrade.nl) kun je je aanmelden voor een proefles.

Veel plezier!

Groetjes, Marloes

 

Heb jij weleens Zumba gedaan? Wat vond je ervan?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reactie (1)
  1. Ati 9 jarengeleden

    Zumba is een van mijn favorieten op sportgebied! Je bent in een groep bezig, de muziek is leuk, en…je hebt soms niet eens het idee dat je aan het sporten bent! Ik ben dankzij zumba en gezond eten, destijds 2 kledingmaten afgevallen! Ik herinner mij nog goed mijn eerste zumbales: dacht dat ik het nooit zou leren. En nu, iets meer dan 2 jaar later, ben ik zelf instructeur 🙂

    Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: