Yoga, wat en waarom?

 

Ik heb besloten om vandaag eens even buiten mijn eigen comfort zone te gaan. Ik ga jullie namelijk aan tip geven, waarvan ik eerlijk moet toegeven dat ik hem zelf niet opvolg. In dit artikel ga ik je namelijk vertellen waarom yoga goed voor je kan zijn. Als je me beter kent, weet je misschien dat ik eigenlijk vind dat ik yoga zou moeten doen. Het probleem is alleen dat ik het niet doe….

Wat is yoga?
Eigenlijk is yoga zo veel meer dan een sport. Het is meer een soort leefwijze of filosofie. Yoga helpt je met het vinden van balans en evenwicht, waar je op vele vlakken baat bij kunt hebben (hieronder meer daarover). Daarnaast leert het je om in het ‘nu’ te leven. We zijn vaak bezig met haasten, stressen en vooruit denken, waardoor je soms vergeet om te genieten van de mooie momenten in je leven. Door yoga leer je bewuster voelen, denken en zijn. Je kent yoga misschien uit de sportschool, maar er zijn ook heel veel centra die puur alleen yoga aanbieden.

Wat voor oefeningen doe je? 
Er zijn heel veel verschillende soorten yoga. Sommige vormen richten zich heel erg op ontspannen en leren de ademhaling te controleren. Anderen zijn iets actiever en ben je ook meer bezig met het controleren van alle spieren in je lichaam. Meer over de verschillende vormen lees je in dit artikel op gezondheidsnet.

De oefeningen die je doet bij yoga, kunnen dus sterk verschillen. Soms lig je gewoon stil op je rug op een matje en ben je bezig met ademhalingsoefeningen, of je zit in kleermakerszit en doet aan meditatie. Bij sommige zeer ver gevorderde yogalessen moet je de meest ingewikkelde houdingen aannemen, die je spieren en flexibiliteit ontzettend uitdagen.

Ik raad je aan om dus goed uit te zoeken welke variant jij leuk vindt. Vraag daarnaast altijd even na of het past bij jouw niveau. Als complete beginner wordt je niet gelukkig in een vergevorderde yogaklas. Bouw dus langzaam op en doe wat jij leuk vindt.

Waar is het goed voor?
Yoga is misschien niet het eerste waar wij aan denken als we praten over sport. Je ademhaling en hartslag gaan er lang niet zo van omhoog als bijvoorbeeld tijdens een spinningles of een voetbaltraining. Dat betekent echter niet dat het minder nuttig is. Het pakt je lichaam alleen op een totaal andere manier aan. Hieronder een aantal voordelen van yoga:

 • Het kan je helpen bij het verminderen van stress. Je leert meer leven ‘in het moment’, daarnaast leer je de ademhaling controleren. Dit kun je goed gebruiken op momenten dat het je allemaal even teveel wordt. Je kunt door yoga beter je rust vinden en je kalmte bewaren.
 • Het verbetert je lenigheid. Je spieren worden soepeler waardoor je dagelijkse bewegingen makkelijker kunt uitvoeren.
 • Bij krachttraining denk je misschien aan werken met gewichten, maar ook het aannemen van yogahoudingen kost kracht. Alle spieren in je lichaam moeten samenwerken om de houding te kunnen aannemen en vasthouden. Dit versterkt je spieren.
 • Je vergroot je coördinatie, doordat verschillende lichaamsdelen tegelijk moeten bewegen. Soms doet de linkerkant van je lichaam iets anders dan je rechterkant, dit kost veel coördinatie.
 • Je krijgt een betere ademhaling en je leert je ademhaling controleren. Dit kan je zelfs helpen tijdens intensieve sportmomenten! Hoe effectiever je ademt, hoe meer zuurstof je lichaam krijgt per ademhaling en hoe beter je inspanning aan kunt.

Dit zijn slechts een paar voordelen van yoga. Voor mij zijn dit de belangrijkste, maar ik zou er nog veel meer kunnen opnoemen. Voor sommige mensen helpt het namelijk zelfs bij het voorkomen van blessures, het beter slapen of bij het verminderen van klachten. Over het algemeen gaan mensen zich fitter voelen als ze aan yoga doen.

Mijn ervaring met yoga 
Ik heb een aantal keer meegedaan met een yogales en ik vind het heerlijk! Zoals jullie misschien weten, ben ik ontzettend druk. Dat vind ik prettig, ik houd ervan om met veel dingen tegelijk bezig te zijn. Dat betekent echter ook dat ik mezelf soms even moet terugfluiten. Ik weet zeker dat yoga me zou kunnen helpen bij het vinden van balans.


Ik kan echt ademloos kijken naar super lenige yoga-dames. Wat een controle over haar lichaam!!

Daarnaast vind ik het heerlijk voor mijn spieren. Doordat ik veel sport zijn mijn spieren soms erg stijf. Ik rek regelmatig om ze soepel te houden, maar dat is soms niet genoeg. Laatst had ik bijvoorbeeld last van mijn onderrug, doordat mijn spieren gewoon te verstijfd waren. Het doen van yoga zou me soepel en lenig houden.

Maar waarom doe ik het dan niet? Tjah….druk…tijdstip komt niet uit…veel andere dingen te doen, oftewel 100 onzin-excuses! Ik werk op een sportschool, waar 3x per week yoga wordt gegeven. Ik zou dus prima 1x per week een les kunnen volgen. Het is me echter nog niet gelukt om het in te passen in mijn drukke planning. Ik blijf het wel proberen, want het zou ECHT goed voor me zijn :).

Groetjes, Marloes

Doe jij wel eens yoga? Zou je het willen doen?

14 reacties

 1. Ik dacht ook altijd dat yoga goed voor me zou zijn. En heb het op 2 plekken geprobeerd.
  Maar met het risico dat ik hier onbedoeld mensen mee beledig; Yoga mensen zijn heel bijzondere aparte mensen. Dat hele IK verhaal en met jezelf bezig zijn vooral als je het meeneemt in de rest van je leven heeft een fijne lijn naar zweverig, traag en (sorry) egoistisch, tenminste dat was mijn waarneming. In plaats van ontspannen ging ik me steeds meer ergeren. Inmiddels doe ik Pilatus, dat voelt voor mij meer als sport en meer down to earth, terwijl ademhaling, rust en concentratie ook hier belangrijk zijn. Dus het is soms zoeken wat bij je past.

  1. heb een vraagje aan jouw optima vita, jij bent echt mij heldin want ik ga zelf ook naar een dietist maar het is zo ik kan gewoon niet afvallen ook al doe ik heel erg me best het lukt me njet .
   dat is ook niet het enige ik ben 13 en weeg 76 kilo maar ik heb geluk want mijn lengte is 163 dus veel mensen denken dat ik iets van 60 weeg of zo maar ik wil zo graag afvallen ik wil ook gewoon dun worden
   slanke benen ik wil ook korte topjes kunnen dragen en daarom stres ik me zelf ook heel erg
   en ik kan ook niet van snoep af blijven ik wil alleen maar snoep eten en ook alleen maar
   wil je me vraag a.u.b . beantwoorden
   iclalxxx

 2. Ik doe al zo’n 3 jaar aan yoga en het is niet meer weg te denken uit mijn leven 🙂 als ik een weekje niet ben geweest merk ik dat aan alles! Ben zelf niet zo heel zweverig en gelukkig is mijn docent dat ook niet.
  Nog een weetje: veel yoga oefeningen zijn ook goed voor de werking van je organen! Ligt er natuurlijk wel aan welke oefening voor welk orgaan goed is.

  Leuk artikel! Team Yoga!

   1. Ik ben een beginner in yoga ( 55 jaar ).
    Heb nu juist 10 lessen achter de rug .
    Samen met mijn dochter genieten wij van de weekelijkse yoga les.
    Voor mijn dochter die 3 kleine kinderen heeft ( 1,5 en 5 en 8 jaar ) is dit echt heeeeel ontspannend .
    Na de les zijn we helemaal ZEN .
    Met een heel fijn gevoel gaan we naar huis.
    Ja wij willen dit echt niet missen.

 3. Ik heb een jaar geleden voor het eerst yoga gedaan (tijdens een surfvakantie), en ik merkte echt dat het goed was voor m’n spieren, vooral voor mijn altijd gespannen nek en schouders. Maar dat hele zweverige is echt niets voor mij… Zodra de docent zei ‘voel de kosmische energie door je lichaam stromen’, dacht ik al: wat een onzin. Maar goed, als ik merk dat ik heel gespannen ben, doe ik weleens een beginnersvideo en stiekem zou ik wel een les willen volgen, maar dat vind ik best duur + ik heb echt geen tijd daarvoor.

 4. Ik heb een lange tijd yoga in de sportschool gedaan. Inmiddels doe ik het dagelijks met DailyYoga (apple, android weet ik niet). Een heldere uitleg een oefeningen voor verschillende doeleinden 🙂

 5. Bedankt om hier een artikel over te schrijven. Ik zit momenteel in een stresserende periode en besloot het even te proberen en voelde me direct rustiger. Ik deed een paar beginnersfilmpjes en printte wat schema’s uit. Ik ben van plan om er elke dag 15 minuutjes aan te besteden. Vroeger was ik héél lenig, en ik hoop dat ook weer terug te krijgen. Ook bedankt voor je voedingsinspiratie, ik heb al veel van je opgestoken.

 6. Super leuk dat je hier over heb geschreven! Ik ben sinds een paar jaar een echte yoga-fan , ik heb fibromyalgie en doe sinds een paar maanden yin yoga dat is heel rustig en ontspannend met wat langere strekoefeningen super goed voor je spieren en bindweefsels een echte aanrader voor iedereen die veel last heeft van vastzittende spieren en stress.

 7. In een vorig leven (lijkt het) deed ik twee keer per week bij de sportschool een combinatie van yoga, pilates en tai-chi. Het fijne hieraan vond ik vooral dat je je er ontspannen en energiek tegelijkertijd van gaat voelen. Ook krijg je er zeker wel wat spierpijn van, dus je weet dat je ook aan je lichaam werkt. Verder vind ik het zelf ook niet nodig om na zo’n les meteen mijn sportbroek in de was te doen, omdat je niet echt zweet. Dat levert ook weer extra ontspanning op 😉 Toen ik met mijn stages begon, kon ik het helaas niet meer inpassen in mijn schema.

 8. Ik doe nog 1 x in de week een les turnen mee. Dit zorgt voor mij voor ontspanning en lenigheid ?? yoga doe ik af en toe gwn thuis met een filmpje mee

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram