Bewegen Tips

Yoga: Waar is het goed voor?

Door

Ik houd van sporten en van veel vormen van beweging. Ook veel groepslessen in de sportschool vind ik leuk om te doen. Met yoga heb ik echter vrij weinig. Dat vind ik ZO ontzettend jammer! Ik ben namelijk van mening dat het super goed voor je is. Zowel voor je lichaam als voor je geest. Daarom wil ik het vandaag wat extra aandacht geven op mijn blog.

Wat is yoga

Deze simpele vraag is zelfs door yogadocenten soms moeilijk te beantwoorden. Yoga kan namelijk voor verschillende mensen andere betekenissen hebben. Het bestaat uit oefeningen met als doel verbinding leggen tussen lichaam en geest, ontspanning vinden, je flexibiliteit vergroten, bewustwording creëren, in het hier en nu zijn en/of gewoon lekker bezig te zijn.

Het draait vooral om JOU, wat jij fijn vindt en wat het jou brengt. Het is geen prestatiesport waarin je wordt uitgedaagd om beter, sterker of leniger te zijn dan een ander. Je richt je helemaal op je eigen ervaring en ontwikkeling.

Verschillende vormen van yoga

Er bestaan ontzettend veel verschillende vormen. De ene vorm is wat meer statisch, waarbij je lang bepaalde houdingen inneemt (bijv. Hatha yoga). Een ander (Flow yoga) is veel dynamischer, je beweegt in vloeiende bewegingen. Ook heb je vormen van yoga die meer gericht zijn op kracht en lichamelijk bezig zijn (Power yoga) en je hebt vormen van yoga die meer richting ontspanning en meditatie gaan (Yin yoga). Voor ieder wat wils dus!

Vaak wordt gedacht dat yoga ‘zweverig’ is. Dat hoeft absoluut niet zo te zijn! Het scheelt onwijs welke vorm je doet en natuurlijk de manier waarop jouw instructeur lesgeeft. Overigens vind ik een beetje zweverigheid op z’n tijd ook helemaal niet verkeerd ;).

Waar is het goed voor?

Hier zullen heel veel mensen anders op antwoorden. Je kunt er namelijk zo veel verschillende dingen uithalen! De een doet het voor ontspanning of sociale contacten en de ander doet het om bepaalde klachten te verminderen. Hier een aantal voordelen van yoga:

 • Ontspanning – Voor zo ver ik weet besteden alle vormen van yoga aandacht aan het beter leren ontspannen.
 • Beter slapen – Dat heeft voor veel mensen als gevolg dat hun nachtrust beter wordt. Zo waardevol!
 • Flexibiliteit – Je verbetert je flexibiliteit. Je lichaam voelt soepeler aan waardoor bewegen makkelijker gaat.
 • Kracht – Bij bepaalde vormen van yoga werk je ook aan je spierkracht, omdat de oefeningen heel uitdagend zijn. Verwacht echter geen spieropbouw, maar meer versterking van de spieren.
 • Lichaamsbeheersing – Hoe fijn is het om meer beheersing over je lichaam te hebben!? Ik vind dat zo’n super fijn gevoel. Je gaat dit absoluut ervaren als je het een tijdje doet.
 • Kwaliteit van leven – Voor veel mensen vergroot het de kwaliteit van leven. Bijvoorbeeld doordat je dagelijkse dingen beter kunt doen door een vergroting van de flexibiliteit.
 • Houding – Je werkt aan een betere houding, wat natuurlijk onwijs goed is voor je lichaam.
 • Ademhaling – Je leert je ademhaling onder controle krijgen en op de juiste manier ademen. Dit kan je helpen bij stress, spanning en angsten, maar natuurlijk ook gewoon in het dagelijks leven.
 • Verminderen van klachten – Na het lezen van alle bovenstaande voordelen, besef je misschien ook wel dat veel mensen vermindering van klachten ervaren nadat ze yoga zijn gaan doen. Denk bijvoorbeeld aan rugklachten, spanning-gerelateerde klachten, klachten door een slechte houding, migraine etc.

Kortom, ik zie absoluut een meerwaarde in yoga! Ik zou iedereen aanraden om het eens een kans te geven.

yoga waar goed voor

Mijn ervaring…

Zucht…nu het beschamende gedeelte van dit artikel. Het is denk ik overduidelijk dat ik yoga onwijs waardevol vind. MAAR IK DOE HET NOOIT! Als je me al lang volgt, dan weet je dat ik meerdere pogingen heb gedaan om te starten. Ik werk op een sportschool waar een paar keer per week yoga wordt gegeven. Ik kan zo gratis meedoen! Toch past het op de een of andere manier niet in mijn weekplanning. Ik maak er geen tijd voor.

Nu ik dit typ raak ik weer helemaal enthousiast. Dat was niet de bedoeling van dit artikel, maar kennelijk gebeurt het toch. Momenteel speelt door m’n hoofd: waarom begin je niet met 1x per week een workout doen via YouTube!? Dat kan gewoon in mijn eigen tijd, in mijn eigen huis.

Kortom, ik besluit nu impulsief het tóch weer eens een kans te geven, want ik zou zo graag af en toe yoga doen. Laat me zeker weten als jij tips hebt voor een fijne beginner yoga workout op YouTube! Die kan ik hard gebruiken :).

Groetjes, Marloes

Doe jij aan yoga? Heb je een tip voor een workout voor mij?

 

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (22)
 1. Claudia 2 jarengeleden

  Hoi Marloes, ik vond yoga eerst ook niets. Had het jaren terug eens geprobeerd maar was niets voor mij. Toch begon het weer te kriebelen en heb ik toch via YouTube eens wat geprobeerd en raad eens. Het was leuk!
  Het scheelt zo welke vorm en wie het geeft. Ik zou zeggen probeer het een keer!

  Groetjes claudia

  Reageer
 2. Roos 2 jarengeleden

  Van de week weer een artikel in de Happinez we over gelezen. Ik zou het ook graag willen gaan doen, iedereen is er zo positief over. Maar beginnen is lastig. Wel eens geprobeerd, maar nooit doorgezet. Nou zat ik gister ook weer te denken aan Quinty van Koffietijd. Volgens mij had zij via Facebook toen yogafilmpjes geplaatst en gaat dat ook weer doen. Dat lijkt me een goede start 🙂

  Reageer
  • Claudia 2 jarengeleden

   Dat klopt. De filmpjes van quinty zijn leuk! Ook yoga met milou is fijn. Heel simpel om mee te beginnen. Succes!

   Reageer
 3. Astrid 2 jarengeleden

  Ik deed vroeger regelmatig mee met de Yogalessen op de sportschool. De afgelopen jaren heb ik dat niet meer gedaan, omdat ik er geen tijd voor had.

  Toen de scholen dichtgingen en ik dus de hele dag achter de computer zat kreeg ik enorm veel last van mijn rug. Ik ben via YouTube online yogalessen gaan volgen. Mijn rugpijn ging weg, ik werd meer ontspannen en ik voel mijn lijf sterker worden. Op dit moment doe ik zo’n 5 yogalessen per week, gewoon thuis! Het kost me dan maar weinig tijd en ik heb er wel de voordelen van.

  Er zijn heel veel verschillende YouTube kanalen die yogalessen aanbieden, maar de allerfijnste vind ik Yoga with Adriene. Zij is niet zweverig, maar geeft wel duidelijke instructies. Er zit ook veel afwisseling in de lessen, de ene les is pittig, de andere les is meer gericht op ontspanning. Als je de 30 dagen programma’s volgt dan hoef je ook niet elke keer te gaan zoeken welke les je vandaag wilt gaan doen, maar je pakt gewoon de volgende in je afspeellijst.

  Reageer
  • Marloes 2 jarengeleden

   Oeh, das echt een goede tip…die afspeellijst! Thanks, ga ik zeker naar kijken!

   Reageer
 4. Lieneke 2 jarengeleden

  Herkenbaar, ik denk ook elke keer: ik moet echt elke week iets van yoga gaan doen. Maar ik ‘moet’ ook 3x in de week hardlopen, 2x home core workouts doen en dus yoga, in de praktijk is 2x in de week hardlopen een uitdagend en net haalbaar doel op het moment.
  Maar nu ben ik toch weer gemotiveerd om 1x in de week yoga erbij te doen. Ik doe graag Yoga With Adrienne (ze heeft ook leuke runners yoga) of Yoga met Milou (die voor zelfliefde is leuk)

  Reageer
 5. Cleo 2 jarengeleden

  De filmpjes van Aruna Yoga Maastricht zijn heel fijn. Zij is rustig, duidelijk en niet te zweverig. Ze heeft ook best veel filmpjes voor even een kwartiertje yoga tussendoor, dat maakt het heel toegankelijk.

  Reageer
 6. Alie 2 jarengeleden

  Hallo Marloes,

  Body balance van Less Mills is ook heel fijn, combi van tai chi, yoga, pilates, stretchen en ontspannen.

  Reageer
 7. mariek 2 jarengeleden

  Boho beautiful

  Het is Engels, maar zeer professioneel gefilmd, in diverse dependance de wereld met mooie muziek en prachtige achtergronden.

  Voor elk niveau

  Reageer
 8. Marga 2 jarengeleden

  Hi Marloes
  Ik doe al ongeveer 25 jaar yoga. In een les maar nu door corona heel veel thuis. Yoga with Adriene is een hele goeie. Ik doe altijd yoga met haar. Honderden lessen staan er op. Het is een dame uit Texas. Dus wel alles in het Engels. Maar ze legt alles super goed uit. Lessen van alle niveaus en tijd. Van bv 5 min tot 60 min. Succes. Naaste. Gr Marga

  Reageer
 9. Vera 2 jarengeleden

  Oeh…wauw…. Ik vond het nooit wat en heb jouw pogingen in het verleden gezien en dacht…ik waag me er niet aan, haha.
  Nu ik dit lees en vooral de reacties over Yoga met Adriene wil ik die wel eens proberen. Ik krijg weinig tijd om echt te sporten…ik wandel om 7 uur een half uur met de honden, fiets een kwartier naar m’n werk en s avonds weer terug. En dan is het topsport met een dochter van anderhalf, die nog wat slaapmoeilijkheden heeft. En dan is de tijd beperkt en zoek ik ontspanning. Maar misschien is Yoga dan wel een optie… Ik ga eens kijken of ik vandaag een kwartier kan vinden straks 😉

  Reageer
 10. Dineke 2 jarengeleden

  Ongeveer een jaar geleden ben ik mijn of meer toevallig begonnen met yoga. De les waar ik altijd naartoe ging, kwam te vervallen. Toen besloot ik op dezelfde avond yoga te proberen. Dat beviel zo goed, dat ik nu bijna iedere week in de studio op de mat sta. Probeer eens een lesje op woensdagavond in jouw eigen sportcentrum!

  Reageer
 11. Ingrid 2 jarengeleden

  Hoi Marloes,
  Heeft Pilates dezelfde positieve effecten of zou je daar ook eens zo’n artikel over willen schrijven? Misschien ook meer over de verschillen tussen yoga en pilates? Ben namelijk heel benieuwd!
  Groetjes!

  Reageer
 12. Frieda 2 jarengeleden

  Ik heb in Amsterdam Critical Alignment Yoga gedaan. Ik had veel last van mijn onderrug en nek (kantoor baan) en dit heeft enorm geholpen! Helaas is deze vorm bijna niet in mijn huidige woonomgeving te vinden. Nu doe ik in mijn dorp aan Yin yoga. Je houdt houdingen langere tijd aan en probeert te ontspannen terwijl je rek en weerstand voelt. Maakt de gewrichten en bindweefsel soepeler. Heel fijn als herstel training naast mijn thuiswerk-kantoor baan en SWEAT kracht trainingen thuis. Ik ben er blij mee!

  Reageer
 13. carolien 2 jarengeleden

  Hay Marloes,

  Sinds een paar weken doe ik Pilates via het youtube kanaal Strongbody..
  Ook echt een aanrader. Ze heeft ook twee keer een challenge van 10 dagen. Dat kost je dan maar 10 minuten per dag maar zo ben je toch even bezig met je lijf, heerlijk.

  Groetjes

  Reageer
 14. Suze 2 jarengeleden

  Hoi Marloes,

  Ik ben sinds kort begonnen met yoga op aanraden van mijn schoonmoeder. Ik wist nooit zo goed wat ik er mee aan moest maar ben nu echt om.
  Ik volg “yoga with Adriene” op YouTube, echt een aanrader. Ze heeft een leuke 30 day challenge, maar kun je natuurlijk gewoon 1x per week doen.

  Succes en veel plezier alvast!

  Reageer
 15. Lara 2 jarengeleden

  Leuke tips voor youtube van een yogadocente:

  Yoga With Adriene (korte filmpjes met thema’s, vol met humor en liefde, goede uitleg en positieve, down-to earth vibe)

  Fightmaster yoga

  Cat Meffan

  five parks yoga

  Bij die onderste drie zou ik dan wel filteren op beginner als je nog niet veel ervaring hebt. Zij hebben ook wat gevorderde sessies. Maar ik volg ze allemaal al jaren 🙂

  Reageer
 16. Lisanne 2 jarengeleden

  Hoi Marloes, ik doe vaak filmpjes van Yoga with Kassandra. Die kletst iets minder dan Yoga with Adriene 😉 succes alvast! Groetjes Lisanne

  Reageer
 17. Ellen 2 jarengeleden

  Ik zweer bij yin yoga. Zo fijn! Heerlijk ontspannen, hopelijk ook meer flexibel. Ook ik wat rust te krijgen en alles even los te laten. Ik ga wel naar een yoga studio. Mijn docente is helemaal niet flexibel.

  Reageer
 18. Conny 2 jarengeleden

  Yoga is voornamelijk ademen. Dus je doet al aan Yoga. Bij sport gebruik je de adem om kracht op te bouwen. Bij Yoga meer om ontspanning te creëren. Ik zou adviseren geen hele les in te plannen maar tussendoor een oefening van jouw sport eens andersom met de adem te doen. Probeer maar eens het verschil in je lichaam te voelen als je 5 squats op een in- of op een uitademing doet. Dat is yoga. Bewust worden van je lichaam, je adem en gedachten en je focus richten om tot een zo goed mogelijk functionerend geheel te komen. Succes 😉

  Reageer
 19. Lidy 2 jarengeleden

  Mooi artikel Marloes! 🙂

  Ik heb eventueel ook wat Yoga video’s op YouTube geplaatst, misschien vind je deze ook leuk:
  https://www.youtube.com/channel/UCulBw0wI7k3g1xdUTTo4uVQ

  Reageer
 20. Lotte Niekel 2 jarengeleden

  Hi Marloes! Ik doe ook graag aan yoga en mijn yoga-instructrice benoemd ook wel eens dat bepaalde oefeningen goed zijn voor je organen en de werking daarvan.
  Of het waar is weet ik natuurlijk niet maar het zou eventueel bij het lijstje kunnen 😉

  Groetjes!

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: