Welke kettlebell kopen
Bewegen Tips

Welke Kettlebell moet ik kopen?

Door

Soms krijg ik vragen die heel simpel lijken, maar die een wat langer antwoord nodig hebben. Zoals de vraag welke kettlebell je het beste kan kopen voor je (thuis) trainingen. In dit artikel ga ik je zo goed mogelijk advies proberen te geven. Ik doe dat aan de hand van mijn ervaringen als fitnessinstructeur.

Wat is een kettlebell?

Een kettlebell is een gewicht dat je kunt gebruiken tijdens jouw fitness workout. Je kunt er krachttraining mee doen. Hij ziet eruit als een ronde bol met een handvat. Je hebt kettlebells van staal, maar ze zijn er ook van plastic. Ze beginnen bij 2kg en het gewicht kan flink oplopen tot wel 40kg of meer!

Met de kettlebell kun je heel veel verschillende oefeningen doen voor je hele lichaam. Ik heb verschillende workouts gemaakt waarin ik deze accessoire gebruik. Bijvoorbeeld deze beginner workout, deze 18 min. full body workout of deze 12 min. full body workout.

Welke kettlebell kopen?

Tegenwoordig zijn er in heel veel verschillende winkels kettlebells te koop. De belangrijkste vraag die ik krijg is welk gewicht het beste is om te kiezen. Dit hangt natuurlijk ontzettend af van hoe sterk en getraind je bent! Hieronder een richtlijn per niveau:

Vrouwen

 • Complete beginner, nog nooit gesport: 4kg
 • Beginnende sporter: 6kg
 • Gemiddelde sporter: 8kg
 • Gevorderde sporter: 12kg
 • Zeer gevorderde sporter: 16+kg

Mannen:

 • Complete beginner, nog nooit gesport: 6kg
 • Beginnende sporter: 8kg
 • Gemiddelde sporter: 10-12kg
 • Gevorderde sporter: 16kg
 • Zeer gevorderde sporter: 20+kg

Gebruik deze richtlijn als indicatie en onthoud dat iedereen anders is! Het hangt er natuurlijk ook ontzettend van af welke oefening(en) je wilt gaan doen. Met één arm een kettlebell optillen is natuurlijk veel zwaarder dan een squat doen met dezelfde kettlebell. Mensen met een blessure, aandoening of mensen die flink op leeftijd zijn, kunnen de richtlijnen van een complete beginner aanhouden. Voor extreem gevorderde sporters is misschien zelfs een nog hoger gewicht fijn. Zij weten dat echter zelf vaak wel :).

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om er twee aan te schaffen! Neem dan een relatief licht gewicht en een gewicht dat je flink pittig vindt. Je kunt altijd eens gaan voelen in de winkel. Doe gewoon wat test-oefeningen.

 

Kettlebell workout

Overige tips

Hieronder nog wat andere tips voor als je een kettlebell wilt gaan aanschaffen.

 • Voordat je de kettlebell koopt, check even of je hem fijn kunt vasthouden met zowel een als twee handen! Soms is het handvat te dik, of niet breed genoeg, waardoor het minder fijn vasthoudt.
 • Kijk eens bij bijvoorbeeld de Action, Decathlon of houd aanbiedingen bij Aldi of Lidl in de gaten. Bij deze winkels kun je vaak goedkoper kettlebells scoren dan bij de meeste sportwinkels. Uiteindelijk is het ‘dom’ gewicht wat je koopt, dus de kwaliteit maakt naar mijn idee geen mega groot verschil.
 • Check marktplaats eens! Er zijn heel veel mensen die fitnessaccessoires aanschaffen en er vervolgens niets mee doen. Misschien kun je op deze manier een goede deal vinden.
 • Is de kettlebell die je gebruikt net iets te licht geworden, maar wil je (nog) geen nieuwe aanschaffen? Doe dan gewoon meer herhalingen en/of meer sets.
 • Andersom geldt natuurlijk hetzelfde: als je kettlebell iets te zwaar is, kun je gewoon minder herhalingen uitvoeren.

Ik hoop dat je iets hebt gehad aan deze tips! Mocht je nog vragen hebben, dan kun je die altijd hieronder stellen. Ik probeer zo veel mogelijk alle reacties te beantwoorden (ook op oudere artikelen).

Groetjes, Marloes

Heb jij een (of meerdere) kettlebell? Heb je nog aanvullende tips?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reactie (1)
 1. Frank 2 jaargeleden

  Beste,
  Bedankt voor de info over gewichten van kettlebells.
  Ik vind zelf kunststof kettlebells prima zolang het gewicht maar niet te hoog is.
  Heb er thuis 1 staan van 16 kilo ( kunststof met cement) maar dan is het ✋ vat te dik.
  Zou dan toch gaan voor gietijzer met evt een neopreen omhulsel.

  PS. Top die beginners kettlebell workout !
  Ben 55 jaar ,dus die workouts zijn precies wat ik zocht.
  Bedankt
  Ben 55jr maar

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.